Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ovo je logicno, ali kako objasniti da Sony R1 ima veoma dobru sliku, a obzirom na veoma kratak back-fokus, ugao pod kojim njemu padaju zraci na senzor moze biti samo veci?!

Odlicno pitaje, koje je i mene jako zanimalo.

Tacno je da R1 ima veoma blizu izlazni deo sociva, tik uz senzor - rekose samo 2mm. Ocigledno su resili nesto unutar konstrukcije objektiva, sto je potpuno prilagodjeno situaciji. Lepa stvar je sto je objektiv potpuno dizajniran prema senzoru, a ne obrnuto. Plus ne mora da tegli nikakvu kompatibilnost ni sa cime. Verujem da su primenili neko netradicionalno resenje.

Zbog istog razloga (kratak back-focus) se Leica muci sa Leicom M Digital, bas zbog problema sa napadnim uglovima i stoga snaznog CA po coskovima. Veoma bih voleo da vidim Sony/Zeiss konstrukciju i njihovo resenje koje ocigledno sjajno funkcionise.

Posted

Verujem da tu nema preterane mudrosti i da je tajna u prelamanju svetlosti.

Kod DSLR-a, zbog velikog back-fokusa dolazi do prelamanja, a samim tim i sirenja svetlosnih zraka ka senzoru koje je najvece na krajevima formata sto dovodi to tih CA.

Kod non-DSLR aparata, zraci se zbog kratkog back-fokusa ne prelamaju nego idu direktno na senzor, prakticno pod pravim uglom, sto manje napreze objektive na CA.

Stoga ne mislim da je objektiv na R1, osim novih premaza, ni u cemu bolji od onog na 828.

Posted
Sto se tice snova o ovom aparatu.. Ja sam imao stari 1D skoro 2 meseca i vrlo sam se ohladio od tih snova. Aparat je veliki, tezak, meni veoma nezgrapnih komandi.

Imao sam priliku da se igram sa ovim "malishom" i sa "nabachenim" blicom postaje teshko kao tuch!!! Dodushe i ovaj D70 je postao pakleno tezak kad se postavi blic sa sve 4 Delkinove baterije :huh:

Posted
Kod non-DSLR aparata, zraci se zbog kratkog back-fokusa ne prelamaju nego idu direktno na senzor, prakticno pod pravim uglom, sto manje napreze objektive na CA.

na R1, osim novih premaza, ni u cemu bolji od onog na 828.

E , izvini, daj neki link da vidim sta je back-focus, posto mi ova recnica komplikovana kao da resavam rurbikovu kocku u mislima.

Posted

Back fokus je udaljenost od objektiva do senzora u polozaju kada je objektiv najblizi senzoru i kod DSLR je relativno velik zbog ogledala izmedju njih.

Jasno je da kada je ta distanca manja, a kod R1 je samo 2,1 mm, objektiv je u prilici da preciznije "crta" po senzoru.

Osim toga, taj objektiv je pravljen BAS za taj senzor u veoma su dobro upareni, sto omogucava bolju sliku nego da je u pitanju DSLR sa istim kvalitetom optike i elektronike.