Jump to content
Sign in to follow this  
dicevla

SAVE FOR WEB - UVOD

Recommended Posts

SAVE FOR WEB (uvod)

 

Ova opcija vam omogućava da napravite kopiju dokumenta koja je optimizirana za korišćenje na webu. To znači da će format file biti što je manji mogući i da će slika/fotografija koristiti samo web-safe boje (ako je to poželjno). Save for web omogućava GIF, JPEG ili PNG formate.

 

Kada ste spremni da postavite vašu sliku, fotografiju ili ilustraciju na web stranicu, selektujte save for web...iz file menija. Po otvaranju save for web prozora Photoshopu se zadaju odrednice za optimiziranje vašeg dokumenta za web.

Možete selektovati format fajla (GIF, JPEG ili PNG); veličinu palete koju ćete koristiti (od 2 do 256-bojne)...

 

PREGLED DOKUMENTA

 

Četiri "kartona" u gornjem levom uglu prozora vam omogućavaju da vidite originalni dokument, optimiziranu verziju dokumenta, originalnu i optimiziranu (2-up), sve četiri verzije zajedno (4-up).

Hand tool vam omogućava da mišem pomerate dokument, ako je on veći od ekrana na prozoru.

Zoom tool - za zoom in i zoom out.

Eyedropper - za selekciju neke boje iz dokumenta.

 

PODEŠAVANJA

 

Postoji mnogo opcija u save for web prozoru i izbor može biti vrlo veliki! Srećom, postoje liste podešavanja koje možete odabrati i vaše podešavanje učiniti lakšim.

Kliknite na preset - otvoriće se padajući meni u kome se nalaze tri osnovna image formata - GIF, JPEG i PNG.

Osnovno pravilo: JPEG se koristi za fotografije, a GIF za sve ostalo. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tip:

 

kad pravite .gif sa transparentnom pozadinom pri optimizaciji dessava se da budu "okrnjene" ivice prelaza objekta i podloge (tj. transparentna pozadina).

U tom sluccaju u Save for web paleti otvorite meni Matte i izaberite boju pozadine koja ce biti iza objekta i tako "ublazzite" prelaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamolio bih sve nas, da ne spamujemo ovu temu. Pustimo čoveka da završi lekciju.

 

Svaka čast na temi i pisaniji.

 

Moderatorima:

 

Obrišite sve, ali baš sve suvišne posteve i onda na kraju zaključajte (kada čovek završi izlaganje).

Share this post


Link to post
Share on other sites

GIF ili Graphics Interchange Format je verovatno najkorišćeniji image format na webu. Prednost GIF-a leži u tome što nije “težak” format, te se lako i brzo učitava. Za razliku od JPEG formata, GIF format koristi tzv. lossless kompresiju, što čini dokument manje teškim, a da pritom ne gubi na kvalitetu.

GIF podržava transparency, a takođe može biti animacija. Mana GIF formata je ta što on podržava najviše 256 boja, pa ovaj format nije dobar za fotografije ili bilo koje ilustracije koje sadrže veliki broj različitih boja.

 

OPTIMIZIRANJE GIF FORMATA

 

Ako ste napravili GIF, počnite sa podešavanjem kao što je GIF 32 Dithered, koji bi trebalo da dobro funkcioniše kod većine GIF-ova.

 

COLOR REDUCTION METHOD je padajući meni ispod IMAGE FORMAT padajućeg menija.

 

OPCIJE:

 

1) PERPECUAL: kreira i redukuje kolor paletu, favorizujući boje na koje je ljudsko oko najosetljivije.

2) SELECTIVE: kao perpecual, ali opcija koja je pogodnija za rad na webu. Ovo je opcija koja se najčešće koristi.

3) ADAPTIVE: kreira paletu uzimajući semplove boja iz palete boja dokumenta. Generalno, ova opcija je lošija od selective.

4) WEB (RESTRICTIVE): ukoliko vam je potrebna kompletna web-safe paleta boja (NETSCAPE 216-bojna paleta).

 

DITHERING METHOD je padajući meni ispod COLOR REDUCTION padajućeg menija. Dithering ili HALFTONING (polutonska rasterizacija) izaziva optičke iluzije boje ili senke različitim kombinovanjem sistema tačaka. Najbolji primer su novinske fotografije.

 

1) NO DITHER : znači da dithering nije sproveden u dokumentu. Dobro je staviti ovu opciju ukoliko dithering efekat ne izgleda dobro, ali može proizvesti oštre «prelaze» između boja.

2) DIFFUSION (difuzioni ditering): proizvodi izgled nasumično «bačenih» paterna tačaka. Pri difuzionom diteringu određuje se intenzitet, tj. količina diterovanih u odnosu na tačne boje. S intenzitetom 100% i boje koje inače ne bi morale da se diteruju, biće diterovane. Obično se koriste vrednosti u rasponu od 50 do 75 procenata.

3) PATTERN: koristi se patern za ditering. Može imati dobar efekat kod nekih ilustracija, ali često daje veštački izgled. (pattern dithering ili dispersed dot ordered).

4) NOISE (šum): slično diffusion.

 

Nastaviće se... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatak za Diffusion dithering

 

Ovaj metod nudi mogućnost da se snimanjem selekcije kao alfa kanal odaberu delovi na kojima dither biti primenjen. Dugmetom pored polja za dither amount birate kanal koji će se koristiti kao maska.

 

Korisno ukoliko ne želite da ditherom uništite deo sa eventualnim tekstom ili jednobojnim vizuelnim elementima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodacu jos par informacija:

 

Orgazmo je gore pomenuo matte za ublazavanje aliasa kod transparentnih gifova. Ova metoda se koristi kod ahromatske transparencije, kada nije poznata konkretna boja pozadine u konacnom kompozitu. Ukoliko je poznat priblizan ton pozadine (recimo morsko plava, bezh, ili mishje siva), pametnije je gif praviti u startu sa takvom aproksimativnom pozadinom, a zatim je (posle konverzije u Index color) deklarisati putem Color Table dijaloga kao transparentnu boju.

 

U dicevlinom postu bih primetio sledece sitnice:

Perpecual je zapravo perceptual (srp. percipirano, prema culima)..

 

Takodje, nije tacno da je Selective bolji od Adaptive, ali je tacno da je Selective "bezbedniji" za web. Bezbednost se odnosi na mogucnost prikaza date boje na end-user masini u smislu interpoliranja kolornog modela manje dubine da bi se proizveo prikaz vise dubine (na primer 4-bitni graficki sistem koji simulira 8-bitni). Ovo su neki od problema koji su aktuelni kod manje od 5% posmatraca high-fidelity network grafike danasnjice, tako da nema smisla redovno ne upotrebljavati Adaptive algoritam, koji formira Color Table na bazi upotrebe odredjene boje po jedinici povrsine i time stvara cistiju grafiku koja je svakako nesto bliza originalu. Algoritmi su namenjeni raznim primenama i developerima, pa se prosecan kvalitet end-user masina svakako mora razmotriti pre pocetka rada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

INTERLACED - ova opcija omogućava da se GIF pojavljuje postepeno u horizontalnim linijama dok se učitava na web stranici. Međutim, ova opcija povećava veličinu fajla.

 

LOSSY - opcija koja se može upotrebiti kada vam nije preterano stalo do kvaliteta dokumenta, kako biste smanjili veličinu fajla. Ona uklanja neke detalje sa vaše fotografije/slike/ilustracije...

 

COLORS - ovo je mesto gde birate veličinu vaše GIF palete. 32-bojna je često dovoljna za web, ali ako je vaš dokument kompleksnije sadržine povećajte paletu na 64, 128 ili 256-bojnu. Ako dokument sadrži manje boja, korišćenje 16, 8, 4 ili čak 2-bojne palete ne bi trebalo mnogo da ugrozi izgled vašeg dokumenta, a umanjiće veličinu fajla.

 

MATTE - ovu opciju su gore objasnili Orgazmo i Syndrome! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih dodao i use document color profile, ukoliko vam isti odgovara, ili ako ni ne znate koji profil koristite, ne zelite da vam se boje na jpg ili gifu naprasno promene prilikom save for web.. ( taj gore mali gotovo neuocljivi trouglic )...

Share this post


Link to post
Share on other sites

OPTIMIZIRANJE JPEG FORMATA

 

JPEG ili Joint Photographic Experts Group je format za prikazivanje full-color fotografija. Kao i GIF, on je vrlo uobičajen format za web. Glavna prednost u odnosu na GIF je ta što JPEG može da prikaže do 16 miliona boja (GIF do 256 boja), što ga čini mnogo boljim formatom za prikazivanje fotografija ili ilustracija sa velikim brojem boja.

 

Mana JPEG formata je ta što je on lossy. To znači da dokument pri konvertovanju u JPEG gubi na kvalitetu. Granice između blokova boja mogu postati zamagljenije (blurry), a kompleksnije površine mogu izgubiti oštrinu. S druge strane, JPEG čuva sve informacije dokumenta koje su u vezi sa bojom.

 

JPEG ne podržava transparency i ne može biti animacija – u ovom slučaju se koristi GIF format.

Veličina fajla u JPEG formatu se meri kvalitetom (quality). JPEG niskog kvaliteta (low quality ili 0%) izgleda primetno blurovan kada se poredi sa originalom, dok se JPEG visokog kvaliteta (high quality ili 100%) često ne razlikuje od originala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

 

Ukoliko se odlučujete za JPEG format, počnite sa podešavanjem kao što je JPEG Medium (Preset padajući meni).

 

QUALITY

 

Postoje dva načina da menjate kvalitet (veličinu) fajla:

Low/medium/high/very high/maximum padajući meni (za brzo podešavanje) ili quality slajder za fino podešavanje. Ako je kvalitet low, JPEG će biti blurovan i «skrpljen», ali će rezultirati manjom veličinom fajla.

 

PROGRESSIVE

 

Uključite ovu opciju ako želite da se dokument postepeno pojavljuje na web stranici. Pandan ovoj opciji je interlaced GIF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...btw...photoshop može sam da optimizira vaš dokument. Selektujte strelicu pored Preset > u padajućem meniju kliknite na Optimize to File Size...> izaberite veličinu fajla u Desired File Size i uključite Auto Select GIF/JPEG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...