zoranpetrovic84 Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Sigma 30 1.4...po mom misljenju ima zaista diskatingujuci bokeh...da li postoje neki jeftiniji objektivi koje rade nesto lepse? :) Kapiram da ova sigmica bas i nije idealna za portrete ali ovo je ruzno za sve pare :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Ništa posebno loše, tj. ja bih ovo svrstao u neki "srednji" bokeh, kakav ima i većina 50mm objektiva. Stvarno lep bokeh obično imaju malo duži objektivi, 85mm+, ali ograničeno možeš da ih koristiš na krop telu. 70-200 objektivi imaju odličan bokeh, 70-300 kako koji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
voka_gsw Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 To ti je loš bokeh? Ti si ozbiljan? Onda, jebiga, ne postoji nijedan objektiv na svetu koji bi ti valjao. Ne za te pare, definitivno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Photodjo Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Ta Sigma ima odlican bokeh u centru kadra,ali prema ivicama kruzici postaju elipse i to nepravilne,prakticno ruzno. Na ovoj slici je bokeh dobar jer su kruzici u centru kadra. Sampion bokeha medju sirim objektivima je Sigma 24/1.8. Znaci vrh vrhova,must have za sve "umjetnike" sa FF-om,pogotovo kad se uzme u obzir koliko je jeftin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 15mm/3.5 15-30 isto ima odličan bokeh, ali diskutabilno je korisna na krop aparatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RamOne Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Sorry za off ali ne mogu da izdrzim: "diskatingujuci bokeh" , pade mi samo na pamet da ce mozda neko ovo da shvati kao cool frazu koju treba koristiti, i eto jos jednog nepismenog sranja u srpskom jeziku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Photodjo Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Nidzo brate ubjedjen sam da je 24/1.8 Sigma objektiv za tebe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Nisam ni pročitao dobro, video sam "dizgastingujuci" u mojoj glavudži. :) edit: Đo, verovatno, ali prvo na redu je nešto redukovanih dimenzija, pogodno za šetnju u manjoj torbi bez gripa. U teškoj sam dilemi šta i kako, a dilemu je dodatno zabiberilo to što me mrzi da menjam objektive, tj. volim da izađem sa fotoaparatom u što lakšoj varijanti sa samo jednim staklom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abdee Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Budi faca i uzmi manuelni 35mm F2 :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 A što ak' ima "avtomacki"? :D Pravi razlog je zapravo što nisam razmišljao o tome, kako se kreće cena? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Photodjo Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 35/2 AF je oko 200E na berzama polovan,a manuelni moze za 30-50E. Ja imam 28/2.8 MF Ai-S,predobar je.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abdee Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Ja taj manuelni 35mm F2 koristim na 5D i mnogo je super. :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
UnderDog Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Gde može da se nađe 35/2 za 30-50 evra? Ja ću odmah da kupim deset, jer ovde se cene kreću oko 80 evra za rusku kopiju (odličan objektiv), do 120e za Nikon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
v1z4rd Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 oprostice mi postavljac teme a manuelni moze za 30-50E kakav je taj manuelni, ako je stvarno tako jeftin pazarim ga odma ... ja znam za 35 f/2 sa AF onaj iz 90ih canonov *Ps isto vreme ko ander :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abdee Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Manuelni Nikkor 35mm F2 je super staklo koje na D3/700/300 pokazuje pun potencijal dok je na aparatima koji ne mere svetlo ili, kao u mom slucaju, ne potvrdjuju fokus, rad malo "analogniji" :) Naravno to uopste nije lose ako imas duzu kosu... :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петар М. Дима Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Manuelni Nikkor 35mm F2 je super staklo koje na D3/700/300 pokazuje pun potencijal dok je na aparatima koji ne mere svetlo ili, kao u mom slucaju, ne potvrdjuju fokus, rad malo "analogniji" :) Naravno to uopste nije lose ako imas duzu kosu... :D па, пусти бар 1 слику у то име ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
UnderDog Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Ma on je suviše kul za tako nešto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnergyX Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 15mm/3.5 15-30 isto ima odličan bokeh, ali diskutabilno je korisna na krop aparatu. Moram da pitam, ali nemojte se uvrediti i odmah vikati, kao sto zonasi to umeju. Kakve veze ima ova fotka? Gde je ovde bokeh? Inace, poceo sam da pustam kosu :) A i prodao sam nikkor 35mm 2.5 series E za 3.600din. Nisam mogao da verujem :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Znaš kako, ako ti je prvi i poslednji plan jednako oštar - definitivno je vreme da obrišeš monitor. :D BTW, bokeh ne znači samo situaciju kad pozadine više nema. BTW2, Abdeejeveeću, mnogo mi sto jurića za manuelac. Šta da radim kad su mi preci svi bili Canondžije, pa sve što imam menuelno je FD mount, a imam i nešto od Olyja... Mada, imam neku staru opremu što mi je jedan fotograf ostavio da menjam, slikaću šta imam, pa da možda napravim neku menjažu - ja i ne znam šta imam, možda je nešto što ipak vredi nešto. BTW3, eno ga 28/2.8 u oglasu za 120€, ali trenutno sam toliko nategnut sa odnosom prihoda i rashoda da mi je i to momentalno tema za razmišljanje. ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
EnergyX Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 pa dobro bre nidzo, napisao si sta ne znaci bokeh, al' aj' onda dodaj i sta znaci. ja sam skontao da su to. . .kako bih rekao, izvori svetla, refleksije itd, koje su van fokusa. . .a sta je jos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kizo Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 bokeh, from japanese boke, unsharp e sad sta je dobar a sta los :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Photodjo Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 BTW3, eno ga 28/2.8 u oglasu za 120€, ali trenutno sam toliko nategnut sa odnosom prihoda i rashoda da mi je i to momentalno tema za razmišljanje. ;) To AF verzija? Ko za MF verziju trazi vishe od 30-40E taj se nameracio da nekog nasamari. Pa 50/1.2 MF je mogao da se uzme 100-150E ranije. 50/1.4 MF za 30E. Link to comment Share on other sites More sharing options...
UnderDog Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Koliko si ti platio taj tvoj 28/2.8? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Photodjo Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 ^^Nikoliko,dobio na poklon od Alena... jer njemu ne treba... a prije toga vidjao tih manuelaca po berzama,znaci tamo '05-e,'06-e. Plus sto ih je prodavao i jedan lik ovdje u NS,koji je usput redovan prodavac bio i na berzama. Ako su sad skocile cijene,to je vjerovatno zato sto su matorci koji to prodaju provalili najezdu hordi dugokosana na te MF-ove pa po principu ponude i potraznje digli cijene. Evo ovdje covjek prodaje AF-D verziju za 120E KLIK. Poptuno realna cijena. MF verzija mora biti 3 puta manje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KinteC Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 taj manuelac 28mm F2.8 je totalno dobro staklence, lako se fokusira na D700, a velicina, kao 50ica na primer. Nije lose za imati staklo :) A sto se bokega tice, jes da 30mm 1.4 sigma na krajevima pravi elipse, ali to uopste ne smeta, tj jako su retke situacije kada se to primeti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts