boric Posted March 31, 2009 Report Posted March 31, 2009 Неки од линкова: http://www.kontra-punkt.info/modules.php?o...35&newlang= http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseact...logId=480073451 http://www.myspace.com/unus_sr Укратко: сви који се баве музиком и желе на било који начин да је презентују ван граница наше вољене Сврбије, а ускоро и у њој самој, ће морати да буду чланови удружења из наслова ове теме. Има доста расправа на ову тему по разним форумима, али немам сад времена да их ујурим и шаљем вамо. Мислим да је за почетак довољно ово. поз.
kodi Posted March 31, 2009 Report Posted March 31, 2009 cek... sta ako radis sa nekim net label-om a oni distribuiraju na iTunes, amazon... i placaju ti recimo na CC ili payPal.. ili western union
cybergirl Posted March 31, 2009 Report Posted March 31, 2009 CULA SAM ZA TO! STVARNO BRUKA!!!! SVASTA BIH NAPISALA SADA OVDE ALI NE BIH MOGLA DA SE UZDRZIM OD RUZNIH RECI! izvinite za caps!
konstrict Posted March 31, 2009 Report Posted March 31, 2009 Ni ja nemam reči za ovaj "zakon". Priča se rasplamsala nakon što su 27. marta vratili Consecration sa granice i još im zveknuli zabranu ulaska; međutim, oni nisu bili prvi, to se desilo i drugim bendovima, čak i Darkwood Dub-u, kako sam čuo... @kodi - mislim da to nema veze sa izdavanjem (barem ne još uvek), već sa nastupima van zemlje a vrlo moguće od skoro i u zemlji. Pošto je poslato zilion mailova ministru kulture, evo jednog od odgovora: ...Што се рок и алтернативне музике тиче, она спада у културу, односно у "нижу уметност" (како је у многим земљама Запада називају). Закон о култури који Министарство културе Србије припрема ће јасно дефинисати ову област и елиминисати проблеме који се појављују у пракси. Министарство културе посебно подржава програме регионална сарадње и мобилности уметникаи ми ћемо користити постојеће правне могућности како би музичке групе и појединци могли да наступају у Хрватској и другим земљама региона. Ја ћу се у вези са питањем наступа наших музичара у Хрватској посебно обратити Министарству културе Републике Хрватске како би се нашло решење за регулисање права наших музичара за несметано обављање делатности на територији Хрватске. О томе ћемо ових дана обавестити јавност. У међувремену, користим прилику да Вам пренесем да је и даље је на снази Уверење Министарства културе којим се Удружењу музичара џез, забавне и рок музике Србије одобрава да утврђује својство лица које се баве џез, забавном и рок музиком. Надам се да су Вам ови одговори користили. Срдачан поздрав, Небојша Брадић Videćemo na šta će ovo izaći, biće zanimljivo...
cybergirl Posted March 31, 2009 Report Posted March 31, 2009 evo sta sam ja pre neki dan procitala u vezi toga: Dragi prijatelji, evo sta je snaslo nasu underground i alternativnu muzicku scenu. Kako nam je zemlja vec uveliko zasla u mulj turbo shunda i smecja koje vredja inteligenciju, logican nastavak toga izglasan je proslog meseca. O cemu se zapravo radi - uveli su neko novo pravilo da od sada bendovi koji nisu clanovi 'Udruzenja ESTRADNIH Umetnika Srbije' nece moci da prelaze granicu i sviraju u drugim zemljama, nece moci da nastupaju u vecim koncertnim prostorima i nece moci da emituju svoje spotove na drzavnim televizijama. "Novi Zakoni za muzicare u Srbiji nastali u februaru 2009, po kojima niko od muzicara bez muzicarske vize i licence udruzenja estradnih umetnika Srbije ne moze da predje granicu a uskoro ni da nastupa u ozbiljnijem klubu: 1) Za dobijanje licence se placa 11200din ili 5800din (ukoliko si student) godisnje. Negde se cak spominje suma od 200 evra po clanu benda??? 2) Polaze se ispit muzikalnosti i ide se na audiciju posle koje dobijate sertifikat da ste clan udruzenja estradnih umetnika Srbije kao i muzicarsku vizu. (pritom se pod muzicar ne podrazumeva DJ ili bilo ko ko se bavi noise, elektronskom ili avangardnom muzikom) 3) Ambasade od februara ove godine vise ne priznaju ata kartu bez muzicarske vize. a evo i logicna reakcija: 4) Jebali im mi mater pokvarenu!! Ovo je takav bezobrazluk da tu nema sta vise da se kaze. Koliko sam shvatio - hoce da odvoje muzicare od ne-muzicara? Tj u prevodu - da mlade i underground bendove koji sviraju muziku iz ljubavi i koji su redovno u minusu OTERAJU sa scene i zakucaju u ovu propalu zemlju. Gomila mladih bendova je vec vracena sa granice i u pasos im je upisana zabrana ulaska u zemlju u koju su isli. Sramota! Sad mi kao treba da budemo clanovi nekog udruzenja da bi isli da nastupamo u inostranstvu ili u vecem prostoru? A gde su nasa prava da odbijemo da budemo clanovi i da budemo prosto ljudi koji nece da daju 200 evra nekom harmonikashu koji vodi neku organizaciju za pranje novca??? Ko moze da nam uskrati prava da nastupamo negde samo zato sto nismo CECA, BRENA ili SNEKI???? Sad neko treba da kaze nekom nojzeru ili pankeru koji namerno ne svira u harmoniji da je NE MUZIKALAN???? Jedino resenje je da se mladi muzicari i underground umetnici udruze i naprave PROTEST protiv ovog turbo folk zakona kojim zele da ONU NEMUZIKU oteraju sa svojih televizija i zakucaju u Srbiju. E PA NECE MOCI
konstrict Posted March 31, 2009 Report Posted March 31, 2009 Meni je ironično samo što znam od koga dolazi taj komentar - od čoveka koja priprema tribute kompilaciju Lepoj Breni i promoviše to na sve strane. Nadam se da će promeniti planove nakon ovoga... Zna li neko možda a kakve pa kriterijume ima to drugo udruženje (za džez i zabavnu muziku, ili kako je već definisiano)? Nikakvu članarinu NIKOME neću plaćati, to je sigurno.
CortoM Posted March 31, 2009 Report Posted March 31, 2009 ACME ! :blink: sad sam naleteo na temu i još sam u šoku, idem da potažim uredbe zakona, nisam siguran da ovakva vrsta monopola može da prođe... Ne znam za koje drugo udruženje pitaš, ali ako neko hoće može slobodno i besplatno da se učlani u udruženje nezavisnih autora i freelancera Srbije, Krug3 koje je zvanično i podržave sve kreativne stvaraoce, u muzici je orijentisano na alternativu, rock, jazz i sl, bez upliva zabavnjaka i turbofolka, upravo su objavili web sajt - post je na DZ, članstvo je besplatno, učlanjuje se registacijom na sajtu, prostor za muziku, video i slike - besplatan, ljudi više nego dobronamerni... a ovo je strašan zakon, ako je donesen, :angry: i razgovaraću sa ljudima iz udruženja o hitnoj akciji... na vidim kako će zabraniti da npr. Krug 3 ili neko drugo umetničko udruženje, izdaje licence i za Dž. ako to može po zakonu, uz postojeću podršku koju već ima od nekih poznatijih jazz, klasičnih i dr. umetnika ;) www.krug3.org pozdrav svima i bez povlačenja B)
weirdcop Posted April 6, 2009 Report Posted April 6, 2009 Jebalo ih Udruženje Estradnih Umetnika Srbije.
Leon Posted April 7, 2009 Report Posted April 7, 2009 Ma budale. Sve moj do moga, sve sami strucnjaci i talenti su zaposeli sve fotelje zemlje Srbije, pa samim tim i fotelje SOKMOJ-a, a verujem i tog udruzenja. Upravni odbor SOKMOJ-a: TA - NA - NA - NAaaa Marina Tucaković, Leontina, Dragan Bosanac, Ivo Kešelj, Vlada Maričić. (ne znam samo koji ce Vlada Maricic medju ovim pojavama, ali dobro, moze mu se) Muppet Show jbote. Tako da... jbga. Projekat "Sjebati Srbiju po X, Y i Z osi" odavno postoji. Zanimljiv je vrlo ovaj deo: 2) Polaze se ispit muzikalnosti i ide se na audiciju posle koje dobijate sertifikat da ste clan udruzenja estradnih umetnika Srbije kao i muzicarsku vizu. (pritom se pod muzicar ne podrazumeva DJ ili bilo ko ko se bavi noise, elektronskom ili avangardnom muzikom) Bljutiful!!! Ako ovo nije forsiranje "necega", ne znam sta je. Po tome, koliko ja shvatam, svako ko vrti dugmice i riba ploce po gramofonima nema nikakvih problema, ali ako znas da sviras klavir recimo, imas bend recimo, onda si ga ugasio. Ne znam, evo glup sam, ne priznajem! Ali ne mogu da provalim tajni plan drustva iz SOKMOJ-a, kako ce sve ove njihove genijalne ideje pomoci da se ne odrzi, jer nema vise ni sta da se odrzava, vec da se stvori iz blata nova scena? Ja se sve manje i redje nalazim u stanjima tuge zbog svega sto se desava kod nas. Sve redje i redje svracam do zemlje Srbije. Svaki put kad dodjem, vidim da ne vredi... Svaki put kad se vratim, pomislim da ne vredi... i tako u krug. Ako neko mozda ima informaciju ko su strucnjaci zaposleni u tom "Udruzenju estradnih umetnika Srbije", bilo bi lepo da napise to ovde, pa da znamo ko to tamo pijeva.
konstrict Posted April 7, 2009 Report Posted April 7, 2009 Taj boldovani deo nemoj uzimati zdravo za gotovo. Evo ja sam od tih što "vrte dugmiće" između ostalog (a oni sami od sebe prave muziku, jel'), i iskreno mi svejedno potpadam li pod nečiju definiciju muzičara ili ne, ali ako se na granici pojavim sa MIDI klavijaturom/kontrolerom i još ponekom spravom, moram opravdati taj tzv. "privremeni uvoz opreme", što znači opet da ta regulativa važi i za mene. Pritom se bavim nečim za šta niti tražim niti očekujem zaradu, a kolo ne umem da sviram ni za svoju dušu, kamoli neku komisiju (što je slučaj i sa velikom većinom mojih "kolega" koje znam). Tako da elektro-eksperimentalna ekipa nije ni u kakvom povlašćenom položaju, naprotiv. Jedina šansa nam leži da prijavljujemo nekakav kvazi "audio-vizuelni performans". Mada se sada već pitam da li i tu ima nekih saplitanja za koje još ne znamo? A čovek koji stoji iza Udruženja je neki Branimir Đokić, koliko ja znam - radikal, harmonikaš, i vlasnik radnje za hemijsko čišćenje u Žarkovu.
Leon Posted April 7, 2009 Report Posted April 7, 2009 :lol: znao sam da ces da se bunis za boldovani deo, samo sam te cekao. :P :lol: Ma ok, mislio sam na takozvane Dj-eve i tako to, experimentalna muzika je nesto sasvim 100-to. NadjoH nesto o pomenutoj pojavi koja se zove Branimir Djokic, malo staro al poucno. http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14266 Inace, kako sam pitao Google ko je majmun, izbacio mi da ga zna jako dobro, probaj. :) Cudo jedno bre, imas da skines i MIDI fajlovi BRE, od muziku, sa sve i tonovi za mobilan aparat. Pazi sad: (sa Googleta) Top tracks from Branimir Djokic: Predragovo Kolo, Deda Prokino kolo and more. More, nego sta nego da more.
konstrict Posted April 7, 2009 Report Posted April 7, 2009 :P Bolje da ne postujem šta sam našao na youtube-u! Mora se priznati, svira kao mašina, ali takođe na rumskom je bilo reči na drugoj temi kako je obarao na tom ispitu čak vrlo priznate muzičare (koji god da su, stvarno ne znam, verujem tamo nekim profesionalcima na reč), tako da i ako dobro sviraju, prstići mu smrde. Drugi lik kaže da su ga iz komisije gledali belo kada je svirao Incognito (acid jazz, čisto da podsetim ako ih se neko ne seća). (Inače, stvarno se ne tripujem oko toga jesam li muzičar ili ne, radije ću i reći da nisam, jer ne znam ljudski da sviram. Ali me zbog tih problema sa carinom niko neće pitati to već da li mogu da pravdam tu opremu koje je u osnovi muzička)
boric Posted April 8, 2009 Author Report Posted April 8, 2009 Ево на брзака да се прикључим одбрани "повлашћеног" дела... Толико смо повлашћени, да не можемо ни да добијемо чланску карту поменутог удружења, јер нисмо по дефиницији музичари. У случају да треба да наступимо негде (поготову у иностранству), а што би се звало концерт, не би могли да то урадимо легално, јер не спадамо у музичаре... И тако у круг. Овај начин филтрирања је, у ствари, чист монопол и иживљавање над људима који желе да се баве музиком. С једне стране би требало да буде регулисано, али из овог закона: људи који се професионално не баве музиком не би ни смели да размишљају о томе. Колико знам, Гарави сокак је састављен од људи разних профила (лупам сад, али типа: доктор, адвокат...) и којима музика није једини или основни извор прихода. (Ако ико буде хтео да пљује по споменутој групи, дозвољавам само по Банетовом гласу!!! ;) Људи стварно фантастично свирају уживо.) Мени је музика један од два велика хобија, али желим да наступам. Ево мог размишљања. Можда малко лупам, али шта ћу: Ако желим да наступим у иностранству, чак и ако то урадим за Џ, морам да имам радну визу (пошто "само што нисмо ушли на белу листу..." :rolleyes: ). Па чак и да нам нису неопходне визе, биле би нам потребне радне дозволе. Јер, не дај боже, да упадне инспекција нека тамо где наступам, како да докажем да ја то радим за Џ и да ми због тога не би требала радна дозвола/виза? А како да добијемо ако "нисмо музичари", или нисмо "друг члан"??? Кога штити удружење? Државу? Не бих рекао. Свако својим неквалитетом себе покопа, осим ако не сипа брда и брда пара у маркетинг и не знам ни ја шта. Али и ти потоњи потону пре или касније. поз.
konstrict Posted April 8, 2009 Report Posted April 8, 2009 Izdvojeno iz većeg teksta kojem ne znam izvor (našao na ChillOut forumu slučajno): Isti problem nedavno je imao i dj Ewox prilikom odlaska u Split. „'Provalili' su nas zbog klavijature koju smo nosili. Na sreću, imali smo ata karnet (transportna dozvola) a i carinik je bio dobre volje, za razliku od slučaja kada sam trebao da nastupam u Zagrebu. Sada, kada me pitaju, kažem da idem kod prijatelja. Šta ću, moram da kršim zakon“, kaže dj Ewox za e-novine. Toliko o tome da ne kači elektronce. :rolleyes:
boric Posted April 8, 2009 Author Report Posted April 8, 2009 Из свега овога што сам читао, у питању је само прелазак у Хрватску... Барем, за сад. Тако да још увек није до поменутог удружења... Или можда грешим?
konstrict Posted April 8, 2009 Report Posted April 8, 2009 Jeste do Udruženja jer im je ono navodno slalo dopis uz blagoslov Ministarstva, te se Hrvatska toga strogo prodržava. Sad, naši slabo putuju drugde a negde rano tokom izbijanja ovog haosa sam načuo za neki bend koji je imao taj problem pri odlasku u Mađarsku. Pojma nemam, sve je tako mutno, čoveče, fantomska država, ni nakon ovolike frke i pobune niko (čitaj: dotični ministar npr.) da izađe i lepo do tančina objasni šta, kako i zašto. :puke:
tanakan Posted February 27, 2010 Report Posted February 27, 2010 Iskustvo mog benda 27.02.2010 Kakav dan! Posle više najava uspeli smo da bukiramo koncert u Osijeku na opštu radost. U međuvremenu smo nabavili svu dokumentaciju za odlazak koja se sastojala iz ATA karneta tj. zbirke kartone i papira koje treba popuniti zajedno sa graničnicima da bi uvezli i izvezli muzičke instrumente i pozivnog pisma iz kluba Oxygen u kojem je trebalo na nastupamo. Seli smo u kola i zapucali autoputem na granični prelaz Batrovci. Sačekala nas je Slađana Čuturilo, policijski službenik. Od tog trenutka više nismo ni imali šanse. Krajnje primtivna, gadna i nadrkana policajka nam je rekla da nemamo radnu dozvolu, te da ako je ne nabavimo odma` ne možemo da pređemo granicu. Onda smo zajedno otišli kod komandira policije, koji nam je nakon što je video pozivno pismo rekao da moramo imati radnu dozvolu da bismo svirali u Hrvatskoj, jer zarađujemo novac od svirke - NOT! Kako se to zbivalo u subotu u 16,30h, policija nije radila, pa organizator u Hrvatskoj nakon našeg poziva nije mogao ni da moli komandira Osiječke policije za neki vid privremene dozvole. Krajnje obeshrabljeni, pozvali smo organizatore i objasnili situaciju. Oni su našli neku vezu, uspeli da dobiju komandira granične policije i ubedili ga da mi nismo profesionalni muzičari koji mlate dobre pare od certa, vec da je svirka unrgredound karaktera, ali tu je trik... Komandir tog trenutka vadi kec iz rukava i kaže: Sweeper ne može da svira u Hrvatskoj jer nismo članovi UDRUŽENJA ESTRADNIH UMETNIKA SRBIJE! Šta koj` k***c! Ispostavilo se da je neki magarac napravio to udruženje harmonikaša i potplatio ko-zna-koga da to udruženje postane jedino koje može da izda dozvole srpskim muzičarima kako bi oni mogli da nastupaju u inostranstvu. Naravno, da bi postao član moraš da ideš na test kod nekog nepismenog narodnjaka i sviraš mu da ti on udari paraf i da platiš godišnju taksu koja košta malo bogatstvo. Idiotska činjenica je da je taj magarc onda slao pisma ambasadama i ubeđivao ih da prihvate taj zakon; prihvatila ge je samo Hrvatska! Ok, najgori smo, porazili su nas harmonikaši i sad ne možemo da sviramo u Osijeku. Dajte nam pasoše pa da idemo kući da gledamo skijanje. Ali, ne. Na granici su nas držali još sat vremena, a onda nas je nadrkana policajka Slađana pozvala do granične kućice da kažemo ime oca, da kažemo koliko novca imamo, da fizički pokažemo novčanice, da kažemo do kad smo planirali da ostanemo u Hrvatskoj i rekla nam da se vratimo u kola. Posle još jednog sata krajnje idiotskog čekanja, doneli su nam formulare odbijanja ulaska u Hrvatsku i vratili pasoše na kojima su udarili crveni pečat - ZABRANA ULASKA kao najgorim kriminalcima. Potpuno smoreni vratili smo se u Beograd i konstatovali da je ovo bio jedan genijalan dan u životu Sweeper-a. http://www.myspace.com/sweepermusic
henrik Posted February 27, 2010 Report Posted February 27, 2010 Au. Mi treba da sviramo u ZG u aprilu. Mislio sam da je prošla ta histerija sa harmonikašem. Izgleda da je bolje ići na budalu, kao što su uradili neki moju drugari skoro, tj pravili se blesavi na granici, pa ako prođe, prođe.
henrik Posted February 27, 2010 Report Posted February 27, 2010 Ne samo naša, s obzirom da su jedino komšije Hrvati spremno usvojile taj retardirani sporazum. Consecration su vraćeni sa granice prošle godine, ove pokušavaju opet malo pre nas, početkom aprila. Videćemo kako će proći.
henrik Posted March 12, 2010 Report Posted March 12, 2010 Ko je (od afektiranih bendova) zainteresovan da učestvuje u medijskoj akciji oko ove budalaštine, nek mi baci kontakt. Pokrećem neku akciju na b92.
tanakan Posted March 15, 2010 Report Posted March 15, 2010 Do kada vazi ta zabrana ulaska? Zabrana ulaska vazi za taj jedan ulazak
inner universe Posted March 15, 2010 Report Posted March 15, 2010 Ja sam ubedjen da sam prochitao negde da se cela ta stvar sa harmonikashem sa nashe strane razreshila ali da je problem u 2 stvari. 1) Hrvatima niko ne javlja da harmonikash nije nadlezhan 2) Harmonikash sam vrshi pritisak na vlasti tamo... Ako nadjem gde sam to ishchitao prosledicu link.. a da neshto treba da se uradi..treba..
Shkobalj Posted May 18, 2010 Report Posted May 18, 2010 Bavim se elektronskom muzikom jos od malena, nisam neki virtuoz na klavijaturi, al' to mi je hobi i ispunjava me. E sad, to sto po Ministarstvu elektronska muzika nije muzika, ne bih se bas slozio, jer' ima stvarno nadarenih ljudi, i izvrsnih muzicara koji se bave nekom formom elektronske muzike (nije samo house elektronska muzika, tu ima citav niz zanrova i podzanrova...). A doduse, ne smatram ni ja njihovu muziku - "pojedine" oblike zabavno-narodne-trancy-fancy-grcko-indijsko-prepevane muzike muzikom, al' ajd'. A i da sam virtuoz na bilo kom instrumentu, opet ne bih zeleo da budem clan nekog bratstva "estradnih umetnika"... Ipak mislim da ce to ostati mrtvo slovo na papiru...
Recommended Posts