Jump to content

Makro sa 400mm + extenzion tube


Recommended Posts

Evo sve 100% fotografisane u prirodi i to bez blica :D . Ima još ali ovaj kolibrić mi je bio najzanimljiviji i najteži za fotografisanje. Sreća pa pomalo i lebdi iznad cveća.

 

zzz94kolibric.jpg

 

zzz93kolibric.jpg

 

zzz92kolibric.jpg

 

PS Naravno kolibrić nije kolibri već leptir Macroglossum stellatarum iz roda ljiljaka.

 

Link to post
Share on other sites

 

 

Odlicne fotke ! Gezo,ovde kazes da si imao i extenzion tube... Jel to znaci da si imao samo manuelni fokus ? To je bilo bas tesko,rekao bih...? Uhvatiti ovog malog leteceg skakutavca,koji se bas kratko zadrzava na jednom cvetu.

 

1. 3. pa 2.

 

Sa koje je razdaljine fotkano ? Recimo negde oko 2m ? Mozda si ipak mogao bar sa pop-up flesicem da pokusas jos malo da ih zamrznes,mada su i ovako sasvim ok. Svaka cast !

Link to post
Share on other sites

Ne koristio sam autofokus. Imam par fotografija sa manuelnim ali to nikada nije potpuno oštro. Blenda je ovde 5.6 tako da je DOF plitak. Raydaljina je 2.5m-3m. Prve dve su minimalni krop a 3 je 50% krop. Od bliceva sam se smorio, cilj mi je bio sasvim prirodno svetlo. :D radio sam svašta, ring blic, pop-up difuyovan, dva blica... veruj uvek ubiješ atmosferu a ovde zamućenost doprinosi osećaju pokreta, upravo tako ga vidi naše oko. Ako ga skroz zamrzneš izgleda kao okačen u vazduhu.

Link to post
Share on other sites

Ne znam koliko si tuba navrnuo, ali je ovo sasvim dobar rezultat. Doduše na suncu je, ali sve jedno. 

 

Ja sam probao da nakačim tube na moju Sigmu, jurio sam neku smukulju po hladovini, i rezultat je razočaravajući. Po suncu je nešto bolje, ali sigurno nije kao ovo. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Svaka cast za trud, nije bas lako uhvatiti ovog letaca na delu.

 

___________________________________________________

Nego kad vec pomenu latinski naziv, kojim staklom je uslikana ova fotka sa Wikipedie (u pitanju je Nikon D50, f4.8, fokalna duzina 158mm, znaci neki zoom):

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f...d_Hawk-moth.jpg

 

A kad su vec pomenuti i kolibri, cime je ovo cudo uslikano (1D mk3, f5.6, 1000mmm)? Jedino 500/4+2x extender, ali zar ta kombinacija ne degradira previse sliku, plus sto je crop 5.6 pa je mogao da se koristi i 800/5.6.

Link to post
Share on other sites

@kobayashi

Extenderi ne degradiraju sliku, samo se gubi na blendi jer manje svetla pada na senzor a dobija se na uvećanju. Konkretno sa medjuprstenovima od 12+32mm minimalna distanca fokusiranja sa 400mm je bila 2.5 umest 3.5m. Dakle objekat je bio veći za otprilike 1/3. Ima neka preciznija formula i stvar nije linearna ali me stvarno mrzi da je tražim na netu :D . Telekonverteri degradiraju fotografiju i to bitno i sa najboljim objektivima sve iznad 1.4x je diskutabilno. Logično jer su prstenovi prazan prostor a telekonverteri optika.

 

@Dragiša

Nije poenta posta hvalisanje sa opremom (mada ima i toga svi smo mi ljudi) nego sam jednostavno bio oduševljen rezultatima. Znam za taj fazon sa medjuprstenovima od ranije ali tek od pre mesec dva sam krenuo u ozbiljnije eksperimente. Uostalom Canon 100mm makro na koga se pozivaš jeste ekstra oprema po mnogim kopetentnim tehno-manijacima jedan od najboljih makro objektiva. I da, može i sa njim bez blica ali je i dalje radna distanca mala a i uvek je pomalo mutan makro. Pogledaj pažljivo svoju fotku bar ovako smanjena ne deluje mi baš jako oštro

Link to post
Share on other sites

@Kizo

100mm Canon makro je vrhunska oprema i ko to ima i ne napravi tehnički dobar makro...

pa mora da poradi na sebi. Naravno fotka ti je sjajna i to je još jedan dokaz da fotografiju ne pravi oprema. Kompakt ima veliki DOF i to teško da može sa bilo kojom kombinacijom DSLR-a i objektiva, možda sa nekim ultra širokim i kada se priđe insektu na milimetar dva.

Evo i primera sa starim dobrim fuji s602z sa celih 3mp.

 

@darkves

 

Sve je fotografisano na suncu nisam ni isprobao hlad jer mi je za 400mm minimum 1/500 da bude oštro iz ruke. Oštrina i rezolucija definitivno jako zavisi od kvaliteta objektiva tako da moguće da ti je ta Sigma loša.

Link to post
Share on other sites

@Geza

I mislio sam na telekonvertor (jer ne bih rekao da degradira sliku), koji se inace kod Canon-a oficijelno naziva extender pa sam zato i koristio tu rec jer pod tim ne podrazumevam tube posto one ne menjaju ziznu daljinu pa ne vidim sta tu ima veze sa glagolom 'extend'. Pomenuo sam 2x extender jer je u EXIF-u linkovane fotografije zizna daljina 1000mm, a ne verujem da je koristio objektiv od 1000mm sa ogledalima, dok Quantaray 600-1000 na 1000mm ima blendu f16; tako da jedino ostaje da je koristio 500/4 L sa 2x extender-om (tj. telekonvertorom).

Link to post
Share on other sites

ma bitno je da ne odemo u pogresnom pravcu (mada je delom krivica zbog mene, jer pod extender-om podrazumevam telekonvertore), jer sam se nadao da neko ima iskustva sa kombinacijom 500L+2x.

 

Inace, meni je interesantno da cujem kako prici, izmedju ostalom, i ovakvim stvorenjima, kako bi ih fotkali iz blizine od par metara.

 

 

P.S. Svim zivuljkama i nekako se moze prici, ali probajte da pridjete svraki :lol:

I ako uspete, cim podignete aparat... znam jednog lovca koji kaze da sa puskom ne moze ni na 100m da joj pridje :lol:

Moje iskustvo je da se fotoaparata nista manje ne plasi.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...