Bukinjo Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 a sta je dobronamerna kritika? hoces da hvalimo projekat pre svega? a po neka kritika tu i tamo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rapidograf Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Hehe, odmah me ova diskusija podsetila Okmijeve prorocke recenice, deja vu. :P A o GAF_Mariji, nemam da kazem vise ni rec, ovo je 3-4 tema gde se njenim ucescem sve pretvara u opsti pakao i raspad sistema, bez razloga i povoda, ne znam zasto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Od tebe Bukinjo je dovoljno da se ne oglasavas s obzirom da tvoje misljenje o mom radu i strucnosti znam. Ili bi ipak da dodas nesto? Kritika koja je kontruktivna i data je sa namerom da se autoru pomogne kako bi napredovao u radu sigurno nije ona koja omalovazava i vredja. Svaki rad ima i pozitivne i negativne strane i treba da se ukaze i na jedne i na druge odnosno sta bi moglo da se neguje a sta da se koriguje. I prava kritika je ona koja ukaze na detalje koji se kriticaru ne dopadaju sa savetom kako da ih koriguje i dodje do resenja. Svaka tema gde ja ucestvujem se pretvara u pakao prema vasim recima jer branim svoje misljenje dok se vecina povuce. Moj izbor je da ostanem i da branim sebe i svoj rad a mozda jeste pametnije da se povucem i ne obazirem se na maliciozne komentare. Da nisam obecala da cu postaviti rad sigurno ne bih jer svakako u proteklom periodu nisam videla niti jednu kontruktivnu i dobronamernu kritiku bilo kome upucenu vec ismevanje i omalovazavanje bilo koga ko postavi bilo sta. Bilo je provokacija kako se bojim da postavim svoj rad. Evo ne bojim se, postavljen je i tu sam da diskutujem o njemu sa ljudima koji stvarno zele da ja napredujem u radu ako takvih uopste ovde ima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Mislio sam da uopste ne ucestvujem, al ne vredi... 1. Stepenice, bele, msm da su zaista visak. Potrebne jesu, ali to mozes resiti i nekim spustajucim stubistem po potrebi, htela si da postignes akcenat, ali msm da nije uspelo. Nekako su zaista visak. Pogotovo bele. Razumem sta si htela, da imas akcenat, itd..ali nije uspeo, bolje ili ih skini, pa u opisu reci da se spustaju po potrebi ili samo neka konstrukcija da ostane, koja nagovestava da su one tu, ali su skupljene, recimo...opet kazem, to nije uspelo, pokusaj, ali bolje ih izbaci. 2. Polja na fasadi> Sad je kontam vec gotovo, ali ako ti je to textura, probaj sa manje polja, tj da sva budu vertikalna, sirine 70-80-120cm, ako imas sad mogucnosti to da ispravis. 3. Rasveta> uzmi jedan motiv, pa ga provuci svuda, suvise su rasetna tela blizu jedno drugome, da bi se ovoliko razlikovala, nema svrhe. I uopste dosta bi mogla da i ocistis ent, al to je vec stvar senzibiliteta, relativno, donekle. 4. Vegetacija> sta znam meni i ne smeta, kontam da bi i moja zena, bivsa, isto napravila botanicku bastu od dvorista i u tome ne vidim nista lose, naprotiv! ... Ovde glavno, vuce realno render, a to tebi nije /naj/jaca strana, pa je i utisak drugaciji, kada se on izbaci mentalno druga je prica. Opsti utisak je da bi isti ovaj diplomski, dakle isti projekat daleko bolje izgledao da ga je radio neko vican 3D alatima, dakle scatter alatima, i nekim sitnim zezalicama, koje i nisu predmet, ili ne bi trebalo, da budu predmet, interesovanja arhitekte. ... E, sad o tome, sta bi poispadalo kad bi se skotrljalo, o tome i ne bi, i Sagrada Familia ne bi bolje prosla, naprotiv... ... SAVET: Obidji malo BEHANCE.NET, u pretrazi upisi ARCHITECTURE u polju za pretragu i vidi malo sta ti se svidja, pa uporedi, izmeri i iseci sta ti se dopada. Koliko si blizu predaje? Koliko jos imas vremena za pickanje, lickanje? ... Nekad davno, je obicaj bio da oko mesec dana projekat bude u fijoci, pa se onda opet pregleda, pa tek tada predaje investitoru, al to je bilo pre cca 80godina...mozda nije lose da bude i 5 dana, i da ga ne gledas uopste, pa onda vidis i sta nisi ni sanjala da ces videti. Plus, onaj stari trik, odstampaj, negde jeftino na A4, i pogledaj u ogledalu, i vidi gde imas nervnotezu u bojama i oblicima. ... Eto tako, aj sretno! I sa kritikama i sa diplomskim! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Jel si sigurna da su merdevine po JUS-u? Ovako na renderu, u poredjenju sa nekim elementima (recimo ramovi prozora) deluju mi jako nezgrapno, odnosno kao da ne bi mogao neko sa manjom sakom lepo da se uhvati za njih. U svakom slucaju, ako bas moraju tu biti merdevine, ja bih ih obojio u istu boju fasade. Ako mora bas tu da bude takva komunikacija, ne bih stavio ovakve merdevine, izdizajnirao bih nesto sto bi se malo bolje uklopilo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Stajao mi je ovaj prethodni komentar dugo, nisam video ove ostale. Marija, Razmotrimo jednu hipoteticku situaciju. Sta ako su kolege komentarisale najdobronamernije i najkonstruktivnije, u odnosu na prilozeno? Ja bih rekao da je sve relativno, a na netu bih pogledao nesto slicno, pa uporedio sa svojim projektom. Svaka tema gde ja ucestvujem se pretvara u pakao prema vasim recima jer branim svoje misljenje dok se vecina povuce. Nekad i nije tako lose povuci se. Mogao sam i ja tako u nedogled da branim svoj stav i misljenje da si ti retard ;), ali sam se ubrzo povukao :D (mala sala) *edit* I meni nekako deluje da je ovaj projekat rezultat rada u (ili ucenja) 3d programa. Da sam bio na tvom mestu, gledao bih da izbegnem ovaj fotorealisticni prikaz (koji nije bas sjajno ispao) i gledao da uradim nesto stilizovano, ali da sustina bude na arhitekturi. Fotorealizam nije sjajno ispao ne zato sto nije realan, nego sto si zasla u domen potpuno nekih desetih problema - kompozicija, boja, svetlo, karakteristike materijala kao i tehnicke karakteristike slike. Ljudi ne shvataju bas koliko je tesko raditi sa foto-realnim renderima, pogotovo kada je ista osoba zaduzena i za dizajn. Nepravilna refleksija na podu lako moze da pokvari opsti utisak, kao sto moze i musavost svetla. A ni jedno ni drugo nemaju puno veze sa dizajnom, a pogotovo arhitekturom. Stilizovan render je lako uraditi, a moze biti veoma efikasan. Izmedju toga, i super fotorealnog, kvalitetnog rendera, postoji gomila praznog prostora gde se amateri izgube. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Diplmski je predat i odbanjen tako da nema tu nazad a i nije potrebno. Odnosno celokupan rad je mnogo vise od 3D-a samo sam ja postavila ovaj segment jer me je zanimao opsti utisak i eto mozda po koji savet oko rendera. Hvala vam obojici takvi saveti/kritike mi mogu pomoci u daljem radu. Vrlo su konkretni i kontruktivni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukinjo Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Da li moze neka osnova? Neozbiljno je da ocekujes neki kvalitetan komentar bez osnove i preseka, ove slike su segmenti i ne govore mnogo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 U pravu si, segmenti su i nisu dovoljni za komentar o objektu ali za sada ne mogu da postavim osnove, mozda u nekom narednom periodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukinjo Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 zbog? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Zbog toga sto bi onda bio projekat cele kuce na izvolte a imala sam neke ponude da se otkupi pa ne bih bas da cela javnost ima uvid u projekat. Moram da razmislim na koji nacin da ga prikazem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 :mellow: Miscategorized onda, ovo je serija rendera, ne toliko arhitektura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Pa i jeste i nije. Dosta je ovde radova prodefilovalo cije osnove nismo videli ;). U svakom slucaju zelela sam da bude postavljen u okviru moje teme odnosno da ta jedna tema sadrzi sve radove koje postavljam ako budem nesto jos postavljala i kasnije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Računam da dosta može da se vidi i iz ovoga, dosta si rendera dala. Ko hoće može komotno da je prekopira, ukrade... Rekao bih da su u prizemlju dve celine, ulazna u kojoj su garaža, glavni ulaz, stepenice za sprat i toalet. Na slici br 14 se vide ulazna vrata u drugu celinu - dnevni boravak. Nisam siguran koliko je dobro da presečeš vezu kuhinja-trpezarija putanjom ulaz-dnevni boravak. Sviđa mi se što je sve jedan prostor iako ih ove talasaste žice odvajaju. I još na prvu loptu mi je dnevni boravak izgledao premali u odnosu na trpezariju. Pokušala si da ga priširiš ovom radnom zonom, ali mi je i ona previše uska - deluje mi da čim siđeš sa stolice odmah moraš da skočiš nazad u dnevni boravak, stavio bih tu koji metar predaha. Ako je ovo na talasastim šipkama uz trpezariju TV, deluje mi nepraktično da je tako leteći jer je teško pratiti sliku ako je sve oko nje dinamično (neko prolazi, jede...) i plus je možda za nijansu dalji nego što bi trebalo, možda da je malo veći onda... Sviđa mi se ona crna traka iznad trp stola i spušta se do dole u paketu sa onim crnim spuštenim plafonom iznad stočića. Sa druge strane, ne sviđa mi se ono na plafonu radne zone koja mi je inače fina samo da je malo šira i da nema to takvo na plafonu. Sprat ko sprat, toaleti sa jedne strane i sobe za spavanje sa druge, linijski poređane, to deluje klasika. Možda sam nešto propustio ili prevideo. Poz i srećno sa prodajom, dobro naplati! ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
:HGT: Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Pa znaci da negde gresis... Recimo kako sam skontao ti cenis prirodne materijale, zelenilo, prirodnu svetlost, u sustini mislim (mozda gresim) trazis neku povezanost arhitekture sa prirodom... To se u ovom radu ne vidi i ima se utisak kao da je sve skopljeno od stvari koje su ti plae pod ruku kao sto je ganga i rekao. Na stranu sto se ne bavis pejzasnom arhitekturom ali bi trebala da znas da frangipani ne bi opstao u nasim uslovima i da kosta vise nego cela kuca :) Enterijer je poprilicno hladan i belican i podseca na nesto gde se ne bi cesto boravilo, a sluzi kao showroom fudbalera :) Tu vidim smisao izjave... Ovaj deo sa bibliotekom mi je totalni promasaj, pre bi mi legao tu neki hitek home cinema sistem, jer za to ima mesta i nekako mi je logican nastavak dnevne sobe :) Svidjaju mi se veliki portali, ali pogled kroz njih je skroz nezanimljiv, ne znam sa koje strane je bazen ali bilo bi lepo da je u blizini :) Merdevine su totalno nepotreban detalj i pokusavaj da takve detalje izbegavas ili ako su bas neophodni, da ih sklonis da budu nenametljivi. Sto se rendera tice, voleo bih kada bi ljudi manje jurili fotorealizam, a vise sagledavali ukupan rezultat... Nekad je komplikovanije napraviti dobro stilizovan render nego realistican, ali za prvi treba imati osecaj, a za drugi resurse i znanje. Meni uvek vise znace 3 dobra rendera, sa pazljivo odabranim kadrovima svetlom i pricom nego 10 tehnickih koji prikazuju sve... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Sta je frangipan? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Primer non-photorealistic rendera, http://renderingofarchitecture.com/renderi...rendering-2.jpg Ovaj je malo hladan, ali poenta je da je mnogo lakse uskladiti render sa dizajnom kada je u ovom stilu, nego kada je foto-realan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Nije dnevni boravak premali, makar ja mislim da 6x6m bez ovog gore podignutog dela nije malo. Taj gore deo nije zamisljen kao radni vec kao neki deo za odmor i mozda jutarnju kaficu, citanje knjige. Taj podignuti deo ne moze biti siri jer je tolika kuhinja. Na spratu postoji jos jedan dnevni boravak, malo intimniji odnosno vise za same ukucane dok je donji sprat za prijem gostiju. Raspored prostorija je radjen uz konsultacije sa mentorom tako da ne bih to da komentarisem. Taj TV je poprilicno veliki mozda duzine 1.50m i razmisljala sam da li da ga potpuno izbacim ali sam ostavila jer se u nasim uslovima dnevni boravak bez tv-a ne smatra dnevnim boravkom. Drvo je Rhus typhina i mozda gresim ali ja sam slicna videla kod mene u komsiluku a koliko sam sada mogla da izguglam ovo drvo itekako raste kod nas. Sto se tice onoga sta se meni dopada nije bas da sam pristalica prirodnih materijala, jesam ekoloskih ali drvo kao materijal bas i ne volim. Ovaj objekat jeste nesto gde bih ja licno volela da zivim i meni on ne deluje hladno odnosno jeste elegantan i ostar sa jedne strane ali ga opelemenjuju neki drugi detalji. U svakom slucaju razliciti su stilovi i ukusi. Dobila sam komentar od rodjake kako je njoj ovo hladno ona voli kuce u moravskom stilu. Tako da ima nas raznih. I da , volim da povezem prirodu sa objektom ali kroz zelenilo. Bazen je ispred odnosno ako gledas ceo taj zastakljeni deo u prizemlju bazen je naspram njega odnosno nadovezuje se na ovaj trem sa baldahinima. Sto se rendera tice ja sam jako zadovoljna sta sam uspela da savladam za 3 meseca i nameravam da napredujem ako budem imala mogucnosti. Ja licno volim fotorealizam i volim da se objekat sagleda sa svih strana jer to mi je negde pokazatelj kako ce objekat izgledati sutra. Nemam nista protiv ne-fotorealisticnih, ali ovo prosto preferiram dok sa druge strane ne smatram da je potrebno previse detaljisati ni u realizmu, prosto nema potrebe odnosno zavisi od toga za sta se radi vizuelizacija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
:HGT: Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Ok! Nema dalje... Cestitam na diplomi. Sta je frangipan? Plumeria - frangipani tree Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted January 8, 2014 Author Report Share Posted January 8, 2014 Hvala, pozdrav :). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Verasenj Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Čestitke za diplomu! :) Sasvim solidan rad. Slažem se sa svime što je okmijun rekao i sa HGT-om po pitanju onog izdignutog prostora - shvatam šta si želela ali ti rešenje nije najsrećnije. Srećno sa prodajom projekta! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts