Jump to content

Blic Pitanja I Blic Odgovori

Sarajevac
 Share

Recommended Posts

Ako je kit optički perfektan (nije decentriran) onda se možda i isplati. A kupovati polovan objektiv to znači da imaš još manje šanse da će taj flet da potraje - jer ga je neko već jahao, jelte.

Mislim da znam zašto fletovi crkavaju: zbog nepotrebnog, nervoznog i brzog zumiranja. To je mehaničko cimanje i ako se prema objektivu odnosiš sa poštovanjem, da ga maziš i paziš, sigurno će i flet da ti potraje.

Kad sam nosio aparat (pre 30 dana), ostavio sam i objektiv da provere. Rekli su da je samo par procenata ispod očekivane standardne "oštrine" odnosno da je dobar. Kod drugog polovnog me upravo to brine, zatečeno stanje i trajnost.

Moguće je ovo za zumiranje, iako sam to izvodio bez cimanja. Negde pre kvara sam malo češće prvo fokusirao na (primer) na 50mm pa dok je aktivna potvrada širio i sužavao kadar (nekoliko puta za 1 fotografiju). Možda sam se tu previše zaneo, to sam i naveo negde na početku ove serije pitanja.

Moze da bude, ali ne mora da znaci.

Pogledaj ovde sta ce po zadatim parametrima biti u fokusu, a sta ne.

www.dofmaster.com/dofjs.html

Edit: na kraju krajeva, zasto bi prvo fokusirao, pa zumirao. To mi je kao da prvo dam gas, a onda upalim auto. Malo nelogicno, jel da?

U zavisnosti od opticke konstrukcije, postoje zumovi kod kojih je polozaj fokusne distance isti za sv zizne daljine. Pre na analognim je bio fazon da precizno fokusiras na velikom uvecanju, onda ga lepo vratis i imas siguran fokus... A i sada to poneko radi. Ali ne vazi za sve objektive...

Mislim da je canon 24-70 f2.8L takav, ali nisam siguran.

Kako se zove taj termin na engleskom da malo proguglam?

Na laptopu imam LR 5.4 i kad uvezem fotke u traci za pregled vidim samo 3 fotografija odjednom. Kada idem dalje, sledeća fotka se učitava, a prva fotka se gasi (postane siva, kao i sve ostale), tako da se u donjoj traci istovremeno vide samo 3.

Zna li neko u čemu je problem?

Drugari,jel ima smisla da da stavim nikon 55-200 vr na d7100? Trebao bi mi za portrete na veseljima...(Dok poziraju da opicim po dva-tri portreta) Nikako nisam mogao da nadjem negde da probam pa da vidim sam kako to izgleda,jedino da kupim pa da sam proveravam i da prodajem posle ako mi se ne svidi...

• 2 weeks later...

Lightroom: u navigatoru u develop modu se prilikom zoomiranja pokazuje beli pravougaonik koji prikazuje koji deo fotografije je zoomiran. Na neki nacim se kod mene ne pojavljuje vise. Da li neko zna gde se u nekim preferensisima ili toolsima ili bem ga cemu to podesava?