Jump to content

Bokeh...

zoranpetrovic84

Recommended Posts

Iskreno, nisam uspeo da razumem ovo jer sam drugačije radio, ali rezultat je isti kao da se deli 35/28, s tim da fotka 35mm nije 1.25 puta veća od 28mm nego obrnuto. Možda je bas to zakonitost kada se prebacuje sa jednog na drugi objektiv. Primer: 125mm i 35mm.  125 je krop od 35. 125/35 je 3.57, odnosno, inverzno tome je 0.28, sto znači da je 125mm 28% ostatak od 35mm posle kropovanja.

Kako sam ja računao preko FOV:

pTpFZAp.jpg

kTJ5g7L.jpg

On 3/28/2020 at 12:17 PM, Mikri said:

Nemam iskustva sa 28/2.8, ali trebalo bi da je validan objektiv. Ako nista drugo jeftin je. 35/2 je sasvim ok, ja sam ga imao jedno godinu dana, pa ga posle zamenio Sigmom pa posle i tu Sigmu zamenio sa 35/1.8 FX (zbog tezine i fokusa, ono sto se dobije Sigmom izgleda "skuplje" ali ne toliko da je vredno tih kompromisa).

Ja nisam fan jer pokazuju vremesnost na 20+ mp telima i zbog fokusnog motora, tj nedostatka istog, pa ih vrti telo. Uvek mi je utisak toga bio nekako pogresan, osecaj je da  zasterelo i nezgrapno. Ali, kao low budget objektiv, taj 35/2 je sasvim dobar, ako imas realna ocekivanja. Mogu negde iskopati primera eventualno ako te zanima. Ti si se bese upgrade-ovao na FF? Za krop taj objektiv nije (ima mnogo prakticniji i jeftiniji 35DX), ali za FF je ok.

Sto se tice ovih 18-35 varijanti, ja iz zajebancije volim da kazem kako je to prajm, jer imao sam i 18-35 i posle 16-35 i ne znam da li sam ih 2 puta pomerio sa najsireg polozaja. Dakle, to se uzima ako ti treba sirina, ne onaj duzi kraj. Taj duzi kraj im je po pravilu los i kilav (a jos im je i geometrija losa, krive dosta), ako je bio takav na 16-35 VR koji kosta tipa 900-1000 evra nov, onda ko zna kakav je na Cosini za 100 ili manje evra. Moj savet bi ti bio da to trazis samo ako hoces UWA, ali za "opipavanje" ziza nemoj da bacas pare.

Ti si se bese upgrade-ovao na FF?

Da, on je sav moj bol! :lol:😄

35/2 je sasvim ok, ....'kao low budget objektiv, taj 35/2 je sasvim dobar, ako imas realna ocekivanja'.....  ja sam ga imao jedno godinu dana, pa ga posle zamenio Sigmom pa posle i tu Sigmu zamenio sa 35/1.8 FX (zbog tezine i fokusa, ono sto se dobije Sigmom izgleda "skuplje" ali ne toliko da je vredno tih kompromisa).

Znace mi ova iskustava sazeta u jednoj i po recenici za ova tri objektiva! Trazicu naknadno te ponudjene primere ako se ne zadovoljim ponudom koju pronadjem na mrezi...

Sto se tice ovih 18-35 varijanti, ja iz zajebancije volim da kazem kako je to prajm, jer imao sam i 18-35 i posle 16-35 i ne znam da li sam ih 2 puta pomerio sa najsireg polozaja. Dakle, to se uzima ako ti treba sirina, ne onaj duzi kraj. Taj duzi kraj im je po pravilu los i kilav (a jos im je i geometrija losa, krive dosta), ako je bio takav na 16-35 VR koji kosta tipa 900-1000 evra nov, onda ko zna kakav je na Cosini za 100 ili manje evra. Moj savet bi ti bio da to trazis samo ako hoces UWA, ali za "opipavanje" ziza nemoj da bacas pare.

Prvenstveno hocu te neke velike sirine da isprobavam na nekom jeftinijem zoom-u jer za skuplji se "nema vremena", a eto kao usputno sam mislio da se opipam i s ovim redovno sirokim zizama (24-35), doduse ovaj deo od 28-35 mogu improvizovati s krop objektivom koji imam. Svestan sam da to nije najmerodavnija metoda zbog odnosa max blende npr. 1.8 ili 2.8 vs. 4.5 na 28mm i slicno, i tu je razlika cesto ko nebo i zemlja, ali hajde kao bar sa zizama "da se dogovorim". Kao alternativa u obzir dolazi kupoprodaja prajm polovnjaka koji me zanimaju dok se ne pronadjemo jer pozajmljivanje nemamam od kogaa a iznajmljvanje ne postoji u NS.

Nego, nisam imao pojma da su to sve 'prajm zumovi', kontao sam da su relativno uniformni. Neki odnos, kod tih jeftinih (cosina i sl.) da su bar kao ovi jeftini kit zumovi (18-55) ili nesto malo losije od toga. Nije mi padalo ni na kraj pameti to sto si mi rekao a posebno da bi to mogao biti slucaj kod ovih sa cetvorocifenim cenama! A secam se da sam imao razna zapazanja gledajuci sjajne slike radjene tim skupljim uwa-wa objektivima, npr. da je sjajno imati taj raspon u tom kvalitetu ali i da se pitam zasto ih vlasnici (naj)cesce koriste na sirem delu (mislio sam da je to boljka tipa one da blendu koriste maksimalno otvorenu 😄 ), itd... Elem, deluje mi da nisam bas talentovan da skapiram prednosti i mane objektiva dok mi drugi ne ukazu, onako generalno, ne samo u ovom slucaju, fizika, hemija, matematika, optika, mehanika, komplikacija 🙄

Znaci to nije slucaj samo kod nikona?!  Mislim, pada mi na pamet jedan korisnik C 16-35 mk2 kome je cini mi se cca 95% slika s tog objektiva na 16mm...

E sad, samo iskustvo moze reci kolike su te razlike u fajlu izmedju najkrece i neke malo duze zize , bas moram malo potraziti primere po netu kad si mi vec skrenuo paznju.

Dragocena su ovakva saznanja, smernice dobijene od ljudi s iskustvom. Velika usteda resursa za nas mlade ljude bez kinte i iskustva 😄 Dodjem ti pivo! 😉

^daleko od toga da su ti objektivi neupotrebljivi na 35 npr, pogotovo ne 16-35/2.8 L II ili III, ali poenta je da to nije ziza zbog koje meces taj objektiv na telo uopste, a ljudi koji imaju taj objektiv uglavnom furaju i neku 35-icu pride. Nije pravilo i ne mora da bude, ali je cest slucaj, a ta 35-ica ce prosto da uradi posao bolje.

^&^^ hvala obojici 🙂

Jedino moram reci Zorane, da mi je i ovako poprilicno komplikovano da pohvatam konce bez licnih iskustava, a kad u jednacinu ubacim i nepoznatu manuelnog objektiva to preti da postane neresivi "rebus" za mene...

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Palačinka EFS 24 STM na dečijem senzoru, širom otvorena (f2.8), ume prijatno da iznenadi, naravno, kad je prava distanca, doduše ne treba očekivati čuda. Bokeh bez mane a koliko se sećam i 18-55 IS II koji davno imah je prelepo crtao OOF krugove, što je valjda zasluga cirkularne blende. I 24STM ima uglavnom cirkularnu blendu do f8, a posle postaje pomalo zvezdasta. Eto, čak i najjeftiniji objektivi vremenom postaju sve bolji (bar po pitanju bokeha).

50665293378_01fe699500_z.jpgSmells Like Spring by Millan Milloradovic, on Flickr