Jump to content

Blic Pitanja I Blic Odgovori

Sarajevac
 Share

Recommended Posts

Da li je istina da iz Lightrooma kada se eksportuju fotke ako stavim quality na 80% bice isto kao i na 100% sto se kvaliteta tice samo manji fajl?

Negde sam naleteo na tu info pa me zanima sta misle iskusni zonasi :)

Hvala Aldebaran na linkovima, ispada da za ljudsko oko tesko da ima razlike osim u retkim situacijama koje treba znati prepoznati i kada je bas neophodno da je na max kvalitetu (nemam pojma kako prepoznati) .

Od danas stedim prostor na HDD eksportovanjem na 80 tak procenata :)

Naravno da ne moze biti isto, u suprotnom ne bi postojala razlika u velicini. Pitanje je samo kada ta kompresija pocinje da se vidi. A u vecini slucajeva dok nisi bas pregazio fotku nece se videti, jer pretpostavljam da mislis na exportovanje RAW fajla u jpeg, i na 80 ce da bude sasvim ok.

Ako ti treba za web, 80 je sasvim ok, za stampu ici na 100, nema potrebe tu da se stedi....mada ja i za manje rezolucije tj web preferiram kompresiju na 90...fajl je i dalje znacajno manji, gubici su nevidljivi....

Na laptopu mi u LR 5.4 prikazuje samo 3-4 fotke u donjem redu, a isto i kada u Library modu pregledam sve fotke. samo par ih se vidi, a ostale su sive. Kako skrolujem ili selektujem sledecu, ona se pojavi a ona od ranije (2-3) nestaje.

Gde je bug ili greska u podesavanju?

hm, to se desava kad LR jos nije ucitao preview, medjutim, nakon ucitavanja bi morao da drzi to u keshu, da ne bi stalno pravio preview. Idi na Edit>Preferences>File Handling, pa vidi koliko je tamo dodeljeno u gigabajtima pod onim: Camera Raw Cache Settings.

Default cifra je obicno premala, ali uglavnom dovoljna, u svakom slucaju, ako imas prostora na disku, digni to na par desetina GB.

Dodeljeno je 1.0 GB, a ne dozvoljava mi da podignem tu vrednost. Ja ukucam 10gb. ali kada sledeci put otvorim taj prozor poovo stoji 1GB. Isto se desava i kada restartujem LR. ??

Edit: evo sad je proradilo (posle par restartovanja) a i dalje mi ne da da povecam Cash size

Sada je i Max size na 10 gb. :blink: i sve radi ok. Moguće da mu je trebalo par reseta :) da ukapira šta hoću. Sada me samo nervira što mi je ovaj 15" ekran tesan za alate, pa moram često da skrolujem gore dole.... Izdržaćemo nekako do povratka kući :)

A i upotrebljivo je samo na bas blizu.....tako da na vecini tih "test" fotki sto ljudi rade po sobama, zakljuce da je upotrebljivo ali sto je fokus dalje, to je vinjeta veca....dakle moze samo za close-up...

Imao sam ja negde par fotki sa 5D i tom 35-icom, ali mislim da je to zavrsilo u kanti....

Sta znam, ja koristim ponekad 35icu na 1.8 i sto se tice blizu/srednja daljina je vise nego ok. Imas tamo primer u bokehu.

Vinjeta se resava u lr i eventualno malim kropom. Meni i odgovara malo vinjete. Fokus u kombinaciji sa D750 - bombona.

Medjutim ako planiras pejzaze na f16, nece da ide.... Mislim, vise moze da se koristi kao staklo za specijalne situacije pre nego osnovno sredstvo za rad.

Inace situacija sa FF 35icama na Nikonu nije sjajna. 35f2 je njanjava, a ova nova 1.8 vinjetira nesto manje od dx 35ice za mnogo vece novce.

Inace situacija sa FF 35icama na Nikonu nije sjajna. 35f2 je njanjava, a ova nova 1.8 vinjetira nesto manje od dx 35ice za mnogo vece novce.

35 f2 d ili ne d svejedno, je po mom misljenju sve samo ne njanjava, To je jedan od objektiva za koji sam se pojeo ziv sto sam ga prodao, a na oglasima su jednom u nikad, lako je pogoditi i zasto je to tako.