nidza Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 What is bokeh? Ajd' sad reci da ovo nisi mogao i sam? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnergyX Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 dobro, i kako sad ti po tvojoj slici gledas da li je taj bokeh dobar ili nije? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 How does look like good bokeh? Još nisi naučio? :D U principu mnogo loš bokeh se može videti iz aviona, ajd' da probam da nađem par primera: Čika Gugl, kako izgleda ružan bokeh? A kako izgleda dobar bokeh? Hvala. :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogor Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 samo da nabacim koji primer... cenim da je ovo jedan od najlepših bokeh-a (gadne li reči), ako ne i sam vrh 1, 2, 3, 4, 5 a evo i makine ako bokeh kapirate kao pozadinu na fotografiji, u tEm slučaju ovako nešto... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KinteC Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Dzisus krajst, ae ljudi pravite razliku izmedju bokeha i plitkog dofa. Nije isto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobayashi Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Poredjenje nekih stakala po tom pitanju: http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Totalno nije isto. :) I mnogo je zeznuto napraviti i oštar objektiv, i da ima dobar bokeh u isto vreme, a pogotovo pomiriti zum i geometriju na sve to, naročito kod širaca. Obično elementi koji skidaju aberacije u DOF-u, prave problem van DOF-a, pa tu nije lako izbalansirati, pogotovo sa sve rastućim brojem "fotografa" (namerno pod znacima navoda), koji jure samo rezoluciju, a pritiskaju celokupno tržište u smeru koji je već okrenuo performanse manjih aparata protiv njih samih, a polako se to isto prenosi i na DSLR svet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnergyX Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 nidzo, ponovicu pitanje, razumi ga bukvalno: kako iz tvoje fotke vidis da li je bokeh dobar ili nije? inace, uceci iz nidzinih linkova, ovo sto je smena 8 postavio je losh bokeh, ako se ne varam? Link to comment Share on other sites More sharing options...
voka_gsw Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Stvar ukusa. Ako ti se ne dopada, onda je to loš bokeh. ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaskes Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Ako ti se ne sviđa ono što je Smena postavio, onda ti definitivno nisi ljlubitelj bokeha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voka_gsw Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Da, meni izgleda super, pogotovo na #4 (prepoznajem Samuli Ikäheimo sliku ;) ) i #5. Nijedan moderan objektiv nema ovakav bokeh, koliko ja znam, danas ih prave sterilisane od ovakvog efekta kakav imaju Helios i Biotar. Ali, kao što rekoh, stvar ukusa. Mislim da većina ljudi više voli da je bokeh smooth, tj sve samo ne ovakav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abdee Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Ima ili je imao Lukastrika to staklo :) Ideja za Japance: napravite 85mm F1.4 kome se moze lako promeniti ceo mehanizam blende :) Npr. pomocu sistema slicnog onom za drop-in filtere... Pa da lepo imamo mogucnost izbora: mlijecni bokeh, sovjetski bokeh, pre-asph. bokeh i td. :D BTW, bokeh Nikkora 50mm F1.2 ima halucinogena svojstva... Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnergyX Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 ne radi se o tome da li se meni svidja ili ne, vec o tome da na linkovima koje je dao nidza pise da je dobar bokeh onaj koji ima u centru svetlo koje ka ivicama slabi, a ovo sto je smena stavio nema bokeh koji ka ivicama slabi, vec je skroz oivichen, a u centru nista. znaci, to je los bokeh e da li se meni svidja ili ne, to je nesto drugo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abdee Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Aman bre Mico, los bokeh tj. bokeh koji nije po peesu ne mora uopste da bude losa stvar tj. to je skroz subjektivno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaskes Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Dzisus krajst, ae ljudi pravite razliku izmedju bokeha i plitkog dofa. Nije isto. Ne razumem kome si ovo napisao i zbog čega? Link to comment Share on other sites More sharing options...
banne Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 u smeno, taj bokeh ko da je renoar pravio.prelep je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnergyX Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 aha, sad kapiram, vikipedija kenja, pali tu kvazi fotografe poput mene, pricom sta je los bokeh, a sta dobar. pa necu im nikad donirati ni 50para! e pa drago mi je sto sam naucio jos nesto na zoni: postoji focus (ne fordov) i postoji bokeh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abdee Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Aj' gledaj da kad kapiras radis to kako treba jer niko nije rekao da definicija dobrog bokeha nije tacna vec da postoje odstupanja koja uopste ne moraju biti nesto lose, sta vise, cesto ce objektivi sa "cudnim" blendama u nekim situacijama pozadinu nacrtati na neki blesav nacin i tako doprineti sveukupnom utisku koji fotografija ostavlja na posmatraca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMomcil Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 "Dobar" i "loš" bokeh iz definicija treba posmatrati kao "pravilan" i "nepravilan". A nešto je sasvim drugo šta je "lep" ili "interesantan". Dakle, pravilan bokeh se može definisati - oblikom i sjajem centra i ivica kruga tačkastog izvora svetla van fokusa. Tu je definitivno šampion Minolta 135 STF, ponajviše jer je konstruisana baš sa tom namerom - da se dobije optimalan bokeh, po definiciji. Ali to ne znači da je i najlepši, jer je to nemoguće okarakterisati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vintertid Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 mrzi me da citam sve tri strane, preleteo sam i samo da kazem: uhhh, onaj Helios 40 izgleda mint nov....jooojjj mnogi ne vole njegov bokeh, isprobavao sam ga jedno dve nedelje i meni je super. jedino na crop Nikonu nije toliko koristan zato sto je maksimalna razdaljina za fokus negde oko 3 metra sto je tek za head and shoulder portret. na canonu i olympusu je zato keva. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abdee Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Koliko to kosta i da li je retko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxer Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Meni lično se najviše sviđa bokeh dužih objektiva (pogotovo Canon 85 1.2, 135mm F2, 70-200 F2.8) onako rastopljen ko čokolada. Oće to i Zeiss objektivi :lol: npr.: Planar T* 1.4/85 ZF & Nikon D700 Nisam gadljiv ni na bokeh njihovih širokougaonih objektiva, koji čak i portrete sa pola metra udaljenosti lepo odrade :) Distagon T* 2/28 ZF & Nikon D700 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoranpetrovic84 Posted August 13, 2009 Author Report Share Posted August 13, 2009 e upravo to...rastopljen bokeh je lep a ne tackast :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxer Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 Neki bi opet rekli (već jesu): da se ne meša plitak DOF sa bokeh-om ... ali ja to uvek mešam i prirodno mi je da jedno ide sa drugim jer je tako lepše :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
v1z4rd Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 aj nek neko meni objasni taj plitak dof i bokeh na ovoj slici ... koji objektiv moze ovako nesto da napravi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts