Bankar Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 koliko vas software of choice, po zavrsenoj produkciji, bez postprodukcije, bez forgea, izbacuje deci u krajnjem mixu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 onoliko koliko mu ja kazem... :) ako mixujem na 0db, izadje oko -15-13 RMS, ako idem na oko -6 izadje za par dB manje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstrict Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Ali kakve to veze ima sa softverom...? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bankar Posted September 21, 2009 Author Report Share Posted September 21, 2009 dobijam cesto pitanja tog tipa, pa posto nisam upoznat sa radom u razlicitom softu, odlucio da pitam. ljudima su mixevi previse tihi i ne znam zasto :blink: pomislio sam da je do softa. izgleda da je samo do manjka poznavanja gradiva:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 pa ako je mix tih, mozda ga je covek mixovao na -6 .. ili cak na -12, ljudi to rade, ostaje vishe headroom-a za mastering. sve u svemu, nije sve to tako jednostavno, nije svejedno kad mixujes semplove od 16 i 24 bita.... uglavnom ti ako si muzicar ne bi trebalo da brines o tome, gledaj samo da se sve chuje dobro, da nista ne probija, pogledaj da kad zavrsis mix da RMS ne ide preko 12-13, jer nece ostati nista za mastering, i da ti mix vizuelno ne izgleda kao kvadrat :) u masteringu se bez problema moze srediti taj "tih" mix (ako su semplovi kvalitetni) da zvuchi svetski, medjutim ako ga previse pojacash u mixu - nema mu spasa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstrict Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 ^^ Sve zavisi! :) Softver ima uticaja (mada stvarno minornog) u smislu tog digitalnog sabiranja nivoa na izlazu. Ali najveći uticaj ima sama veština onoga koji miksuje, kako je rasporedio frekvencije (da ne dođe do previše poklapanja sličnih frekv. sa razl. kanala), jačine, stereo sliku... Takođe zavisi i od vrste muzike! Za nekakav lelujavi ambient (bez ikakvog ritma) jedva da ima potrebe raditi neku kompresiju u postprodukciji jer je i tako glasan, nema pikove koji iskaču svaki čas (te mu je i RMS visok), za razliku od tipične klupske muzike sa puno kickova i bassova koji zauzimaju/zahtevaju dosta jačine da bi dominirali onako kako je to poželjno. A to koliko je nekome tiha stvar pre masteringa, to je opet relativno jako. Neko trpa kompresore i exciter-e na sve živo i onda na kraju dobija solidno napumpan, ali realno uništen zvuk. Poenta je da se dobije što čistiji i kvalitetniji mix, a na masteringu je da iz toga izvuče maksimum i ujednačenost sa ostalim numerama na izdanju... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bankar Posted September 22, 2009 Author Report Share Posted September 22, 2009 da... nego pazi, meni mixevi nisu tihi. stavise, tako su dobri na kraju da me to dovodi do drugog pitanja; ako meni iz softa stvar izlazi tacno onako kako i zelim da zvuci na disku, koja je poenta naknadne postprodukcije? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 znaci da si nesto opasno zajebo ;) ne sme to tako, moras da ostavis headroom-a dovoljno za mastering, ne sme da ti izadje "kockast" wav iz mix-a. iz mix-a mora da izadje totalno ocuvan wav, sa netaknutom dinamikom, nista spajkovi, nista preko 0. A posle u WaveLab-u (ili u cemu god da radis master) napravish chain i TU ga maksimalno skockash i napumpash, mada i tu ne smes da preteras, i ne sme tu da se cuje nikakva distorzija, ili over compressed efekat. znaci izmeri RMS iz tog tvog jakog mix-a pa javi koliki je, bas me zanima Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstrict Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 ... i jel' stavljas nesto na master kanal mozda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bankar Posted September 22, 2009 Author Report Share Posted September 22, 2009 paj sad; svaki moj finalni mix iznosi -11.0 db. i NIKAKO nije kockast:) distorzija = 0, i svaki sempl je definisan kao brus li:) savrseno ocuvan kvalitet zvuka, na 24/96. na mixer stavljam comp, eq i max. e, sad; posto sve stvari radim u istom softu (reason 3.03), ja, realno, ne vidim potrebu za ikakvim naknadnim masteringom, jer su mi stvari, logicno, savrseno kompatibilne. inace, pravim funky/rnb zvuk a la bobby byrd meets timbaland vs fatboy slim. preko toga idu vokali, koje jos nikako da ubacim, i ocekujem prosek od -9.5 db. i da; limit mi je na -1.0 db i pricamo o rms. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 nece, ovaj nece to tamo moci sinak... ;) :P jednom kad u igru udje vokal tu onda krecu muke tantulove, i ti tek tad moras da krenes da mixujes... ovako kako si ti krenuo, naravno da mozes da ubacis vokale, ali to nece da izadje na dobro preporucujem sledecu taktiku -radi pesmu kako je radis dok ne budes zadovoljan -skini sve efekte sa master kanala * -exportuj pesmu po kanalima -ucitaj u neki software dobar za mix, tipa nuendo -tu ucitaj kanale i napravi jos par za vokale -tek onda smiksuj na onih -12-13 dB RMS -ucitaj wav u wavelab/forge sta god -vrati efekte sa master-a .. -napumpaj koliko moze jebiga ili tako ili ubaci vokal u reason (bljak fuj :D :P ) to da smiksujes jednom, pa opet sa vokalom, pa eventualno treci put sve zajedno nema veze sa vezom... cak sta vishe, najidealnije bi bilo da reason koristis tako sto napravis sve, exportujes bez efekata, a onda efekte stavis tek u mixu (nuendo) pod uslovom da je to chudo do te tvoje verzije 3.03 naucilo da koristi vst :D :P to je mozda jedini nachin da iz tog programa izvuces neki kvalitetan zvuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 dodatak: a mora tako jer tek kad ubacis vokal ti ces videti koje kanale moras da seces eq-om, sta mozes jos da napumpas... pa onda recimo odlucis da malo drugacije obradis vokal, dodas vishe reverba i sta god - i SVE se promeni, moras na drugim mestima da skidash.. zatto moras da imas sve po kanalima dok ubacujes vokale .... to lepljenje jedan kanal matrica i jedan kanal vokal - to zaboravi, to rade deca od 15 godina po hip hop forumima. rezultati su u najbolju ruku srednje zalosna pesma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bankar Posted September 23, 2009 Author Report Share Posted September 23, 2009 a, ne, ne! ko kaze da ce biti jedan kanal matrica, jedan kanal vokal? a lil bit of credit, plz:) taktika koju preporucujes je vec sprovedena, na identican nacin - ali u reasonu. nemojte gresiti, dragi kolega; reason je mocna alatka za onog ko ume da mu dodvori:) svi kanali su zasebno obradjeni i editabilni, jer znam da, tek kad uleti vokal, krece prava seca frekvencija. verujem da cu do kraja sledece nedelje imati gotov proizvod i vrlo rado cu ga podeliti s vama. reason je porastao od kad je bio mali rebirth:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 23, 2009 Report Share Posted September 23, 2009 e super, jedva cekam :) neka nisam dzabe pisao, mozda neko vidi pa mu bude od koristi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bankar Posted September 23, 2009 Author Report Share Posted September 23, 2009 o, pa vec jeste i to meni. vec duze vreme razmisljam da ubacim nuendo u igru i, po svemu sudeci, hocu. raznovrsnost je majka kreativnosti!:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bankar Posted September 23, 2009 Author Report Share Posted September 23, 2009 a, nego, jesi ti nepristrasan sto se tice zanrova u muzici? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts