Jump to content

Bokeh...

zoranpetrovic84

Recommended Posts

Totalno nije isto. :)

I mnogo je zeznuto napraviti i oštar objektiv, i da ima dobar bokeh u isto vreme, a pogotovo pomiriti zum i geometriju na sve to, naročito kod širaca. Obično elementi koji skidaju aberacije u DOF-u, prave problem van DOF-a, pa tu nije lako izbalansirati, pogotovo sa sve rastućim brojem "fotografa" (namerno pod znacima navoda), koji jure samo rezoluciju, a pritiskaju celokupno tržište u smeru koji je već okrenuo performanse manjih aparata protiv njih samih, a polako se to isto prenosi i na DSLR svet.

Da, meni izgleda super, pogotovo na #4 (prepoznajem Samuli Ikäheimo sliku ;) ) i #5.

Nijedan moderan objektiv nema ovakav bokeh, koliko ja znam, danas ih prave sterilisane od ovakvog efekta kakav imaju Helios i Biotar. Ali, kao što rekoh, stvar ukusa. Mislim da većina ljudi više voli da je bokeh smooth, tj sve samo ne ovakav.

Ima ili je imao Lukastrika to staklo :)

Ideja za Japance: napravite 85mm F1.4 kome se moze lako promeniti ceo mehanizam blende :) Npr. pomocu sistema slicnog onom za drop-in filtere... Pa da lepo imamo mogucnost izbora: mlijecni bokeh, sovjetski bokeh, pre-asph. bokeh i td. :D

BTW, bokeh Nikkora 50mm F1.2 ima halucinogena svojstva...

ne radi se o tome da li se meni svidja ili ne, vec o tome da na linkovima koje je dao nidza pise da je dobar bokeh onaj koji ima u centru svetlo koje ka ivicama slabi, a ovo sto je smena stavio nema bokeh koji ka ivicama slabi, vec je skroz oivichen, a u centru nista. znaci, to je los bokeh

e da li se meni svidja ili ne, to je nesto drugo

aha, sad kapiram, vikipedija kenja, pali tu kvazi fotografe poput mene, pricom sta je los bokeh, a sta dobar.

pa necu im nikad donirati ni 50para! e pa drago mi je sto sam naucio jos nesto na zoni: postoji focus (ne fordov) i postoji bokeh

Aj' gledaj da kad kapiras radis to kako treba jer niko nije rekao da definicija dobrog bokeha nije tacna vec da postoje odstupanja koja uopste ne moraju biti nesto lose, sta vise, cesto ce objektivi sa "cudnim" blendama u nekim situacijama pozadinu nacrtati na neki blesav nacin i tako doprineti sveukupnom utisku koji fotografija ostavlja na posmatraca.

"Dobar" i "loš" bokeh iz definicija treba posmatrati kao "pravilan" i "nepravilan". A nešto je sasvim drugo šta je "lep" ili "interesantan".

Dakle, pravilan bokeh se može definisati - oblikom i sjajem centra i ivica kruga tačkastog izvora svetla van fokusa. Tu je definitivno šampion Minolta 135 STF, ponajviše jer je konstruisana baš sa tom namerom - da se dobije optimalan bokeh, po definiciji. Ali to ne znači da je i najlepši, jer je to nemoguće okarakterisati.

mrzi me da citam sve tri strane, preleteo sam i samo da kazem:

uhhh, onaj Helios 40 izgleda mint nov....jooojjj

mnogi ne vole njegov bokeh, isprobavao sam ga jedno dve nedelje i meni je super. jedino na crop Nikonu nije toliko koristan zato sto je maksimalna razdaljina za fokus negde oko 3 metra sto je tek za head and shoulder portret. na canonu i olympusu je zato keva.

Meni lično se najviše sviđa bokeh dužih objektiva (pogotovo Canon 85 1.2, 135mm F2, 70-200 F2.8) onako rastopljen ko čokolada.

Oće to i Zeiss objektivi :lol: npr.:

Planar T* 1.4/85 ZF & Nikon D700

p85bs.jpg

Nisam gadljiv ni na bokeh njihovih širokougaonih objektiva, koji čak i portrete sa pola metra udaljenosti lepo odrade :)

Distagon T* 2/28 ZF & Nikon D700

d28bs.jpg