Jump to content

Blic Pitanja I Blic Odgovori

Sarajevac
 Share

Recommended Posts

NIKAKO ULJE! za podmazivanje objektiva. Nikako. Nikad.

Razlog - ulje curi i njegova viskoznost (sposobnost tecenja) se menja sa temperaturom (odatle one SAE oznake za viskoznost motornih ulja... to je u stvari viskoznost tog ulja na razlicitim temperaturama). Ono sto ne zelimo je da se ulje kojim je podmazan helikoid na blago povisenoj temperaturi spusti medj eleemente ili listice blende objetkiva.

Bas zbog ovakvih stvari, pametni ljudi izmislise mas'. Pa onda jos malo pametniji medj' njima, izmislise mas' koja nema veliki termicki koeficijent viskoznosti, tj. ne curi cak ni kad se objektiv ostavi u kolima u avgustu. E takva mast nama treba. To je u 99% slucajeva silikonska ili grafitna. Moderne sinteticke imaju i dodat PTFE (Teflon)... mada je u sustini i dalje najvaznije da se mast ne stinji na niskoj temperaturi (objektiv zariba zimi) i iscuri leti.

NIKAKO ULJE! za podmazivanje objektiva. Nikako. Nikad.

Razlog - ulje curi i njegova viskoznost (sposobnost tecenja) se menja sa temperaturom (odatle one SAE oznake za viskoznost motornih ulja... to je u stvari viskoznost tog ulja na razlicitim temperaturama). Ono sto ne zelimo je da se ulje kojim je podmazan helikoid na blago povisenoj temperaturi spusti medj eleemente ili listice blende objetkiva.

Bas zbog ovakvih stvari, pametni ljudi izmislise mas'. Pa onda jos malo pametniji medj' njima, izmislise mas' koja nema veliki termicki koeficijent viskoznosti, tj. ne curi cak ni kad se objektiv ostavi u kolima u avgustu. E takva mast nama treba. To je u 99% slucajeva silikonska ili grafitna. Moderne sinteticke imaju i dodat PTFE (Teflon)... mada je u sustini i dalje najvaznije da se mast ne stinji na niskoj temperaturi (objektiv zariba zimi) i iscuri leti.

Rekoh ja grafitnu... :-)

Moze i bela mast koju koriste ribolovci za podmazivanje masinica,

Moze, posto je to najverovatnije silikonska. Bitno je samo da ne klizi sa namazane povrsine na povisenoj temperaturi.

Roršarše, baci pogled na sledece linkove:

http://www.geachem.com/index.php?selpage=1...40&id_cn=40

http://www.euro-petrol.com/europetrol-proi...i/sprays/whitex

http://www.takolako.rs/user/tehnicki-sprej..._1_0_0/item.jsp

http://www.tenej.com/abro-proizvodi/abro-m...380-detail.html

Iz epizode sa Cveletovim 24-70 i zabagrelim helikoidom, secam se da smo na kraju naprskali u neki poklopcic te masti, sacekali par sati da ispare propilant i razredjivac, pa onda kulturno cackalicom namazali trasu klizaca helikoida s' mas'. Eno ga, radi k'o Doxa :D

Evo operacija je upravo završena :) Uzeo sam grafitnu za 80 dinara u auto radnji, jer sam na nju prvo naišao, za sada mi se čini odličnim, fokus klizi super.

@ Jo, tu u spreju sa dodatkom teflona sam hteo da uzmem, ali nisu imali na stanju, tu vidim da hvale svuda. Vidis, da sam ranije procitao to za cackalicu, olaksao bi mi zivot, nisam razmisljao uopste o tome. Ja sam stapicem za usi po trasi, pa onda jos nekoliko desetina puta zavijao i odvijao da se rasporedi lepo.

@JoHusafet

Moj prijatelj koji kupuje ovaj aparat govori engleski, ali nema pojma o fotografskim izrazima ( početnik u fotografiji, ali eto hoće aparat i objektiv, pa će onda i da uči), pa mu je sigurno lakše da pokuša sa upustvom na srpskom.

@McBain

Hvala, pošto koristim nikon, nijesam znao da li mu može koristiti ovo upustvo.

Nije problem u količini novih riječi, nego u tome što je čovjek u istoj situaciji kao i ja kad sam počinjao, otovor blende, brzina zatvarača, iso ,wb... za.ebano kad se prvi put srijećeš sa ovim, zbog toga sam i pitao, u svakom slučaju hvala za savjet, vrijedi pokušati.