Jump to content

Tako je govorio Zarat... neki fotograf na netu.


Abdee
 Share

Recommended Posts

Advice for Aspiring Photographers

By Cheryl Jacobs Nicolai

 

These are my thoughts, nothing more and nothing less.

 

I get asked all the time, during workshops, in e-mails, in private messages, what words of wisdom I would give to a new and aspiring photographer. Here's my answer.

 

• Style is a voice, not a prop or an action. If you can buy it, borrow it, download it, or steal it, it is not a style. Don't look outward for your style; look inward.

 

• Know your stuff. Luck is a nice thing, but a terrifying thing to rely on. It's like money; you only have it when you don't need it.

 

• Never apologize for your own sense of beauty. Nobody can tell you what you should love. Do what you do brazenly and unapologetically. You cannot build your sense of aesthetics on a consensus.

 

• Say no. Say it often. It may be difficult, but you owe it to yourself and your clients. Turn down jobs that don't fit you, say no to overbooking yourself. You are no good to anyone when you're stressed and anxious.

 

• Learn to say, "I'm a photographer" out loud with a straight face. If you can't say it and believe it, you can't expect anyone else to, either.

 

• You cannot specialize in everything.

 

• You don't have to go into business just because people tell you that you should! And you don't have to be full time and making an executive income to be successful. If you decide you want to be in business, set your limits before you begin.

 

• Know your style before you hang out your shingle. If you don't, your clients will dictate your style to you. That makes you nothing more than a picture taker. Changing your style later will force you to start all over again, and that's tough.

 

• Accept critique, but don't apply it blindly. Just because someone said it does not make it so. Critiques are opinions, nothing more. Consider the advice, consider the perspective of the advice giver, consider your style and what you want to convey in your work. Implement only what it makes sense to implement. That doesn't make you ungrateful; it makes you independent.

 

• Leave room for yourself to grow and evolve. It may seem like a good idea to call your business "Precious Chubby Tootsies"...but what happens when you decide you love to photograph seniors? Or boudoir?

 

• Remember that if your work looks like everyone else's, there's no reason for a client to book you instead of someone else. Unless you're cheaper. And nobody wants to be known as "the cheaper photographer."

 

• Gimmicks and merchandise will come and go, but honest photography is never outdated.

 

• It's easier to focus on buying that next piece of equipment than it is to accept that you should be able to create great work with what you've got. Buying stuff is a convenient and expensive distraction. You need a decent camera, a decent lens, and a light meter. Until you can use those tools consistently and masterfully, don't spend another dime. Spend money on equipment only when you've outgrown your current equipment and you're being limited by it. There are no magic bullets.

 

• Learn that people photography is about people, not about photography. Great portraits are a side effect of a strong human connection.

 

• Never forget why you started taking pictures in the first place. Excellent technique is a great tool, but a terrible end product. The best thing your technique can do is not call attention to itself. Never let your technique upstage your subject.

 

• Never compare your journey with someone else's. It's a marathon with no finish line. Someone else may start out faster than you, may seem to progress more quickly than you, but every runner has his own pace. Your journey is your journey, not a competition. You will never "arrive." No one ever does.

 

• Embrace frustration. It pushes you to learn and grow, broadens your horizons, and lights a fire under you when your work has gone cold. Nothing is more dangerous to an artist than complacency.

 

Cheryl

 

This is the original first post from Cheryl's blog, PhotoDino ("dino" for "dinosaur"). Republished with permission. Many thanks to Cheryl for sharing this here. —Mike the Ed.

 

 

Veoma vredno citanja.

Link to comment
Share on other sites

Stvarno odlican tekst...mada imamo i mi nase majstore koji ovo stalno govore, ali ih niko ne slusa...

 

You need a decent camera, a decent lens, and a light meter. Until you can use those tools consistently and masterfully, don't spend another dime.

Link to comment
Share on other sites

Eto, ako je neko učio ruski. ;)

 

Saveti za nadahnute fotografe

Od Čerila Džejkobsa Nikolaja

 

To su moje misli, ništa više i ništa manje.

 

Pitao sam se sve vreme, tokom radionica, u mejlovima, privatnim porukama, koje reči mudrosti bih uputio novim i nadahnutim fotografima. Sledi moj odgovor.

 

• Stil je glas, a ne oslonac ili akcija. Ako možete da ga kupite, pozajmite, preuzmete, ili ukradete ga, to nije stil. Ne gledaj spolja za svoj stil, gledaj unutra.

 

• Poznaj svoje opremu. Sreća je lepa stvar, ali zastrašujuća stvar da se oslonite na nju. To je kao novac, imate ga samo kada vam ne treba.

 

• Nikada se izvinjavajte za svoj osećaj lepote. Niko ne može da vam kaže šta treba da volite. Radite ono što radite, bez stida i izvinjenja. Ne možete da izgradite svoj osećaj estetike na konsenzusu.

 

• Reci ne. Recite to često. To može biti teško, ali dugujete to sebi i svojim klijentima. Odbijte poslove koji vam ne odgovaraju, ne dozvolite da budete prebukirani poslom. Niste dobri za sve kada ste uznemireni i pod stresom.

 

• Naučite da kažete, "ja sam fotograf", glasno i ravno u lice. Ako ne možete reći i verovati u to, ne možete očekivati ni da bilo ko drugi poveruje.

 

• Ne možete se specijalizovati u svemu.

 

• Ne treba da ulazite u posao, samo zato što vam drugi kažu da trebate! I ne treba da budete angažovani puno radno vreme i da zarađujete kao direktor, da bi ste bili uspešni. Ako odlučite da želite da uđete u biznis, postavite granice pre nego što počnete.

 

• Saznajte svoj stil pre nego što se etiketirate. Ako ne, klijenti će diktirati vama vaš stil. To vas ne čini višim od bilo koje obične osobe koja fotografiše. Kasnija promena stila vas vraća na početak, a to je teško.

 

• Prihvatite kritike, ali ne primenjujte ih slepo. Samo zato što je neko rekao da treba na određen način, ne znači da treba tako. Kritike su mišljenja, ništa više. Razmotrite savete, razmislite o perspektivi davaoca saveta, razmislite o svom stilu i šta želite da prenesete u svoj rad. Sprovodite samo ono što ima smisla da bude sprovedeno. To vas ne čini nezahvalnim; to vas čini nezavisnim.

 

• Ostavite prostora sebi za raste i evoluiranje. Može izgledati kao dobra ideja da nazovete svoj posao "Dragi bucmasti šećeru" ... ali šta se dešava kada poželite da fotografišete starije? Ili budoar?

 

• Ne zaboravite da ako vaš rad izgleda kao svačiji drugi, nema razloga za klijenta da rezervišete vas umesto nekog drugog. Osim ako si jeftiniji. A niko ne želi da bude poznat kao "jeftiniji fotograf".

 

• trikovi i roba će dolaziti i odlaziti, ali iskrena fotografija nikada nije zastarela.

 

• Lakše je fokusirati se na kupovinu sledećeg komada opreme, nego prihvati da je potrebno biti u stanju stvoriti veliki posao sa onim što imate. Kupovina opreme je zgodno i skupo ometanje. Potreban vam je pristojan fotoaparat, pristojan objektiv, svetlomer. Sve dok ne možete da iskoristite te alate dosledno i majstorski, ne trošite više novca. Trošite novac na opremu samo kada ste prerasli svoju trenutnu opremu i ista vas ograničuje. Ne postoji čarobna municija.

 

• Naučite da su fotografija je o ljudima u stvari o ljudima, a ne o fotografima. Veliki portreti su sporedan efekat jake ljudske veze.

 

• Nikada ne zaboravite zašto ste počeli fotografisanje na prvom mestu. Izvrsna tehnika je odličan alat, ali i strašan krajnji proizvod. Najbolja stvar koju tehnika može da uradi je da ne privlači pažnju na sebe. Nikada ne dozvolite da tehnika potisne vaš predmet.

 

• Nikada ne upoređujete vaše putovanje sa tuđim. To je maraton, bez cilja. Neko je možda počeo brže od vas, može izgledati da napreduje brže od vas, ali svaki trkač ima svoj ritam. Vaše putovanje je putovanje, a ne konkurencija. Vi nikada nećete "stići na cilj". Niko nikad nije.

 

• Zagrlite frustraciju. Ona vas gura da učite i da rastete, širite svoje vidike, i raspaljuje vas, kada vaš rad krene da se hladi. Ništa nije opasnije za umetnika od samozadovoljstva.

 

Čeril

 

Link to comment
Share on other sites

Ovo za fotkanje ljudi mi je smirilo taj losh filing oko (ne)fotkanja ljudi, i toga sto svi stalno dave oko toga. Treba ti povezanost sa ljudima da bi pravio dobre portrete.

 

Mnogo saveta vrednih citanja svako vece sto neko rece!

 

hvala :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...