neo018 Posted September 24, 2009 Report Posted September 24, 2009 ovako...zelim da kupim novi komp...iskreno nemam kinte za i7...tako da sam napravio ovo Ploca : MSI 790Fx-gd70 Procesor : AMD PhenomII X4 945 ( 3 GHz ,8MB cash-a ,45 nm tehnologija...ista kao kod intela i7 ili i5.) RAM : OCZ DDR3 gold etition / 1333MHz / 2x(2x1 GB)..ukupno 4GB HDD : WD Caviar Black 500 GB /32 MB buffer/ sata 2 GPU : XFX Ati Radeon 4850 /DDR3 /512 MB/256bita/2560x1600 max..rez./ dir.x 10.1 PS/ Napajanje : OCZ stelthx 600w Kuciste : NZXT Temp Flow King...dolazi za 5 kulera/ 3x 12 cm i 2x 14cm..babaroga Prvenstvetno mi komp treba za vektorsu grafiku...ali i za 3D rendering...izmedju ostalog. E sada dali neko ima iskustva sa AMD-om sto se tice grafe i 3D-a...ili mozda zna nekog ko ima iskustva kako god...ako nije problem da mi napise utiske i misljenja ..znaci kako sljaka,kako se ponasa,i tako to...i mozda naprimer dal je brzi ili slabiji pri radu od nekog intela ... Ja sam citao po netu i gledao testiranja...po njihovim pricama i slikama koje sam video 2x je bolji od q6600,bolji je od q 8200 i q8300...a u rangu je sa q 9550 koj ima 12 MB kesa...i sve je to super,ali me interesuje kako se u stvarnosti ponasa.. i kako vam se cini ova ova konf...btw Hvala unapred
neo018 Posted September 26, 2009 Author Report Posted September 26, 2009 OCE LI NEKO DA MI POMOGNE ??
kobayashi Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Sto se tice CPU-a, manje citaj testove jer su oni optimizovani za proveru nekih karakteristicnih procesa/operacija (koje cesto u realnom radu ne cine ni 5%), vec pogledaj neke realne testove (npr. za koliko vremena koji CPU odradi kompresiju Blu-Ray filma na obican DVD ili cak DivX (npr. tu Intel rastura AMD), ili nesto slicno. Sve zavisi za sta ces jos koristiti racunar osim za to sto si naveo. Inace, sto se tice profesionalne primene (radis 3D render za pare), mnogo je manja verovatnoca da ti program pravi probleme na Intel platformi nego kod AMD-a, jer se sav softver obavezno testira na racunarima sa Intel procesorima koji su x86 kompatibilni - dok AMD pravi u osnovi RISC procesore koji u sebi imaju prevodioca instrukcija kako bi se ponasao kao da je x86 kompatibilan, tako da nikad ne znas kad moze neki bug u programu (koji se javlja npr. samo na AMD-u) da ti zezne 20 sati renderovanja. Ne kazem da se to desava cesto, ali sto je sigurno, sigurno je. Ako je softver 100% testiran na Intel-u, onda ti je to mnogo sigurniji izbor, pa i da su im performanse u promil iste. Jedino sto je trenutno brze od svih njih (pa za nijansu i od i7 965) je "Core 2 Extreme QX9770", ali cena... Mislim da ti, uprkos savetu jednog clana na drugoj slicnoj temi, i5 nije lose resenje ako se finansijski uklapa, koristi dvokanalni rezim rada sa memorijom (umesto trokanalnog kod i7 pa treba imati 3 ili 6 modula), ali koristi podnozje koje je pod znakom pitanja u blizoj buducnosti.
neo018 Posted September 26, 2009 Author Report Posted September 26, 2009 HVALA puno na pomoci...i drug me je odgovorio od AMD-a ,pomenuo mi je neke valjda SSE insturkcije (tj logiku) koju ima Intel..a koju inace koriste svi programi...tako da cu najverovatnije da uzmem c2q 9550 sa 12MB kesa...a sto se tice i5 procesora..ne svidja mi se jer nema hiper-trade kao i7..a razlika u ceni nije velika ...
Serbianboss Posted September 27, 2009 Report Posted September 27, 2009 Napljuvaste ovde amd kao da se taj procesor pravi od papira. Nikad nikakvih problrma nisam imao sa AMD-om, renderovao sam sve i svasta, koristio Avisynth pri video obradi sa svim mogucim i ne mogucim filterima i sve radi najbolje. Nikad do sada nisam cuo da je bolje prvo testirati programe na Intelu, pa onda na AMDu. Potpuno bezveze. AMD je odlican procesor, i Intel je trenutno u prednosti sa ovim novim procesorima, ali pricati da ce renderovanje na AMDu da pukne a na Intelu nece je totalna nebuloza.
Zoma Posted September 29, 2009 Report Posted September 29, 2009 Boze kobayashi sta si ti ovde napricao???? Posto me mrzi da pisem sve je u tabeli Ovo za x86 procesore necu da komentarisem. Je l' si ti svestan koju si GLUPOST napisao? (izvinjavam se na izrazavanju) @neo018 Uzimaj AMD i uzivaj, ako mozes da se isprsis za i5 jos bolje I samo da znas, P2 ima bolji odziv u radu od C2Q (IMC cini svoje), u krckanju brojeva su tu negde sto se i vidi iz tabele.
kobayashi Posted September 30, 2009 Report Posted September 30, 2009 Kakvu glupost? Jos od procesora K5 AMD je imao probleme sa odredjenim programima (npr. desavalo se da Access ne racuna tacno vrednosti u nekim poljima), ali se AMD sporazumeo sa Intel-om oko licenciranja x86 koda. U zadnje vreme Intel cesto dize prasinu preteci da ce AMD-u da ukine licencu (npr. http://www.engadget.com/2009/03/16/intel-t...se-within-60-d/ ). Cinjenica da AMD i dalje radi procesor koji je interno RISC, a spolja izgleda da funkcionise kao x86/x86-64 jer ima prevodilac koda, stoji i dalje, a ako ne verujes, informisi se. To sto AMD ima toliko instrukcija (uklkjucujuci najavljene SSEx) ne znaci da se one realizuju kao CISC - naprotiv, realizuju se kao RISC. Nisam napljuvao AMD kao da ne vredi nicemu, vec da uglavnom nije (sto ne znaci da se ne moze koristiti) za veoma ozbiljnu primenu gde se trazi 99.9999% pouzdanost. Cak i Opteron serveri nikada nisu postigli tu popularnost kao oni bazirani na Xeon procesorima - a sam se informisi zasto, jer to nije tema ovde posto se prica o kucnoj konfiguraciji.
Zoma Posted October 1, 2009 Report Posted October 1, 2009 Kakvu glupost? Jos od procesora K5 AMD je imao probleme sa odredjenim programima (npr. desavalo se da Access ne racuna tacno vrednosti u nekim poljima), ali se AMD sporazumeo sa Intel-om oko licenciranja x86 koda. U zadnje vreme Intel cesto dize prasinu preteci da ce AMD-u da ukine licencu (npr. http://www.engadget.com/2009/03/16/intel-t...se-within-60-d/ ). Cinjenica da AMD i dalje radi procesor koji je interno RISC, a spolja izgleda da funkcionise kao x86/x86-64 jer ima prevodilac koda, stoji i dalje, a ako ne verujes, informisi se. To sto AMD ima toliko instrukcija (uklkjucujuci najavljene SSEx) ne znaci da se one realizuju kao CISC - naprotiv, realizuju se kao RISC. Ta pretnja je upucena zbog podele AMD-a na AMD i GF koji sada drzi fabrike za proizvodnju. Nadam se da znas da je ta podela zvanicno okoncana odavno, Arapi su tu umesali prste, ne znam koliko ko ima procentualno ucesca u GF, ali kao sto vidis apsolutno nikakvo ukidanje licence nije pokrenuto niti ce se pokrenuti posto je to besmisleno. Porediti danas CISC, RISC i x86 je veoma nezahvalno jer su se arhitekture potpuno izmesale. Zasto je recimo Phenom bas RISC, a ne CISC? Najavljene SSEx instrukcije? Pa oni su dogurali do SSE4a, mozda si mislio na SSE5 koje ce implementirati u Bulldozer arhitekturu. Nisam napljuvao AMD kao da ne vredi nicemu, vec da uglavnom nije (sto ne znaci da se ne moze koristiti) za veoma ozbiljnu primenu gde se trazi 99.9999% pouzdanost. Cak i Opteron serveri nikada nisu postigli tu popularnost kao oni bazirani na Xeon procesorima - a sam se informisi zasto, jer to nije tema ovde posto se prica o kucnoj konfiguraciji. Znaci inzenjeri u IBM-u su budale, pa su u Roadrunner gurnuli preko 6000 krs Opterona. Ista je situacija i sa ovima iz Cray-a, iskljucivo sa krsevima su uspeli da naprave drugi po redu najmocniji racunar koji po ceo dan krcka brojeve u naucno-istrazivacke svrhe. I naravno da ce odnos ugradjenih procesora uvek biti na Intelovoj strani jer je u pitanju kompanija koja je XX puta veca od AMD-a!
CAD Master Posted October 1, 2009 Report Posted October 1, 2009 Ja sam pre 3,5 meseca kupio AMD Phenom II X4 940, maticnu plocu Gigabyte MA790X-UD4 i 8 GB RAM-a. Sve to vreme moj kompjuter se skoro nikada nije gasio, pa ni na sobnih skoro +40 C. Nisam imao nikakvih problema ni sa jednim programom. Sistem (WinXP x64 SP2) se nikada nije zaglavljivao niti resetovao itd. Inace ja radim u AutoCAD-u, 3ds Max-u, Vray-u itd. Ova konfiguracija se narenderovala poprilicno tokom ovih toplih letnjih meseci. Ovaj sistem je oko 2,5 - 3 puta brzi od mog starog: Intel E6600 sa 3 GB RAM-a mereno na stvarnim poslovima u 3ds Max-u i Vray. Dakle mogu reci da sam zadovoljan sa kupovinom. Imao sam u pocetku problema sa hladjenjem, ali su reseni kupovinom odgovarajuceg - veceg ventilatora. Fabricki vetilator je bio strasno bucan, pa ti savetujem da odmah kupis drugi ventilator veceg precnika i tisi.
Recommended Posts