Jump to content

Bokeh...

zoranpetrovic84
 Share

Recommended Posts

Ako je ff senzor senzor za odrasle (kako se nekada pisalo na ovom forumu) za koga li je tek ovaj senzor? Izgleda da zaljubljenici polako prelaze na ove sprave sa super moćima od kako ih je Fuji približio većem broju korisnika u veoma kompaktnom pakovanju 🙂

To je dobro pitanje. Iskreno, pojma nemam :p

Sta je definitivno tacno, je kada koristis native stakla, dakle GF objektive, nenormalno dobar je kvalitet fotki (u tehnickom smislu naravno). Od ivice do ivice. Takodje je na visokom ISO prelep sum.

Ljudi vole da kaze da je senzor malo (nedovoljno) veci od ff. Evo odmah da vam kazem da je to tacno, da je malo veci, ali se dosta primecuje :p

On 12/7/2022 at 10:54 AM, krkojzla said:

Evo jos par fotki sa Mitakon 65mm f1.4.

Objektiv je poprilicno ("dovoljno") ostar na 1.4 ali sam bokeh mi nije nista posebno, cak bih rekao da mi se ne svidja.

Ali izolacija.., ova fotka sa dečakom u sedljeci, kao i tamo neke s ulice....

A gledam i ovu fotku starog aparata snimljenu ifonom "u četrnaestercu", fantazija dokle se stiglo u razvoju fonografije!

Fenomenalno radi taj GFX sa širokim blendama, negde sam video čak i da su adaptirali C 85 1.2L koji gle čuda ne vinjetira, ono je zlo i naopako od bokeha.

Ja da dobijem na lutriji ipak ne znam da li bih se usrećio sa ovom sprcoklicom. Kad radim pejzaže kropom, vrlo često dođem u situaciju da ne mogu da potrefim hiperfokal, odnosno pogodim ali nije dovoljno dubok DOF, pa moram debelo da zavrćem i da idem u difrakciju. Sa FF i GFX ovo može da bude samo veći problem - tilt šift mi se ne kupuje.

@yagodinac Probao sam ja sa adaptiranim EF objektivima. E sad, model koji ja imam nije bas slavan po brzini autofocusa, ali daleko od toga da ne moze da se koristi. Rekao bih ako neko se fokusira na portrete je skroz validna varijanta. 

Your "85mm f/1.2" lens will look like a 67.15mm f/0.95 on a "GFX / X1D / 645z" sized sensor. (sa mmcalc.com sajta)

Puno zabave moglo bi se reci :)

Poredjenje bokeha dva 50mm f1.7 objektiva: Zenitar 50mm f1.7 i Pentax M 50mm f1.7. Pentax je dosta manji i kompaktniji, ali Zenitar ima bolji bokeh.

Zenitar

S2oNLXt.jpg

Pentax

BW41Rb6.jpg

• Like 1

Kanonska plastična pedesetica širom otvorena ima prilično fekalan bokeh, kao uostalom i skoro svi Double Gauss sistemi bez dodatnih elemenata za peglanje aberacija. Bokeh je lep samo kad je objekat veoma blizu.

52628814080_937e77fdc7_c.jpgHelly by Millan Milloradovic, on Flickr

Ali kad se doda Cokin fog-filter to onda izgleda malo drugačije:

52628814100_9827e9a396_c.jpgHelly by Millan Milloradovic, on Flickr

• Like 1

@yagodinac Prošle godine sam na par dana pozajmio jednu stm varijantu, i ne radi loše, ne kažem, ali rekao bih da nema nekog većeg boljitka u odnosu na običnu. Možda i ima razlike, ali iskreno, nisam je video.

Tako da sam po drugi put pazario 1.4 usm sa oglasa, za pedesetak eura više, kao novu. Kao i kod prethodne (koju sam kupio novu), morao je da radi AF fine tune, ali kad se jednom narihta, daje baš lepe fotke.

3 hours ago, rastamon said:

@yagodinac Prošle godine sam na par dana pozajmio jednu stm varijantu, i ne radi loše, ne kažem, ali rekao bih da nema nekog većeg boljitka u odnosu na običnu. Možda i ima razlike, ali iskreno, nisam je video.

Tako da sam po drugi put pazario 1.4 usm sa oglasa, za pedesetak eura više, kao novu. Kao i kod prethodne (koju sam kupio novu), morao je da radi AF fine tune, ali kad se jednom narihta, daje baš lepe fotke.

Da, 1.4 daje malo lepši bokeh ali vrlo malo 😊 Možda više zamuti ali na periferiji se vidi taj lešnik-efekat i dalje. Mada sve to meni realno i ne smeta, ja gledam prednosti stakala a ne mane.

A sve tri 1.8 pedesetice imaju potpuno istu optičku konstrukciju. Po meni STM je idealna kupovina jer je bolji u svemu gde je stari labav: fokus, fokusni prsten, i jes da nema prozorče za distancu ali ima metalni prsten. Optički po pitanju oštrine to je jedan od najoštrijih objektiva i dalje, bez obzira na prepotopski dizajn.

7Artisans 50mm f1.1 za Leica M na Fuji GFX. Ovaj ne pokriva bas lepo senzor jelte, medjutim u 35mm crop mode-u moze da se koristi. Ovo je native 4x3 sa GFX.

Ekvivalent 50mm f1.1 FF-a na GFX-u je 39.5mm f/0.87 :)

Ovo ide do extrema gde je fotka generalno neupotrebljiva u odredjenim situacijama :p

52643556152_a79480cac0_b.jpgFlowers by Boris Krstić, on Flickr

52644317889_43c3fa35bc_b.jpgUntitled by Boris Krstić, on Flickr

52644412009_33184fcf27_b.jpgUntitled by Boris Krstić, on Flickr

52643647807_2eb4a87430_b.jpgUntitled by Boris Krstić, on Flickr

• Like 2

Čestitamo, dobili ste najplići mogući bokeh na ovome forumu, a i šire. Za pliće molimo vas kosultujte proizvođače velikoformatnih kamera i nabavite objektive sa vojnih osmatračkih aviona.

Disclaimer: ovo može prouzrokovati trajnu i nepopravljivu štetu po vaš džep.