Jump to content

potrebna pomoc pri izboru klavinove

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Planiram da kupim clavinovu, pa vas, strucnjake, molim za pomoc pri odabiru modela koji ce biti najoptimalniji sto se tice mojih potreba i cene koju zelim da platim. Muzikom se ne bavim profesionalno vec volim da sviram iz cisto svog zadovoljstva ("klasiku" tj romanticare, imresioniste...), pa posto nemam uslova za pianino (moguce ceste selidbe, ne zivim u srbiji) zelim elekricni klavir koji ce po zvuku biti najpriblizniji klasicnom klaviru (i po taktilnosti naravno)...Ostale specifikacije mi nisu mnogo bitne (mada bi me neko kratko vreme sigurno zanimalo da procackam malo po tim silnim dodacima, cula sam da tu ima svacega interesantnog :) ...bitne su mi jedino slusalice da me komsije ne bi proklinjale kad vezbam :lol: )

Evo par modela koji su meni kao laiku zapali za oko, na osnovu izgleda i cene:

YAMAHA - CLP-320 CLAVINOVA YAMAHA http://www.adagio.gr/product.php?catid=87&prodid=260

CLP-230 CLAVINOVA - YAMAHA http://musica.gr/pegasus/h002/showproduct....de=H002_I006121

CLP-220PE CLAVINOVA -YAMAHA http://musica.gr/pegasus/h002/showproduct....e=H002_I0026035

Evo jos jednog linka, mozda vidite i neki drugi model koji bi mi odgovarao (do 1500e, eventualno moze i malo preko ako je nesto bas dobro u pitanju)

http://www.skroutz.gr/c/456/piano.html?keyphrase=clavinova

Tkodje, ako su cene u Srbiji za iste modele povoljnije (mada ne znam kako bi to islo u vezi carine), molim vas da me uputite gde treba:)

Hvala unapred!!!

Mislim da je bolje da se raspitaš kod ljudi koji su bliski tom specifičnom polju, možda najpre nekim ozbiljnim profesorima muzike, ipak se ovakve stvari retko kupuju i za profesionalne studije (zato što im retko treba, realno), a mogu slobodno reći nikada u slučaju kućnih producenata (kakvih je ovde najviše).

Hvala na informaciji! Sada makar znam gde da pitam kada budem kupovala odgovarajuce ozvucenje za novi klavir :)

Profesori muzike su mi preporucili da za te pare kupim jedan dobar polovni pianino. Smesno je to sto bih mogla i da organizujem put i sve ostalo da prenesem moj pianino iz Srbije do ovde, ali problem nastaje kada vec prec predje toliki put- ne bih mogla da ga unesem u stan, merila sam ali nikako, lift je mali, stepeniste je ok ali hodnici su uzasno uski. Kroz prozor ne moze jer je pristup dvoristu zatvoren...Bzvz...

Hvala ti u svakom slucaju! Mozda se neko i javi sa predlogom...

Nema na čemu, i drugi put! Hm, a jesi li razmišljala možda o nekoj "portabl" varijanti električnih klavira? Npr ovako nešto:

http://www.mitros-music.com/products/3740-CASIO_CDP-100/1/

http://www.mitros-music.com/products/3651-YAMAHA_DGX-630/3/

http://www.mitros-music.com/products/3650-YAMAHA_DGX-530/3/

Ne obraćaj pažnju na konretne modele, zaista ne znam ništa o tome, već mislim na konstrukciju. Pedale se mogu kupiti zasebno i u suštini dobijaš malo modernije i ne tako elegantno ali svakako mnogo praktičnije rešenje.

HVALA TI ZA SAJT!!!

uporedjivala sam cene, i zanimljivo, dosta su nize nego ovde (u Grckoj)! To je retkost, obicno su cene opreme, elektricnih uredjaja, mobilnih telefona itd nize nego u Srbiji!

Iskreno, nisam razmisljala o takvim modelima, deluju mi previse "digitalno", onako "sintisajzerski" (mada klavinova valjda to i jeste), i ne odgovara mi nesto sto nema stabilnu papucu jer papucu bas dosta koristim...A kolko sam ukapirala, i ove modele koje sam navela gore je moguce rasklopiti na delove- pogodnost sto se tice transporta, za mesto u stanu mi nije problem...

E hvala ti o5! sad bi trebalo da se raspitam u vezi carine, pa bi neko mogao da mi donese...

С обзиром да си навела да су могуће честе селидбе, не бих никако могао да ти саветујем да узимаш ове веће Клавинове. Евентуално да видиш моделе попут П70 и П140 са линкова које си послала. Само је питање да ли педале иду уз њих или треба посебно да се докупе.

Још једна варијанта би била, ако користиш рачунар, да набавиш МИДИ контролер + педале и да користиш програм ПианоТек (PianoTeq) који изврсно симулира клавир.

Даклем, за лакши транспорт је најбоље узети само варијанту са клавијатуром без уграђеног постоља, пошто варијанте са уграђеним постољем нису нешто значајније мање од пијанина.

Што се тиче МИДИ контролера, ту је мало пипаво, пошто треба да се нађе варијанта са квалитетним и тежим диркама, тако да би ту вероватно дошао у обзир неки КОРГ-ов контролер (са одговарајућим бројем дирки, јел'те). ;)

За педале нисам сигуран, нисам неки "свирач" па ми нису ни требале. :)

поз.

Boric, sad si me ubacio u dilemu... o takvim varijantama nisam razmisljala uopste a videla sam da im je i cena dosta povoljnija...Ranije sam imala prilike da sviram na ta takvim "stonim" klavirima, i nekako mi se uopste nisu svidjali, kao prvo razlika u taktilnosti i dinamici je bila ogromna! Verujem da je to u medjuvremenu dosta napredovalo, tako da isprobacu u svakom slucaju, hvala na savetu!

Onaj deo poruke:

Још једна варијанта би била, ако користиш рачунар, да набавиш МИДИ контролер + педале и да користиш програм ПианоТек (PianoTeq) који изврсно симулира клавир.
Што се тиче МИДИ контролера, ту је мало пипаво, пошто треба да се нађе варијанта са квалитетним и тежим диркама, тако да би ту вероватно дошао у обзир неки КОРГ-ов контролер (са одговарајућим бројем дирки, јел'те).

mi uopste nije jasan :lol: Da li bi bio ljubazan da mi prevedes molim te :) Sta je to MIDI, jel to neki softver?

Da ne ulazim u objašnjavanje MIDI protokola, poenta je da kupiš MIDI kontroler, a to je ustvari klavijatura koja ne proizvodi zvuk već šalje instrukcije softveru na računaru (ili sintisajzerskom modulu, ali 'ajde i u to da ne ulazimo, lol) koji onda interpretira te instrukcije i proizvodi odgovarajući zvuk. Pošto već imaš računar/laptop, ovo je ubedljivo najjeftinija moguća varijanta.

Samo pretpostavljam da ti se estetski nikako ne bi svidela ta opcija :) Ne bi ni meni, iskreno!

(offtopic: boriću, kad će one pawwine slike od letos? loooooooool)

Nije samo estetika u pitanju, nego sto mi to midi-idi-dodji deluje suvise komplikovano :D . Morala bih da nadjem nekog ovde da mi to namesti...Moracu da probam ipak negde da li mi odgovara (opet kazem, dinamski, zvucno i u dodiru). Ipak nekako imam utisak da su se ove druge, velike klavinove, vise priblizile pravom klaviru -polazim od toga da ako su se po izgledu priblizile, verovatno su i po zvuku (mozda nisam u pravu, zato i pitam ovde). Pokusala sam da sviram na nekoliko, jedna je bila u obliku bebi-koncetnog klavira (evo je i na linku ali zesce je skupa), i bila sam iznenadjena- naravno verovatno to nikada nece biti identicno ali je slicnost ipak zadovoljavajuca

Puno vam hvala momci!

МИДИ-МДОЂИ је некад био компликован, али сад већ има доста програма који не захтевају пуно мудрости.

Е, сад... Малко објашњења, по могућности што обичнијим језиком:

МИДИ - пуштен у промет почетком осамдесетих година у циљу да музичарима/музикантима олакша живот, како би стандардизовано повезивали своје инструменте, лакше бележили ноте за даљу репродукцију са тих или других машина и тако даље.

Због чега сам то теби препоручио:

- имаш рачунар, па што не би њега искористила за извор звука;

- ПианоТек програм је релативно нов и један од најреалнијих синтетизатора клавира (ако не и најреалнији!) за рачунар.

- МИДИ контролер, у овом случају клавијатура без звукова (како је то фино срочио друг-члан изнад), је обично врло једноставна за транспорт, а квалитетне постоје и могу да се нађу вероватно за мање новце него Клавинова или било који електрични клавир у рангу квалитета.

Поставка је врло једноставна и не би изискивало превише напрезања вијуга. Слушалице би укључивала у рачунар, а за то би већ могла да се консултујеш и овде шта и како ако се одлучиш за ту варијанту.

Е, сад.... Оно због чега би ипак можда требало да изабереш Клавинову, је потенцијалан лошији излаз из рачунара у односу на излаз из Клавинове. Квалитет звука који излази из рачунара највише зависи од звучне картице коју рачунар поседује. Пошто обично људи који се не баве музиком, не купују посебне, а још мање квалитетне звучне картице, обично имају интегрисане. Срећом, у последњих годину-две, те интегрисане су најзад достигле квалитет достојан помена, тако да можда ипак ту можеш наћи какву уштеду.

Но, ево ти линк ка програму о ком причам, ту можеш и послушати како то звучи, таман и да видиш да ли ти одговара излаз из рачунара:

http://www.pianoteq.com/

Ја тако пишем Рат и мир у свакој прилици, али надам се да нисам превише закомпилковао. :)

поз.

ОТ: konstrict: Пава заборавио да их покупи кад је био недавно код мене... :)

Ја тако пишем Рат и мир у свакој прилици, али надам се да нисам превише закомпилковао.

Oh, naprotiv, hvala ti na elaboratnosti i odvojenom vremenu!

I hvala za link i lepe trenutke provedene uzivajuci u muzici :)

Znas sta, meni ovo zvuci FENOMENALNO (na stranu sto su moji omiljeni kompozitori i moja omiljena Sopenova balada medju audio demos! )

Znaci, ovako sam ja to ukapirala (molim ispravite me ako nesto nije tacno):

Ako kupim to MIDIchudo tj klavijaturu (pod uslovom naravno da nije skracena- da ne fali neka oktava, da reaguje na pritisak identicno ili slicno kao klavir) onda:

- moram da kupim i odgovarajuci stalak (jer ne ide da je drzim na "astalu" jelte)

- moram da imam dobru zvucnu kartu (mada imam prilicno nadrkan laptop, vrlo popularan i medju gejmerima pa pretpostavljam da je pripadajuca zvucna karta makar solidna...dakle to je Realtek high definition audio alc889, verzija drajvera je 6.01.5582 -meni ovo ne predstavlja nista, cak eto prvi put sam posle vise od pola godine koliko ga imam pogledala koja je zvucna u pitanju)

- moram da nabavim taj pianoteq program

- moram da kupim odgovarajuce ozvucenje, koje se povezuje na laptop/comp (?) i slusalice naravno

--> pitanje: sta je sa levom pedalom???

Ako uzmem klavinovu, dacu vise kinte ali:

-->ajde prvo glupo pitanje al za svaki slucaj: jel sam dobro ukapirala da klavinova NEMA svoje, ugradjeno ozvucenje, nego se uvek povezuje na spoljno??? U tom slucaju:

- moram da kupim ozvucenje i sluske

- nije mi potrebna zvucna karta (jel tako??)

- nije mi potreban laptop (??)

Mozda je ova prva varijanta ipak bolja, da prodjem jeftinije sa klavijaturom pa da dam vise para na neko dobro ozvucenje (koje je korisno u svakom slucaju, sa ili bez klavijature)

Pozdrav obojici (pozdrav i za Pavu :D )

Sad sam gledao direktno na Yamaha sajtu, evo šta kaže za CLP320:

• Dark Rosewood / Cherry / Mahogany / Polished Ebony

• 88-key GH (Graded Hammer) keyboard

• Pure CF Sampling

• 3-step AWM (Advanced Wave Memory) Dynamic Stereo Sampling tone

generation

• 10 Voices

• 128-note polyphony

• Dual

• Digital Effects (Reverb)

• 1-track recording

• Internal Flash ROM for song memory

• 7 temperaments

• Amplifier 20W x 2

• Speaker System - (Oval (4 3/4" x 2 3/8") x 2

• Metronome

• Three foot pedals

• MIDI IN / OUT ^_^

• Sliding key cover

• Dual headphone jacks

• Headphone hanger

• 50 built-in demonstration piano songs with sheet music

Dakle, ne treba ti ni ozvučenje, samo slušalice za kasne sate. Ukratko, ovde dobijaš sve u paketu, a što i ne bi za taj novac :)

Za MIDI mi - dođi mi... postoje naravno klavijature sa 88 dirki, ja doduše još nisam video da imaju priključke za više od jedne pedale, ali meni to nije nikad ni trebalo, tako da to ne znači da ne postoji (samo definitivno nije čest slučaj). Instinktivno kapiram da mora da ima makar neki model za više pedala jer ako već prave te sa 88 dirki koje pritom navodno imitiraju klavir po osetljivosti onda valjda razmišljaju i o više pedala.

Realno, nije poenta šta tebi treba, nego da te nateramo da kupiš svu tu MIDI opremu, nabudžiš sve u i oko računara, batališ sviranje klasike i počneš da snimaš sopstvenu muziku. Kapiram da bi to i Pawwa voleo. :)

Realno, nije poenta šta tebi treba, nego da te nateramo da kupiš svu tu MIDI opremu, nabudžiš sve u i oko računara, batališ sviranje klasike i počneš da snimaš sopstvenu muziku. Kapiram da bi to i Pawwa voleo.

:lol: aha, znaci u tome je poenta!!! :lol:

Jao gde cu jos i (i ja) muziku da pravim, vec na svetu ima toliko dobre muzike, a i to zahteva puno odricanja a ja stvarno pored mog posla i jos puno stvari u koje se petljam nemam vise cega da se odreknem! (odrekla bih se sna, ali ionako vec malo spavam). Tu vise volim da budem "pasivni konzument", jer muziku zaista obozavam i zao mi je sto od citavog okeana dobre muzike za zivota necu stici da preslusam ni kap...a koliko je tek nota koje bih volela da procitam...

Sto se tice pedale za midi (btw jel se to kupuje dodatno?), verovatno je to klavirska desna pedala (za odlaganje, koja podize prigusivace sa zica pa daju onaj treperav, bogat zvuk), koju najcesce i koristim (znaci ne leva nego desna- pogresih gore)...srednja pedala se gotovo i ne koristi (vecina klavira je i nema) a logicno ona za prigusivanje (leva) mi nije potrebna ako imam slusalice.

E aj sad, kad si vec napisao, prevedi ovo:

• Dark Rosewood / Cherry / Mahogany / Polished Ebony

---ok, to kapiram :D

• 88-key GH (Graded Hammer) keyboard

---i ovo :D

• Pure CF Sampling

generation

• 10 Voices

• 128-note polyphony

• Dual

• 1-track recording

---pretpostavljam sta je

• Internal Flash ROM for song memory

• 7 temperaments

• Amplifier 20W x 2

• Metronome

---korisno, mada nikad nisam imala naviku da ga koristim

• Three foot pedals

---ok, rekosmo za pedale, znaci desna mi je najbitnija

• MIDI IN / OUT

• Sliding key cover

---dobro,...

• Dual headphone jacks

---ok,...

• Headphone hanger

• 50 built-in demonstration piano songs with sheet music

---zanimljivo, al mi ne treba ni ovo

• Pure CF Sampling

generation

^ Neki fensi izrazi za njihovu tehnologiju po kojoj je realizovan zvuk. Čitao sam nešto malo, semplovali su pravi klavir u ne znam koliko varijanti, blabla, tako da je poenta da zvuk nije sintetizovan već je originalni zvuk klavira, usnimljen. Što je super, naravno.

• 10 Voices

• 128-note polyphony

Valjda 10 varijacija zvuka, ako nisam nešto pobrkao, a 128-notna polifonija je da može istovremeno da proizvede toliko zvukova (a da jedan ne ukine drugi). Samo mi nije jasno, kako proizvodi više zvukova nego što ima dirki, lol?

edit, našao sam ovo:

The CLP 320 comes with 10 different voices ranging from pianos and organs to harpsichords, and strings.

Eho efekat, verovatno da bi zvuk bio puniji, da simulira koncertnu dvoranu ili tako nešto.

• Amplifier 20W x 2

Pa imaš pojačalo koje isporučuje po 20W svakom od zvučnika (više nego dovoljno, mislim da bi mogla u Areni da sviraš sa tim, lol)

Drugo sve je ili suviše očigledno ili ne znam šta je :)

Спецификације Клавинове ти нису сад толико битне, да улазиш у ситна цревца.

Битно је да она сигурно пружа врхунски квалитет, нешто у чему је Јамаха веома добра уназад брдо година. ;)

10 гласова - је колико се сећам да може 10 инструмената да свира (мултитимбралност?) у исто време, али сам можда то ја побркао. ;)

То верујем да има везе са репродукцијом са рачунара/секвенцера преко МИДИ-ми-ДОЂИ-ми. ;)

Извучено са препоруке ПианоТек сајта:

http://www.cme-pro.com/en/product-detail.php?product_id=19

Клавијатуре су изгледа данас малко проблематичне, а оне које су гарантованог квалитета коштају ко јевтиније Клавинове... :(

Елем:

http://www.m-audio.com/products/en_us/KeystationPro88.html (лично не верујем у квалитет)

Најбоље би било, ако можеш да прошеташ до неке продавнице музичке опреме, да видиш шта имају од понуде.

Сад имаш некакву идеју о опцијама, па кад установиш шта ти одговара, онда тражиш цене. ;)

Ово да се бациш на продукцију сопствене музике, никад није на одмет. Испуњава додатно. ;)

Али опет, имаш своје приоритете, те се према њима и опходи.

поз.

10 гласова - је колико се сећам да може 10 инструмената да свира (мултитимбралност?) у исто време, али сам можда то ја побркао. ;)

Morao sam i ja da proveravam, jer sam brkao to i polifoniju, ali ovo o čemu pričaš se ispostavilo ipak da je polifonija, a tih 10 glasova su, kao što kaže u onoj rečenici što sam dodao posle, zapravo 10 različitih zvukova, izgleda da ima harfu i slične stvari, ne samo klavir. :)

Hvala vam sto ste ovako lepo objasnili, stavku po stavku, ne ide mi se u sitna crevca ali me je ipak zanimalo da znam sta je to silno u tolikim shiframa sto treba da platim. I deluje mi sasvim ok ono gore (clp320)

Клавијатуре су изгледа данас малко проблематичне, а оне које су гарантованог квалитета коштају ко јевтиније Клавинове...

Znaci ili cu da uzmem klavinovu i zavrsim pricu, ili cu da idem na ovu varijantu za koju vi pledirate s tim sto cu morati da kupujem i svu dodatnu opremu (btw, ne odgovoriste mi za zvucnu kartu, jel dovoljna ona koju imam na laptopu?). Jedino se pitam, a to je ujedno i pitanje za vas, da nece mozda sve to na kraju da izadje i skuplje od klavinove??...Ok u ovom drugom slucaju mi je to sto bi makar imala dobro ozvucenje za stan :)

...Toga sam se i plasila :( ... kadgod zelis nesto da kupis od opreme i potrazis savet na nekom ovakvom forumu, pojavi se desetak manijaka koji ti predloze jos dvadeset stvari koje i ne razumes i naprave ti dilemu :lol: Salim se naravno, momci jako ste mi pomogli, hvala vam puno! Videli ste na mom profilu sta ja znam i sta radim pa ako vam ikada zatreba bilo sta ili bilo kakav savet obavezno se javite!!!

Ja cu svakako malo prosetati po radnjama, isprobati, raspitati se jos malo, pa se javljam opet kad budem imala neko pitanje, da me ponovo zbunite :lol:

Veliki pozdrav i laku noc vam zelim!

Ma uzmi Yamahu (ili nešto slično)i gotova stvar, naravno, kada isprobaš prvo :)

OK, pitaću te za kombinacije boja kada budem krečio zidove na leto i uopšte to uređenje enterijera, a za ples si mi daleko :lol:

Šalim se, naravno, laku noć! ^_^

^ :lol: :lol: :lol: :lol:

Елем, звучна у лапу који имаш би требало да буде задовољавајућег квалитета.

С те стране не би требало да улажеш више.

Што се тиче "озвучења", не знам како слушаш музику, филмове и остале звукове са компа иначе, али имаш излаз који можеш користити за слушалице и/или прикачиш на појачало/стуб...

Право да ти кажем, некако бих ти најрадије препоручио да узмеш Клавинову, јер нисам сигуран у цене ове "наше" комбинације, мада би она требало да може да испадне доста јевтинија.

Обавезно тражиш тзв. "hammer action keys".

Ја никако да саватам комшију који има неку попут те 320, па да га приупитам за јуначко здравље.

Ако узмеш МИДИ-ми комбинацију и уштедиш неке солидне новце, да нас водиш на неки сладолед/пиће кад сврнеш у Београд. ;)

поз.