Jump to content

Recommended Posts

Posted

POZDRAV!!!!!!

Vidim da ima brdo kreativnih likova ovde!!!!!!!

Dajem predlog da se nekako skupimo ( animatori, modelari, motion graphics dizajneri, naravno tekstopisci ( tj. likovi koji bi smislili pricu ), flash i toon boom majstori, svi koji misle da na bilo koji nacin mogu da doprinesu poboljsanju animiranog filma...... Da probamo da radimo neke epizode koje bi bile do jaja duhovite i da traju standardno kratko 5-10 min. Kad bar svi sedimo kuci i blejimo ovde na sajtu mozda mozemo da uradimo nesto korisno.

P.S. ne pitajte za kintu i te gluposti, samo sam dao predlog za ljude koji su zaludjeni za animaciju i sl....... pa ko zna, mozda prodje i jednog dana svi budemo milioneri............. heheheh.....

P.S. 2. SMRTNO SAM OZBILJAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Replies 135
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

analogija sa berzanskim poslovanjem:

Vidim da ima brdo bogatih likova ovde!!!!!!!

Dajem predlog da se nekako skupimo ( day trejderi, swing trejderi, investitori, naravno market mejkeri ( tj. likovi koji bi smislili strategiju ), spot i futures majstori, svi koji misle da na bilo koji nacin mogu da doprinesu poboljsanju zarade...... Da probamo da (za)radimo neke pare koje bi bile do jaja velike i da vrede standardno malo 5-10 mil. Kad bar svi sedimo kuci i blejimo ovde na sajtu mozda mozemo da uradimo nesto korisno.

:)

pod jedan, postavi sebi realan cilj. 5-10min je way too much. 30sec bi eventualno bilo ok.

pod dva, da bi okupio ljude morash imati pitch priche, draft koncepta, neshto shto ce ih namamiti da ti se pridruze.

pochni sam pa ce drugi verovatno pocheti da se pridruzuju ako ti krene. pokazi ljudima da verujesh u svoje ideje pa ce pocheti i oni. :)

srecno.

-t.

Posted

ja,eto voilm da piskaram, i imam neka ideja za scenarija, mada uopste nije u pitanju komedija, vec drama (socijalne teme, problemi, globalno/lokalni) mada to bi bile price za minimum pola sata filma. Mislim da 5 minuta nije nikako previse. glupo je tako razmisljati, to ko kad bi krenuo da sviras gitaru i naucis 6 akorda i sviras samo pesme u kojima se oni pojavljuju, a nisi svestan da ako se jos malo potrudis mozes znati vise i tvoja pesma bice bogatija. imam u glavi nekog komicnog lika ali otkud znam... alkos, steel liver... mada to nista nisam razradio... eto ako se razvije ova prica ozbiljnije i ako nekog interesuje nesto od ovoga sto zapisah pomogao bi.

Posted

slazem se, i mislim da je mnogo lakse prodati serijal crtanih filmova od 5-10 min, nego 30 sek.

Bice tesko sklopiti prvu epizodu al kad sve jednom napravi posle sve ide mnogo lakse. Nemam nista protiv socijalnih tema ( moze da ispadne super ), samo mislim da bi neke gluposti tipa SOUTH PARK,

JOHNNY BRAVO, SIMPSONS, ili slicno mnogo bolje prosle i mogle da se prodaju. Kad bi se to desilo eto posla za sve. Mogli bi svi da radimo od kuce, svako svoj deo posla, i plus nadam se da zaradimo.

Zipe, probaj da se baziras da napises nesto za crtani u trajanju od oko 5 min. Bilo bi super da bude komicno, socijalni problemi mogu da se gledaju i sa te strane. Ja cu probati da smislim neke crteze pa kad bude nesto okacicu da vidite (mada nisam neki crtac vec vise animator, compositing i te stvari).

Mislim da nemamo sta da izgubimo, vredi pokusati. sto se tice zvuka za crtani mislim da bi i tu mogao mnogo da doprinesem. Svaki dan po malo krisom na poslu ( profi studio i te fore).

Sve moze da se uradi, samo je potrebna volja....

POZDRAV,

i pisite ljudi sta ko misli o ovome.......

Posted

@ darezzi

@ zipe

Vidi se da nikad niste pravili crtac.

To uopste ne ide onako kako vi mislite. Nema to svaki dan po malo. Crtac je tako rudarski posao da je pravljenje obicnog *igranog( filma prava decija igra napram pravljenja crtaca.

Uostalom nemojte da idete sa parolama, nego napravite 1minut. Ne odjavnau i najavnu spicu nego 1minut crtaca pa cete viditedi sta je sve tu potrebno i koliko rada.

Licno bih voleo kada bi ste uspeli da napravite jer podryavam svako "pravljenje" ali to ne ide sa parolama jer se na njih niko nece primiti, ali sa dokayanom sposobnoscu pravljenje kao sto je 1 minut hoce.

Ajde, pravite pa da gledamo!

Posted

Kad sam rekao svaki dan po malo, mislio sam na snimanje zvuka na svom radnom mestu, a da me ne provale..... Apsolutno sam svestan da je crtani film rudarski posao i dobro znam sta znaci bilo kakva animacija. Mislim da uz dosta truda ova prica moze da se izgura ukoliko bi se svi potrudili. Kad bi izbunario neki zanimljiv scenario krenuo bi da se zaludjujem odmah.....

SOUTH PARK recimo ima jako jeftin crtez i animaciju ali je prica super. Hocu da kazem da ne mora da bude toliko kvalitetan crtez, a crtani ipak moze da bude super....

POZDRAV!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Nekada je lakše sam nešto odraditi nego organizovati još par ljudi da rade sa tobom.

Mnogo je komplikovanije to nego što izgleda.

Ovakvih "projekata" po srpskim forumima (pa i drugim forumima) je bilo na stotine. Ne znam da je ijedan uspeo. Jednostavno, ljudi precene svoje sposobnosti, kako projekat napreduje tako se sve više gubi elan, a iz početka izostavljaju jednu jako bitnu stvar - organizacija.

Ma koliko naivan projekat bio, treba imati tvrdu organizaciju da bi mogao da se privede kraju. Neki pipeline, neki način na koji se radi. Storyboard, pa animatic... pa gruba animacija, pa bolja animacija.

Avaj, to i strancima teško polazi za rukom, kamoli nama sa Balkana koji smo poznati po svojim organizatorskim sposobnostima, gde na 30 ljudi dođe 50 mišljenja, a svako tera svoje.

Da bi se krenulo sa ovakvim projektom nije dovoljno reći: "Ajde da napravimo super priču koja će trajati 3 minuta, ajde da super izanimiramo, ajde da probamo da prodamo..."

Mnogo je ozbiljnije krenuti ovako: "JA IMAM priču za animaciju od 3 minuta (koja se izloži), JA IMAM Storyboard (koji se da na uvid), JA IMAM Animatic - izvolite pogledajte (youtube link recimo), JA SAM počeo da animiram i evo par test scena... Meni treba pomoć oko toga, toga i toga. Ne mogu finansiski ništa da pružim. Ima li neko da je zainteresovan?"

Uzgred, od prodavanja crtaća i zgrtanja velikih para mislim da možete da zaboravite. Ima par dobrih studija u Srbiji, gde ima stvarno super animatora koji bi mogli tako nešto da proizvedu, a ne proizvode. Zapitajte se da li oni prvi ne bi tako nešto radili kad bi tu bilo profita?

Posted

@ bobi

moram da priznam da se donekle slazem sa tobom al ovo je jace od mene....

ima da napravim crtani pa makar bio najvece sranje na svetu....

godinama se lozim na to, a nikako da pocnem.....

najvise mi fali prica...... imam utisak da ne mogu da krenem bez toga, a ne ide mi da sam napisem....

pozdrav!!!!!

@YesNo1

to je vec malo preozbiljno za mene........

mislio sam na dosta prostije likove......

kontam da se sve uradi u TOON BOOM-u, FLASH-u, AFTER EFFECTS-u.......tako nekako.....

pozdrav!!!

Posted

Ono sto je cg napisao je istina. Realno, i racionalno, je napraviti film koji traje oko minut, i napraviti ga da bude dobar u svakom svom delu (i prica i crtez i animacija i efekti, i muzika i titlovi i sajt...) I onda sa tim naci finansijera za nesto duze i samim tim komplikovanije. 30 sekundi necega sto je potpuno i apsolutno do jaja je uvek bolje od 3 minuta koja krenes da premotavas ili motas dzoint posle prvog minuta :P

E sad, ne mora sve uvek da bude realno i racionalno :)

Posted

Lova?? Ko kupi kajmak? Treba ti bar 50 ljudi... šta će ti ljudi jesti taj neki vremenski period? Na South Park _u radi 8 animatora+jedan samo za lipsync a epizodu od 20 minuta rade 3 mjeseca, ne maštajte bez veze, gdje su glumci, storyboard-eri, ražiser? J**e se DreamWorks_u za finansije kad je Kung-Fu Panda zaradio preko 900 miliona wolrdwide... njima nije problem da potroše 200-300 miliona na pet-šest godina produkcije! I da nađu animatore sa znanjem Kung-Fua (živa istina)!

Posted

Mogu da potpisem da epizodu SOUTH PARK-a mogu da uradim sam kompletno samo kad bi imao takvu pricu...... to sve moze jedan covek ako se malo potrudi...... ciljam na tako neki fazon.....

bavim se muzikom i produkcijom 12 godina tako da imam osecaj za zvuk i efekte, animacijom

( doduse glupim reklamama za kojekakve televizije par godina )...... imam ufur u super studio gde se radio ICE AGE 3 sinhronizacija i sta vise....ako to nije dovoljno da se izbaci epizoda na nivou SOUTH PARK-a onda treba da se spalim momentalno...... Jebo i pare i sve....ne treba mi.... samo sam u fazonu da izguramo pricu...... da bar probamo......

Posted

@ Benzin

Ne pali se, izgoreces.

@ Darezzi

Bas kako je Bobi rekao.

"Mnogo je ozbiljnije krenuti ovako: "JA IMAM priču za animaciju od 3 minuta (koja se izloži), JA IMAM Storyboard (koji se da na uvid), JA IMAM Animatic - izvolite pogledajte (youtube link recimo), JA SAM počeo da animiram i evo par test scena... Meni treba pomoć oko toga, toga i toga. Ne mogu finansiski ništa da pružim. Ima li neko da je zainteresovan?"

Ne znam vec koji put ostavljam link na ovo.

To je pravljeno odmah posle Toy Story, sto ce reci 1997. godina. Sa opremom sa kojom danas niko ne bi ni pomislio da se moze koristiti ni za pasijans. Naravno, puklo je zbog puno stvari ali sam puno naucio i tome sta treba a bogami jos vise sta ne treba.

Kreni, pa kad budes imao nesto onda tek kreni u vrbovanje ljudi za dalje. Inace, pisi propalo.

Posted

zanimljivo, ali cenim ako ne mozes da imas perfektnu 3D animaciju onda je mnogo bolje osloniti se na programe kao sto su TOON BOOM, FLASH, pa sve to spakovati u AFTER-u....

evo primera koje sam uradio za popodne na poslu ( i izmedju toga sam plus titlovao neke glupe trejlere, znaci nije puno radno vreme u pitanju ). samo treba da zamislite crtanu scenu umesto fotografija......

moj CV ( zajebancija )

Posted

Aaaaah, večna tema i večna konfrontacija između ljudi koji imaju produkcijsko iskustvo i onih koji imaju samo entuzijazam...

Uradite kako kaže cg i možda jednog dana dođete i do tog 5-minutnog filma. Krenite odmah sa idejom da radite 5 ili 10 minuta i nadajte se da ćete izdržati do 30. sekunde. Zaboravite na umetničarenja (da jasno razdvojimo umetnost i umetničarenje!) i improvizacije, sve mora da se uradi po ustaljenoj rutini i rasporedu, inače će da se raspadne. Viđao sam te ad hoc varijante, i ono... samo sam imao transfer neprijatnosti, crvenim što uopšte gledam tako nešto.

Red, rad, disciplina - tako se pravi crtani film. Ko ne veruje u to sada, kasnije će da ga bude sramota da prepričava neprijatnosti koje su ga snašle.

Par saveta:

Odaberite žanr, i samim tim odaberite publiku. Ako želite da stvarno nasmejete nekoga, imajte to na umu svake stotinke u procesu rada. Isto važi i ako želite da prošetate po svim mogućim festivalima. Dakle ciljajte od samog starta šta želite da postignete, koju povratnu reakciju želite da osetite. Nije isključeno da je moguće napraviti kratki animirani koji će da voli i publika i kritika, ali je uglavnom to podeljen auditorijum. U startu odaberite kome hoćete da se dopadnete i pratite to do kraja. Znam nekoliko slučajeva gde su svi klicali nekom kratkom animiranom, ali je ključna reč NEKOLIKO. Nije 50, ni 20, pa čak ni 10... I to su onda samo izuzeci koji potvrđuju pravilo. I te izuzetke su kreirali ljudi koji su famozni u svakom pogledu. Sećam se jednog za koji je scenario, režiju, animaciju i muziku uradio isti čovek. I to je jedini slučaj te vrste za koji ja znam (ne uzimam u obzir loše filmove, ovaj je bio sega mega uspešan). Prvi korak je da staneš pred ogledalo i da realno sagledaš sebe i svoje mogućnosti. Pucati previsoko nije preporučljivo.

Nema ništa tužnije od lošeg scenarija. Pomenuti South Park je idealan primer kako i sa skromnom grafikom možeš da napraviš nešto što ljudi hoće da gledaju, jer ih priča vozi. Dakle DOBAR scenario je temelj svega. Prvi animirani film na kome sam radio pre 15 godina je bio neverovatno zanimljiv što se tiče crteža, baš sam uživao radeći na njemu, ali je u suštini to bilo artsie-fartsie pretenciozno šajze, loš film do koske. Pre svega zbog lošeg scenarija. Ni jedi-ninja-zenmaster režiser ne može da spase kilav scenario. Može samo da se potpiše pseudonimom, i da se nada da niko neće taj pseudonim da poveže sa njim.

Kapiram da bih se lakše izvukao iz situacije gde sam lokalnom krimosu izlupao auto nego iz situacije gde sam krenuo dalje u produkciju bez storyboarda. "Firca lud zbunjenog" je idilični prikaz onoga što se zapravo dešava kad se radi bez storyboarda. Ali storyboard ne sme da bude samo niz nabacanih sličica, mora da bude odobren od nekoga ko ima pojma o režiji.

Pre dizajniranja likova obavezno odaberite šta će to da bude - klasična animacija, gde je sve prvo na papiru nacrtano, ili budget animacija, gde se crta direktno u kompu (Flash, Toon Boom tako to...). E onda DOBRO dizajnirajte likove. Da budu sugestivni, da je njihov psihološki profil jasan od starta. Da nisu previše komplikovani za rad. Da su funkcionalni, i da imaju proporcije s kojima može da se radi animacija. Ako lik treba povremeno da nekoga pozdravi podizanjem šešira s glave, nemojte mu dizajnirati glavu koja je viša od dužine ruku, i tako to...

Minimializam je ne samo preporučljiv za ljude bez nekog značajnijeg iskustva, nego je i inače preporučljiv za kratke forme. Kratka forma može da se koristi kao džingl, kao intermeco. Ako je prepakovana i prenapucana, teško se uklapa između većih celina (ovde konkretno mislim na TV, gde se često kratka animacija koristi za razdvajanje programskih blokova). Pri tom, valja imati na umu da je tržište gladno kratkih formi. Web portali i televizije uvek imaju potrebu za tim, možda je taj prvi filmić od 30 sekundi zapravo prvi korak ka nekoj dugoročnijoj saradnji tog tipa. Treba misliti o tome, animacija je skup zanat i nije sramota unovčiti ga.

Demokratija je jedna grozna pojava u svetu animacije. Neko mora da bude šef, i taj neko mora da zna najviše. I ostali da znaju zašto je on šef, i da mu ne čupkaju komadiće jetre svaki dan. Varijanta "ma mi smo drugari, dogovorićemo se" je truba, nema od toga ništa. Samo ćete da prestanete da budete drugari. I nećete dovršiti posao. Dakle duplo golo.

O samom procesu animacije ne bih pisao, jer je o tome govoreno mnogo na forumu, i toliko je obimno da bi ovaj epical length post postao biblical length i to onda nema nikakvog smisla. Sve u svemu, taj deo priče će da bude daleko jednostavniji ako se misli o ovome što sam već pomenuo, odnosno biće nepodnošljiv i neizvodljiv ako se zanemari sve već navedeno.

Potrudio sam se da stvari prikažem u blagoj formi. Kome i ovakvo izlaganje deluje zastrašujuće, taj nema želudac za ovaj posao. Srećno! U stvari, baš lupetam, kakva sreća... Red, rad i disciplina!!!

Posted

Evo čovjeka koji ZNA KAKO TO IZGLEDA!! Naime ja (koji se palim) radim u jednoj firmi u BiH koja pokušava da napravi dugometražni crtani film već više od dvije godine! Dosad imamo oko 20 minuta. Koje ćemo po mom mišljenju morati da uradimo ponovo od nule! :puke: Ja radim u Max-u, Zbrush-u, imamo i jednog crtača koji dizajnira likove i pomalo pravi pozadine i jednog koji pomalo radi teksture... elem sljedeće: dosad smo zbog nedostatka iskustva udarili u SVE zidove koje je čovjek nabrojao! A najveći problem je nedostatak kadra tj. ljudi koji znaju bilo šta da rade kako treba! I naravno para tj. ljudi koji hoće da rade izuzetno težak posao za bijedne pare! Ukratko ljudi nemaju pojma... glavna stvar je dobar smiješan i zabavan scenario, pa onda isto tako dobar storyboard i naravno DOBAR režiser koji će to sve da aminuje. Kad to imate onda je 60% posla odrađeno! U Pixaru ili DreamWorks-u imaju 200 crtača, sa vrhunskim tabletima, šta je njima napraviti storyboard od 80 000 slika, pa onda animatic koji je na nivou japanskih govana od animacije poznatijih kao mange, pa ne valja, pa hajdmo onda ispraviti ovo... poboljšati ono...! A mi ćemo sada MOŽDA dobiti Cintiq tablet za ovog našeg paćenika! To je REALNOST, SUROVA! Entuzijasti, ko da vas gledam kako se topite kao kocka leda na suncu... znam jer sam i ja nekad bio takav, a sad mi se plače. Moj naklon Kristijan!

Posted

Nema potrebe da citiras post odmah iznad svog,koji je usto poprilicno opsiran ;)

Osim toga budite realni kad pisete nesto, voleo ti ili ne voleo mange, to svakako nisu govna ( uvredices nekoga takvom izjavom ).

Posted

momci zanosite se ;) .... ( nista lose ) ovakvi projekti su ovde pocinjani 1000x i- tacnije nikada nisu ni poceli :))))) samo se pricalo ....

nece niko za dzabe da radi tako je... a crtani ... bogami .. prevelik zalogaj vam je to ... tu ima posla i posla i posla

mislite da je lako bilo zapoceti South park!? imate na netu pricu negde kako su pocinjali i koliko im je zajebano bilo :) pa procitajte ... ;)

Posted
na nivou japanskih govana od animacije poznatijih kao mange

Mange su stripovi, ti verovatno mislis na anime. A ne znam koje si to gledao kada mozes tako odvaliti da su "govna od animacije", Pokemone mozda? :lol:

A na temu, iako nisam konkretno animator, nazalost imam iskustva sa slicnim entuzijasticnim akcijama i definitvno to tako ne uspeva, nikada. Cak i kada se okupi svega par ljudi koji se jako dobro kontaju i dele radnu etiku, to ne garantuje mnoog, kamoli ovako. To je jednostavno tako, stvar ljudske prirode, dokle god se ovako ozbiljan posao tretira neozbiljno i kao nesto usput, nista od toga nece biti.

Sto tebe Darezzi uopste ne treba spreciti da se ovde privatno povezes sa par kolega u koje mislis da bi mogao da se uzdas i ocekujes pozrtvovanost :)

Posted

sto se mene tice bacam se na posao cim malo isplivam iz sranja u kojima sam na poslu, jer kad dodjem kuci muka mi je da upalim bilo koji program.... za sada u glavi osmisljavam kako cu i sta cu, ali eto me cim napravim bilo kakvo sranje......hehehehe.....

POZDRAV!!!!!!