v1z4rd Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 bolji ti je bokeh i manje opterecujuci za oci nego na 4toj ? ok, slozicemo se da se ne slazemo :) na toj trecoj bokeh je dobar koliko moze da bude uvek moze bolje :) 1 2 3 4 NE TREBA da se vide listici blende ne budi iskljuciv, eve ti jen cve' cve' kad je dobar dobar je i sa pet uglova, kad je ruzan nista mu ne pomaze to sto je kruzan (dobra rima :P) ovaj objektiv ima sjajan bokeh, pogotovo za kit zoom u tom cenovnom rangu super, to sam i rekao ... ako nije skup, go for it .. :) ------ Taj objektiv je Olympusov kit objektiv, a koliko znam nijedan proizvođač ne nudi kit u tom rasponu sa blendom 3,5-4-5. Sećam se kada se pojavio, zaključak na svim testovima bio je da prevazilazi konkurenciju i da je bliži Olympusovoj pro klasi po kvalitetu optike. Koristeći ga to mogu da potvrdim i šteta je što je Olympus prestao da ga proizvodi sad.gif. Dakle, ne treba ga porediti sa L serijom, ali hvala ti što si bar sumnjao ok, pretpostavio sam, bas ste vatrenjaci vi sa oly-jem ... niko ne napada nikog sve je ok :P Kružići nisu prosek već nešto čemu se teži kada je bokeh u pitanju, time je on mekši. To što voliš tvrđi bokeh, stvar je tvog ukusa i to je ok. Sve ostalo rekao je Vintertid. opet, ne slazem se ... cak i da je zvezdast ili kakavgod, ako je mekan, meksi je od tvrdog kruga sa jakim ivicama ... ----- dodaj tj. zatvori blendu malo više pa će ti se i listići videti... onda ode bokeh, plus dobijes besplatno zvezde mesto svakog izvora svetla ... elem, na stranu to , samo sam istako da je sve to manje vise preferenca
-NJS- Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 onda ode bokeh, plus dobijes besplatno zvezde mesto svakog izvora svetla ... elem, na stranu to , samo sam istako da je sve to manje vise preferenca nisam mislio da zatvoriš skroz blendu nego samo malo da je dodaš, +2 do 3 klika i dosta je... a i ne mora nužno da ti ode boke', zavisi samo šta kadriraš i kolika je žižna daljina objektiva, sa širokim i normalcem će se u nekom kadru i izgubiti ako nagariš blendu preterano. nebitno, stvar preference, neko voli puno listića i jebačku krivu na listu a neko baš obrnuto, meni je samo bitan prelaz sa oštrih linija u fokusu na dalje...
SLiKaR Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 1. uvek moze bolje :) 4 2. bas ste vatrenjaci vi sa oly-jem ... niko ne napada nikog sve je ok :P 3. opet, ne slazem se ... cak i da je zvezdast ili kakavgod, ako je mekan, meksi je od tvrdog kruga sa jakim ivicama ... Ajd i ja malo da prokomentarišem primere koje si postavio. 1. Prva fotka je ok, tu je problem šireg objektiva i mnogo je teže napraviti plitak dof i tada dobar bokeh teže dolazi do izražaja, mada mi je ipak malo tvrd i kružići imaju oštre ivice. Druga fotka ima komplikovaniju pozadinu sa puno malih izvora svetla i po tome ima sličan problem kao i moj primer sa golubom, samo što su ti kružići veoma tvrdi, mada su i dosta bliže polju fokusa, tako da to i ne može da posluži kao pravi primer. Najviše mi se dopala treća fotka koja pokazuje pravi primer dobre fotografije pre svega, ali i dobrog i mekanog bokeha i po ovom drugom je veoma slična mom primeru, jedina razlika je ta što ima mnogo manje kružića i lepo su raspoređeni oko šolje i ne opterećuju kompoziciju i prvi plan. Upravo to je i smisao zamućene pozadine da ne ometa pažnju na predmet u prvom planu, tačnije u fokusu. Iz tog razloga mekan bokeh se tretira kao dobar bokeh i dobra kružna blenda ima veći potencijal da ga napravi. Ne sećam se da sam video mekan bokeh sa "uglastom" blendom? Možda i nisam upravu, ali nisam naišao na takve fotke. Četvrta slika koju sam ostavio u citatu je pravi primer (u najmanju ruku po mom shvatanju fotografije) kako bokeh ne treba da izgleda, što ne znači i fotografija. Pozadina izgleda kao da je Sezan slikao u mnogo sitnih i kratkih poteza, ali ovde i tvrdih. Nemam ništa protiv sezana, naprotiv, ali problem je što cela slika-fotografija nije takva, stilski ujednačena, a naravno i ne može biti ukoliko ništa ne ostaviš u fokusu ili je ne obradiš u postprodukciji, ali to je druga tema. Tu se nailazi na problem pažnje, gotovo da je poslednje što pogledam sam cvet jer je pozadina dosta ekspresivna i jako privlači pogled. U tom slučaju ja bih cvet uklonio sa slike i ostavio samo pozadinu jer je kao takva sama po sebi atraktivna i čini mi se da ti više gledaš u bokeh nego u centar pažnje, bar tako izgleda? U svakom slučaju, očigledno je da voliš ekspresiju i to je uredu. Ja kao slikar dosta ekspresivno slikam, ali sve je ekspresivno, slika bi trebalo da ima stilsko jedinstvo ukoliko se neko ne uzdigne i na kvalitetan način spoji nekoliko stilova, ali tako nešto je veoma teško i potrebna je velika sposobnost, znanje, talenat... genijalnost, uglavnom, često se postigne atrakcija i efekat koji vodi u kič. Na fotografiji volim da vidim mekan bokeh upravo zato što time ističe istaknuti predmet na slici, koliko je to moguće i potrebno. Nije uvek potreban bokeh! 2. Pogrešno si razumeo, nema nikakve vatre, ne pričamo o Olympusu već razgovaramo o bokehu, konkretno o postavljenim fotkama ;) . 3. Neki primeri koje si postavio imaju krugove tvrdih ivica, daleko tvrđih nego primeri koje sam postavio. evo još par fotki... Zuiko 40-150 Ovu sam već postavio u jednoj drugoj temi Zuiko 50mm f2,0
voka_gsw Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 Četvrta slika koju sam ostavio u citatu je pravi primer (u najmanju ruku po mom shvatanju fotografije) kako bokeh ne treba da izgleda Nažalost, tvoj ukus, kad je bokeh u pitanju, se poklapa sa shvatanjima mnogih i zato su proizvađači pomislili kako niko ne želi više ovakav bokeh. You win. Čak je i Leica svaki novi objektiv napravila sterilisanim u odnosu na stare verzije (hint: poslednji Summilux-R i Noctilux-M), poslednja linija odbrane je pala.. ;) Još primera sa istog objektiva, koji je po tebi, definicija kako bokeh ne treba da izgleda.. Prvih par što sam iskopao na netu, sa onog kineskog xitek foruma, gde ima milion slika svakog mogućeg objektiva. :) Swirl.. oh, baby.. :D
voka_gsw Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 mnogi ne vole njegov bokeh, isprobavao sam ga jedno dve nedelje i meni je super. jedino na crop Nikonu nije toliko koristan Da se nadovežem na ovo. Mislim da taj objektiv je beskoristan na bilo kom crop aparatu, Canon ili Nikon, jer će zbog crap faktora da ti otfikari ivice slike, a upravo se tu nalazi njegov fancy bokeh..
SLiKaR Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 Nažalost, tvoj ukus, kad je bokeh u pitanju, se poklapa sa shvatanjima mnogih i zato su proizvađači pomislili kako niko ne želi više ovakav bokeh. You win. Čak je i Leica svaki novi objektiv napravila sterilisanim u odnosu na stare verzije (hint: poslednji Summilux-R i Noctilux-M), poslednja linija odbrane je pala.. ;) Swirl.. oh, baby.. :D Imamo i ovakve primere... Carl Zeiss 85mm f2,0 na Nikonu D700 Maxer je već postavio ovu fotku u ovoj temi. Da li bi nekakav drugačiji krug osim ovako mekan i sofisticiran išao uz tako suptilno i lepo lice? Sve je stvar ukusa. Ne znam za takav trend o kojem govoriš i da li je to aktuelni stil kod određenog i verovatno velikog broja fotografa, ali modni trendovi su prolazni, trajna vrednost ne. Kako god, neko voli ovako, neko onako, svako će uzeti za sebe ono što želi i prilagodiće svom senzibilitetu.
Vintertid Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 Swirl.. oh, baby.. :D ovo mnogo lici na dva objektiva. pomenuti helios 40 (Planar 85/1.5) i stari zeiss Biometar 58/2 koji ima reinkarnaciju u vidu helios 44. macje oci :)
Vintertid Posted August 15, 2009 Report Posted August 15, 2009 Maxer je već postavio ovu fotku u ovoj temi. Da li bi nekakav drugačiji krug osim ovako mekan i sofisticiran išao uz tako suptilno i lepo lice? Sve je stvar ukusa. Ne znam za takav trend o kojem govoriš i da li je to aktuelni stil kod određenog i verovatno velikog broja fotografa, ali modni trendovi su prolazni, trajna vrednost ne. Kako god, neko voli ovako, neko onako, svako će uzeti za sebe ono što želi i prilagodiće svom senzibilitetu. ovo cini mi se nije 85/2, nego 85/1.4 mozda zatvoren na f2. sledeci 85 (inace isto odlican) koji je Zeiss pravio je Sonnar 85/2.8, ne 85/2 ono sto meni smeta na ovom highlightu je udvajanje ovog kruga, kao necentrirano preklapanje dva kruga i green i purple fringing na njemu. to mi je vise haoticno nego da je homogen krug sa ivicom. ono sto je dobro i jedinstveno kod heliosa 85/1.5 je sto sa f1.5 lako rastoci pozadinu, a krugovi budu kao akvarel sa veoma veoma tankom ali jasnom linijom kao izvucenom grafitnom olovkom. kao da je pozadina naslikana i blago retusirana. nekako dreamlike.
voka_gsw Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 ovo mnogo lici na dva objektiva. pomenuti helios 40 (Planar 85/1.5) i stari zeiss Biometar 58/2 koji ima reinkarnaciju u vidu helios 44. macje oci :) Da, naravno! Helios 40 i 44 su kopije starih CZJ Biotar 58mm i 75mm, zato i toliko liče. :)
Dr Bouz Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 chekaj helios 44 - to se isporuchivalo uz aparate zenit? prichamo o tome? 44-2 na starim zenitima -sve morash ruchno, 44-4 ima "dzhidzhicu bidzhicu" za zaklapanje blende. mozhe na praktiku n.pr. to?
Vintertid Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 yup. objektiv od 300 dinara na pijacama uglavnom sve sa aparatom. pristojno ostar, mada low contrast, a zanimljiv bokeh.
SLiKaR Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 ovo cini mi se nije 85/2, nego 85/1.4 mozda zatvoren na f2. sledeci 85 (inace isto odlican) koji je Zeiss pravio je Sonnar 85/2.8, ne 85/2 Tako je, to je 85/1,4 a zatvoren na 2,0. Pogrešno sam se izrazio ;) Bokeh koji si postavio stvarno izgleda sjajno, dosta neobično. Stvarno izgleda kao grafitnom olovkom da je rađeno, jako fino i prijatno za gledanje :rolleyes: . Šteta što nisi postavio i celu sliku.
Vintertid Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 to jeste cela slika. snimljen pogled sa mog prozora na 85mm na crop telu (d70), fokus postavljen na minimum focus distance da bi pozadina bila sto zamucenija. da je full frame bio u pitanju ivice kadra bi bile jos lepse.
KinteC Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 Eo vam 50mm 1.8 sirom otvorena blenda, na D700. 50mm 1.4G je dosta bolji, ali ni on nije savrsen...bolji je 24-70
SLiKaR Posted August 16, 2009 Report Posted August 16, 2009 to jeste cela slika. snimljen pogled sa mog prozora na 85mm na crop telu (d70), fokus postavljen na minimum focus distance da bi pozadina bila sto zamucenija. da je full frame bio u pitanju ivice kadra bi bile jos lepse. Ok, pomislio sam da si kropnuo fotku. Stvarno dobro izgleda, nema šta.
-NJS- Posted August 17, 2009 Report Posted August 17, 2009 ima jedna jeftinija spravica, može se nađe od 2000 do 4000 - Pentax-ov SMC Takumar 50/1.4, meni lepo radi, pravi 'bokeh monster'... preterano lepo ga maže. škljocnuo sa D80 + m42>F-mount adapter.
Vintertid Posted August 17, 2009 Report Posted August 17, 2009 ha ha ha!!! neko je citao ovu temu pa je danas stavio u oglas da prodaje Helios 44 (58/2) za 15 eur :) :) :) da se ne bi ko upecao, moze da se nadje sa sve aparatom za 300 dinara po pijacama.
zoranpetrovic84 Posted August 17, 2009 Author Report Posted August 17, 2009 koliko kosta onaj carl zeiss? :)
pogor Posted August 17, 2009 Report Posted August 17, 2009 Helios 40 85/1.5 prodavan na berzi za 150 evropljana... :) pre par dana sam zvao
Vintertid Posted August 17, 2009 Report Posted August 17, 2009 da, to je cena za Helios 40. ne za helios 44. to su dva potpuno razlicita objektiva. jedan je jeftin.
-NJS- Posted August 20, 2009 Report Posted August 20, 2009 evo, stigao juche Vivitar (aka Samyang, Bower, Polar, Rokinon, Sakar, itd...) 85/1.4... uf, omastio sam se od boke'a, milina jedna kako crta (slika, maze, razmazuje!) :] realno, mnogo je fin i nezan, podsecja me na Takumara, s'tim sto je mnoogooo ostriji na 1.4 i to po celom kadru i ima vishe CA.. otvorio bih mu novi topik ovde al' neki drugi put, kad se malo proshiri kult. lep uporedni test: http://forum.getdpi.com/forum/showthread.php?t=8293
korto prat Posted August 20, 2009 Report Posted August 20, 2009 Nisam ja u ovoj oblasti neki znalac, no, to nije ni važno :) , juce sam slucajno naleteo na fotke rađene sa C EF 35mm f/1.4L USM i shvatio da je greota 'zatvarati' ga na f8 :) ima zanimljivih sočinjenija i primera tzv bokeha LINAK veliki broj fotografija samo treba skrolovati, neke na dnu su 'bas, bas' :) a ovo je neka moja, sa C 85 f1.8 na 1.8
RUMUN Posted August 20, 2009 Report Posted August 20, 2009 Korto, odvratan ti ovaj bokeh na 1.8, daj nesto bolje :)
Recommended Posts