Jump to content

Recommended Posts

Posted

Meni je najveći problem prebacivanje sa jednog layouta na drug. Na sve sam se u životu navikao osim na to.

Još ovaj glupavi leopard zadrzava sve na globalnom nivou, i onda recimo hocu da ispadnem fin i kulturan, i kucam ovde sa vim našim lepim slovima, onda prebacim u chat sa strancima i sve ode u propast :D

krenem da kucam smajlije kao : ČD Č=

ili još gora varijanta, prebacim u editor pa umesto Class::method() ispadne ClassČČmethod)=

...

to je previše za moje napaćeno srce. :D

Tako da layout switchujem jedino kad moram, trudim se da pisem koliko je moguce pravilno a bez da moram da menjam layout non-stop.

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Interesantna tema,

Mada mene na primer, iako povremeno izgubim veru u čovečanstvo nakon čitanja nekih od komentara, ne fascinira nepismenost, ona je svakodnevica, a i "dvoje su se tako smuvali". Više me fascinira potenciranje jezičkog purizma u mediju koji promoviše anonimnost.

Sa aspekta održivosti, i pre svega kvaliteta ovakve zajednice interesantnije je koliko je izražena tendencija pojave samoproklamujućih postova, horde konstantno rastućeg broja osoba bez ikakvih realnih veština ili namere da iste steknu. Jedinki bez funkcionalnih znanja, koje konačno spaziše šansu u ličnom ostvarivanju kroz beskorisno pobrajanje neupotrebljivih čienjnica u delovima foruma namenjenim veoma pragmatičnim tehnikama.

U zemlji poput Srbije svakodnevica je da se ljudi predstavljaju titulama, ili opstaju na rečima, te smo se stoga i sveli na ovo sto jesmo, previše reči sa premalo primene, svuda naokolo Jack's of all trades (Džeks of ol trejds - "Poznavaoci svih zanata")... samo zatraži siguran sam da će veliki broj članova momentalno morfovati u grammar natzi (gramar naci), lektore, ili štagod bude aktuelno.

U potpunosti podržavam tvoj apel za makar elementarnom pismenošću, ali još uvek nisam naišao na post koji nisam mogao pročitati i razumeti, niti verujem da sam recimo izostavljanjem šđčćž ili nekolicine pravopisnih normi degradirao kvalitet svojih postova, ili uticao na njihovu sposobnost da nekome pomognu ili prenesu poruku. Shodno tome, ne verujem da na kvalitet zajednice pismenost, može uticati koliko i stručnost, na kojoj cenim treba pre insistirati.

Posted
Nemogu da verujem da si to napiso ,pa valjda svako zna da se razmak stavlja pre zareza .Ko to nezna ili neume ,njima verovatno hvali obrazovanje ................... takvi bi trebalo da se izvinu jel nas ostale to zzivcira .

Kaže se "nume", seljaćino!

Posted
Nemogu da verujem da si to napiso ,pa valjda svako zna da se razmak stavlja pre zareza .Ko to nezna ili neume ,njima verovatno hvali obrazovanje ................... takvi bi trebalo da se izvinu jel nas ostale to zzivcira .

Ne znam ja , pusti ti to .......... eXtra space i ne boli glaWa....... drzhi , przhi ,,,,.'.

Edit: A to Hvali me oduvek dovodilo do ivice sloma. Taj prelazak iz f u hv.

Posted
Primetio sam u poslednje vreme da mi je sve teže da čitam nepravilno napisane postove.

Mislim na uglavnom nove (ne kažem i mlađe) članove foruma koji jednostavno nepravilno pišu.

Na prvom mestu je nepostojanje razmaka (space) posle tačke, zareza,.. znakova. To mi je najodbojnije. Umorim se na prvi pogled, pre nego što uopšte i pročitam.

Druga stvar su osnove pravopisa, ali da ne cepidlačim, preko toga mogu da pređem.

Moja molba je da se nekako apeluje na ovo. Sem ako drugima ne smeta. Mogla bi i autokorekcija da se uvede u okviru postavljanja poruka. To bi pomoglo, ako je moguće...

Eto, šta vi mislite o ovom?

Mislim da moderna tehnologija mnogima krade vreme za opste obrazovanje.

Kod nas, nazalost, cesto i za domace vaspitanje.

Posted

Nisam neki cistunac, ali svakako mi vise prija da procitam jasan i korektno napisan tekst. Medjutim, svi pokusaji opismenjavanja (osvescivanja) Naroda na ovim prostorima je zaludan i pomalo besmislen posao. Vecina predstavnika Naroda Balkana je netolerantno, neobrazovano, primitivno i - lenjo (nenacitano). <_<

Vise o Sori, po difoltu ne nosim kežual za svaki ivent ovde:

http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/Sor...i-ivent.lt.html

Ali, mozda ipak nesto moze da se uradi? Mozda bi ova mlitava i apaticna Vlada mogla da pokrene jedan domaci projekat kreiranja kvalitetnog softvera za proveru pravopisa i da isti besplatno ustupi Raji. Tu mislim i na mesta poput DZ. Pa vec kada ne mozemo sami sebe da kontrolisemo i obuzdamo, neka to radi Masina. :)

Sori,

Vlah ;)

Posted

Aj'd sto je na forumima zavladala 'nepismenost', to je vise postalo cool, nesto u fazonu govora koji je Cohen koristi kao Ali G u svojim intervjuima (American Hip-Hop dialect), a pocelo je odavno kroz caskanje na BBS-ovima, pa kasnije chat servisima, forumima, SMS porukama, nego sto sad svako ko prica i pise normalno ispada prevazidjen, zastareo, van fazona, a oni koji pricaju neki marsovski ispadaju pametni, u toku sa modernim jezikom (sto treba da asocira da su u toku i sa modernom naukom, umetnoscu, kulturom itd.).

> kodi ,таkо tи је tо... kaд swičujeш iзmeđу пwoгwama kojи тњаže њaзwiчиte tаsтатuwe ,тј .лауout-e.

Posted

Не нађох ниђе ово на ћирилици, а и мене мрзи да прекуцавам. Ех, какав смо народ....Ч= (ово је смешко на ћирилици:))

Zavestanje jezika

Cuvajte, cedo moje milo, jezik kao zemlju. Rec se moze izgubiti kao grad, kao zemlja, kao dusa, a sta je narod izgubi li jezik, zemlju, dusu? Ne uzimajte tudju rec u svoja usta. Uzmes li tudju rec, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potudjio. Bolje ti je izgubiti najveci i najtvrdji grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznatniju rec svog jezika. Zemlje i drzave se ne osvajaju samo macevima nego i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reci pokrao i svojih poturio. Narod koji izgubi svoje reci prestaje biti narod. Postoji, cedo moje, bolest koja napada jezik kao zaraza telo. Pamtim ja takve zaraze i morije jezika, biva to najcesce na rubovima naroda, na dodirima jednog naroda sa drugima, tamo gde se jezik jednog naroda tare o jezik drugog naroda. Dva naroda, milo moje, mogu se biti i mogu se miriti, dva jezika nikada se pomiriti ne mogu. Dva naroda, mogu ziveti u najvecem miru i ljubavi, ali njihovi jezici mogu samo ratovati. Kad god se dva jezika susretnu i izmesaju, oni su kao dve vojske u bitci na zivot i smrt. Dok god se u toj bitci cuje i jedan i drugi jezik, borba je ravnopravna, kad pocne da se bolje i vise cuje jedan od njih, taj ce prevladati.

Najposle se cuje samo jedan. Bitka je zavrsena. Nestao je jedan jezik, nestao je jedan narod. Znaj cedo moje, da ta bitka izmedju jezika ne traje dan-dva, kao bitka medju vojskama, niti godinu dve, kao rat medju narodima, nego vek ili dva, a to je za jezik isto tako mala mera vremena, kao za coveka tren ili dva. Zato je, cedo moje, bolje izgubiti sve bitke i ratove nego izgubiti jezik. Posle izgubljenog jezika nema naroda. Covek nauci svoj jezik za godinu dana, ne zaboravlja ga dok je ziv. Narod ga ne zaboravlja dok postoji . Tudji jezik covek nauci isto za godinu dana. Toliko mu je potrebno da se odrece svog jezika i prihvati

tudji.

Cedo moje milo, to je ta zaraza i pogibija jezika. Kad jedan po jedan covek pocinje da se odrice svoga jezika i prihvata tudji, bilo sto mu je to volja, bilo da to mora. I ja sam, cedo moje, u mojim vojnama, upotrebljavao jezik kao najopasnije oruzje. Pustao sam i ja zaraze i morije na njihove jezike ispred mojih polkova, za vreme opsada i dugo

posle toga slao sam cobane, seljane, zanatlije i skitnice da preplave njihove gradove i sela kao sluge, robovi, trgovci, razbojnici, bludnici i bludnice. Moji polkovodci i polkovi dolazili su na napola osvojene zemlje

i gradove. Vise sam krajeva osvojio jezikom nego macem.

Cuvajte se cedo moje inojezicnika. Dodju neprimetno, ne znas kad i kako. Klanjaju ti se i sklanjaju ti se na svakom koraku. I zato sto ne znaju tvoj jezik ulaguju ti se i umiljavaju kako to rade psi, nikad im ne znas sta ti misle, niti mozes znati, jer obicno cute, oni prvi koji dolaze da izvide kako je, dojave drugima, i eto ih, preko noci domile u neprekidnim redovima kao mravi kad nadju hranu. Jednog dana tako osvanes opkoljen gomilom inojezicnika sa svih strana. Tada doznajes kasno da nisu mutavi i da imaju jezik i pesme i svoja kola i obicaje. Postaju sve bucniji i zaglusniji. Sada vise ne mole, niti prose, nego traze i otimaju. A ti ostajes na svome, ali u tudjoj zemlji, nema ti druge nego da ih teras ili da bezis, sto ti se cini mogucnijim. Na zemlju koju tako osvoje inojezicnici ne treba slati vojsku. Njihova vojska tu dolazi da uzme ono sto je jezik osvojio. Jezik je cedo moje, tvrdji od svakog bedema. Kada ti neprijatelj provali sve bedeme i i tvrdjave, ti ne ocajavaj, nego gledaj i slusaj sta je sa jezikom. Ako je jezik ostao nedirnut, ne boj se, posalji uhode i trgovce i trgovci neka duboko zadju po selima i gradovima i neka slusaju.

Tamo gde ozvanja nasa rec, gde se jos glagolja i gde se jos, kao stari zlatnik, obrce nasa rec znaj, cedo moje, da je to jos nasa drzava bez obzira ko u njoj vlada. Carevi se smenjuju, drzave propadaju a jezik

i narod su ti koji ostaju, pa ce se tako osvojeni deo zemlje i naroda opet kad-tad vratiti svojoj jezickoj matici i svome maticnom narodu. Zapamti, cedo moje, da svako osvajanje i otcepljenje nije toliko opasno za narod koliko je stetno za narastaj. To moze stetiti samo jednom narastaju, a ne narodu. Narod je cedo moje, trajniji od narastaja i od svake drzave.

Kad-tad narod ce se spojiti kao voda cim puknu brane koje ga razdvajaju. A jezik, cedo moje, jezik je ta voda, uvek ista s obe strane brane, koja ce kao tiha i mocna sila koja bregove roni opet spojiti narod u jedno otacastvo i jednu drzavu.

Posted
Interesantna tema,

Mada mene na primer, iako povremeno izgubim veru u čovečanstvo nakon čitanja nekih od komentara, ne fascinira nepismenost, ona je svakodnevica, a i "dvoje su se tako smuvali". Više me fascinira potenciranje jezičkog purizma u mediju koji promoviše anonimnost.

Sa aspekta održivosti, i pre svega kvaliteta ovakve zajednice interesantnije je koliko je izražena tendencija pojave samoproklamujućih postova, horde konstantno rastućeg broja osoba bez ikakvih realnih veština ili namere da iste steknu. Jedinki bez funkcionalnih znanja, koje konačno spaziše šansu u ličnom ostvarivanju kroz beskorisno pobrajanje neupotrebljivih čienjnica u delovima foruma namenjenim veoma pragmatičnim tehnikama.

U zemlji poput Srbije svakodnevica je da se ljudi predstavljaju titulama, ili opstaju na rečima, te smo se stoga i sveli na ovo sto jesmo, previše reči sa premalo primene, svuda naokolo Jack's of all trades (Džeks of ol trejds - "Poznavaoci svih zanata")... samo zatraži siguran sam da će veliki broj članova momentalno morfovati u grammar natzi (gramar naci), lektore, ili štagod bude aktuelno.

U potpunosti podržavam tvoj apel za makar elementarnom pismenošću, ali još uvek nisam naišao na post koji nisam mogao pročitati i razumeti, niti verujem da sam recimo izostavljanjem šđčćž ili nekolicine pravopisnih normi degradirao kvalitet svojih postova, ili uticao na njihovu sposobnost da nekome pomognu ili prenesu poruku. Shodno tome, ne verujem da na kvalitet zajednice pismenost, može uticati koliko i stručnost, na kojoj cenim treba pre insistirati.

Do sad najpametnije receno.

Mislim da ima ljudi koji su odlicni dizajneri, a da ih pri tom boli uvo a pravopisno kuckanje.

Svaka im cast sto uopste kuckaju ovde i dele (sa nama koji hocemo nesto da naucimo) svoje misljenje.

Naravno da ima i frustriranih urednika koji cekaju da iskazu svoju moc na zoni i kazne takve sto je po meni glupost.

Ukoliko nema uvreda, pretnji, prozivki nema ni potrebe za kaznjavanjem.

Naravno da treba drzati nivo zone, pri tom ne traziti dlaku u jajetu.

Ja bih se zahvalio svakom ko postuje ovde bilo da je profi ili pocetnik, jer upravo na pocetnickim radovima i njihovim kritikama se uci, a pri tome me boli uvo dal je onaj ko je komentarisao i dao svoje misljenje postovao pravopis.

Posted

Podrazumeva li se da je post iole čitljiv i pismen - ili ni to nije važno?

Jer, ima (i) toliko nepismenog i nečitkog da me ne boli uvo, ali bole oči. I glava...

Niko ne trazi dlaku u jajetu, nego elementarnu pismenost, recimo na nivou đaka osnovca, recimo 7. razreda, da ne tražim baš znanje "osmaka". Ali, ako je i to mnogo, onda - marim baš...

Posted

^ upravo. Ne bi ja ni pokretao ovu temu da mi nije poslednjih nedelja / meseci (godina?) počela nepismenost da odvlači pažnju od onoga što je rečeno, tj. napisano. A pri tom mislim na stvarno elementarnu, predškolsko znanje ;) Ali opet, možda je to do mene, ko će to znati.

Ako treba, možemo i zajedno da vežbamo:

Hajde sada svi: kosa crta, uspravna ... :)