Jump to content

"teski" fajlovi iz Corel-a

nalesnik

Recommended Posts

Interesuje me da li se vec neko susretao sa ogromnim i teskim fajlama iz Corel-a?

Nemam trenutno vremena da pretrazujem forum, tako da ...

Naime, fajla od priblizno 150Mb se otvara neverovatno dugo.

Najjednostavniji objekat (tipa pravougaonik, krug ...), se kopira u memoriju stravicno dugo,

a ukopiravanje u drugi, potpuno novi fajl je jos gori slucaj (toliko da se cak i blokira).

Napominjem da sam objekat nema skrivene tacke, objekte, lensove, ferlaufe .. nista.

Objekat je recimo, pravougaonik crne boje. Pri cuvanju dobijam fajlu od 1.5Mb !?!

Kada u svom fajlu napravim isti objekat, sa potpuno identicnim osobinama, taj fajl ima 130Kb.

Da li je neko vec imao ovakav problem i da li je uspeo da ga resi.

Fajla koja se nenormalno ponasa je do mene stigla od drugog, znaci - nije moj rad.

Ja treba da uradim neku korekturu i vec mi je zlo od ovog posla.

Fajlovi od 150 megabajta se uvek dugo otvaraju.

Sličan problem nikada nisam imao i sve dalje u mom odgovoru je čisto hipotetički.

Proveri stilove koje imaš u Default templejtu za novi dokument, tačnije njihov broj. Ako ih je neizmerno puno, to bi moglo da optereti fajl, ali ne verujem da to je baš toliko. Takođe proveri i da li ima neku opcionu pozadinu koja se ne prikazuje.

I kad budeš pravila pauzu pusti neki antivirus da malo radi.

Ništa drugo posebno mi trenutno ne pada na pamet.

oket - fala. sve sam manje-vise uradila, ali ne uspevam da iscackam u cemu je finta.

izgleda da je cisto i bez brljavljenja, ali negde nesto ipak, na zalost, jeste umuzgano,

samo sto jos ne provaljujem sta. u svakom slucaju - hvala na dobroj volji i brzom odgovoru.

odo sada u rudnik ..

I meni se slichno ponekad desi... Npr... Kada sa desnim klikom kopiram objekat... kopira ga za trenutak, a kada idem Copy/paste varijantu, vishe od minut mu treba isti objekat da kopira u memoriju pa da iz iste vrati josh minut... Isti file isti objekat... Chak i kada samo crni kvadrat kopiram, on to radi isto dugo... Sa tezhinom file-a se nisam susretao... Oduvek me je zanimalo shta znachi ono :Enable Commpression: u corel podeshavanjima... Shta on tu kompresuje?

Samo da pitam, da li ti je uključen object manager sa desne strane, ako uspeš da učitaš dokument tu je prikazano sve šta ima u njemu. Postoji i mogučnost da je neki layer zaključan (non editable, isto se vidi u object manager-u) i onda ne možeš nikako da ga selektuješ. Moguće je takođe da ima nešto zavučeno u guidelines layer ili slično i da je zaključano pa se isto tako ne vidi.

Ne verujem da nešto sam slike može da nagruva na 150 Mb jednostavan crtež (ako sam te dobro razumeo)

Dakle, vec sam rekla da se fajla, ali i objekti u istoj, cudno ponasaju.

Proverila sam i object manager i skrivene objekte i punjenja i dokument info i ..

Takodje sam i korisnik Corel-a od 2.0 i ovako nesto ne secam se da sam videla ..

Da ponovim: pravougaonik 5x3cm iscrtan u doticnom fajlu, prekopiran u potpuno nov - cist fajl

ima velicinu od 1.5Mb. Isti pravougaonik, istih definicija, iscrtan direktno u novom fajlu ima velicinu od 130Kb.

Sve u svemu, dolazim do zakljucka da:

1. sama fajla ima previse objekata i tacaka

2. verzija Corel-a u kojem je radjen fajl verovatno ima podesen workspace u nekom komplikovanijem modu.

Do ovog zakljucka sam dosla upravo zbog crtanja jednostavnog oblika u problematicnom okruzenju,

i istih operacija u mom, jednostavnom okruzenju.

Ko zna kakve sve definicije on vuce sa sobom.

btw. fajla je stigla iz inozemstva, tako da nisam u mogucnosti da se prokonsultujem sa doticnim autorom.

sve u svemu, od jednostavnog posla koji sam mogla uraditi u roku od par sati, situacija se iskomplikovala

na gotovo paklenih par dana. radim u rudniku i zivot mi nije lak ...

Konstanto imam taj problem. Zato i polako prestajem da koristim Corel. Moj savet. Exportuj u pdf i onda place u Ilustrator i srecno. Ako nema puno gradijenta i slicne stvari ne bi trebalo da imas nekih problema.

Moj (nepotvrdeni) zaklucak je da ti fajlovi poticu iz neku beta released verziju Corela koja je puna bug-ova.

Evo me jos jednom zaredom.

Kako ti, pobogu, jedan pravougaonik bez obzira na dimenzije moze biti 130 KB.

Ja iscrto pravougaonik sa outline black i fill 10% black snimio i tezak je 12.5 KB

Isti taj snimio za verziju 7 ima 12 KB

Isti taj snimio bez kompresije (save as - advanced - use graphic object compression) i taj je 24 KB

Mora da je taj "vanzemaljac" svoj rad uvezao u Corel ko zna odakle ili je exportovao u cdr format iz nekog drugog programa koji to lose radi.

^Iscrtan je pravougaonik ako sam dobro razumeo (verovatno je nešto u njenu).

Nemam stvarno pojma u čemu bi mogla da bude fora. Imao sam problema sa fajlovima u zavisnosti od toga u kojoj su verziji snimljeni, ali 150 Mb fajl, ne znam kako na 5×3 cm, jedino ako nije 5×3 KM pa da ima logike :-)

Imao sam fajl za bilbord na obradi od jedno 280 Mb, ali sa tri bilborda u njemu 6 puta nešto metara, fotografije teške ko krdo slonova...

Jednostavno nemam ideju u čemu je problem.

ok, ponovo sam :rolleyes:

Mislio sam na veličinu koja je spomenuta (5 puta 3) da napravi fajl od 150 Mb, to mi ne ide u glavu pa ne znam iz čega da je napavljen .cdr fajl. Inače za taj pravougaonik, probao isto, dobijem isto na X4.

Uglavnom nije ni bitnom, teška nebuloza, nadam se da je uspela da odradi posao.

Nisam imao nista pametnije, pa u Ilustratoru iscrato sam pravougaonik dimenzije 150x100mm sa 1mm outline i 10% crne boje i snimio. Fajl je velicine 1MB. Onda radi usporedbe video da jedan logo koji sam radio prije nekoliko meseci je oko 980kb. Logo je dve boje, crne i crvene, ali ima vise elemenata nego taj pravougaonik.

Cudno.

post-8647-1259102204_thumb.png

• 4 weeks later...

Ja sam imao sličan problem i još uvek ga imam, ali mislim da znam kako da ga rešim.

Druga stvar je što mi za to treba puuuuuno vremena.

Dakle kodmene se desilo sledeće. Radio sam neke stvari gde je stalno ista pozadina i

da ne bi stalno učitavao dotičnu bitmapu, nameštao joj dimentije itd. ja sam je uključio kao backgraund. Znači u meniju Tools/Options/Document/Page/Background namestio da mi embeduje tu bitmapu.

E sad posle odredjenog vremena Corel poludi i počne da u fajlu duplira tu bitmapu, 2x, 4x, 8x, 16x ...

Znači ekponencijalno i vremenom on u fajl snima stotine tih bitmapa, iako je ja u fajl nisam

uvek embedovao. E sad, ili se u registri bazu windowsa to negde upiše pa je Corel vuče odatle

ili ko zna odakle... uglavnom nemoguće je se rešiti osim na jedan način.

Sve fajlove koji ti se čine veliki prekopiraj stranu po stranu u novi fajl pa snimi kao verziju 12.

Najgore od svega je što treba apsolutno sve fajlove koje imaš na hardu proveriti i presnimiti u nove.

To je sa COPY/PASTE koji traje izuzetno dugo jako dosadan posao.

Kad sve presnimiš u verziju 12, moraš preinstalirati kompletan Windows da se to skloni i iz registrija.

Posle toga bi trebalo biti sve u redu.

Ja sam bio dogurao sa nekim fajlovima i do 1,5 GB a posle kad sam presnimio u ver. 12 dobio sam

fajl od nekih 20 MB.

Ne znam da li će ti to pomoći, ali ja znam jedino ovaj način.

Ili možda da snimaš fajlove kao PDF i tako ih koristiš. Corel bi trebao fajlove koji su snimljeni

kao PDF iz Corela trebao normalno učitati kao da su njegovi CDR (nisam siguran da je to baš 100%

ali 90% fajlova bi trebalo biti isto kao da su snimljeni kao CDR.

Puno sreće !!! Alen