Jump to content

Recommended Posts

Posted

***Prosle godine -=: soNic :=- i ja bili smo na Kritu. Pozeleh da napravim reportazu sa fotografija.. On je napravio izbor svojih i obradio ih je, moje sam birala ja. Napisala sam po malo teksta uz mesta koja su na fotografijama. Ukoliko ima mnogo teksta, izvinite. Ukoliko ima mnogo fotografija, opet izvinite. Ovo je reportaza sa dva clana, pa je malo obilnija :) ...

Dakle, da naglasim jos jednom da ne bi bilo zabune:

Ovo je reportaza sa soNic-ovim i mojim fotografijama

Put

1-4.jpg

Krit, Crete

- Nalazi se na raskrsnici triju kontinenata: Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope.Zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko.

- Krit je kolevka visoko razvijene minojske civilizacije, prve civilizacije evropskog kontinenta, koja je nastala pre više od 4000 godina. Velika dostignuća minojske kulture preneta su na grčko kopno prvo u mikenskoj kulturi, a kasnije su oplemenjena u klasičnom dobu Atinske države. Proslavljen je u grčkoj mitologiji kao mesto rođenja vrhovnog boga Zevsa. Iako najviše poznat po minojskom periodu, Krit ima dragocene spomenike i iz hrišćanske ere.

- Posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode. Ostrvo je prilicno planinsko, ali na severnom delu nalaze se ravnice koje omogucavaju lagodniji zivot.

- Duzina ostrva 257km, sirina od 12 do 61km. Milion stanovnika. Prosecna letnja temp je od 26-29'C, a temp mora je od 14-27'C.

- Najvece ostrvo Grcke.

- Podeljeno je na cetiri dela: Iraklion, Retimno, Hanja, Lasiti.

Retimno

* Treci po velicini grad na Kritu,

* 30 000 stanovnika,

* Luka iz venecijanskog perioda, dzamije i minareti iz turskog perioda, fontane, zgrade iz XVI veka,

* Grad krasi i mletacka tvrdjava Forteca u kojoj se odrzavaju kulturna desavanja,

* Pescana plaza i setaliste u centru grada dugi su ukupno 12km ka istoku, dok je ka zapadu obala stenovita dok se ne naiđe na plazu ribarskog gradica Georgioupoli koja je duga 10 km.

Retimno7.jpg

Retimno8.jpg

Retimno4.jpg

Retimno5.jpg

Retimno6.jpg

Retimno3.jpg

Retimno2.jpg

Retimno.jpg

Retimno10.jpg

Retimno11.jpg

Retimno12.jpg

Retimno14.jpg

Retimno13.jpg

Retimno18.jpg

Retimno20.jpg

Retimno22.jpg

Retimno23.jpg

Retimno24.jpg

Retimno25.jpg

Retimno28.jpg

Retimno31.jpg

Retimno32.jpg

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Georgioupoli(s)

* Mali gradic (ribarsko selo), nalazi se na putu izmedju Retimna i Hanje. Zapravo, ovo je nekada samo bilo mocvarno mesto, gde je bilo ušće jedne reke u more, ali je jednom moreplovcu Atinjaninu zapalo za oko i cesto je dolazio na tu pustu plazu. Taj covekje oko 1890 godine resio je da dodje da zivi tu te je kupio deo zemlje Doselio je jos neke ljude i krenuli su da od zaba, kornjaca i sl. ociste kraj, sadeci eukaliptusovo drvece, ali ubrzo je podrucje koje je tada vec imalo 300 stanovnika zahvatila malarija. Medjutim, grad je ipak mnogo godina kasnije zaziveo, a u gradicu i dalje postoji jedna ulica eukaliptusa. Doduse, za ovo mesto pre bih rekla da je ribarko selo.

* Ovo mestasce ima plazu dugu skoro 10km.

* Mesto ima par recica koje se tu ulivaju u more, pa je ova oblast je puna ptica i kornjaca koje tu lezu jaja i zasticene su zakonom (i ptice i kornjace).

* Imaju crkvu u gradu ali i crkvu na moru.. Crkva na moru je crkva Svetog Nikole, zastitnika ribara i moreplovaca (trgovaca, strelaca, dece i studenata). Put do crkve ide preko vode, preko mora, dugacak je oko 100 metara, koji umeju da izgledaju podugacko kada ste na istom. Put je kameni, izmedju kamencina klizavih od vode upadaju noge, a sa strana umeju da udaraju jaci talasi (kidisu na foto-opremu). Medjutim, na ovaj nacin crkva se nalazi NA moru, tako da je pecarosi mogu videti dok su na pucini.

Georgioupoli.jpg

Georgioupoli3.jpg

Georgioupoli2.jpg

Georgioupoli4.jpg

Georgioupoli7.jpg

Georgioupoli8.jpg

Georgioupoli9.jpg

Georgioupoli5.jpg

Darth Vader

Georgioupoli6.jpg

Posted

Arkadi manastir

* Izgradjen u poslednjem periodu venecijanske vladavine, tako da ima dosta zgradica okolo.Crkva ima dve crkvene lade, po jednu za cara Konstantina i caricu Jelenu, ili kod njih Sv.Konstantina i Sv.Jelenu...

* Ovaj manastir predstavlja najznacajnije kulturolosko i politicko nasledje Krita.

* U vizantijskom periodu, monah Arkadios je osnovao ovaj manastir. U 16.v. manastir je vec igrao vaznu ulogu u kulturnom zivotu Krita, obzirom da su tu bili smesteni monasi koji su prepisivali knjige i da je biblioteka manastira rasla. Takodje je postojala i skola u okviru manastira.

* Turska vlast je redukovala kulturni razvoj ovog manastira (kao i svih ostalih) ali je jedino ovaj manastir uspeo da dobije dozvolu da se oglasava crkvenim zvonima.

* Do 1800.god. turska vlast je vec dva veka upravljala Kritom. 1866. godine 16 kritskih revolucionara za svoje skloniste i centar bira manastir Arkadi i tu sklanja svoj barut i ostale stvari koje su im bile potrebne. Turski pasha oblasti Retimno to saznaje. Glavni monah je bio zapavo vodja revolucionara. Odbio je pasin zahtev.

8.novembra 1866.godine ranom zorom manastir je bio opkoljen sa 15 000 turskih vojnika, naoruzanih sa 30 topova. Manastirske zidine branilo je 259 naoruzanih ljudi, ukljucujuci i 12 od 16 revolucionara kao i 45 monaha. Takodje, u manastiru se nalazilo i 700 nenaoruzanih zena sa decom, koje su se sklonile tu da ne bi bile na putu turkoj vojsci pri dolasku u manastir. Posle duge borbe sa turcima, revolucionarima je postajalo jasno da su njihove snage pri kraju, i bilo je pitanje momenta kada ce se turska v. probiti u manastir. Jedan od revolucionara je sklonio zene i decu u podrume gde je bio skriven i barut. Sacekao je da turska vojska dodje u manastir i krene ka tim prostorijama. Kada su razvalili vrata on je kresnuo varnicu. Explozija je ubila i pobunjenike i nekoliko stotina napadacha. Tacnije 864 kricana i 1500 turskih vojnika poginulo je u toj exploziji. Turci su nasli 114 zivih kricana i kao zatvorenike ih odmah ubili. Dva pobunjenika su uspela da pobegnu i ispricaju ovu pricu. Ovom borbom tek su kricani uspeli da privuku paznju Evrope, posto se vest brzo sirila ostalim zemljama o ovom desavanju. Tako, 1898, pomocu Grcke i Velikih sila (Engleska, Francuska, Italija i Rusija), Krit se oslobodio turske vlasti koja je vladala njima od 1669. godine.

* 1913. godine Krit se prpojio Grckoj, a 8. novembar je nacionalni dan Krita.

Arkadi3.jpg

Arkadi.jpg

Arkadi2.jpg

Arkadi10.jpg

Arkadi11.jpg

Arkadi5.jpg

Arkadi6.jpg

Arkadi7.jpg

Arkadi8.jpg

Arkadi9.jpg

Retimno-1.jpg

Posted

Melidoni pecina

* Nalazi se u blizini Retimna, na putu ka Iraklionu.

* Po mitologiji u ovoj pecini je ziveo Talos, veliki bronzani zastitnik Krita, koji je dva puta dnevno obilazio ostrvo kako bi ga sacuvao od njegovih neprijatelja. Po legendi, carobnica Misija (Medea) je uklonila njegov zastitni trn i on je iskrvavio na smrt.

* Po istorijskim desavanjima, ova pecina je mesto tragicnog dogadjaja. Tokom turkse okupacije 140 ljudi je u ovoj pecini potrazilo zaklon od turske vojske. Kada su ih pronasli, oni su odbili da se predaju. Turci su zapalili vatru na ulazu u pecinu. Svi ljudi su se pogusili. U pecini se nalazi grobnica u kojoj su polozena tela pronadjenih ljudi.

Melidonicave2.jpg

Melidonicave3.jpg

Melidonicave4.jpg

Melidonicave5.jpg

Melidonicave6.jpg

Melidonicave9.jpg

Posted

Hanja, Hania

* Sagradjen je na tlu antickog grada.

* Prvo mesto na ostrvu koje su turci 1654.godine okupirali, a kada se ostrvo 1898. godine oslobodilo i postalo autonomno, Hanja postaje glavni grad Krita (danas je Iraklion glavni grad Krita).

* U desnom delu grada nalazi se vidikovac koji gleda na grad. Zapravo, to je grob najbitnijeg politicara iz Hanje, Elefteriosa Vanizelosa i sina mu Sofoklea. Tu je i crkva proroka Ilije i spomenik grku koji je drzao u toku borbe sa turskom vojskom grcku zastavu iako su svi vojnici izginuli oko njega a on bio ranjen.

* Prelep grad.

Hanja.jpg

Hanja2.jpg

Hanja3.jpg

Hanja4.jpg

Hanja5.jpg

Posted

Balos - Plava laguna

* Plaza gotovo sastavljena sa jednim ostrvom. Malo dalje nalazi se jos jedno ostrvo, Gramvousa. Tu su Veneti sagradili odbrambeni zamak koji je bio toliko jak da iako su Grci zauzeli Krit, taj zamak (ostrvo) nisu uspeli (sa jos dva zamka, Sitia i Spinalonga). Kasnije je zamak sluzio kao skloniste za pirate, jer je na dobroj poziciji. Zbog toga je 1928 godine englesko - francuski garnizon pazio sta se desava na tom ostrvu, drzeci pirate podalje..

Balos2.jpg

Balos.jpg

Balos3.jpg

Balos4.jpg

Balos5.jpg

Balos6.jpg

Balos7.jpg

Posted

Čestitam na trudu i prelepim fotografijama. Tekst je informativan, ali za moje oči nisi trebala da ga "usitnjavaš". Pažljivo osmatrajući fotke, zaključujem da su damske poetičnije.

Posted

Spinalonga

* Ostrvo na kome je nekad bilo utvrdjenje veneta, kasnije poslednje utociste obolelih od lepre u Evropi.

Spinalonga.jpg

Manastir Krisoskalitisa

* znaci Zlatna zvezda, a ime je dobila po tome sto do vrha manastira ima 90 stepenika i veruje se da je jedan od njih zlatan ali ne zna se koji, posto samo onaj ko je bez greha moze da ga vidi. Druga je prica da jeste postojao stepenik zlatni, ali su monasi morali da ga prodaju da bi vratili dugove sultanu tokom turske vladavine.

* Manastir je iz 17.veka.

Elafonisi6.jpg

Elafonisi7.jpg

Elafonisi plaza

Elafonisi3.jpg

Elafonisi4.jpg

Elafonisi5.jpg

Posted

Matala plaza

* Zanimljivo je da je ova plaza sastavljena od pecina u njenim stenama, po cijim zidovima se nalaze crtezi. Odnosno, u Rimsko doba ove pecine su koriscene za obozavanje Rimskih bogova. Kasnije su pecine koriscene u pogrebne svrhe.

* Tokom hipi perioda na ovoj plazi su se okupljali postovaoci tog trenda koji su poceli da zive u pecinicama i da docrtavaju elemente po zidovima. Na ulazu su ispisali svoj slogan "LIFE IS TODAY, TOMORROW NEVER COMES!" . Kritska vlast je u tom periodu imala unutrasnje politicke probleme i nije se zauzela za resavanje tog problema, pa su u tim sitnim malim sobicama u steni (koje su cak i povezane) neko vreme ziveli hipici.

Matala2.jpg

Matala.jpg

Matala3.jpg

Posted

Crkva Svete Sofije - Pecina

CrkvaSvetaSofija-Pecina2.jpg

CrkvaSvetaSofija-Pecina3.jpg

CrkvaSvetaSofija-Pecina4.jpg

CrkvaSvetaSofija-Pecina.jpg

Koumos - crkva i okolina

*Crkvu i okucnicu, sa pomocnim zgradama, gradio je svojim rukama jedan covek u svom dvoristu. Kamenje je vadio iz mora, a u toku zidanja (vidi se lepo kada se pridje) je dodavao ogledalca, zanimljiva drvca i sl. Oko crkve se nalazi pregrst nekih njegovih rukotvorina koje su koliko neobicne, toliko i prakticne (klupa, cesma, krov ambara i sl). Potpuno neobicna ljudska priroda pretocena u jako zanimljiv rad.

Koumos2.jpg

Koumos.jpg

Koumos3.jpg

Koumos4.jpg

Koumos5.jpg

Lični utisak

Stanovnici Krita su vrlo ponosan narod, branili su svoje teritorije i ostali dosledni tome da se smatraju grcima. Pored ekonomije, koja im zbog turizma i agrokulture lepo napreduje, oni ipak nisu postali "zapadnjački" narod. Vedri su i lepo raspoloženi, nisam primetila da naginju više Srbima nego ostalim turistima i to mi se dopada.

Hrana im je vrlo ukusna i lepa na oko (šarenolika), a upravo zbog njihovog načina ishrane mogu se videti stariji vitalni ljudi po celom ostrvu. Ishrana im se uglavnom zasniva samo na onome šta se na njihovoj teritoriji uzgaja, tako da se sem maslinovog ulja drugo i ne koristi (čak ni za kolače). Vosoka nadmorska visina na pojedinim delovima pogodna je za lekovito bilje što povojno utiče i na kvalitet sira i mleka koje daju koze koje smo svuda po ostrvu sretali. I pre nego što pomislite da imam 100kg kad ovako pišem o hrani, naglasiću da je njihov način ishrane poznat kao Mediteranska dijeta http://www.mediterraneandiet.gr/cretan.html.

Ostrvo je prelepo, ali je potrebno oko 3 nedelje da biste lepo videli svaki cosak.

Mi smo presli oko 1500km za 10 dana, i nije nam bilo dosta.. Nadam se da nas Krit ceka i da cemo ga videti jos koji put. Minimum ;) .

Argiroupoli4.jpg

Hrana2.jpg

Hrana3.jpg

Hrana.jpg

Posted
Tekst je informativan, ali za moje oči nisi trebala da ga "usitnjavaš".

Hvala Bolivar na komentaru, zatrpah ti poruku brzo :( . Drago mi je da ti se dopala reportaza :)

Ostavila sam sve sledece tekstove vecim :) !

Edit: Povecala sam sve tekstove u porukama.

Posted

Hvala na trudu :D

Vrlo je zanimljivo. Imao sam utisak da čitam reportažu iz NG.

Neke fotografije fenomenalno zamišljene i odrađene. Nose aromu ambijenta.

Neke druge nisu, ali ne predstavljaju višak.

Sada sam pod utiskom kao da sam lično bio tamo (možda se jednog lepog dana i zaputim onamo).

Utisak je zaokružen fotografijom lokalnog morskog specijaliteata. Moglo ih je biti i više.

Najjači utisak su ostavile f. Georgioupoli-a i naracija o Arkadi manastiru.

Nestrpljivo očekujem sledeći vaš projekat B)

Posted

:)

Iskreno, vise ne znam kako bi islo na letovanje sa nekim ko ne deli ovakva interesovanja, ali je foto odmor zaista jako lep vid uzivanja..

Hvala vam puno na rekacijama i komentarima, neopisivo mi je drago da vam se dopalo. Jos ukoliko neko i ode na Krit jer je video fotke, juhuuuu :) ...

Posted

Kad ste već napravili ovakvu reklamu, greota je da ne otvorite agenciju i namlatite pare ;)

Bogata reportaža, a previše je samo kad biju. Fotki ima raznih, od sjajnih, dugokosih do informativnih. Odličan foto-turizam. Mala napomena: možda si mogla da obeležiš brojevima fotke, da mogu i pojedinačno da se prokomentarišu.

Ja uživao. Hvala na prikazanom i na trudu.