Rorschach Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 hvala šefe ja se ponadao da će od gurua jedanput stići normalan odgovor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guru Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 Pa kad probas godinama da dajes normalne odgovore, niko nece da slusa, prestanes :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rorschach Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 ma jasno, barem znam kada mi biciklo krene škripati šta da radim, od velike si pomoći bio, ne sekiraj se. Eto ako neko vidi sutra post, bio bih zahvalan na odgovoru :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KerimPaucina Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 koliko sam mogao da skontam nakon 5 minuta guglanja ljudi predlazu silikonsko ulje ili litijumsku mast... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rorschach Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 Pročitah i ja, a onda na fotozine pročitam da je silikonska pregusta, a litijumska da će krenuti da se odvaja posle nekog vremena :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ywanho_bg Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 Onda probaš svinjsku ili guščiju. :D U suprotnom probas silikonsku ili litijumsku i mozda ne docekas sa tim objektivom vreme kada ce da se zgusne ili odvaja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.Milos Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 Ja koliko sam upucen, Misa stavlja neku grafitnu...pa eto mozes i sa tim da probas!! :-) Inace i ja da prijupitam nesto...jel ima ko viska zadnji poklopac za nikona?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duh sa sekirom Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 ... ili guščiju. :D Cime namazati Link to comment Share on other sites More sharing options...
cvele001 Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 IMas grafitnu belu. Ima u spreju i tubi... radi kako treba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 NIKAKO ULJE! za podmazivanje objektiva. Nikako. Nikad. Razlog - ulje curi i njegova viskoznost (sposobnost tecenja) se menja sa temperaturom (odatle one SAE oznake za viskoznost motornih ulja... to je u stvari viskoznost tog ulja na razlicitim temperaturama). Ono sto ne zelimo je da se ulje kojim je podmazan helikoid na blago povisenoj temperaturi spusti medj eleemente ili listice blende objetkiva. Bas zbog ovakvih stvari, pametni ljudi izmislise mas'. Pa onda jos malo pametniji medj' njima, izmislise mas' koja nema veliki termicki koeficijent viskoznosti, tj. ne curi cak ni kad se objektiv ostavi u kolima u avgustu. E takva mast nama treba. To je u 99% slucajeva silikonska ili grafitna. Moderne sinteticke imaju i dodat PTFE (Teflon)... mada je u sustini i dalje najvaznije da se mast ne stinji na niskoj temperaturi (objektiv zariba zimi) i iscuri leti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nesa-seve Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 Moze i bela mast koju koriste ribolovci za podmazivanje masinica, :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.Milos Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 NIKAKO ULJE! za podmazivanje objektiva. Nikako. Nikad. Razlog - ulje curi i njegova viskoznost (sposobnost tecenja) se menja sa temperaturom (odatle one SAE oznake za viskoznost motornih ulja... to je u stvari viskoznost tog ulja na razlicitim temperaturama). Ono sto ne zelimo je da se ulje kojim je podmazan helikoid na blago povisenoj temperaturi spusti medj eleemente ili listice blende objetkiva. Bas zbog ovakvih stvari, pametni ljudi izmislise mas'. Pa onda jos malo pametniji medj' njima, izmislise mas' koja nema veliki termicki koeficijent viskoznosti, tj. ne curi cak ni kad se objektiv ostavi u kolima u avgustu. E takva mast nama treba. To je u 99% slucajeva silikonska ili grafitna. Moderne sinteticke imaju i dodat PTFE (Teflon)... mada je u sustini i dalje najvaznije da se mast ne stinji na niskoj temperaturi (objektiv zariba zimi) i iscuri leti. Rekoh ja grafitnu... :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rorschach Posted November 18, 2015 Report Share Posted November 18, 2015 Hvala svima na odgovorima, sutra krećem u potragu, danas sam prešao ceo grad da nađem belu litijumsku, nigde je ne nađoh. Sutra onda ide grafitna i silikonska :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 Moze i bela mast koju koriste ribolovci za podmazivanje masinica, Moze, posto je to najverovatnije silikonska. Bitno je samo da ne klizi sa namazane povrsine na povisenoj temperaturi. Roršarše, baci pogled na sledece linkove: http://www.geachem.com/index.php?selpage=1...40&id_cn=40 http://www.euro-petrol.com/europetrol-proi...i/sprays/whitex http://www.takolako.rs/user/tehnicki-sprej..._1_0_0/item.jsp http://www.tenej.com/abro-proizvodi/abro-m...380-detail.html Iz epizode sa Cveletovim 24-70 i zabagrelim helikoidom, secam se da smo na kraju naprskali u neki poklopcic te masti, sacekali par sati da ispare propilant i razredjivac, pa onda kulturno cackalicom namazali trasu klizaca helikoida s' mas'. Eno ga, radi k'o Doxa :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
nesa-seve Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 Jeste silikonska, Festo, da si blize pa da ti dam, Ako nista ne resis mogu da ti posaljem. Probaj u Formaksu ili u nekoj vecoj radnji ribolovacke opreme. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rorschach Posted November 19, 2015 Report Share Posted November 19, 2015 Evo operacija je upravo završena :) Uzeo sam grafitnu za 80 dinara u auto radnji, jer sam na nju prvo naišao, za sada mi se čini odličnim, fokus klizi super. @ Jo, tu u spreju sa dodatkom teflona sam hteo da uzmem, ali nisu imali na stanju, tu vidim da hvale svuda. Vidis, da sam ranije procitao to za cackalicu, olaksao bi mi zivot, nisam razmisljao uopste o tome. Ja sam stapicem za usi po trasi, pa onda jos nekoliko desetina puta zavijao i odvijao da se rasporedi lepo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punkchef Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Uputstvo za Canon 650d na srpskom, ako neko ima, ili link, ubih se trazeci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 sad mozda rizikujem shitstorm, ali pobogu kako neko uspeva da ne nauci engleski i pored tolike okruzenosti istim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
McBain Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Nisam siguran da li ima uopste na srpskom, ali evo na fotobizu imas uputstvo za 600D. Nije isto ali je vrlo slicno. http://pcfoto.biz/uputstva/CANON_EOS_600D_WWW.PCFOTO.BIZ.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
punkchef Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 @JoHusafet Moj prijatelj koji kupuje ovaj aparat govori engleski, ali nema pojma o fotografskim izrazima ( početnik u fotografiji, ali eto hoće aparat i objektiv, pa će onda i da uči), pa mu je sigurno lakše da pokuša sa upustvom na srpskom. @McBain Hvala, pošto koristim nikon, nijesam znao da li mu može koristiti ovo upustvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Znajuci nase prevode... nisam siguran koliko je lakse od nauciti par desetina novih reci, al' ajde... U krajnjoj liniji, kontaktiraj canon.rs pa im trazi uputstvo... ako imaju i malo osecaja za poslovnost, poslace ti makar pdf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punkchef Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Nije problem u količini novih riječi, nego u tome što je čovjek u istoj situaciji kao i ja kad sam počinjao, otovor blende, brzina zatvarača, iso ,wb... za.ebano kad se prvi put srijećeš sa ovim, zbog toga sam i pitao, u svakom slučaju hvala za savjet, vrijedi pokušati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Pa kad si pocetnik ne znas sta znaci ni srpska rec, znaci dodje ti na isto, eto sam si upotrebio 2/7 stranih reci. A po pitanju nasih prevoda ne treba puno komentara, gomila ljudi drzi meni mobilnih telefona na Engleskom jeziku, pitam se zasto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unread Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Ja kad vidim windows lokalizovan, numem da ga koristim... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hektor2 Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 ^^^ Isto :D Samo napamet klikcem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts