Jump to content

[animacija zanimacija #02]

cg

Recommended Posts

blablablah blablablaaaa... :D

tema je - ciklus hoda.

tema traje do ponedeljka, 3. oktobra 2005e godine.

tehnika koju cete koristiti je po vashem slobodnom izboru (crtana, 3d, stopmo... animacija).

potrebno je uraditi bar dva koraka. karakter moze biti dvonozan, tronozan, chetvoronozan... moze biti zivo bice, moze biti mashina itd - kakav god da vam odgovara samo da moze da hoda. :)

najbolje bi bilo kada bi ste radili sa 24fps, da klip koji shaljete ne bude manji od 320x240 (nishta se nece videti) i veci od 640x480 (bio bi prilichno heavy). nikakvi fensi renderi, nish nije potrebno ali ako ste bash zapeli pa hocete i mblur - samo izvol'te. hehhh

vodite rachuna da pre preview rendera posakrivate sve kontrole. ljudi koji koriste mayu mogu se posluziti sa switchNCdisplay.mel.

poenta svega su uchenje, vezbanje i druzenje. pri komentarisanju tudjih radova budite uchtivi, narochito ako mislite da bi neshto moglo i bolje da se uradi.

da bi doprineo vashoj motivaciji, ziri u sastavu:

- nash dobro znani kolega, Goran Ognjanovic i

- moja malenkost

ce na kraju svakog session-a odluchiti pobednika i kontaktirati ga putem privatne poruke radi uruchivanja specijalne nagrade (hint: jedna super knjigica, poklon od Gorana :)).

tema nije laka ali je izazovna pa izvolite, navalite na posao. :)

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

btw, gde ti je rad ? :PPP

evo ja pravim svoj ehheheh

Moj rad je trenutno izmedju motiva i pejzazha. Trenutno modelujem pechinskog choveka, chuvam bebu i prelamam chasopis. Uskachem cim prije.

Jel imash neki zgodan model za Caracter studio izrigovan da uradim vezbu?

Skinuo sam onaj sto si metno linak josh onomad ali mi se ne dojmi...

Betmene, betmene, smrc, bio si kul lik a onda su te zamenile tufne...

Evo moj buster je prohodao, doduse malo izbagovano ali to je na brzinu, `ll be better.

Inace njega koristim u istrazivacke svrhe (vec sam ga jednom razneo, sad treba drugi put, i tako svaki dan)

Prva zamerka je taman render. Drugo, sva skolska pravila hoda koja postoje i si uspeo da overrajdujesh. Iseckanost pokreta da ne pominjem.

Izadji na ulicu i gledaj kako ljudi hodaju. Obrati posebnu paznju na stopala, kukove, ruke, ramena, glavu. Gledaj iz svih uglova. (pazi samo da ne ispadnesh cudak) Posmatraj kako se ponasa celo telo i njegovo izvijanje. Posmatraj kako se tezina celog tela prebacuje sa jedne noge na drugu. Posmatraj teziste celog tela kako se krece.

Ne zameri mi sto sam opsiran i znam da si naglasio da je ovo proba koju ces doradjivati ali chisto da nastavish u dobrom pravcu... Keep up... :)

prvo reshi duzinu koraka, fixiraj stopala da ne plivaju napred-nazad pa onda radi dalje.

prochisti GE od suvishnih kijeva a tkdj ih i proveri. deshava se neki dzumbus tamo...

kukove nisi ni taknuo, glavna stvar - popravljaj. kao shto ti je flashica :P rekao gledaj ljude, stani sam ispred ogledala, snimaj whatever ali koristi reference. ne da bi ih iskopirao nego da bi razumeo shta-kako-zashto.

rame si overlapovao (izvinjavam se na izrazu, ja pomalo tako u poslednje vreme :D) u suprotnom smeru. ovako izgleda kao zombi, ista ruka ista noga a treba obratno.

i poshalji obichan playblast sa frame counterom. posle, kada sve namestish kako treba render je dva kliketeklaka. :P

samo napred! :)

Poslusao sam savete, uradio sam dva koraka, uradicu 4-5, sad izgleda mnogo bolje. Namestio sam da noge ne upadaju u beton, ali malo klize napred nazad, iako se kontroler stopala ne pomera uopste. Namestio sam sve tangente dobro (znaci kad stopalo stoji tangente su linear, i konstantne. Inace radi se o FBIK

Inace radi se o FBIK
hahhaha pazi kada sam proshli put kada si spomenuo full body ik hteo da ti napishem da bash jedva chekam da vidim shta cesh uraditi sa njime poshto si naveo da je sa njim mnogo lakshe animirati ali je to moglo biti protumacheno kao sarkazam/malicioznost pa nisam.

advice: mani ga se. :) on ima finu upotrebu ali prilichno skuchenu, dakle daleko je od toga da se sa njim moze 'sve'. pomerish jedan joint a fbik aka 'kompjuter-pozer' ti ispomera ostale jointe (pa i one nezeljene). kao shto se zna da je kompjuter najloshiji moguci inbitviner tako sada mozemo da kazemo da je kompjuter u 99% sluchajeva najloshiji moguci pozer. ;)

moj savet ti je da mu prvo uradish donji deo tela, dakle kukove i noge. kada budesh zadovoljan predji na telo i glavu pa tek potom na ruke. probaj.

Pozdrav svima!

Evo nekoliko koraka od mene.Program lightwave-koraci 490 kb

http://users.teol.net/~lneno/koraci..wmv

NIje daleko od dobrog. Cak je vrlo blizu. Ono sto ne dostaje jeste da tvoj lik ne radi diobro nogama. Skolski gledano sve je tu ali nedostaje par stvari.

Ne osetja se tezina koju ovaj lik ima. Tajming ti je takav da pokret ne klizi vec je malo iseckan i neprirodan.

Naravno to je milimetar koji treba da predjesh sa ovim radom da bi bio sjajan.

Eh da, ledja i glava su mu kao da je progutao motku.

Nastavi. Ne deli te mnogo od super rada. :)

PS. Daj neki playblast ili sta je vec iz nekog drugog ugla da se vidi sta mu rade kukovi i ramena i da ima senku da se bolje vidi kontakt sa podlogom.

NIje daleko od dobrog. Cak je vrlo blizu. Ono sto ne dostaje jeste da tvoj lik ne radi diobro nogama. Skolski gledano sve je tu ali nedostaje par stvari.

Ne osetja se tezina koju ovaj lik ima. Tajming ti je takav da pokret ne klizi vec je malo iseckan i neprirodan.

Naravno to je milimetar koji treba da predjesh sa ovim radom da bi bio sjajan.

Eh da, ledja i glava su mu kao da je progutao motku.

Nastavi. Ne deli te mnogo od super rada. :)

PS. Daj neki playblast ili sta je vec iz nekog drugog ugla da se vidi sta mu rade kukovi i ramena i da ima senku da se bolje vidi kontakt sa podlogom.

Zaboravio sam u stopala da metnem još jedan bones tako da noge ne stoje baš stabilno na podlogi,mislio sam da ubrzam kretanje lika ali onda mi se nebi ukopio sa zvuko koraka tako da sam ostavio ovako a kukove nisam dirao misleći da se to neće uočiti gledajući sa strane.

Zaboravio sam u stopala da metnem još jedan bones tako da noge ne stoje baš stabilno na podlogi,mislio sam da ubrzam kretanje lika ali onda mi se nebi ukopio sa zvuko koraka tako da sam ostavio ovako a kukove nisam dirao misleći da se to neće uočiti gledajući sa strane.

Probaj da batalis zvuk. Bitnije je da u ovom momentu odradish pokret. Popravi i biche super. Sto se tiche kukova: oni mogu i da se ne vide ali utichu na fluid kretanja tako da nemoj da ih zanemarujesh nikako, bez obzira na ugao, mada mislim da ne postoji ugao iz kojeg bi to mogao da sakrijesh.

Koao sto sam vech rekao, nastavi, ovo kani biti dobro. Popravi rig i odradi kako trba. Ova vezba ce ti vratiti vise nego sto si ulozio, veruj mi.

zvuk moze biti jako koristan pri sredjivanju tajminga.

shto se tiche kukova... vec je bilo priche po forumu ;) i mogli bi smo do sutra da prichamo o tome no ono shto je glavno jeste da su jako bitni. gledaj se u ogledalu, nadji reference itd.

Edited by cg

zvuk moze biti jako koristan pri sredjivanju tajminga.

shto se tiche kukova... vec je bilo priche po forumu. ;)

BTW. Da li isti tajming za muski i zenski hod? Znam da postoji dosta razlika izmedju macho i femin hoda. Da li je i tajming drugachiji. Ovo pitam jer mi se uchinilo da je zvuk koji postoji u ovoj animaciji od zenskih cipela (ako to uopste moze da se pouzdano tvrdi).

Daj link ka ztranici de se prichalo o kukovima.

BTW. Da li isti tajming za muski i zenski hod? Znam da postoji dosta razlika izmedju macho i femin hoda. Da li je i tajming drugachiji. Ovo pitam jer mi se uchinilo da je zvuk koji postoji u ovoj animaciji od zenskih cipela (ako to uopste moze da se pouzdano tvrdi).
moze biti potpuno identichan. postoje razlike u pozama, prenosu tezine itd tu recimo kukovi igraju glavnu rolu i naravno da u zavisnosti od 'karaktera' postoje razlike i u tajmingu. postoje neka kvazi-pravila kao shto su laktovi na spolja, 'spojeniji' chlanci, stopala na unutra kod zena, a kod mushkaraca obratno medjutim nema pravila, nema tachno definisanog recepta. glumi se, snimaju se reference pa se studiraju, gleda se da se uhvati 'to' shto chini tu osobu itditd blablablah hahhaha

Daj link ka ztranici de se prichalo o kukovima.
hmm mislio sam na ovo:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=5066

medjutim uchinilo mi se da je bilo malo shire priche. aahhhm privodim kraju zadatak za shkolu, slusham ep3 soundtrack pa mi je mozak u nekoj dalekoj galaksiji, ne uzimajte mi za loshe. :lol: inache bash upravo reshih neshto sa 'svojim' kukovima. i da, definitivno je jedino pravilo koje postoji - 'da izgleda dobro'. :)

do sada sam znao za dva nachina 'upravljanja' kukovima, a sad evo i treceg hehh shto samo potvrdjuje da pravila ne postoje, samo principi.

brrrrr bilo mi je potrebno vishe od 30min da kliknem na 'dodaj odgovor'. :rolleyes: hahhaha

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...