Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pozdrav dobri ljudi!

Iako sam svestan da se radi o stvari koju je najverovatnije nemoguce izvesti, ipak moram da pitam!

Da li postoji nacin da se naknadno, u vec napravljenom tonskom snimku smanji reverberacija, akustika prostorije u kojoj je snimljen na primer ljudski govor!

Na konkretnom snimanju( niskobudzetni igrani filmski projekat ), najprimitivnija mi je bila audio oprema. Iako sam imao pecaljku radio sam sa nikakvim mikrofonom ciji je ugao prijema signala veoma sirok i delovi filma koji su snimani u vecim enterijerima su sa previse akustike tih prostora.

Postoji li mogucnost da se nekim softverom tim tonskim segmentima umanji odjek?

Ako nije moguce, na kraju nije ni bitno jer su dijalozi razumljivi u potrebnoj meri. Samo sto jeka enterijera narusava filmski smek! :unsure:

Unapred hvala!

Pozdrav! :)

Posted

Сумњам да је то могуће. Наводно су неки људи добијали какве такве резултате са додацима за уклањање шума (рецимо у програму Кул Едит, сада Аудишн). Међутим, квалитет звука после тога је дискутабилан.

Можда да наснимиш поново само звук, па да синхронизујеш. ;)

поз.

Posted

Znam da je to najbolja varijanta, ali u tom projektu je previse dijaloga, brzo se smenjuju replike razlicitih aktera a vremena za pipava doderivanja skoro da vise nema. Zato sam i razmisljao u pravcu nekih obrada postojeceg tona. Po netu vele da se nesto moze postici( i jedino tako ), pronalazenjem frekventnog opsega reverberacija pa njihovim prigusivanjem, naravno na ustrb kvaliteta takvog zapisa posle obrade, kazu da u izvesnoj meri moze da pomogne adaptive NR iz Audition-a, neki gejt...

Ne stizem jos da probam...

Javicu sta sam napravio. :unsure:

Pozdrav!

• 2 months later...
Posted

Jedino da probaš gateovat signal tako da između recenica bude muka tišina i između rijeci dje su duzi intervali, ali onda bi moro dodat jos neke ambijentalne buke u to sve da maskiras malo jer ce zvucat cudno.

Neznam koliko se razumijes u obradu tona ali mozes za pocetak probat s wavelab , u njemu imas sve potrebne alate.

Posted

Ne verujem iskreno da će pomoći gate ako ima klasičnih dijaloga, jer onda ti svakako ostaje eho dok glumci izgovore čitavu rečenicu, moći ćeš samo da ga capneš na kraju neke celine izgovorene bez pauze, što onda zvuči verovatno još gore/neprirodnije nego da ništa ne diraš.

Verovatno je taj plagin koji su ti preporučili inteligentniji i fleksibilniji, ali on i dalje može da ukine eho samo tamo gde je na čistini tj. gde se nije već umešao u "suvi" signal. Za ostalo eventualno EQ, pod uslovom da mu se frekvencije dovoljno razlikuju od onih iz izvornog zvuka (ovo najpre zavisi od prostorije, materijala zidova i sl.).

• 6 months later...
  • 4 months later...