Jump to content

Mikrofon_pecaljka

Share

Recommended Posts

POšto nisam stručan na polju ozvucenja i audio produkcije, hteo bih da zamolim znalce da mi preporuče neki mikrofon za pecaljku koji bi se kačio na kameru. Mikrofon treba da hvata lepo zvuk sa neke optimalne udaljenosti od onoga ko govori (obicni mikrofoni hvataju zvuk samo blizu usta)

Kad predlozite konkretan model, recite i gde to ima da se kupi.

Inace, interesuju me neke jeftinije varijante.

Puno se zahvaljujem svima na razumevanju,

Miloš

• 4 months later...
POšto nisam stručan na polju ozvucenja i audio produkcije, hteo bih da zamolim znalce da mi preporuče neki mikrofon za pecaljku koji bi se kačio na kameru. Mikrofon treba da hvata lepo zvuk sa neke optimalne udaljenosti od onoga ko govori (obicni mikrofoni hvataju zvuk samo blizu usta)

Kad predlozite konkretan model, recite i gde to ima da se kupi.

Inace, interesuju me neke jeftinije varijante.

Puno se zahvaljujem svima na razumevanju,

Miloš

Ja sam radio sa behringer b1 i rode nt1.to su kondenzatorski mikrofoni ,fino hvataju zvuk.Imas ih u Artistu.pozz

^ Za klasicne kondenzatorske treba "fantomsko" napajanje (48V), ne verujem da to tek tako moze da se ubudzi u kameru.

Tebi treba ovako nesto verovatno:

http://www.rodemic.com/microphone.php?product=VideoMic

Nije dinamicki mikrofon pa da mora da bude nabijen nekome uz usta, ali je direkcionalni, tako da ovako izgleda kako hvata zvuk u prostoru:

videomic_polar.jpg

Vidim da ima i neki BeyerDynamic MCE 86 II S, to mozes naci u firmi Artist Systems (a i onaj Rode najverovatnije isto tamo).

Samo sto ne verujem da je bilo sta od ovoga jeftino, obe marke su vrhunske, niti bih znao gde mogu da se nadju jeftine stvari za ovako specijalizovanu upotrebu.

• 2 weeks later...

....Vidim da osvezhiste temu posle par meseci, pa reko da uskocim.Ako ne da pomognemo nasem drugaru sto je zapoceo temu, onda bar nekom ko naidje sa slicnim problemom...

Mikrofon kakav se ovde trazi, najcesce je u katalozima obelezen pod boom mic (otuda u spicama filmova boom operator-mikroman).To je kondenzatorski mikrofon koji za svoj rad zahteva izvesnu struju za rad koju prima preko sopstvene baterije ili preko tzv.Phantom napajanja(sa kamere ili snimaca zvuka-miksera i sl.) Njegova karakteristika usmerenosti je superkardioida (poput ovog konstrict-ovog grafikona za rode), ili hiperkardioida, a najcesce ultrakardioida- tzv. "shotgun" mikrofoni najvece usmerenosti....Na samom gore postavljenom grafikonu mozes videti sta se desava sa frekvencijama ako izvor zvuka krene da se pomera izvan centralne ose mikrofona, kako prvo nestaju visoke frekvencije (zelena), pa zatim sve do niskih( crvena)...To ne znaci da ce mikrofon biti gluv na sve izvan tog polja, vec samo da ce to biti tesko upotrebljivo (mutan,nerazumljiv dijalog npr.).Medjutim mikrofon vece usmerenosti(tipa shotgun), ce na vecoj razdaljini ,ako se znalacki koristi, dati mnogo upotrbljiviji snimak od shireg...

E sad,mikrofoni za kamere variraju od kardioida, do hiperkardioida, mogu beleziti sasvim pristojan takozvani IT ton (zvuk opste atmosfere), i ponekad se ,ali samo ponekad, u tv-produkciji i eventualno dokumentarnoj produkciji ,zaista koriste da snime razgovor...Mnogo cesce se koristi mikrofon na pecaljki, velike usmerenosti, kojim zato upravlja mikroman, gledajuci po prostoru, dubini kadra,ostavljenju senke u pozadini istog <_< ,i sl.,kako da pod odredjenim uglom najbolje "upeca" po osi mikrofona usta glumaca/voditelja...Cesto se u zadnje vreme to radi i u kombinaciji sa cuvenim "bubicama",mislim da cak i fanovi popularnih zabavnih programa znaju za ovaj naziv,malim daljinskim mikrofonima, koju mogu po potrebi biti i sakriveni u garderobi/kostimu...

Mikrofoni za ovu namenu nisu bas jeftini, tj. bolje reci da jeftini proizvodjaci,kojih u ostalim vrstama mikrofona ima pooodooosta,jos uvek nisu usli i na ovaj deo trzista.Mozda i zato sto se od takvog komada opreme ipak ocekuje kakva-takva pouzdanost, sto sa slabom kontrolom finalnog proizvoda kakvu ovi imaju nije bas moguce postici...

Zasad......Pozdrav sviju i sva!!!