Jump to content

Bokeh...

zoranpetrovic84

Recommended Posts

Ništa posebno loše, tj. ja bih ovo svrstao u neki "srednji" bokeh, kakav ima i većina 50mm objektiva. Stvarno lep bokeh obično imaju malo duži objektivi, 85mm+, ali ograničeno možeš da ih koristiš na krop telu. 70-200 objektivi imaju odličan bokeh, 70-300 kako koji...

Ta Sigma ima odlican bokeh u centru kadra,ali prema ivicama kruzici postaju elipse i to nepravilne,prakticno ruzno. Na ovoj slici je bokeh dobar jer su kruzici u centru kadra.

Sampion bokeha medju sirim objektivima je Sigma 24/1.8. Znaci vrh vrhova,must have za sve "umjetnike" sa FF-om,pogotovo kad se uzme u obzir koliko je jeftin.

Nisam ni pročitao dobro, video sam "dizgastingujuci" u mojoj glavudži. :)

edit: Đo, verovatno, ali prvo na redu je nešto redukovanih dimenzija, pogodno za šetnju u manjoj torbi bez gripa. U teškoj sam dilemi šta i kako, a dilemu je dodatno zabiberilo to što me mrzi da menjam objektive, tj. volim da izađem sa fotoaparatom u što lakšoj varijanti sa samo jednim staklom.

Manuelni Nikkor 35mm F2 je super staklo koje na D3/700/300 pokazuje pun potencijal dok je na aparatima koji ne mere svetlo ili, kao u mom slucaju, ne potvrdjuju fokus, rad malo "analogniji" :) Naravno to uopste nije lose ako imas duzu kosu... :D

DSC_5285.jpg

15mm/3.5

15-30 isto ima odličan bokeh, ali diskutabilno je korisna na krop aparatu.

Moram da pitam, ali nemojte se uvrediti i odmah vikati, kao sto zonasi to umeju. Kakve veze ima ova fotka? Gde je ovde bokeh?

Inace, poceo sam da pustam kosu :) A i prodao sam nikkor 35mm 2.5 series E za 3.600din. Nisam mogao da verujem :)

Znaš kako, ako ti je prvi i poslednji plan jednako oštar - definitivno je vreme da obrišeš monitor. :D

BTW, bokeh ne znači samo situaciju kad pozadine više nema.

BTW2, Abdeejeveeću, mnogo mi sto jurića za manuelac. Šta da radim kad su mi preci svi bili Canondžije, pa sve što imam menuelno je FD mount, a imam i nešto od Olyja... Mada, imam neku staru opremu što mi je jedan fotograf ostavio da menjam, slikaću šta imam, pa da možda napravim neku menjažu - ja i ne znam šta imam, možda je nešto što ipak vredi nešto.

BTW3, eno ga 28/2.8 u oglasu za 120€, ali trenutno sam toliko nategnut sa odnosom prihoda i rashoda da mi je i to momentalno tema za razmišljanje. ;)

BTW3, eno ga 28/2.8 u oglasu za 120€, ali trenutno sam toliko nategnut sa odnosom prihoda i rashoda da mi je i to momentalno tema za razmišljanje. ;)

To AF verzija? Ko za MF verziju trazi vishe od 30-40E taj se nameracio da nekog nasamari. Pa 50/1.2 MF je mogao da se uzme 100-150E ranije. 50/1.4 MF za 30E.

^^Nikoliko,dobio na poklon od Alena... jer njemu ne treba... a prije toga vidjao tih manuelaca po berzama,znaci tamo '05-e,'06-e. Plus sto ih je prodavao i jedan lik ovdje u NS,koji je usput redovan prodavac bio i na berzama.

Ako su sad skocile cijene,to je vjerovatno zato sto su matorci koji to prodaju provalili najezdu hordi dugokosana na te MF-ove pa po principu ponude i potraznje digli cijene.

Evo ovdje covjek prodaje AF-D verziju za 120E KLIK. Poptuno realna cijena. MF verzija mora biti 3 puta manje.

taj manuelac 28mm F2.8 je totalno dobro staklence, lako se fokusira na D700, a velicina, kao 50ica na primer. Nije lose za imati staklo :)

A sto se bokega tice, jes da 30mm 1.4 sigma na krajevima pravi elipse, ali to uopste ne smeta, tj jako su retke situacije kada se to primeti.