Jump to content

Bokeh...

zoranpetrovic84

Recommended Posts

Svi smo imali izložbe, ali gde je portfolio?

Ako misliš da doprineseš ovdašnjoj fotografskoj zajednici onda napišeš "imam taj i taj objektiv, toliko dugo, aksijalna homatska je ta, longitudinalna je ta, oštrina u centru i na periferiji takva, koma, vinjetiranje, fokusira u kontri dobro/loše" itd. A za tako nešto je potreban portfolio a ne tvrdnja u fotografiji sam četvrt veka (pa većina smo).

Još jedan primer: jedan opasan fotoreporter sa zlo opremom fotografisao nešto davno gde sam se i ja zatekao. Ja pogledam, aparat stoji na automatskom modu. Pitam ga zašto, on kaže da tako dobija najbolje rezultate. Eto zašto uz svaku forumsku pouku treba da stoje minuli rad i portfolio a ne samo u potpisu fensi oprema; kad bi mi taj čovek nešto pričao o optici objektiva a ceo život piči na A, kako da mu verujem? Kako da znam da ti nisi Tamron kupio juče uz A7V, opalio par fotki i sad svoga konja hvališ?

Kad smo već kod toga, moje sažeto iskustvo sa Tamronom: nikad i nijedan trti_parti objektiv nije za preporuku za ozbiljan rad, nov ili polovan, ako već postoji takav originalni. Zašto, mnogo je razloga zašto, a jedino ima smisla u situaciji kad originalni na toj blendi ili žiži ne postoje, i to samo ograničeno dok se ne pojavi/kupi originalni. Jedini izuzetak su Sigme Art, brutalna stakla koja rade i bolje nego što koštaju.

Još sažetije: Tamron zumovi se veoma lako decentriraju. Udarac u transportu ili fabrička greška, svejedno mi je lično. Eno ga u kutiji za cipele, čeka da ga bacim već godinama.

10 hours ago, yagodinac said:

Svi smo imali izložbe, ali gde je portfolio?

Ako misliš da doprineseš ovdašnjoj fotografskoj zajednici onda napišeš "imam taj i taj objektiv, toliko dugo, aksijalna homatska je ta, longitudinalna je ta, oštrina u centru i na periferiji takva, koma, vinjetiranje, fokusira u kontri dobro/loše" itd. A za tako nešto je potreban portfolio a ne tvrdnja u fotografiji sam četvrt veka (pa većina smo).

Još jedan primer: jedan opasan fotoreporter sa zlo opremom fotografisao nešto davno gde sam se i ja zatekao. Ja pogledam, aparat stoji na automatskom modu. Pitam ga zašto, on kaže da tako dobija najbolje rezultate. Eto zašto uz svaku forumsku pouku treba da stoje minuli rad i portfolio a ne samo u potpisu fensi oprema; kad bi mi taj čovek nešto pričao o optici objektiva a ceo život piči na A, kako da mu verujem? Kako da znam da ti nisi Tamron kupio juče uz A7V, opalio par fotki i sad svoga konja hvališ?

Kad smo već kod toga, moje sažeto iskustvo sa Tamronom: nikad i nijedan trti_parti objektiv nije za preporuku za ozbiljan rad, nov ili polovan, ako već postoji takav originalni. Zašto, mnogo je razloga zašto, a jedino ima smisla u situaciji kad originalni na toj blendi ili žiži ne postoje, i to samo ograničeno dok se ne pojavi/kupi originalni. Jedini izuzetak su Sigme Art, brutalna stakla koja rade i bolje nego što koštaju.

Još sažetije: Tamron zumovi se veoma lako decentriraju. Udarac u transportu ili fabrička greška, svejedno mi je lično. Eno ga u kutiji za cipele, čeka da ga bacim već godinama.

opusti se druže, sve je okej.
moraš nekad i glup da ispadneš, ne možes uvek biti u pravu... sve je za ljude

eto toliko od mene

ps. i kupi neku ljudsku opremu, manje ćeš se "isticati" ovde, a više fotkati 😉
evo ja predlažem ako nisi pri novcu da skupimo pare kao poklon sa zone, ja ću prvi da priložim - al mora da bude Tamron 😉😉😄🤣😁

2 hours ago, amaNS said:

Aufff extra, zakuvavanje kakvo ovde davno nije vidjeno, kibiceri u transu 🤩 Ako neko pita, ziva je zOna! 😜

PS - U offtopicu ste dobranom!!

haha, zapenio čovek - ne znam kako da ga smirimo 🤣
mora da mu je neki kolega sa Tamronom skinuo devojku ili ženu 😅 😂 pa je sad kivan 👀😆 

moram i ovo da dodam pa necu vise

Kad smo već kod toga, moje sažeto iskustvo sa ...

a sta ti znas o kvalitetu kad koristis uglavnom bas jeftine objektive?
na sopstvenom primeru pokazuješ da nit ceniš kvalitet, nit ga razumeš, nit ti je dostupan. i što bi onda tebe slušali, kad ti o tom pojma nemaš? (i nastavlja Zvonko Bogdan... 🎶)

Edited by Lucas

@Lucas

Mozda na osnovu testova zna kakva je oprema koji ne koristi... E sad pitanje je koliko su ti testvi merodavni.
Do skori sam koristio iskljucivo Canon L stakla, i to ne sva vec samo ona koja su stvarno najbolja, i sve je to super, od skoro sem 35mm f1.4L II koristim sigma objektive, razlike nema, ili ako je ima to nije vredno pomena... Ono sto kaze ovaj sajt tacno je 100% i mene je samo ta ostirna bitna, ostalo svakako obradom doteram kako mom oku godi.

https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1122&Camera=979&FLI=0&API=0&LensComp=829&Sample=0&CameraComp=979&FLIComp=0&APIComp=0

Lucas ad hominem napad je zabranjen na praktično svakom svetskom forumu.

yagodinac, P mod (+ šift + kompenzacija) je upravo bogom dan za fotoreportere i wedding fototografe. Joe Buissink koiristi P mod i to na tako kreativan način kako ti i ja nismo mogli ni zamisliti.

Ne, ne govorim o zelenom kvadratu, o P - program modu.

6 hours ago, @work said:

yagodinac, P mod (+ šift + kompenzacija) je upravo bogom dan za fotoreportere i wedding fototografe. Joe Buissink koiristi P mod i to na tako kreativan način kako ti i ja nismo mogli ni zamisliti.

početnici, (kao khm), misle da je fora da fotkaš u full manuelnom modu, jer to im deluje najkomplikovanije pa misle da je u tome štos da masteruju. 

a mod se bira prema tome šta slikaš, zato i postoje. pravi iskusni znalci zapravo jako retko koriste M mod, jer je za većinu stvari prosto nepotreban. M je odličan za studijske uslove, gde kontrolišeš ambijent, i želiš kontinuitet. Za sport koristi se S mod, itd. Prosto dotični je u onoj kategoriji kad je tek nešto malo zagazio u neku materiju, a zapravo ništa živo ne kapira, al misli da nešto zna (Dunning-Kruger efekat). 

ja najčešće recimo fotkam u A modu, jer odgovara mom stilu fotografije. Ne retko uz manuelni fokus, i laganu kontrolu ekspozicije (mada i to retko kad kontrolišem na aparatu, jer to sve svakako bude overrideovano u post processingu.)

Cilj fotkanja je u suštini da uzmeš dovoljno informacija iz relanog sveta (recimo dovoljno frekventnog opsega), da bi posle mogao da se igraš u post-u. Opet, to je moj cilj, neko drugi, ko ne fotka minimal apstrakciju, ima druge ciljeve

uh, ne videh ovakvu sutku na Zoni godinama....

Lucas, ne bih da branim nikoga, niti da ulazim u detalje diskusije, ali mislim da ti recnik nije primeren za zonu, pominjao si vise reci i konteksta koji su ovde IMHO prilicno nepozeljni.....

25 minutes ago, Sale72 said:

uh, ne videh ovakvu sutku na Zoni godinama....

Lucas, ne bih da branim nikoga, niti da ulazim u detalje diskusije, ali mislim da ti recnik nije primeren za zonu, pominjao si vise reci i konteksta koji su ovde IMHO prilicno nepozeljni.....

jel?

iskr, ne bih nešto nastavljao nepotreban razgovor, ali slobodno reci šta ti je na umu?
ja vidim da lik inače ide i troluje i gleda da pecka ljude redom...

ali, okej, vidi - slažem se da nema potrebe za flejmom, prosto sam izneo neko svoje sagledavanje, i to je to. a moje sagledavanje je da je on nevaspitan i gleda da provocira ljude bez ikakve osnove i povoda. -- e - to - je ovde nepoželjno (i bilo oduvek, i još pre nego što si se ti uopšte i učlanio recimo na primer =))

elem, nemojte molim vas da nastavljamo priču u ovom smeru, treba da se vratimo fotografijama, ima dosta talentovanih ljudi i lepih radova, pa hajde da se bavimo time a ne nekim bezveznim raspravama.

22 minutes ago, Lucas said:

jel?

iskr, ne bih nešto nastavljao nepotreban razgovor, ali slobodno reci šta ti je na umu?
ja vidim da lik inače ide i troluje i gleda da pecka ljude redom...

ali, okej, vidi - slažem se da nema potrebe za flejmom, prosto sam izneo neko svoje sagledavanje, i to je to. a moje sagledavanje je da je on nevaspitan i gleda da provocira ljude bez ikakve osnove i povoda. -- e - to - je ovde nepoželjno (i bilo oduvek, i još pre nego što si se ti uopšte i učlanio recimo na primer =))

elem, nemojte molim vas da nastavljamo priču u ovom smeru, treba da se vratimo fotografijama, ima dosta talentovanih ljudi i lepih radova, pa hajde da se bavimo time a ne nekim bezveznim raspravama.

Da.

@Lucas

Bahato je sve ovo sto si pisao u diskusiji sa @yagodinac i neprijatno preko svake razumen mere... Covek je izneo neki stav na temu jebenog objektiva a ti si nagazio kao da ti je ne znam sta uradio... Dal si realan ???
Ne secam se da je @yagodinac bilo kad prema bilo kome bio neprijatan, voli da diskutuje ali ne vredja covek niti nipodastava bili koga.

• Like 1

nemam ništa da dodam.
pozdrav svima, 

i hvala na toploj ponovnoj dobrodošlici. mesto je zamrlo sa razlogom - očito.

neću se vraćati.

ps. krajnje je očigledno da tip provocira, al nema veze, sve je okej. uživajte vas pet koji pošaljete jednu poruku mesečno u proseku. ako i toliko.

^ slobodno pali dalje i ne okreci se! Nije ovo forum za tebe, svojim kvalitetima (niskim clanskim brojem, lovarnoscu i duzinom jezika) iziskujes samo najjace rivale, bio bi samo na gubitku s nama... Razumeli smo tvoju plemnitu zelju da nas izvuces iz ucmalosti ali eto ne prepoznajemo takav pristup kao odgovarajuci. Prosto uljuljkani smo u medjusobno postovanje, cenimo osnovnu kulturu i pravila DZ na kojoj smo ...

I da, da ti skratim muke, i moja se sva oprema cenom uklapa u jedan tvoj adapter ili filter ali bez obzira na to imam zakonsko pravo glasa, i pazi i tvoj i moj glas se broji isto jos uvek.

Lucase, Zona je nekad bila mnogo veća i drugačija, to stoji, ali je uvek bila mesto za argumentovanu raspravu a ne lično vređanje koje BtW nikad nije bio moj fah, mislim mogu da se glibim ali ne želim. Što reče Skot Pek, što ja da ispravljam tvoje mape? Ovo što si napisao sve je tako klinački, ako uživaš u tome - u redu, ima nas raznih, neko mora i da bude takav. Ako je tvoj jedini argument "ja imam novca a ti nemaš", niti je argument, niti tačan, a posebno što govori više o tebi nego o meni.

Ali pošto uživaš u takvom pristupu, evo da te nerviram još malo (trolujem), kad kupiš najnovije (skupo da ti prevedem) FF telo, zašto na njega stvaljaš jedan Tamron? Zašto ne neki premijum objektiv? Da nije finansijski razlog? 😁

...

Batali mene sad a guglaj za promenu čoveka po imenu Codrin Lupei, a onda pogledaj kakvu opremu on ima. A onda to uporedi sa svojom opremom. Onda uporedi svoj i njegov portfolio. Onda malo pljuj njega za promenu.

On 11/22/2024 at 7:55 AM, @work said:

Nije bilo reč o P modu, i sam često koristim Tv mod (mada 75% AV i ostatak za pejzaže i astro M) već baš o A modu. Naprosto postoje ljudi, pa čak i profesionalci, koji se ne smaraju mnogo tehnikom već gledaju da im bude što lakše. Meni bejaše čudno da neko tako bitnu stvar kao sport tj rezultate čovek u potpunosti prepusti automatici, ali on očigledno misli drugačije i eto.

@Lucas

¨...stvarno nemam nameru da gubim vreme na raspravu

....malo je glupa debata iskreno

...ne želim nešto preterano da se raspravljam

...iskr, ne bih nešto nastavljao nepotreban razgovor

...nemojte molim vas da nastavljamo priču ...

...moram i ovo da dodam...

...nemam ništa da dodam

...neću se vraćati. ˝

😉

• Like 1
  • Haha 3

A dobra oprema je vazna, nema tu spora...u smislu sve što je dobro biće još bolje...

Medjutim vecu vidljivu razliku pravi znanje ...

A još veću razliku od znanja, pravi volja za radom tj fotografisanjem. Jer džaba i svo znanje i oprema (taman i skupa) ako stoji mesecima i godinama u torbi.

Prvo su me fascinirali oni sa skupom opremom a posle oni sa ozbiljnim znanjem.

A danas, i to van svake sumnje, oni sa inspiracijom da stalno nešto fotografišu. Bez obzira šta od opreme koriste.

Zaista je doslo vreme da je lakse uzeti iz banke neke preterane pare pa kupiti u prvoj Foto radnji onih klinaca/palaca, nego otvoriti mesečno jednu ili dve teme na forumu i tu okačiti nešto vredno pažnje...