Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trazim ali nisam nasao slicnu temu, dakle radi ustede papira i kancelarijskog materijala, a narocito radi preglednosti i ekspeditivnosti, predlazem ovu temu gdje bi neko ko ima neko pitanjce po hitnom postupku isto proslijedio na ovu temu, dobio odgovorcic, bez potrebe za zasebnim temama, narocito ako se ne radi o necemu za sto je potrebna kakva sira diskusija i tako to...

Evo primjera, ono sto mene muci, objektiv Nikkor 50mm 1.8 D

1906_360.jpg

Dakle gore, desno od onoga gdje pise 1:1.8D ima (jedna i jedina na ovom objektivu) narandzasta tipka/prekidac/dugmence. Eh pobogu za sta to sluzi? :unsure:

(Opravdanje: u manualu koji je dosao ni muka o tome, niti na netu nadjoh...)

Doduse, nadjoh ovo: Stops down to f/22 for excellent depth-of-field control.

..mada ni to ne znam sta znaci :blink:

BTW, objektiv je zmaj, vjerovatno da znam i ovo sto ne znam da bi bio makar dvoglava azdaha :D

Posted

To narandzasto cudo je prekidac, tj kocnica koja sprecava da se taj prsten za kontrolu blende okrece (slucajno na pr)

Objektivu je zatvorena blenda na F22, jer aparat sam otvara i zatvara blendu. Na digitalnim telima taj prsten ne funkcionise za blendu koliko ja znam, vec sluzi samo sa starije filmase koji nemaju elektronsku kontrolu blende. Takodje postoje i noviji objektivi koji u nazivu imaju G oznaku, a ona znaci da objektiv nema taj prsten. (tj da je objektiv osakacen, i da ne moze da ide na tela koja nemaju elektronsku kontrolu blende)

Posted

^Kako sto rece UnderDog, samo vi "zakljucite" objektiv u stanju f/22 i ne dirajte, sva D objektiva funkcionisu na ovaj nacin, ako se "otkljuci" i zavrne na bilo koji drugi stepen aparat ce da pokaze "F-EE" t.e. ERROR

Posted
Doduse, nadjoh ovo: Stops down to f/22 for excellent depth-of-field control.

..mada ni to ne znam sta znaci :blink:

prelistaj recnik :rolleyes:

Drugim rijecima ja na D80 ovo cudo necu ni dirat, nek stoji kako stoji (zakljucano il otkljucano, kako god)?

zar se ovde ne radi od 50f1.8 objektivu a ne D80 telu :unsure:

Posted
^Kako sto rece UnderDog, samo vi "zakljucite" objektiv u stanju f/22 i ne dirajte, sva D objektiva funkcionisu na ovaj nacin, ako se "otkljuci" i zavrne na bilo koji drugi stepen aparat ce da pokaze "F-EE" t.e. ERROR

Pozdrav . Ja sam cackao pomenuto dugme na istom objektivu [telo je D200] i aparat mi je prijavljivao gresku[mada ja to nisam povezivao sa tim] , ali mislim da je bilo u pitanju "F-33" a ne "F-EE" . Dali je u pitanju ista greska ili postoje i 33 i EE . HVALA .

Posted

Upravo zbog reverse macro, Nikon je na 1.8 pedesetici stavio min blendu f22... Barem tako tvrde... ("mi slušamo zahteve naših kupaca i ostala sranja...").

Nego, čisto zarad statistike..., slika koju je autor teme postavio ne pokazuje D verziju 50mm/f1.8 objektiva već drugu generaciju Nikkor AF 50mm/f1.8s (bez "D" mogućnosti - znači taj objektiv ne šalje aparatu infomraciju o distanci na koju je fokusirano).

Evo ih ispod slike svih 1.8 AF pedesetica:

Prva verzija sa prozorčetom ('vaki ja imam :)):

AF_Nikkor50mmf18_MK1_A.jpg

Sledeći facelift (predstavljen '91):

AF_Nikkor50mmf18_E.jpg

I konačno "D" verzija (predstavljen 2002):

AFNikor50mmf18D_jp.jpg

Dopuna: sve verzije odlično rade sa digitalnim telima...

Posted

Pitanje:

- Koji je po vama najbolji nacin/tutorijal za izdvajanje objekta od pozadine?

Ima ih vise, neki su dobri ali prilicno komplikovani, imali kakva sredina? Sta vi koristite?

P.S.

Extract je truba.

Posted
- Koji je po vama najbolji nacin/tutorijal za izdvajanje objekta od pozadine?

Pa najbolji nacin je da kupis najbrze moguce prajmove...

Posted

Fotkaj sa tim 50mm 1.8 na blendi 1.8 i priblizi se objektu fotografisanja sto je moguce vise.Ta tehnika ce objekat prilicno odvojiti od pozadine.

Ako si na to mislio posto ti je malo konfuzno pitanje...

Posted

50mm daje ruzan bokeh, i neces se previse usreciti sa bilo kojom blendom. Ukoliko slikas portret, bolje to radi sa F2.8, DOF je i ovako plitak, fotka ce biti daleko ostrija (objektiv je premekan na 1.8).

Lek se zove 135mm F2.0, i skup je...

Posted

Evo imam ja jedno pitanje...

Gde da nadjem book (dakle album A4,tvrd povez,kartonske stranice 20-30str) u Beogradu?

Dakle svugde sam trazio (foto radnje,knjizare,mamut,plato itd) i svi su me gledali bledo,kao u fazonu najblize tome sto imamo su albumi sa medicama i balonima...

Razmisljao sam da uzmem svesku sa tvrdim povezom ali nigde nisam uspeo da nadjem sa kartonskim stranicama....

Jel ima neko ideju gde bih mogao da kupim to ili cu morati da sam pravim?

Posted

Probaj kod ovih. Oni uglavnom uramljuju slike, i rade to izuzetno dobro. Ako ne rade povez, pitaj da ti preporuče nekoga.

Opremanje slika ARBUTINA

Maršala Birjuzova 35

Jovana Rajića 5

2624-431

2632-251

2835-990

Posted
Probaj kod ovih. Oni uglavnom uramljuju slike, i rade to izuzetno dobro. Ako ne rade povez, pitaj da ti preporuče nekoga.

Opremanje slika ARBUTINA

Maršala Birjuzova 35

Jovana Rajića 5

2624-431

2632-251

2835-990

Underdog hvala na odg...

Zvacu ih pa cu proveriti...

Tnx...

• 3 weeks later...
Posted

Pitanje, ne znam sad, vjerovatno da se to ne moze smjestiti u jedan odgovor ali evo, imam cesto problema sa šumom na fotkama. Ne uvijek ali cesto, po mojoj procjeni precesto.

ISO mi nikad nije iznad 200, ostale sam settingse na aparatu provjeravao i vise puta, ali mi je noise vise puta upropastio konacan proizvod.

Mozda nije ispravno traziti odgovor, ali evo ja trazim savjet, da ne otvaram novu temu. Kako dakle sto efikasnije protiv noisa?

(Aparat je D80, 50mm 1.8 i kit 18-135)

Posted

Ma to me najvise muči što nema nikakvog pravila, jednostavno se pojavi svagdje.

Evo zadnje slike sto sam radio, sad zadnjih dana, nekako u podne, sunce na vrh neba, slikao djecu oko škole, i pola totalno škripi... :mellow: