r3d Posted June 23, 2009 Report Share Posted June 23, 2009 Znaci da se ispred navodnika (' i ") stavlja backslash - \ ispred ' ili slash ispred " automatski u php-u (ako je magic_quotes ukljucen) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Postoji li neki dobar video tutorial na ovu temu koji biste mi preporučili? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlatiborac Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Ima ih, nije da ih nema, ali su svi oni uzaludni ako ti u svojoj glavi ne skuzish prichu. Onda ide vrlo lako... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Obično skidam Lynda.com tutoriale ali vidim da oni nemaju... Znam osnove php-a, ovo sam gledao svega par minuta i moram priznati da na prvu nisam ništa skontao. :D Sad imam malo više vremena pa ću probati ponovo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 6, 2009 Author Report Share Posted September 6, 2009 pa nemoj da ti bude cudno, ovo i nije nesto sto se nauci za pola sata. Svako ko se prvi put susretne sa ovim ima malo problema, jer mu to rusi ono sto je do tad naucio o PHP-u. OO programiranje je sasvim druga paradigma, drugacije se razmislja - nema vise pisanja skripti koja ide od vrha do dna i redom se izvrsava. Ne, ovde je sve kontra, sve je mnogo komplikovanije, tako da je i normalno da bude tesko. Opet korist je velika, jednom kad pohvatas kako sve to funkcionise i zasto tako treba(mora) da se radi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted September 7, 2009 Report Share Posted September 7, 2009 Obično skidam Lynda.com tutoriale ali vidim da oni nemaju... Pogledaj "PHP with MySQL Beyond the Basics". Imaš 3 poglavlja o OOP-u. A poseban naslov postoji i o OOP-u u AS-u, ako ti to išta znači... Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ile Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 tek sam sad ovo vidio... kodi, majstore, svaka cast! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlatiborac Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 Ma Kodi je chudo, samo ga stici e to je malo teze... Pomaze mamljenje komplet lepinjom ili jagnjetinom kod Pega... na ostalo je imun :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ile Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 1.5 Object properties (ne znam kako se ovo prevodi u domacoj literaturi) -------------------------------------------------- mozda "Osobine objekta", svojstva, karakteristike... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlatiborac Posted September 9, 2009 Report Share Posted September 9, 2009 Ile, sunce mu zarko, znash da se St. Kodi ne ispravlja... crci ce ti hard sad.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted September 9, 2009 Author Report Share Posted September 9, 2009 ;) e al' nazalost, properties nisu bukvalno "osobine" niti "karakteristike" ovo je mozda najbolji opis In some object-oriented programming languages, a property is a special sort of class member, intermediate between a field (or data member) and a method. Properties are read and written like fields, but property reads and writes are (usually) translated to get and set method calls. The field-like syntax is said to be easier to read and write than lots of method calls, yet the interposition of method calls allows for data validation, active updating (as of GUI visuals), and/or read-only 'fields'. That is, properties are intermediate between member code (methods) and member data (instance variables) of the class, and properties provide a higher level of encapsulation than public fields. http://en.wikipedia.org/wiki/Property_(programming) znaci kao neko polje (field) koje moze da drzi neke vrednosti, ali nije bas polje :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
ile Posted September 9, 2009 Report Share Posted September 9, 2009 ;) e al' nazalost, properties nisu bukvalno "osobine" niti "karakteristike" ovo je mozda najbolji opis http://en.wikipedia.org/wiki/Property_(programming) znaci kao neko polje (field) koje moze da drzi neke vrednosti, ali nije bas polje :D Pošteno! Onda ćemo se dogovorit pa neka konacni prijevod bude "Neko polje (koje moze drzati vrijednosti, ali nije bas polje) objekta" :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlatiborac Posted September 10, 2009 Report Share Posted September 10, 2009 Haj' se dogovorite, zbunjujete pochetnike samo sa tolikim prevodima jedne rechi... Ali ozbiljno... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted September 11, 2009 Report Share Posted September 11, 2009 Mislim da nepotrebno komplikujete stvari... Property je osobina/svojstvo objekta. Ima dosta slučajeva da to nije korektan prevod. Nekad je bolji prevod stanje a nekad operacija, ali sve su to Properties i to je tako. Ni amerikanci ne koriste više termina, pa nemamo razloga ni mi da komplikujemo... Bube odavno nisu glavni krivac za greške u računanju ali i dalje svi govore bug. Bitmape odavno nisu mape bitova, ali je to još uvek termin koji se upotrebljava... Tako je kako je, ne treba tu mnogo lomiti glavu. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted September 23, 2009 Report Share Posted September 23, 2009 Gledam ovaj php&mysql beyond the basics i ubi me ovaj gej sa ovim glasom. Da se razumemo nemam ništa protiv gejeva ali ovo meko "s" ili kako se već zove i ovaj naglasak me izluđuju. Mislim da neću još dugo izdržati :) :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
joes021 Posted September 23, 2009 Report Share Posted September 23, 2009 To smeta i ovima koji antiprotiv parade. Lepo ljudi nece mekano s pa to ti je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted September 23, 2009 Report Share Posted September 23, 2009 Nisam protiv nikakve parade ali me iritira kad neko priča kao na tom videu. Ne mogu da utičem na to, jednostavno me nervira... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted September 23, 2009 Report Share Posted September 23, 2009 ^ :D Pa ti ga nemoj gledati, nije Lynda jedina koja ima kurseve o PHP-u. ;) Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webarto Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Dobro pojašnjeno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webarto Posted December 18, 2010 Report Share Posted December 18, 2010 @kodi, što se tiče ovog template enginea, je li apsolutno obavezno da dodjeliš varijablu da bi se mogla koristiti u samom templateu? Shvatam da bi se nasleđivanjem varijabli prenijele i neke privremene about.php $title = "Hello"; about.tpl <?=$title?> Prednosti / mane? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted December 18, 2010 Author Report Share Posted December 18, 2010 ne postoji ni jedna moguca prednost a mana ima milion ako nekako napravis da view bude svestan kontrolera, direktno si dao mogucnost da neko iz view/html koda pristupi DB klasi, core-u aplikacije... sta sve ne. Mora da ide ovako Model Controller -> View Nema nazad ka kontroleru! Ni po koju cenu! (moj stav, mozda se neko ne slozi :) ) Ako ti treba neka kompleksna logika iz view-a, uradi ajax poziv ili napisi neku staticku helper klasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
webarto Posted December 18, 2010 Report Share Posted December 18, 2010 Ma da, u tome je i čitava poenta. Vidjao sam mnogo puta drugačije rade, nekad ovako, nekad include na kraju, nekad eval, pa pitam... A evo mali dodatak template engineu :) function render($templates){ $templates = explode(",", $templates); foreach($templates as $template){ include("$template.tpl"); } } $TemplateEngine::render('header', 'about', 'footer'); Praktičnije je razdvojiti, pošto su header i footer (nazovimo ih) obično u 95% sitea statični. Naravno ako je potrebno na nekoj skripti učitati drugi ovako to može. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted December 19, 2010 Author Report Share Posted December 19, 2010 Hmmmm Prihvatam da je ovo ok, i da moze da bude korisno. *medjutim* cenim da treba ovako Index.tpl <html> <body> <div id="container"> <?php $this->render('header'); ?> <div id="content"> </div> <?php $this->render('sidebar'); ?> <?php $this->render('footer'); ?> </div> </body> <html> Link to comment Share on other sites More sharing options...
webarto Posted December 19, 2010 Report Share Posted December 19, 2010 Pa da tu je to, onda manje-više stvar navike :) Ja to radim da ne bih izostavio koju skriptu, meta tag, ili css file, header mi je obično do ovog container id-a, a footer zatvara container i body & html. header.tpl <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en"> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>OOP</title> </head> <body> index.tpl Hello world! footer.tpl </body> </html> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Gde ide html forma u MVC modelu? Bacio sam se na objektno programiranje, pravim neki form validator i imam poteškoće da prikažem grešku pored mesta na kojem je nastala. Kako vi to radite? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts