Jump to content

Posumljavanje


Recommended Posts

Problem je sledeci : radim diplomski i uradio sam veliki model rodnog mi grada, sad ja bih da ubacim drvece i pozajmio sam neko drvece iz archovih nekih radpova ,pobio im pola grana

i opet nisam mogao da ubacim ni 10tak drveta .

 

Imam 2GB rama ,nevidiju 8600,AMD dualcore na 2.1 i rendam u vraj-u i to kad sam probao da izbacim neki rend sa 480*600 rezolucijom i nezahtevnim stelovanjem u najmanju ruku ,samo me

izbaci iz programa ,ne izbaci cak ni bug report.

 

 

Sad mi ostaje da smislim neka optimizovana drveca i dosao sam na ideju da napravim neka po ugledu na igrice (Gothic 3,npr) sa sprajtovima .

 

Maxov help nije bio od velike pomoci na temu sprajtova ,uglavnom zanima me kakoda positgnem da sprajt uvek bude upravan na kameru kao u igricama.

 

Ako neko moze da mi preporuci neki video tut na ovu temu bio bih zahvalan ,ili neki drugi nacin ,plugin ako postoji koji bi resio problem posumljavanja bio bih zahvalan.

Link to post
Share on other sites

Stavi samo u obliku slova X dva plane-a na koja ces staviti teksturu drveca ( znaci dva plane-a koja se seku pod pravim uglom ) i to ponovi dosta puta,rotiraj,skejluj ...

Mozes da probas da se igras sa aim constrain-om za plane i kameru.

Mozes emitovati partikle po povrsini i na njih instancirati plane koji ima teksturu drveta sa pivotom u korenu drveta.

Ako nije anim stavi samo fotku u Ps-u i zabasuri.

Link to post
Share on other sites

^ pa nece moci bas 10.000 :) pretpostavljam da medium ima xp32 tako da moze da dodje do pucanja ako maxu treba vise memorije nego sto je dostupno... za takav slucaj je bolje resenje LuckyBug-a

 

Heavy geometry scene su za 64-bita...

 

Ostala resenja: Speedtree, Forest Pack, RPC...

Link to post
Share on other sites
Selektuješ model drveta>desni klik u viewport>vray mesh export.... time kreiraš vray proxy pa potom umnoži taj proxy 10.000 puta i renderovaće bez problema...

 

Pozz

 

 

sada radim neku scenu gde ima brdo drveca i radio sam sa proxy ali mi se desava isto sto i medium-u sa samo 6 proxy-ja. neki put pukne i sa manje. trebalo bi da stavim bar 10-12 proxy-ja da bi scena izgledala prisojno, ovako sam se bas smorio.

 

pokusao sam da resim sa plejnovima u pozadini a samo ono drvece koje je blizu sam stavio kao proxy.

 

radim u max9 x64. ima neko resenje??

Link to post
Share on other sites

Hmm, ja sam bas nedavno radio neku scenu gde sam stavio par 'iljada proxy-a razlicitog zbunja,cveca itd i nisam imao pucanja (XP 64, 8GB). Probaj da povecas limit kod dynamic memory na recimo 2GB ili vise ako mozes.

Link to post
Share on other sites
Hmm, ja sam bas nedavno radio neku scenu gde sam stavio par 'iljada proxy-a razlicitog zbunja,cveca itd i nisam imao pucanja (XP 64, 8GB). Probaj da povecas limit kod dynamic memory na recimo 2GB ili vise ako mozes.

 

 

stavio sam dynamic memory 4096MB i ponovo puca. :(

Link to post
Share on other sites
^a jel ti i win64? I kako radis proxy-je? Exportujes celu sumu ili exportujes jedno drvo pa instanciras???

 

 

naravno da je i win64 :)

 

exportujem jedno drvo pa instanciram. treba da exportujem celu sumu???

Link to post
Share on other sites

ne ukljucujem se u modelske rasprave... samo prenosim iskustva iz archicada. znaci drvece zakla racunar, pa taman da imas farmu od 50 procesora.... prijedlog za ustedu vremena-malo apstrahovanja, znaci ja sve drvece radim kao elipsoide, dam im transp. i vozi. da ne idem ovako, ne bih nista predao na faxu.

sretno

Link to post
Share on other sites
stavio sam dynamic memory 4096MB i ponovo puca. :(

 

Dynamic memory limit od 4096MB mozes staviti samo ako imas najmanje 8Gb RAMa.

 

Stavi default geometry na AUTO i ne bi trebalo vise da puca.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Iz licnog iskustva (jer sam radila u jednom landscape birou, na krshu od kompjutera) znam da si mogao dok si isprobavao i nervirao se, sve to bez problema da zavrsis u fotoshopu :) Nacin na koji mozes da se krpish zavisi od scene do scene, generalno, ko sto rece neko gore, ostavi drvece u prvom planu a mozes i ono koje baca senke na ulice, zgrade itd, a sve ostalo zapushi u fotoshopu. Mozes npr posebno da izrenderujes vise grupa od po pet-shest drveta (ili koliko si vec u mogucnosti), spasi alfa kanal, i posle ih prilepljuj u ps (zamuljas malo ko sto rece lucky i to je to :) )

Link to post
Share on other sites

Raspored možeš takođe relativno brzo da odradiš sa nekom od skripti, recimo SoulBurn paket ima dobrih... npr. ako ih rasporediš u 2D a imaš neravan teren, pa ObjectDropper ih nabaca po pivot-u na teren, ako hoćeš direktno na teren, možeš sa ObjectPaint, izabereš par objekata kojima "farbaš" i objekat na koji farbaš i par random parametara transformacije i cepaš.

Sve su instance pa uglavnom prođeš ok do par hiljada komada, ako stavljaš AEC drveće recimo ili vray proxy, sve prolazi. I 2-3 plane sprajtovi, ma možeš da biraš :) Recimo AEC sa nekom mapom na low presetu može da izgleda zadovoljavajuće ako je šuma u pitanju, tu se ionako vide samo krošnje, po obodu staviš neko geometrijsko.

 

To iz igara što vidiš, to je uglavnom SpeedTree, to je isto dobro rešenje.

 

Ono što je najbitnije jeste optimizacija scene i raznolikost u teksturi tj. boji krošnji, sa 4-5 različitih nijansi sve može da izgleda odlično. Ako ne radiš više od par slika, onda farbaj u PS-u, em će bolje da izgleda em ćeš da naučiš nešto mnogo korisnije od ređanja drveća.

Link to post
Share on other sites

Jos jedan glas za itoosoft forest plugin. Idealan je za posumljavanje velikih prostora. Na njihovom sajtu imas i par tutorijala koji demonstriraju mogucnosti ovog fantasticnog plugin-a. Ja sam ga koristio za scatter trave, zauzece rama je bilo oko 900mb.

 

parktest01_grass_test2_hdri3.jpg

 

grass_test_scene5.jpg

 

Takodje odlican vrayscatter. Kombinacijom free verzija ova dva plugina mozes uraditi dosta toga sto se scatter-a tice.

 

Poz

Link to post
Share on other sites

Toliko predloga a Medium ga nema još da se javi i da da neki screen. :)

 

^qq lele :( skaterovana geometrija za travu... gde ide ovaj svet :)

Pa scaterovana geometrija je koliko mi se čini jedan od prvih načina za travu. Beše onaj tut još za Max 2 sa onom travom i fudbalskom loptom.

 

Ja bi šumu "zasadio" tako što bih uzeo kao što su neki predložili 2 ukrštena plane-a, a iskoristio bih i plugin x-shadow koji omogućava ultra brzo rendanje transparentnih materijala.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...