5ar82 Posted April 2, 2020 Report Share Posted April 2, 2020 Iskreno, nisam uspeo da razumem ovo jer sam drugačije radio, ali rezultat je isti kao da se deli 35/28, s tim da fotka 35mm nije 1.25 puta veća od 28mm nego obrnuto. Možda je bas to zakonitost kada se prebacuje sa jednog na drugi objektiv. Primer: 125mm i 35mm. 125 je krop od 35. 125/35 je 3.57, odnosno, inverzno tome je 0.28, sto znači da je 125mm 28% ostatak od 35mm posle kropovanja. Kako sam ja računao preko FOV: Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted April 3, 2020 Report Share Posted April 3, 2020 To care, što prosto kad može sto odsto... Evo svih mogućih fotografskih kalkulatora, ima tu negde i računanje vidnog ugla. Mada može i prosto kao što ja radim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
5ar82 Posted April 3, 2020 Report Share Posted April 3, 2020 Hvala puno! Ovaj kalkulator deluje kao da može da reši sve 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amaNS Posted April 3, 2020 Report Share Posted April 3, 2020 On 3/28/2020 at 12:17 PM, Mikri said: Nemam iskustva sa 28/2.8, ali trebalo bi da je validan objektiv. Ako nista drugo jeftin je. 35/2 je sasvim ok, ja sam ga imao jedno godinu dana, pa ga posle zamenio Sigmom pa posle i tu Sigmu zamenio sa 35/1.8 FX (zbog tezine i fokusa, ono sto se dobije Sigmom izgleda "skuplje" ali ne toliko da je vredno tih kompromisa). Ja nisam fan jer pokazuju vremesnost na 20+ mp telima i zbog fokusnog motora, tj nedostatka istog, pa ih vrti telo. Uvek mi je utisak toga bio nekako pogresan, osecaj je da zasterelo i nezgrapno. Ali, kao low budget objektiv, taj 35/2 je sasvim dobar, ako imas realna ocekivanja. Mogu negde iskopati primera eventualno ako te zanima. Ti si se bese upgrade-ovao na FF? Za krop taj objektiv nije (ima mnogo prakticniji i jeftiniji 35DX), ali za FF je ok. Sto se tice ovih 18-35 varijanti, ja iz zajebancije volim da kazem kako je to prajm, jer imao sam i 18-35 i posle 16-35 i ne znam da li sam ih 2 puta pomerio sa najsireg polozaja. Dakle, to se uzima ako ti treba sirina, ne onaj duzi kraj. Taj duzi kraj im je po pravilu los i kilav (a jos im je i geometrija losa, krive dosta), ako je bio takav na 16-35 VR koji kosta tipa 900-1000 evra nov, onda ko zna kakav je na Cosini za 100 ili manje evra. Moj savet bi ti bio da to trazis samo ako hoces UWA, ali za "opipavanje" ziza nemoj da bacas pare. Quote Ti si se bese upgrade-ovao na FF? Da, on je sav moj bol! :lol:😄 Quote 35/2 je sasvim ok, ....'kao low budget objektiv, taj 35/2 je sasvim dobar, ako imas realna ocekivanja'..... ja sam ga imao jedno godinu dana, pa ga posle zamenio Sigmom pa posle i tu Sigmu zamenio sa 35/1.8 FX (zbog tezine i fokusa, ono sto se dobije Sigmom izgleda "skuplje" ali ne toliko da je vredno tih kompromisa). Znace mi ova iskustava sazeta u jednoj i po recenici za ova tri objektiva! Trazicu naknadno te ponudjene primere ako se ne zadovoljim ponudom koju pronadjem na mrezi... Quote Sto se tice ovih 18-35 varijanti, ja iz zajebancije volim da kazem kako je to prajm, jer imao sam i 18-35 i posle 16-35 i ne znam da li sam ih 2 puta pomerio sa najsireg polozaja. Dakle, to se uzima ako ti treba sirina, ne onaj duzi kraj. Taj duzi kraj im je po pravilu los i kilav (a jos im je i geometrija losa, krive dosta), ako je bio takav na 16-35 VR koji kosta tipa 900-1000 evra nov, onda ko zna kakav je na Cosini za 100 ili manje evra. Moj savet bi ti bio da to trazis samo ako hoces UWA, ali za "opipavanje" ziza nemoj da bacas pare. Prvenstveno hocu te neke velike sirine da isprobavam na nekom jeftinijem zoom-u jer za skuplji se "nema vremena", a eto kao usputno sam mislio da se opipam i s ovim redovno sirokim zizama (24-35), doduse ovaj deo od 28-35 mogu improvizovati s krop objektivom koji imam. Svestan sam da to nije najmerodavnija metoda zbog odnosa max blende npr. 1.8 ili 2.8 vs. 4.5 na 28mm i slicno, i tu je razlika cesto ko nebo i zemlja, ali hajde kao bar sa zizama "da se dogovorim". Kao alternativa u obzir dolazi kupoprodaja prajm polovnjaka koji me zanimaju dok se ne pronadjemo jer pozajmljivanje nemamam od kogaa a iznajmljvanje ne postoji u NS. Nego, nisam imao pojma da su to sve 'prajm zumovi', kontao sam da su relativno uniformni. Neki odnos, kod tih jeftinih (cosina i sl.) da su bar kao ovi jeftini kit zumovi (18-55) ili nesto malo losije od toga. Nije mi padalo ni na kraj pameti to sto si mi rekao a posebno da bi to mogao biti slucaj kod ovih sa cetvorocifenim cenama! A secam se da sam imao razna zapazanja gledajuci sjajne slike radjene tim skupljim uwa-wa objektivima, npr. da je sjajno imati taj raspon u tom kvalitetu ali i da se pitam zasto ih vlasnici (naj)cesce koriste na sirem delu (mislio sam da je to boljka tipa one da blendu koriste maksimalno otvorenu 😄 ), itd... Elem, deluje mi da nisam bas talentovan da skapiram prednosti i mane objektiva dok mi drugi ne ukazu, onako generalno, ne samo u ovom slucaju, fizika, hemija, matematika, optika, mehanika, komplikacija 🙄 Znaci to nije slucaj samo kod nikona?! Mislim, pada mi na pamet jedan korisnik C 16-35 mk2 kome je cini mi se cca 95% slika s tog objektiva na 16mm... E sad, samo iskustvo moze reci kolike su te razlike u fajlu izmedju najkrece i neke malo duze zize , bas moram malo potraziti primere po netu kad si mi vec skrenuo paznju. Dragocena su ovakva saznanja, smernice dobijene od ljudi s iskustvom. Velika usteda resursa za nas mlade ljude bez kinte i iskustva 😄 Dodjem ti pivo! 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikri Posted April 4, 2020 Report Share Posted April 4, 2020 ^daleko od toga da su ti objektivi neupotrebljivi na 35 npr, pogotovo ne 16-35/2.8 L II ili III, ali poenta je da to nije ziza zbog koje meces taj objektiv na telo uopste, a ljudi koji imaju taj objektiv uglavnom furaju i neku 35-icu pride. Nije pravilo i ne mora da bude, ali je cest slucaj, a ta 35-ica ce prosto da uradi posao bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted April 4, 2020 Report Share Posted April 4, 2020 Nikon Nikkor 28/2.8 Ais je najbolji izbor po pristupačnoj ceni, pazite samo Ais verzija serijski brojevi su 635001 - 837751 - 900001 - 906952 - Aug 1981 - 2005 2006 - > Link to comment Share on other sites More sharing options...
amaNS Posted April 5, 2020 Report Share Posted April 5, 2020 ^&^^ hvala obojici 🙂 Jedino moram reci Zorane, da mi je i ovako poprilicno komplikovano da pohvatam konce bez licnih iskustava, a kad u jednacinu ubacim i nepoznatu manuelnog objektiva to preti da postane neresivi "rebus" za mene... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Homer Posted April 8, 2020 Report Share Posted April 8, 2020 Sigma 150 f2.8 na f3.5 i D700 Vrabac by Alen Robovic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
krsticmilan Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Jel neko gladan? 6D MKII + 24-105 F4L IS USM II - F4 @105mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
krkojzla Posted June 19, 2020 Report Share Posted June 19, 2020 Sony RX1 (Zeiss Sonnar 35 f2). I dalje jedan od mojih omiljenih objektiva. Brooks by Boris Krstić, on Flickr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
puckons Posted June 19, 2020 Report Share Posted June 19, 2020 pa sudeci po ovome i meni bi bio Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted June 19, 2020 Report Share Posted June 19, 2020 Realno bokeh bez mane. Šteta što to sokoćalo ne može da se skine i metne na neki drugi fotoaparat, čisto da se podeli to zadovoljstvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krkojzla Posted June 19, 2020 Report Share Posted June 19, 2020 Sto jes jes :) E ali ovako mali aparat a kakva masincina, neverovatno. Dokle god miruje ono sto fotkas 😏 Link to comment Share on other sites More sharing options...
STELLANOVA Posted July 3, 2020 Report Share Posted July 3, 2020 Portrait - Samyang 85mm 1.4 by Slobodan Miskovic, on Flickr Nikon D750 + Samyang 85mm 1.4 na 1.4 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krkojzla Posted July 9, 2020 Report Share Posted July 9, 2020 Sony FE 85 1.8 Flowers by Boris Krstić, on Flickr 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastamon Posted July 11, 2020 Report Share Posted July 11, 2020 PENTAX SMC - M 50mm f/1.4 @ f/2 , Canon EOS 650D SIMPLON from '70s by Sasa Rajkovic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
krkojzla Posted July 29, 2020 Report Share Posted July 29, 2020 Jos jedna sa Sony FE 85mm. Pocinje da mi se jako dopada objektiv :) Citroen DS by Boris Krstić, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
5ar82 Posted July 30, 2020 Report Share Posted July 30, 2020 http://forum.mflenses.com/dreamy-and-ethereal-portraits-t81744.html Neki zanimljivi slučajevi, npr. na početku Rodenstock heligon 95mm F/0.95, neka modifikacija, suviše blura za moj ukus, ali onda Angenieux 100mm f1.2 koji ima fantastične bokeh efekte. Fotograf je očigledno uspeo da uhvati ljude u pokretu u fokusu na 100mm f1.2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krkojzla Posted August 7, 2020 Report Share Posted August 7, 2020 iPhone 😎 Jaguar F-TYPE by Boris Krstić, on Flickr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted August 9, 2020 Report Share Posted August 9, 2020 Plastik-fantastik na krip... Pardon, kropu, misteriozno zavrnut na f5.0. Summer Moments by Millan Milloradovic, on Flickr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
5ar82 Posted August 10, 2020 Report Share Posted August 10, 2020 50mm 1.2 na ff 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastamon Posted August 22, 2020 Report Share Posted August 22, 2020 Canon EF 28-105 usm @ f/8 @ 55mm morning rays by Sasa Rajkovic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 Primer prednjeg i zadnjeg bokeha, desno se vidi i sferohromatizam (zeleni rub): Link to comment Share on other sites More sharing options...
5ar82 Posted October 19, 2020 Report Share Posted October 19, 2020 Helios 58mm f2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted November 30, 2020 Report Share Posted November 30, 2020 Palačinka EFS 24 STM na dečijem senzoru, širom otvorena (f2.8), ume prijatno da iznenadi, naravno, kad je prava distanca, doduše ne treba očekivati čuda. Bokeh bez mane a koliko se sećam i 18-55 IS II koji davno imah je prelepo crtao OOF krugove, što je valjda zasluga cirkularne blende. I 24STM ima uglavnom cirkularnu blendu do f8, a posle postaje pomalo zvezdasta. Eto, čak i najjeftiniji objektivi vremenom postaju sve bolji (bar po pitanju bokeha). Smells Like Spring by Millan Milloradovic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts