shonetow Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 Cesto sam pomisljao da dam oglas u novinama "Graficki dizajner trazi posao fizikalca radi vece plate". Mislim da je ovo dobar uvod za temu koju bih da pokrenem. Naime, znam da u Hrvatskoj postoji tkz HDD (Hrvatsko Dizajnersko Drustvo) :) gde sam od njih nabavio "Prijedlog sluzbenog cjenika HDD-a za usluge grafickog dizajna". U tom dokumentu jasno su napisana pravila, kojih bi se jedan graf. dizajner trebao pridrzavati. U nasoj zemlji sa nasim Srbima posao grafickog dizajner je vidjen otprilike ovako: "Ma sta je to problem, samo sedis i tipkas po kompujteru i za 5 min je to gotovo" ili "Sta?! Za to sto si tu nesto malo pipnuo da ti ja dam 200€?! Da li si ti normalan? To je SAMO obican logo, sta tu ima vise? Dobro, de, platicu ti, ali treba da me sacekas par dana (meseci (godina)), jer imam neku svadbu u subotu...". Znate sta... malo mi je muka od ovoga... :( zasto nam je zemlja ovako sjebana? Zasto se vise ne vrednuje kvalitet i zasto mnogi svoj posao ne rade profesionalno? Da li u ovoj nasoj zemlji postoji neko Udruzenje koje ce raspisati neki pravilnik i cenovnik kojeg bi se trebali vecina pridrzavati i koji ce zakonski da stoje iza svakog logotipa odobrenih od njihove strane? Znaci nesto kao, ja uradim logo, poshaljem njima taj logo i standarde, bla, bla i oni mi kazu: "Ovo ti nista nevalja i nije kako treba, ne prihvata se zbog toga i toga... E, sada je sve OK, evo zastitili smo ga i ako neko odstupi od standarda, zakonski ce da najebe... slobodno se pozovi na nas." Nadam se da znate na sta mislim... Ukoliko vas zanima onaj predlog HDDa skinite ga ovde. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugac Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 Koliko je kuna u odnosu na evro? <_< :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonetow Posted October 20, 2005 Author Report Share Posted October 20, 2005 10 kuna = 100 dinara Link to comment Share on other sites More sharing options...
modeus Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 toliko si u pravu da nemas pojma... Link to comment Share on other sites More sharing options...
senchy Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 postoji udruzenje, tacnije postoji nekoliko udruzenja na ovu temu, ali su, kao i sve ostalo u ovoj zemlji ultra mega trula, nemaju nove cenovnike, pravilnici se menjaju vec mesecima i jos nisu gotovi i tako redom.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
syrena Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 axa, postoji pri udruzenju primenjenih umetnika na terazijama. i imaju cjenovnik. medjutim... stvarnost je malo drugacija. da ti muke produzim, i ja se u cg bartgam sa kvalifikovanim dizajnerima /citaj akademcima/ a i onim koji to profi rade godinama, da napravimo esnaf, posto je ovdje udruzenje primjenjasa izumrlo. postoji volja, zelja, ali nikako da se mrdnemo s 0. tacke. mislim da nisu poslodavci krivi. mi smo ti koji nemamo praga. sto nam struku rabe swi koji se domognu kompa /uglawnom njega/ i imaju nesto kreativnosti ili naprosto smisla za biznis. civilizovano trpim /citaj>poslusno k'o jagnje pred klanje/ ovih poratnih godina i radim i zivim. medjutim, dan d, tj, za nekih 20 godina kada se pripojimo eu i kada zazivi ono sto zivi long time na zapadu/ da si struke strucne kao doktor npr. i da kao takaw si zasticen/, je za mene kao sada staradeviznastednja /jedna rijec/- znaci> qq na 3. axxx. hajde da delamo. dizajneri biwse yu ujedinimo se! Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonetow Posted October 20, 2005 Author Report Share Posted October 20, 2005 Hmmm... Ne volim da kukam! :) Volim optimisticki duh, ali ne onaj koji nam reprodukuje TV PINK. Sta treba da se uradi da se otvori jedno takko drustvo i da se nasa vlast malo "osamari" po tom pitanju? Sramota me da gledam ruzne natpise i jeftine reklame... Dodje mi da im dzaba uradim (i onako vec radim za dzabe). Jel mozemo mi odavde da se skupimo i napravimo neko udruzenje? Evo ja cu da finansiram od logotipa koji trenutno radim. HAHA! :D Reci cu vam da je za sve to kriva nasa opsta kultura. Nekvalitetom se hvalimo. To smo dozvolili, a niko ne primecuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 Sramota me da gledam ruzne natpise i jeftine reklame...Razgovora radi, pola reklama u nekim veoma poznatim ulicama u centru Beograda (namerno necu reci kojim) smo radili moj kum i ja... Sramota me je tuda i da prodjem i zato uopste ne idem u centar :lol: Ljudi su bre tako hteli! Posle cetiri resenja shvatis da se boris sa vetrenjacama i stavis sebi plastic bag nekog repromaterijala na glavu i onda klikces dok klijent ne pocne da vice TOOOO TOOOOO SAM TRAZIOOO. Neko bi rekao da sam imao izbora. Pa imao sam. Mogao sam da izaberem izmedju dve mogucnosti: 1) da te reklame uradim: i) kako ja mislim da treba i time ugrozio prihod firme u kojoj sam radio (sto sam zaista stalno pokusavao i dobijao mnoge prekore), ILI ii) sa kesom na glavi, da bi klijent bio zadovoljan, a mi dobili pare; i 2) da te reklame ne uradim: i) nakon cega bi dobio otkaz zbog neradnistva i neposlusnosti I ii) nakon nekog vremena bih ugledao jos gore reklame u centru grada. Sto bi Vili rekao: zemlja Sorabija bre! Ja ne znam da li se igde na svetu covek susrece sa takvim izazovima u obicnom zivotu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jebivetar Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 ...то и јесте највећи проблем у Србији: што се не зна јасно ко је дизајнер, а ко клијент, или што сви хоће да имају `уметничког удела`. Што се тиче предлога ове теме - ја сам ЗА. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonetow Posted October 20, 2005 Author Report Share Posted October 20, 2005 Razgovora radi, pola reklama u nekim veoma poznatim ulicama u centru Beograda (namerno necu reci kojim) smo radili moj kum i ja... Sramota me je tuda i da prodjem i zato uopste ne idem u centar :lol: <{POST_SNAPBACK}> Znam i ja sam imao tih prodavanja, ali sada se trudim da ljudima predstavim sebe kao nekoga ko ih nece izneveriti, i da je moj posao kako ce to da izgleda. Ja mu mogu ponuditi vise varijanti koje piju vodu, pa neka se on odluci. Potpuno te razumem i ubi me sve to. Ljudi su suvise prepotentni i misle da svi sve znaju. Nego manimo se praznih prica i recite mi kako se pocinje sa organizacijom? Sta je sve potrebno da bi se napravilo udruzenje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
strange star Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 10 kuna = 100 dinara <{POST_SNAPBACK}> A kolika je prosecna plata u Hr i te fore? Koliko bi mu po ovom cenovniku to doslo kod nas? Btw - kod nas postoji cenovnik ULUPDS-a (bla, bla i dizajnera Srbije) do koga jos uvek nisam uspeo da dodjem, ali kako sam cuo, da ako bi se svi dizajneri u ovoj zemlji pridrzavali tog cenovnika: 1) ili bi za kratko vreme ziveli k`o sultani ili :rolleyes: 2) uskoro ne bi imali `leba da jedu Glasam za predlog 1), tj. rado podrzavam svaki predlog udruzivanja u borbi protiv zlih klijenata, gluposti, ogranicenosti, sarlatanstva u radu..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixel_ns Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 http://www.upidiv.org.yu Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted October 20, 2005 Report Share Posted October 20, 2005 Pa, hmmm, da vidimo ovako.. Kakve garancije pruza takvo udruzenje? Obaveze udruzenja: 1) Normalizacija finansijske strane. Prva stavka: zvanicni cenovnik usluga u dizajnu kao intelektualnoj svojini. Ukratko, onaj ko nije u udruzenju: ili je mnogo jak pa moze solo (i daje jace cene), ili je mnogo slab i jadan pa mora solo (i daje slabije cene). Na taj nacin svi clanovi pripadaju srednjem dizajnerskom stalezu i onemoguceno im je vrdanje na bilo kom planu, ali su time i klijentima zapusena usta, jer nema alternative i sarene ekonomije. Time se postize i podizanje trzisne svesti, odnosno percipirane vrednosti dizajna, jer kada klijent pita sto i jednog dizajnera "posto logotip?", a svi pogledaju u cenovnik i kazu mu "500e", on polako pocinje da veruje u to. 2) Zastita clanova u legalnom smislu. Udruzenje cuva ledja svakom svom clanu koji je zbog pravila udruzenja, klijentovih malverzacija ili prekrsenog ugovora od strane klijenta ili neke trece strane, na bilo koji nacin ostecen. Svi za jednog, jedan za sve. 3) Informacije. Udruzenje vodi racuna o tome da li su svi clanovi pravovremeno i adekvatno obavesteni o pravilima i tekucem zakonu (o informisanju, javnom prostoru, intelektualnoj svojini itd.). Udruzenje takodje vodi racuna o tome koji klijenti su rizicna grupa i na taj nacin menja njihovo ponasanje na trzistu, odnosno prilagodjava ga svojim pravilima. Neafirmisani dizajner koji uradi posao za Koka-Kolu, ciji junior brend menadzer izjavi da nisu bas nesto zadovoljni i da treba da bude srecan sto je radio za Koka-Kolu i jos dobio 100e, moze da omoguci svima u Udruzenju da se upoznaju sa ovakvim problemom i banuju doticnu osobu iz bilo kakve poslovne saradnje. Rezultat: u buducnosti ce junior brend menadzeri biti oprezniji. 4) Clanstvo. Udruzenje ne sme da uvrsti loseg ili problematicnog dizajnera, zato sto on moze ugroziti reputaciju citave organizacije, a preko nje i svih njenih clanova. To znaci da svaki clan moze i mora biti siguran da su ostali clanovi podjednako profesionalni i kvalitetni u svom radu. Da bi Udruzenje bilo sigurno u ovakvu evaluaciju dizajnera pri uclanjenju, mora se uvesti nekakav reper, ziri, procena sposobnosti. Iskljucivost prema neafirmisanim dizajnerima bi unazadilo napredak Udruzenja i dovelo do elitisticke formacije koju vec manje-vise imamo, odnosno nista se ne bi promenilo. Obaveze clanstva: 1) Svaki clan mora da se pridrzava cenovnika. Nista ispod tezge, za komsiju ili prijatelja. Svaka takva akcija ne potpada pod jurisdikciju Udruzenja. 2) Svaki clan mora da se pridrzava legalnih normi. Nista piraterija, nista na crno. 3) Svaki clan mora da bude u toku sa zbivanjima unutar Udruzenja, i da se povinuje svim pravilima koje ono nametne. 4) Svaki clan mora da prodje kroz period evaluacije koji ce pokazati njegove sposobnosti u daljem radu. Svi clanovi imaju jednaka prava. Udruzenje moze da se koristi kao oglasno mesto (u prenesenom znacenju), ali ne preuzima na sebe obavezu posredovanja medju stranama. Udruzenje moze preuzeti na sebe organizaciju konkursa u ime klijenta. Ugovori izmedju clanova i Udruzenja se sklapaju na godinu dana. Obnavljanje ugovora podrazumeva clanarinu, osiguranje i sve gore navedene tacke. Iz ovoga se zakljucuje da je Udruzenje zapravo jedno administrativno telo, koje na svom celu mora imati ljude iz branse i koji su na neki nacin liseni mogucnosti manipulacije nad clanstvom. Primera radi, celni ljudi se mogu birati iz clanstva svake godine glasanjem ili na neki drugi nacin zasnovano na demokratskim principima. Celni ljudi sticu raznorazne beneficije ukljucujuci i mesecnu platu za svoj angazman. Od regularnih kontakata, od Udruzenja se ocekuje da redovno prati situaciju u relevantnim ministarstvima i advokatskim komorama, da uredno trazi pravni konsalting i angazuje ljude (van Udruzenja) iz inostranstva ili drugog naprednijeg okruzenja radi podizanja nivoa profesionalnosti i razmene iskustava. Udruzenje takodje svojim clanovima pruza strucne informacije iz domena produkcije (kad je koji sajam, nove tehnologije, gde kupiti pantone kartu, ili table klirita), uspostavlja masovnu saradnju zbog popusta (svaki dan neko iz Udruzenja stampa u DPC-u, npr.), omogucava robnu kompenzaciju, i sl. Udruzenje moze razviti i sopstveni brend vremenom i uspostaviti regionalnu ili kontinentalnu saradnju sa velikim importerima i proizvodjacima. Clanovi mogu biti fizicka ili pravna lica. -- Eto, to je ono sto ja mogu iz glave ovako... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonetow Posted October 21, 2005 Author Report Share Posted October 21, 2005 Svaka cast na ovome!!! To sve se odnosi na to da vec imamo udruzenje, ali ga jos uvek nemamo. Sto znaci da mi je potrebno sa znam i postupke stvaranja udruzenja, znaci pravni postupci, papiri i sve to ostalo. Onda nam valjda i treba neka prostorija... Mislim, sta znam, mozda i gresim, zato i pitam. Ja sam slab sto se tice tog pravnog dela... :D (hej, ja bar priznajem). Bas bih naglasio da mi je mnogo drago sto se jos nije pojavio neko ko bi sve osporavao. Ja verujem da je sve ovo moguce i zarad svega toga vredi se nadati i raditi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bluesman Posted October 21, 2005 Report Share Posted October 21, 2005 @syndrome: think again :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Varagić Posted October 22, 2005 Report Share Posted October 22, 2005 Samo da napomenem, za ULUPDS neznam, ali UPIDIV je veoma aktivno udruženje, iako je i dalje po sistemu rada od pre 20 g. Razlog zašto ga veliki broj dizajnera koristi je zbog: 1. Preko njega obezbeđuju staž (to se po novom zakonu može odraditi i drugačije, ali većina ne zna kako - tu vam je inicijalna prednost). 2. Preko njega obezbeđuju naplatu pojedinci kada rade sa firmama (ovo se najčešće koristi). Znači, vodite računa šta ćete nuditi kao komparativnu prednost u odnosu na postojeće udruženja. Dobro je da konkurencija postoji, ali ako ništa korisno ne nudite članovima kao razlog zašto bi vam platili članarinu... nećete imati baš nešto članova... Pogledajte primere američkih profesionalnih udruženja, ona su najjača sa aspekta privlačenja članova korisnim aktivnostima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonetow Posted October 22, 2005 Author Report Share Posted October 22, 2005 Onda se postavlja pitanje sta korisno da ponudimo? Kao prvo, saznanje da je on odista profesionalni graf. diz. i da njegov trud vredi vise para. Da li onda to znaci da mora da se polaze neki ispit, na osnovu koga bi utvrdili necije znanje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orgazmo Posted October 22, 2005 Report Share Posted October 22, 2005 hmmmm... postavlja se pitanje sledece: ko ce biti merodavan da oceni dizajnera i po kojim kritrerijumima. Znacci da oni koji osnuju udruzzenje primace samo one koji se njima dopadnu ssto je u ovom poslu vrlo komplikovano. Da li ce npr. primati u udruzzenje ljude koji imaju iza sebe gomilu klijenata (ssto je znak da su ti klijenti sasvim zadovoljni njegovim/njenim radom i da je dobio preporuke itd. (npr, onaj sajt tehnomanije za koji ccovek kazze da je na osnovu toga vec dobio nove ponude iako ne izgleda bass profesionalno /da se tako izrazim pomalo nespretno/) Postoji strah da od demokratskog uredjenja na taj naccin se predje u apsolutnu diktaturu. Kao i glasanje u drzzavi kad bi rekli samo ti i ti mogu da glasaju dok npr. ljudi bez srednje sskole ne mogu. Mislim na to da ULUPDS npr. prima ljude sa diplomom ssto je dokaz da poseduju "potrebne sposobnosti" (naravno, zamialimo da je ovo savrsseni svet :)) Ne znam da li sam bass najsrecnije objasnio razmissljanje ali nadam se da je neko shvatio pitanje (?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ideja Posted October 22, 2005 Report Share Posted October 22, 2005 Postovane mladje kolege, ajde i ja da se malkice ukljucim u ova naklapanja o dizajnu, pravima, cenama i slicnim tricarijama. Profesionalno se bavim ovim poslom skoro cetrdeset godina (nisam amater, vec skolovan dizajner) najvise u oblasti flexo ambalaze. Moja su iskustva u vecini slucajeva dosta gorka. Sve je uglavnom fino dok ne dodje do para, onda nastaju problemi, do takvih ponizenja da sam cesto i ja pomisljao da trazim posao fizikalca. Ali na kraju dodjem do zakljucka da je ovo ipak laksi posao, a malkice i placeniji.Mastate i o nekim autorskim pravima! Koja, bre, prava je neko postovao u ovoj zemlji? Pa jos i autorska. Prvo da vas ja pitam: da li ste legalno kupili softver? I to su necija prava. A cene? To je tek prava smejurija. Znam kolegu (fakultetski skolovanog) koji ce uraditi izvanredan logo za 100E. Dizajn kod nas nikad nije bio na ceni, a tek sad je katastrofa. Naruchioci su uvek instant bogatasi i "biznismeni" i oni dizajn shvataju tako da to mora njemu da se svidja. Morash da ga "nadjes" ko pevaljka, i na kraju te tako i (mal)tretira. Necu da kazem, bilo je i casnih izuzetaka, ali ih je sve manje. Sada je koliko sam primetio dizajn postao posao bez cene jer se uglavnom nudi besplatno, uglavnom je privezak uz stampane stvari. Sve stamparije imaju svoje dizajn sluzbe i ta usluga se NE NAPLACUJE, jer je uracunata u cenu. I jos nesto, takav je trend i u svetu. Dizajneri ako hoce da prezive moraju da naprave stvarno udruzenje, a ne ovaj ULPUDS koji je uvek bio u sluzbi nekoliko povlascenih da bi oni imali rejting za dobijanje poslova. O ovome bi mogao jos dosta pricati cisto da vam prenesem moja iskustva (nemam licnog interesa), ali nemam vremena, zovu me unuci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orgazmo Posted October 22, 2005 Report Share Posted October 22, 2005 Dizajneri ako hoce da prezive moraju da naprave stvarno udruzenje, a ne ovaj ULPUDS koji je uvek bio u sluzbi nekoliko povlascenih da bi oni imali rejting za dobijanje poslova. <{POST_SNAPBACK}> pa o tome je ovde i recc, ne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonetow Posted October 22, 2005 Author Report Share Posted October 22, 2005 Ziva istina i potpuno sam svestan svega toga. Meni sve to zvuci kao prokleti smak sveta. Neeeeeema vise naadeeeee!!! Sto se tice softwera, lepo su to uradili nasi "pametnjakovici". Odbraniti svet od Srba, ali ne i Srbe od Srba. Pomenuh gore optimisticki duh. Ponavljam da po tom pitanju treba da se uzdrma vlast. Da oni preduzmu mere. Ako im nije jasno kako, neka pitaju mene. Kako se uopste kontaktira ta vlada i ti cudaci? Kome da se zalim? Da prijavim policiji nepravdu? Da li da upletem crkvu u sve ovo? Da li da uopste stavim smajlija na kraj ove poruke? Link to comment Share on other sites More sharing options...
devil666 Posted October 22, 2005 Report Share Posted October 22, 2005 Ja sam cuo tj nacuo da postoji UDRUZENJE SITO STAMPARA ali nemam pojam da li je istina i da li uopste postoji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
godza Posted October 22, 2005 Report Share Posted October 22, 2005 Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine http://www.upidiv.org.yu/index.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
santino Posted October 23, 2005 Report Share Posted October 23, 2005 a udruzenje primenjenih umetnika vojvodine (UPUV) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
godza Posted October 23, 2005 Report Share Posted October 23, 2005 Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS http://www.ulupuds.org.yu/ za UPUV nemam nikakve informacije :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts