Sarajevac Posted May 26, 2009 Report Posted May 26, 2009 Trazim ali nisam nasao slicnu temu, dakle radi ustede papira i kancelarijskog materijala, a narocito radi preglednosti i ekspeditivnosti, predlazem ovu temu gdje bi neko ko ima neko pitanjce po hitnom postupku isto proslijedio na ovu temu, dobio odgovorcic, bez potrebe za zasebnim temama, narocito ako se ne radi o necemu za sto je potrebna kakva sira diskusija i tako to... Evo primjera, ono sto mene muci, objektiv Nikkor 50mm 1.8 D Dakle gore, desno od onoga gdje pise 1:1.8D ima (jedna i jedina na ovom objektivu) narandzasta tipka/prekidac/dugmence. Eh pobogu za sta to sluzi? :unsure: (Opravdanje: u manualu koji je dosao ni muka o tome, niti na netu nadjoh...) Doduse, nadjoh ovo: Stops down to f/22 for excellent depth-of-field control. ..mada ni to ne znam sta znaci :blink: BTW, objektiv je zmaj, vjerovatno da znam i ovo sto ne znam da bi bio makar dvoglava azdaha :D
Sarajevac Posted May 26, 2009 Author Report Posted May 26, 2009 Hmm, sta znam, mozda sto bi vecina pitanja trebala da se vrti oko stocka, valjda tom idejom vodjen... Ako smatrate drugacije prebacite gdje bi bilo prilicnije.
KinteC Posted May 26, 2009 Report Posted May 26, 2009 To narandzasto cudo je prekidac, tj kocnica koja sprecava da se taj prsten za kontrolu blende okrece (slucajno na pr) Objektivu je zatvorena blenda na F22, jer aparat sam otvara i zatvara blendu. Na digitalnim telima taj prsten ne funkcionise za blendu koliko ja znam, vec sluzi samo sa starije filmase koji nemaju elektronsku kontrolu blende. Takodje postoje i noviji objektivi koji u nazivu imaju G oznaku, a ona znaci da objektiv nema taj prsten. (tj da je objektiv osakacen, i da ne moze da ide na tela koja nemaju elektronsku kontrolu blende)
Sarajevac Posted May 26, 2009 Author Report Posted May 26, 2009 Drugim rijecima ja na D80 ovo cudo necu ni dirat, nek stoji kako stoji (zakljucano il otkljucano, kako god)?
UnderDog Posted May 26, 2009 Report Posted May 26, 2009 Ako je otključano pa se prsten pomeri sa blende 22, aparat će ti prijaviti grešku, neće moći da kontroliše blendu.
DzULA Posted May 27, 2009 Report Posted May 27, 2009 ^Kako sto rece UnderDog, samo vi "zakljucite" objektiv u stanju f/22 i ne dirajte, sva D objektiva funkcionisu na ovaj nacin, ako se "otkljuci" i zavrne na bilo koji drugi stepen aparat ce da pokaze "F-EE" t.e. ERROR
Dusko Popov Posted May 27, 2009 Report Posted May 27, 2009 Doduse, nadjoh ovo: Stops down to f/22 for excellent depth-of-field control. ..mada ni to ne znam sta znaci :blink: prelistaj recnik :rolleyes: Drugim rijecima ja na D80 ovo cudo necu ni dirat, nek stoji kako stoji (zakljucano il otkljucano, kako god)? zar se ovde ne radi od 50f1.8 objektivu a ne D80 telu :unsure:
STELLANOVA Posted May 27, 2009 Report Posted May 27, 2009 Taj prsten je jako zahvalno imati ako hoces da koristis objektiv sa reverse macro prstenom jer mozes da podesavas blendu sto inace ne bi mogao da je G tipa.
mdragoslavm Posted May 27, 2009 Report Posted May 27, 2009 ^Kako sto rece UnderDog, samo vi "zakljucite" objektiv u stanju f/22 i ne dirajte, sva D objektiva funkcionisu na ovaj nacin, ako se "otkljuci" i zavrne na bilo koji drugi stepen aparat ce da pokaze "F-EE" t.e. ERROR Pozdrav . Ja sam cackao pomenuto dugme na istom objektivu [telo je D200] i aparat mi je prijavljivao gresku[mada ja to nisam povezivao sa tim] , ali mislim da je bilo u pitanju "F-33" a ne "F-EE" . Dali je u pitanju ista greska ili postoje i 33 i EE . HVALA .
icatenej Posted May 27, 2009 Report Posted May 27, 2009 Upravo zbog reverse macro, Nikon je na 1.8 pedesetici stavio min blendu f22... Barem tako tvrde... ("mi slušamo zahteve naših kupaca i ostala sranja..."). Nego, čisto zarad statistike..., slika koju je autor teme postavio ne pokazuje D verziju 50mm/f1.8 objektiva već drugu generaciju Nikkor AF 50mm/f1.8s (bez "D" mogućnosti - znači taj objektiv ne šalje aparatu infomraciju o distanci na koju je fokusirano). Evo ih ispod slike svih 1.8 AF pedesetica: Prva verzija sa prozorčetom ('vaki ja imam :)): Sledeći facelift (predstavljen '91): I konačno "D" verzija (predstavljen 2002): Dopuna: sve verzije odlično rade sa digitalnim telima...
Dusko Popov Posted May 27, 2009 Report Posted May 27, 2009 ^^ postoji, EE je oznaka za broj 154 u heksadecimalnom brojnom sistemu :rolleyes:
Sarajevac Posted May 28, 2009 Author Report Posted May 28, 2009 Pitanje: - Koji je po vama najbolji nacin/tutorijal za izdvajanje objekta od pozadine? Ima ih vise, neki su dobri ali prilicno komplikovani, imali kakva sredina? Sta vi koristite? P.S. Extract je truba.
Abdee Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 - Koji je po vama najbolji nacin/tutorijal za izdvajanje objekta od pozadine? Pa najbolji nacin je da kupis najbrze moguce prajmove...
Charlie Brown Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Fotkaj sa tim 50mm 1.8 na blendi 1.8 i priblizi se objektu fotografisanja sto je moguce vise.Ta tehnika ce objekat prilicno odvojiti od pozadine. Ako si na to mislio posto ti je malo konfuzno pitanje...
BT Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Mislim da Sarajevac misli na frajšend, tj. isecanje objekta od pozadine.
nesharm Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 50mm daje ruzan bokeh, i neces se previse usreciti sa bilo kojom blendom. Ukoliko slikas portret, bolje to radi sa F2.8, DOF je i ovako plitak, fotka ce biti daleko ostrija (objektiv je premekan na 1.8). Lek se zove 135mm F2.0, i skup je...
Christopher Carrion Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Mislim da Sarajevac misli na frajšend, tj. isecanje objekta od pozadine. Pa, na to je ovde odgovoreno svega par stotina puta tako da sad ima i ove "fotografske" odgovore, dakle - ceo paket. :)
BT Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Ali možda još samo ovde ako može neko da objasni najbrži način... :)
ConeS Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Evo imam ja jedno pitanje... Gde da nadjem book (dakle album A4,tvrd povez,kartonske stranice 20-30str) u Beogradu? Dakle svugde sam trazio (foto radnje,knjizare,mamut,plato itd) i svi su me gledali bledo,kao u fazonu najblize tome sto imamo su albumi sa medicama i balonima... Razmisljao sam da uzmem svesku sa tvrdim povezom ali nigde nisam uspeo da nadjem sa kartonskim stranicama.... Jel ima neko ideju gde bih mogao da kupim to ili cu morati da sam pravim?
UnderDog Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Probaj kod ovih. Oni uglavnom uramljuju slike, i rade to izuzetno dobro. Ako ne rade povez, pitaj da ti preporuče nekoga. Opremanje slika ARBUTINA Maršala Birjuzova 35 Jovana Rajića 5 2624-431 2632-251 2835-990
ConeS Posted May 28, 2009 Report Posted May 28, 2009 Probaj kod ovih. Oni uglavnom uramljuju slike, i rade to izuzetno dobro. Ako ne rade povez, pitaj da ti preporuče nekoga. Opremanje slika ARBUTINA Maršala Birjuzova 35 Jovana Rajića 5 2624-431 2632-251 2835-990 Underdog hvala na odg... Zvacu ih pa cu proveriti... Tnx...
Sarajevac Posted June 13, 2009 Author Report Posted June 13, 2009 Pitanje, ne znam sad, vjerovatno da se to ne moze smjestiti u jedan odgovor ali evo, imam cesto problema sa šumom na fotkama. Ne uvijek ali cesto, po mojoj procjeni precesto. ISO mi nikad nije iznad 200, ostale sam settingse na aparatu provjeravao i vise puta, ali mi je noise vise puta upropastio konacan proizvod. Mozda nije ispravno traziti odgovor, ali evo ja trazim savjet, da ne otvaram novu temu. Kako dakle sto efikasnije protiv noisa? (Aparat je D80, 50mm 1.8 i kit 18-135)
SERBZILLA Posted June 13, 2009 Report Posted June 13, 2009 A jesu li ti ti snimci na kojima ti se pojavljuje sum dobro exponirani ? Sum se na tim malim ISO vrednostima javi samo ako je snimak podeksponiran.
Sarajevac Posted June 13, 2009 Author Report Posted June 13, 2009 Ma to me najvise muči što nema nikakvog pravila, jednostavno se pojavi svagdje. Evo zadnje slike sto sam radio, sad zadnjih dana, nekako u podne, sunce na vrh neba, slikao djecu oko škole, i pola totalno škripi... :mellow:
Recommended Posts