Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pokusao sam da napravim parametarski zid po uzoru na onaj sto je razvijen na ETH. Nazalost video sam samo nekoliko slika, pa nisam sasvim siguran sta se tacno na njihovom desava, ali objasnicu sta sve moze moj...

Moze da materijalizuje neku (duplo) zakrivljenu povrsinu, i u slucaju da je presek te povrsine zatvorena kriva moze da napravi kontinuitet. Moze da se povecava razmak izmedju cigli preko celog sistema, kao i rotacija svake cigle za neki ugao preko celog sistema. Centar rotacije takodje moze da se odredi na osovini svake cigle. Uz pomoc slike ili nekog atraktora moze da se doda jos jedan nivo rotacije i translacije... i to je za sad to.

Imam par rendera, jer nakon sto sam sve sastavio, izgubio sam inspiraciju kakve bih forme i oblike mogao da isprobam.

Zakrivljena povrsina:

92424228.jpg

81476460.jpg

Modul i rotacija svake cigle (ovde se fuge ne gadjaju)

21386830.jpg

Rotacija i translacija uz pomoc kontrolora (bitmapa u ovom slucaju). Rotirane cigle ovde ostavljaju rupe, pa su zbijene koristeci isti kontroler. Da je translacija u drugom smeru, odnosno da se sire, ista sara bi mogla da se iscrta fugama.

39907390.jpg

Pokusao sam jos da resim problem presecanja cigli, odnosno da se uvede jos jedna translacija zavisna od zakrivljenosti povrsine (odnosno medjusobnog ugla cigli) i ovog kontrolisanog rotiranja. Medjutim, jako je nezgodno sto radim u grasshopperu bez ikakvog znanja o pisanju skripti, pa radim preko listi. U prevodu, moram da predvidim polozaj i rotaciju svake opeke unapred, u odnosu na zadate parametre, pa to dosta otezava stvari, jer ne mogu da kazem svakoj cigli da uzme u obzir onu prethodnu, vec moram u jednom trenutku da izbacim konacnu listu koja se sastoji iz svih ovih akcija djuture.

• 2 weeks later...
Posted

Na kom si studiu?

@lisa

nisam, prosao sam kroz neke projekte gde bi mi ovakva alatka bila od koristi, ali nisam imao volje da sednem i da je proucim. Cim se zavrsio studio, i cim je prestala potreba, nasao sam volju i seo da ucim :)

Ovo mi je delovala kao interesantna vezba jer je koncept jednostavan, a sam rezultat nije apstraktan kako obicno moze da bude kada se ovakve stvari rade, nego je sta vise cak i izvodljiv.

Inace kad sam zavrsio sa ovom slozenijom verzijom, ponestalo mi je ideja gde bih ovo mogao da iskoristim, odnosno ne mogu da smislim bas ni interesantnu formu koja bi se pretvorila u ovaj zid... sto me malo i brine.

Posted

pa asistenti njeni nam pokazuju, imamo sledece nedelje 4 puta po 4 sata vezbe. U svojstvu toga da je navodno prava stvar za arhitekturu, ne ogranicava te i sl. Videcemo...

Posted

:mellow:

Ne znam na koju foru se tako drasticno menjaju struje na fakultetu. U jednom trenutku crtas AC, u drugom ne crtas. U jednom trenutku moras da pravis modele, ali niko te ne nauci programu, u drugom imas 4 puta po 4 sata vezbe.

ludnica

nego ne znam otkud sad rhino uzima maha, zar nije archicad bio neprikosnoven alat za arhitekturu na nasem faksu?

Posted

Izgleda da je nastalo kolektivno ludilo za rinom... Sad se i u III godini kod nestora na izbornom uci rhino. I to od strane demonstratora koji je zamrzao II godinu i sada je demonstrator ljudima koji su na visoj godini od njega. :unsure: Mada, jes da zna covek rhino.

kad sam vec kod demonstratora,sad nesto gledam i ako se ne varam, jos jedan forumas je postao demonstrator, al se ne hvali B)

p.s. inace ovo sa slaganjem opeka izgleda vise nego zanimljivo!

Posted

Inace ovaj harvardski mi deluje malo primitivniji. Pretpostavljam da je njima bio cilj uglavnom samo da naprave robota, ali da se nisu mnogo bavili samim zidom. Nazalost nisam imao prilike da vidim ETH zid uzivo (proklete preproklete vize) ali vidim po slikama da se tu mnogo vise toga desava, ali izmedju ostalog desava se i da se taj running bond razbija i da se fuge menjaju (sto predstavlja problem). Na ovom harvardskom, jednostavno je zadata ta povrsina zida a broj cigli ostaje isti iako se presek menja, zato je transparentniji ovde gde je talasast presek.

• 5 weeks later...