Jump to content

Bokeh...

zoranpetrovic84

Recommended Posts

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...

Pa, za ove bliže portrete ima malo šmeka, za šire kadrove ima neki "flat look", koji se meni ne svidja. 

Više šmeka je imao stari 35mm F2.0, sličan 3d look kao sigma 35mm 1,4, ali previše mekan za moj ukus, morao je baš da se zavrne. 

Ja sam ih imao oba, neko vreme i konstantno upoređivao. D verzija je bila 200 €, 1.8 G 350 €. Sve zavisi za šta ga koristiš. Za komercijalu, 1.8G je ozbiljniji objektiv. Za igranje i meračenje, 2.0 D je dušu dao.

1.8G je noviji (svakako), reže na 1.8,  brži af, lepše boje. Posle 4 godine, mislim da sam ga prerast'o i već bih voleo da ga zamenim nekim 1.4, sigma ili novi tamron. Ali, s obzirom da sam još uvek na D750, sačekaću oko eventualnog prelaska na Z seriju. Mislim da će na Z da radi još bolje sa adapterom.

2.0D ima lepši bokeh (ima više listića blende), lepši šmek koji ima cela D serija. Ali je dosta mekan do f2.8 i ima dosta aberacija, koje umeju da smetaju.

Oba objektiva mogu da fokusiraju izbliza, pa su za neke detalje dušu dali. 

Moja filozofija je, ako kupim 1.8 objektiv, šta će mi-ako ne mogu da ga koristim na toj blendi, i moram stalno da zavrćem, da bih dobio pristojnu fotku. Zbog toga sam zadržao 1.8. 

ESP_1962 copy.jpg

• Like 1

• 1 month later...
  • 1 month later...
On 9/20/2023 at 5:12 PM, [neks] said:

Ne kontam, mislis zasto je mutno njeno levo ili desno rame? Evo dole fotke direkt iz LR sa osnovnom obradom, bez dodatnog PS-a

Njen desni rukav mi izgleda čudno, mislio sam da je nešto rađeno. Kao da je ograda “ušla” u rame.  Bilo bi super ako može neko sa više iskustva da iskomentariše, da li se ovo često događa i kako ga izbeći.

3 hours ago, gille said:

Njen desni rukav mi izgleda čudno, mislio sam da je nešto rađeno. Kao da je ograda “ušla” u rame.  Bilo bi super ako može neko sa više iskustva da iskomentariše, da li se ovo često događa i kako ga izbeći.

Kako izbeći? Ne naslanjaj se dušo... 😁

• Haha 1

• 1 month later...
  • 3 weeks later...