krkojzla Posted August 5, 2024 Report Posted August 5, 2024 Evo jedna mala serija sa razlicitim objektivima 😏 Voigtländer 35mm f1.5 version I 👇🏻 218/366: My favourite camera, Nikon Zf by Boris Krstić, on Flickr Nikon Z 35mm f1.4 👇🏻 211/366: Iced latte by Boris Krstić, on Flickr Nikon Z 26mm f2.8 👇🏻 - ovo je neverovatno dobar objektiv! 167/366: Falling in love with G-Shock watches by Boris Krstić, on Flickr Thypoch Simera 28mm f1.4 👇🏻 155/366: Let's give X100VI a chance by Boris Krstić, on Flickr Voigtländer 50mm f1.2 👇🏻 76/366: I just love the Nikon Zf by Boris Krstić, on Flickr Nikon Z 40mm f2 - kakav objektiv za ove pare... 77/366: Waiting for the waffles to arrive by Boris Krstić, on Flickr 4
Foto turista Posted November 6, 2024 Report Posted November 6, 2024 Auto je verovatno crne boje ? Ako jeste probaj malo na kolima WB zahladni cisto da ta crna bud sto bliza crnoj pa vidi kako ti se svidja... Ovako se malo previse stopio sa pozadinom. Kod mene je na trecoj fotografiji ali samo na autu kad ovaka podesim super...
[neks] Posted November 6, 2024 Report Posted November 6, 2024 Jeste se stopio, nisam mogao kasnije da odem vec na brzaka posle pranja negde oko 2 popodne. Cisto brzinsko pranje pa rekog da ponesem da probam malo 😉
[neks] Posted November 6, 2024 Report Posted November 6, 2024 Probao sam i hladnije ali mi ovako toplo bas nesto leglo sta znam, nisam jurio ni neki polozaj auta itd, samo stao i na brzaka 10ak min
Foto turista Posted November 6, 2024 Report Posted November 6, 2024 Pa dobro sve to ok negu u PS, selektivno samo na autu ne ceo kadar 3sec posla, znas kako mocno izleda kada se ovako koriguje na 3 fotku... Pozadina neka ovako utpljena da se detalji stapaju, taman naglasava auto.
[neks] Posted November 6, 2024 Report Posted November 6, 2024 Probao vec selektivno u LR sta znam ovako me nekako vise radilo 😉 1
[neks] Posted November 6, 2024 Report Posted November 6, 2024 Sta znam nekako mi nije leglo mada je ok 1
krkojzla Posted November 7, 2024 Report Posted November 7, 2024 Voigtländer Nokton 40mm f1.2 295/366: Flowers [E] by Boris Krstić, on Flickr Untitled by Boris Krstić, on Flickr 296/366: Coffee by Boris Krstić, on Flickr 278/366: Forgotten shoes [E] by Boris Krstić, on Flickr 280/366: Creamy Chicken Pasta by Boris Krstić, on Flickr 1
Lucas Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 On 3/7/2020 at 7:45 PM, Homer said: Da nastavimo gdje smo stali 😎, Nikkor 28 mm na 2.8 D700 CAT bokeh by Alen Robovic, on Flickr Uh uh , koja fotka 👌👌💎💎👍
Lucas Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 On 3/10/2020 at 10:03 AM, krkojzla said: Iphone 🙂 Cappuccino by Boris Krstić, on Flickr Jako su mi zanimljive ove slike gde subjekt deluje skoro kao maketa, koja je u drugoj razmeri. SLICNO Je sa slikom mini coopera na flickeru 1
Lucas Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 On 3/27/2020 at 2:17 PM, [neks] said: Ja malo pre pazarih Tamron 200-400 f5.6 za 80jure 😄 Ovo je na D800 f8 dobro si prosao!! ja sasm sve vise mosljenja da je Tamron izuzetno superioran proizvodjac ovjektiva, neko mi Rece da cak saradjuje sa Zeissom recimo na Batisu 1
yagodinac Posted November 14, 2024 Report Posted November 14, 2024 Da je Tamron superioran, zavisi šta znači superiornost, recimo da je vrlo često baš na drugom kraju skale, ali sve su to firme koje okreću neke pare i prave profit. Drugim rečima Tamron je pod pritiskom da napravi nešto, proda i zaradi, kvalitet u odnosu na uložen novac koji je nama amaterima obično prioritet je proizvođaču često potpuno sporedna kategorija, takoreći nusprodukt je kad naprave nešto dobro. Sedamdesetih i osamdesetih je to bio beton-liga proizvođač; kroz istoriju se pokazalo da T ume da napravi nešto i na njemu zaradi ako recimo veliki proizvođači iz nekog razloga izbegavaju tu nišu a tržište traži (primer T17-50 2.8 za krop, devedesetica makro; oba optički fenomenalna stakla u svojoj kategoriji). Kad T napravi neki širokougaoni ili 70-200 2.8 to onda bude upola jeftinije od C ili N ali su i performanse i izdržljivost u skladu sa cenom. Čuo sam da će ovih dana potpuno da batale proizvodnju prajmova, toliko im dobro ide.
amaNS Posted November 17, 2024 Report Posted November 17, 2024 On 11/13/2024 at 11:48 PM, Lucas said: dobro si prosao!! ja sasm sve vise mosljenja da je Tamron izuzetno superioran proizvodjac ovjektiva, neko mi Rece da cak saradjuje sa Zeissom recimo na Batisu Xaxaxa, pa ta ti je cena daleko pre skoka cene zitarica na berzi u Minsku leta gospodnjeg 2022. Sada taj isti objektiv kosta bar duplo...
Lucas Posted November 19, 2024 Report Posted November 19, 2024 On 11/14/2024 at 12:01 PM, yagodinac said: Da je Tamron superioran, zavisi šta znači superiornost, recimo da je vrlo često baš na drugom kraju skale, ali sve su to firme koje okreću neke pare i prave profit. Drugim rečima Tamron je pod pritiskom da napravi nešto, proda i zaradi, kvalitet u odnosu na uložen novac koji je nama amaterima obično prioritet je proizvođaču često potpuno sporedna kategorija, takoreći nusprodukt je kad naprave nešto dobro. Sedamdesetih i osamdesetih je to bio beton-liga proizvođač; kroz istoriju se pokazalo da T ume da napravi nešto i na njemu zaradi ako recimo veliki proizvođači iz nekog razloga izbegavaju tu nišu a tržište traži (primer T17-50 2.8 za krop, devedesetica makro; oba optički fenomenalna stakla u svojoj kategoriji). Kad T napravi neki širokougaoni ili 70-200 2.8 to onda bude upola jeftinije od C ili N ali su i performanse i izdržljivost u skladu sa cenom. Čuo sam da će ovih dana potpuno da batale proizvodnju prajmova, toliko im dobro ide. Ne znam koliko si podoban da pričaš o kvalitetu kada koristiš uglavnom najjeftinije objektive i zastarelu opremu... Kvalitet, naravno, dolazi s cenom, a percepcija se često menja kada se radi s ozbiljnijom opremom. Na primer, jedan od mojih objektiva košta više nego cela tvoja oprema zajedno... Razumem da svako radi s onim što mu je dostupno, ali komentarisati kvalitet opreme bez adekvatnog iskustva nije primereno. Da li si ikada koristio neki Tamron objektiv? Govorim iz iskustva – radim s najkvalitetnijim objektivima na tržištu, uključujući vrhunske modele poput Zeiss, u kombinaciji sa Sony Alpha 7R Mark V – jednim od najboljih aparata današnjice, poznatim po ogromnoj rezoluciji koja ne oprašta greške (do 200 MP). Moj setup mi omogućava da detaljno procenim performanse svakog objektiva. Kad je reč o Tamronu, na njihovom high-end segmentu nema kompromisa. Izuzetna stakla, zaista za svaku preporuku. Pre nego što donosimo (neosnovane) zaključke, možda bi bilo korisno sagledati razlike u opremi i iskustvu... Tako da, Mogu da ti garantujem da tamron na high endu - seče. Izuzetna stakla, i to za toplu preporuku.
yagodinac Posted November 20, 2024 Report Posted November 20, 2024 Zvučiš kao da si uz objektiv dobio i akcije Tamrona. Ko ti kaže da nisam koristio Tamron i ko ti kaže da ne pratim? Ako ćemo da se međusobno nipodaštavamo ovakvim gorenavedenim kvaziargumentima, ono tipa oprema i sl, daj da vidimo tvoju opremu, iskustvo i portfolio, sa akcentom na ovo drugo i treće? Možda zaista bolje znaš od mene oko Tamrona, evo izvoli. I nije 200mpx na toj sedmici, te modove ne računamo sa mrdanjem senzora (to i ja dobijem sa drizzle tehnikom); nego je 60mpx FF što je gustina piksela od oko 20mpx u krop modu, što je veoma blizu mog setapa, barem po pitanju procenjivanja oštrine objektiva (a što nije ni jedini ni najbitniji parametar procenjivanja optičkog kvaliteta objektiva). Back on topic, bojim se da je Sigma bila u klasi Tamrona pre 10-15 godina i da je danas pretekla T u apsolutno svim kategorijama. To su bile uporedive firme ali su Art serija i mirrorless revolucija napravili toliku prevagu da je S primer kako treba raditi. Tamron obustavlja proizvodnju prajmova, ne znam da li si pročitao šta sam napisao. Tržište uvek traži i tražiće third_party objektive, i skupe i jeftine, u svim klasama, a Tamron da izdrži ono što jedan prosečan kanonski L izdržava u svom životu - to nije bilo niti će biti. Mnogo je razloga zašto, ali recimo da nije problem napraviti da nešto bude oštro - i mikroskopi su oštri, teleskopi isto; problem je da to nešto radi dobro i posle deset godina upotrebe. E tu je razlika između T i nekog ozbiljnog S, C, N stakla i zato T nikad nije bio prvi izbor profesionalaca tipa reporteri ili svadbari. Može da prođe npr u studiju prajm ako se ne koristi intenzivno, ali svakako nije prvi izbor. Zašto, pitaj njih. Pitaj taksistu zašto mercedes. 1
Lucas Posted November 20, 2024 Report Posted November 20, 2024 Važi, eto ti znaš šta je kvalitet. Samo mi nije jasno zašto onda ne uložiš u kvalitetnu opremu, nego ostaješ na pričama u prazno? Izvini, ali stvarno nemam nameru da gubim vreme na raspravu o nečemu o čemu, očigledno, nemaš dovoljno iskustva ili uvida. Želim ti svako dobro
yagodinac Posted November 20, 2024 Report Posted November 20, 2024 (edited) Zar zaista misliš da samo ti možeš da uložiš u opremu? Da u XXI veku i onaj ko recimo nema keša ne može da uđe u banku i uzme koliko mu treba? Svako od nas vozi kola od ohoho, živi u kućama i stanovima od još više ohoho, imati ovakvu ili onakvu opremu koja je samo jedan delić toga nije više apsolutno nikakav problem. Moja oprema je tačno onakva kakva mi je potrebna za oblasti koje fotografišem. Nikakva skuplja ne bi unapredila moje fotke ni za jedan jedini milimetar, osim što bih imao veću rezoluciju za print (koji takođe ne radim iznad 30x45). To je jedan razlog kad te već interesuje, drugi je astrofotografija gde krop faktor mnogo znači. Oko toga, evo jedne priče. Pre deceniju ili tako nešto, jedan naš biznismen je pitao ljude oko sebe koji je najbolji digitalni fotoaparat. Svi mu rekli - Hasselblad. I on to kupi da bi samo slikao po kući tj pritiskao dugme. I sad bi mogao da dođe ovde i da nam svima posoli pamet kako su Hassovi prajmovi najbolji na svetu - i ne bi bio mnogo daleko od istine, ali se ta istina i tvrdnja ne zasnivaju na njegovom realnom znanju jer portfolio i minuli rad u fotografiji on - nema. Zato te i pitam imaš li minulog rada u fotografiji ili ostajemo na pričama u prazno. Diplome, fakultete, karijere koje nemaju veze sa fotografijom ostavi po strani, baš kao i opremu. Svi to imamo, ili barem 80% članova ovog foruma. Dakle, gleda se nečije lično iskustvo kad kaže "ovaj objektiv je zlato/đubre", ali se gleda i njegovo iskustvo da proceni isto. Moje iskustvo sa Tamronom je zapravo mnogo lošije od mog komentara na temu Tamrona. A pročitaj usput i nešto na temu difrakcije, odnosno ključnog razloga zašto 200mpx na FF nikad neće dati rezoluciju kakvu imaju veliki formati. Edited November 20, 2024 by yagodinac XXI vek...
Lucas Posted November 20, 2024 Report Posted November 20, 2024 zaista mislim, da pričaš bez ikakvog ličnog iskustva, i verovatno ponavljaš nešto što si nekad čuo o nečemu. malo je glupa debata iskreno. a mislim i da ne pričamo o istim stvarima. možda na low endu i jesi u pravu, jer vidim da uglavnom koristiš plastične najjeftinije objektive. ali opet ne znam, kako neko ko koristi tako jeftine - plastične - objektive, brine o tome koliko je dobar build quality nekog drugog objektiva, kad ti ocigledno to nije bitno tebi licno. ili mozda jeste, jer ako kupis nesto polovno bitno je da se nije raspalo do tada... ne znam, a i ne želim nešto preterano da se raspravljam , zaista, ne zameri. prosto ne vidim poentu. slike su ti inace dobre, da ne misliš da te nešto kritikujem ovde, ali ne shvatam zašto se osećaš pozvanim da pričaš o nečemu o čemu nemaš ni trunku ličnog iskustva... inače piše se XXI vek. XIX je devetnesti vek, verovatno nisi to hteo da napišeš
Lucas Posted November 20, 2024 Report Posted November 20, 2024 btw u fotografiji sam 25 godina, imao sam i izložbe i kod nas i u svetu - internacionalne. to verovatno dovoljno govori 😉
Recommended Posts