Jump to content

Recommended Posts

Posted

.

Côte d'Azur

Azurna obala, maj 2009.

_MG_2217.jpg

Napravili smo blic izlet. Opet. Za razliku od prošli put, kada smo prohujali kroz okolinu Barija, ovaj put smo za bezobrazno kratko vreme videli Provansu i Azurnu obalu u Francuskoj, te u povratku Toskanu u Italiji. Obilazak 2-3 mesta na dan sigurno ne obezbeđuje povoljne uslove za fotografisanje, naročito što nemamo nikakav uticaj na meteorološke uslove, tako da je ovakav tip turizma čista lutrija. Svejedno, utisaka ima na pretek. Monte Karlo, gradić u kojem se bogati (i ne samo oni) osećaju kao ribe u vodi nije baš mesto sa kojim sam očekivao da ću biti oduševljen, a to nije ni Kan, ali, eto, nismo odoleli da ne posetimo ta mesta, naročito što su u pripremi bili takmičenje za Formulu 1, i Festival u Kanu. Na gornjoj slici je najveća kockarnica u Monte Karlu, u gradu gde njihovi stanovnici ne moraju da plaćaju porez, ali zato ne smeju da se kockaju.

Koliko vam treba vremena da se naviknete na ovaj prizor, gde je skupi Mercedes zapravo jeftini izuzetak u odnosu na ostala kola:

_MG_2185.jpg

Slika 1.

Verujte, ne puno. Nakon nekog vremena, počinjete da se čudite kako se ljudi voze "običnim" kolima. Estetike ima na pretek, tako je bilo i ispred ovog hotela. Na tabli u ulazu hotela je bila diskretna obavest da na ulazu u hotel gosti moraju da pokažu zlatnu kreditnu karticu.

_MG_2195.jpg

Slika 2.

Svaki pedalj nekretnina u Monte Karlu vredi zlata. Zato je svaki pedalj više puta i iskorišten. Pešačke zone na kojima su perfektno uređeni parkovi ne moraju nužno biti samo parkovi: ispod tih parkova su hoteli, zgrade, privatni objekti. Jeste da nama, gledano sa strane, njihove hotelske sobe izgledaju kao MATRIX-olike ćelije, ali to gostima tih hotela sigurno ne smeta. Autor heksagonalnog obrasca je čuveni Vasarely.

_MG_2208.jpg

Slika 3.

Pokušali smo uzgojiti više puta ovu biljku sa leve strane. Dosta njih je zovu četka. Svaki put bi se ova biljka, iz nekog razloga, osušila. Ovde tih razloga, očito, nema, a nema ni razloga da trava ne bude besprekorno zelena. U pozadini je kockarnica, u koju, ipak, nismo ušli.

_MG_2217.jpg

Slika 4.

Estetiku grada je narušavala žica koja je bila posvuda. Grad je bio pod opsadom: u teku su bile pripreme za trku Formule 1, tako da su po čitavom gradu bile razapete žice, neke deonice puteva su bile obnovljene, a sa strane puteva su bili nepregledne konstrukcije na kojima će sedeti izabrani gosti.

_MG_2230.jpg

Slika 5.

Bilo kako sam pokušao da fotografišem, bilo kako sam kasnije pokušao da obradim, estetika je još uvek bila tu, sve je predivno.

_MG_2232.jpg

Slika 6.

Čak i gume, pripremljene za trku Formulu 1, bile su tu sasvim prirodne.

_MG_2235.jpg

Slika 7.

Profilni pogled na jahte davao je odgovor na rano pubertetsko pitanje: čiji je veći.

_MG_2270.jpg

Slika 8.

Kada smo se popeli u Gornji grad, gde su Prinčeva palata, Katedrala, i slične građevine, zatekli smo i ovaj prizor: deca su igrala svoju utakmicu, verovatno je to bio školski čas. Siguran sam da nisu bili opterećeni kao mi u vezi mesta na kojem su bili, nego su bili skoncentrisani na svoju igru. Kao i mi, uostalom, kada smo bili mali

_MG_2291.jpg

Slika 9.

Na sve strane se pruža pogled na zgrade koje izgledaju dostojne Monte Karla: jahte u podnožju, a parkovi na vrhovima zgrada.

_MG_2306.jpg

Slika 10.

Da li i naši teniski i drugi asevi imaju pristup parkovima sa bazenima i drveću koje je staro više od 20 godina?

_MG_2302.jpg

Slika 11.

Pokušao sam da upropastim scenu na bilo koji način, ali to nisam uspeo. Sa bilo koje strane se slika, sve izgleda skladno.

_MG_2331.jpg

Slika 12.

Šetali smo se stazom kojom će proći Formula 1. Naišli smo i na početak trke. Ko bi rekao da je početak obeležen kao privremena horizontalna signalizacija. Formule su manje nego što se čine, no to već sigurno znate.

_MG_2345.jpg

Slika 13.

Čitav grad je pod opsadom, a to izgleda deluje prirodno. Mesec dana za pripremu za Formulu 1, isto toliko za raspremanje "nereda". Bilo je dovoljno utisaka iz ovog grada.

_MG_2350.jpg

Slika 14.

Sledećih par slika je iz Mentona, poslednjeg francuskog grada na granici sa Italijom. Uticaj Italije se itekako oseća. Menton je grad citrusa, tako da u radnji možete birati između više različitih vrsti narandži, limuna, i slično. Naravno da su i boje zgrada prilagođene.

_MG_2363.jpg

Slika 15.

_MG_2367.jpg

Slika 16.

_MG_2382.jpg

Slika 17.

Sve je skladno, kao što se i očekuje da bude. Domoroci kao da ne obraćaju pažnju na turiste:

_MG_2396.jpg

Slika 18.

Na kraju, imali smo još jedan pogled na Monte Karlo. Na neki način mi se svideo taj grad. Nakon što sam to napisao u SMS-u prijateljici, odgovorila mi je: naravno, vi provincijalci se obično zadovoljavate sa malim. Mislim da je bila u pravu.

_MG_2410.jpg

Slika 19.

Antibes, Grosse

_MG_2453.jpg

Slika 20.

Od Monte Karla, dovoljno. Vreme je bilo za drugačije uticaje. Otišli smo u Antib, grad u kojem je živeo Pikaso. Najživlji deo grada je bila njihova pijaca. Najzad smo našli začin koji smo tražili još od boravka u Turskoj: crni sezam. Stiče se utisak da svih začina ima.

_MG_2465.jpg

Slika 21.

_MG_2483.jpg

Slika 22.

Pored odličnih proizvoda, i prodavci moraju biti odlični. Sve je deo velike predstave.

_MG_2490.jpg

Slika 23.

_MG_2506.jpg

Slika 24.

Grosse je grad gde je krenula proizvodnja parfema u zapadnom svetu. Sve miriše!

_MG_2515.jpg

Slika 25.

Muzej parfema govori o mirisima iz prošlosti. Način destilacije parfema iz prošlost neodoljivo podseća na pripremanje naše rakije: neko priprema rakiju, neko destilira parfem. Neko je pomilovan šljivovom granom, neko se overdozira mirisima.

_MG_2529.jpg

Slika 26.

_MG_2558.jpg

Slika 27.

Cannes

Na kraju: Cannes. Ono što sam najmanje očekivao je da ćemo naići na veliki park na kojem se ljudi bočaju.

_MG_2577.jpg

Slika 28.

_MG_2589.jpg

Slika 29.

Jahte su se glancale, a opušteni lokalci kao da su se pravili da se ništa ne sprema. Za par dana baš na ovom mestu biće gomila novinara, kreće filmski festival.

_MG_2594.jpg

Slika 30.

_MG_2596.jpg

Slika 31.

Evo, i crveni tepih se odmotava, sve je u pripremama ...

_MG_2611.jpg

Slika 32.

Majstori vajarstva peska pokazivali su šta znaju:

_MG_2615.jpg

Slika 33.

Ulični svirači odmarali su se uz svoju potporu, na neki način našao sam baš njih kako najprirodniji opis građana u Kanu: stariji ljudi, formalni, sa stilom, a mladi, i previše opušteni.

_MG_2625.jpg

Slika 34.

Ovo je najpoznatniji hotel, gde odsedaju zvezde na kanskom festivalu. Sa svim ovim palmama i reklamama, uopšte ne izgleda kao najpoznatiji.

_MG_2632.jpg

Slika 35.

Sve u svemu, pogled na Kan može biti pogled na čamce, šatore u kojima će biti nebrojene konferencije za štampu, i ekskluzivne hotele.

_MG_2668.jpg

Slika 36.

Zaključak

U nekim trenucima, osećao sam se da sam na drugoj planeti, a kasnije, uživajući u estetici, osećao sam se kao riba u vodi. Još uvek svodim utiske, a ovako brzo sam ih podeli sa vama jer baš sada, upravo sada, majstori Formule 1 voze po istim stazama kojima smo hodili pre koju nedelju.

Toplo preporučujem Azurnu obalu, a uskoro ću sa vama podeliti i utiske iz Provanse i Toskane.

Posted

Ne znam sta drugo da ti kazem sem zavidim ti, bravo i hvala na sjajnoj reportazi i fotkama :)

p.s. mislim da bi ipak bilo bolje da si mozda razdvojio ovo u dve zasebne teme.

Posted

Uf... shta reci? Odlichno... uzivancija... thnx 4 the memories... :)

Kan je super mesto... kad se setim kako sam samo dobro proveo tamo i kako sam se napio... :rolleyes:

Posted

Auu, odkad sam se registrovao na DZ ovo je najbolja serija. Bar meni, stvarno sam uzivao, dao bi 10ku da ima... Jos sam pod utiskom, stvarno prelepo.

Posted

Bio sam na vrlo slicnom putovanju a ove slike bude neka meni izuzetno draga/bitna secanja. I ja bi se zadovoljio "malim". Monaco, Monaco ...

Sjajna serija! :)

Posted

Ja ću da kažem još nešto osim pohvala :)

Zanima me jesi li prešao ulicu kod onog ferarija, preko puta kasina i došao na ostrvo na sred trga. Zanimljivi kadrovi se mogu dobiti sa ogledalom u centru (vidi se i na tvojoj slici). Inače, nikako da se popnem do palate, uvek sam u žurbi, tako da ti zavidim na tim kadrovima gore.

Fontana u Antibima je nešto popularna, vidim da je pre mesecak dana bila i na kodak pic of a day :)

Jedva čekam drugi deo reportaže, ovo je super a očekujem još više (sećam se prošlogodišnje Italije) :)

Posted

Hvala još jednom za komentare!

Radio sam uglavnom sa 24-105 f/4L i sa 16-35 f/2.8L II. Često menjanje objektiva zna da umori, naročito ako se još stavljaju i skidaju polarizatori, po potrebi.

Primetio sam ogledalo u centru, ali se nisam penjao do njega, jer su radnici bili svugde okolo, postavljale su se bine i ograde za Formulu 1, kao što rekoh, čitav grad je bio kao pod opsadom.

U svakom gradu smo bili po par sati, tako da je sigurno ostalo mnogo toga što nismo videli.

U neke bih se želeo ponovo vratiti, naročito u jedan u Toskani, ali to ću ostaviti za drugu reportažu. Ostaje da vam pokažem još i Provansu i Toskanu.

Posted

Ne, nismo bili : )

ostavimo ovakve teme kada budem postavio reportazu o Toskani, makar moram priznati da je uticaj Italije kada smo bili blizu francusko/italijanske granice vise nego evidentan: skoro da se ne primeti gde ste ...