Jump to content

Sudar kapljica sa mlekom


Recommended Posts

Ljudi moji, pa vi ste ovde stvorili jedan potpuno paralelni svet u koji čovek može da pobegne od svega i odmori malo i oči i dušu...oduševljen sam! Ovo je čudesno! Evo, ovde ti čestitam i na kišobrančićima...i ne znam zaista šta mi bi da tako retko posećujem ovaj deo foruma...možda zato što nemam nikakvu opremu za makro, al ni to me ne opravdava. Sve najbolje u novoj godini, i nastavi da nas oduševljavaš! :D

Link to post
Share on other sites

Misirac,i ovde se koriste 10 kapi u sekundi mada kao sto sam vec rekao to je nemoguce izbrojati. Sve je stvar iskustva,odn. experimentisanja sa brzinom curenja.

 

 

dexns,koristim samo zicani okidac. Otprilike znam kada treba okinuti,ali kao sto ti rece to je na srecu.

Link to post
Share on other sites

svaka čast,, baš dobra ideja sa mlekom i odlično ispalo

 

ne bih da zakeram al ... sama pečurka mi je dobra dok njena okolina ima neko sivilo ili loš kontrast ,, neznam kako da opišem valjda me razumeš :)

 

inače 5+

Link to post
Share on other sites

U pitanju je slabo svetlo(mada sam namerno ubacio tamnu vinjetu oko kapi). Ovde se koriste brzine od 1/2000 i brze a da bi cela kap bila u fokusu koristim f16,pa sa SB600 ne stignem valjano da ga osvetlim a kad dignem ISO javi se zrno. Moram pod hitno da nabavim dodatno osvetlenje ako mislim da pojacam kvalitet fotografije.

Link to post
Share on other sites

Predobro, legendo :)

Meni kaplje pravile problem oko fokusa, i sad vidim da mi je F bio prevelik (10-tak), pa u fokus uleti samo dio kapljice, jako tesko za izbalansirati... Znaci podići F preko 20, shodno tome prilagoditi rasvjetu i brzinu okidaca i onda mogu nesto ocekivati :)

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Imam par dobrih ali nisam zadovoljan. Zapeo sam kod brzine okidanja, svaki sudar mi je delimično mutan. Brzina 1/4000 je skoro ono što mi treba ali ne mogu dovoljno da osvetlim pa se javlja veliko zrno usled povećanog ISO ili oštrina na samo manjem delu kapljice usled velikog otvora blende.

Rešenje je postavka brzine na BULB po savetu Lord Ivanhoe i tada samo treba koristiti blic u tamnoj prostoriji na minimum snage jer sto je veca snaga brzina okidanja je manja. E, u praksi to kod mene baš ne radi kako treba ili moj SB 600 nije najbolji za takve stvari. Evo jednog primera:

 

DSC_0100.jpg

 

 

Kad nađem rešenje za ovo i skupim malo pozitivne energije krećem opet u experimentisanje

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...