jandrik Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 Help!!! Da li neko zna kako da neutralisem efekat (boje, osvetljenje..) koji blic ostavi na portretu? Drugim recima, hteo bih da izmenim portret koji sam uslikao u zatvorenoj prostoriji koristeci built in blic tako da izgleda kao da je uslikan pod prirodnim svetlom. Mnogo toga sam pokusao, ali portret i dalje izgleda "ispeglano" i sa tim, neprijatnim blic bojama. Hvala unapred!
-=: soNic :=- Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 slikao si sa blicem a zhelis da izgleda kao prirodno svetlo? i to zhelis u fotoshopu da uradis? :) ako sam te dobro razumeo.. .. mislim da je resenje da "uslikas" portret u prirodnom svetlu bez blica a ne da popravljas nesto sto se popraviti ne da. ..
jandrik Posted February 9, 2009 Author Report Posted February 9, 2009 slikao si sa blicem a zhelis da izgleda kao prirodno svetlo? i to zhelis u fotoshopu da uradis? :) ako sam te dobro razumeo.. .. mislim da je resenje da "uslikas" portret u prirodnom svetlu bez blica a ne da popravljas nesto sto se popraviti ne da. .. Slazem se u potpunosti i to je ono sto radim kad kod sam u mogucnosti, ali imam par dobrih snimaka koje bih voleo, ako je moguce, da doteram u PS-u, jer "Gre'ota da se baci..." Nego, da li ima neko sa nekim konstruktivnijim savetom ili ne postoji resenje?
BIT Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 probaj video uputstvo "Kelby Training - Beauty and Portrait Retouching Kit" 605MB, nije ga teško naći na netu. Ako ne uspeš javi na PM.
banne Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 za pochetak poskidaj sav odsjaj na licu, i sve oshtre senke.
xanadu Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 Probaj sa ovim, rezultati nisu spektakularni ali zna da pomogne i uštedi vreme... http://www.imagetrendsinc.com/products/prodpage_shine.asp
jandrik Posted February 9, 2009 Author Report Posted February 9, 2009 probaj video uputstvo "Kelby Training - Beauty and Portrait Retouching Kit" 605MB, nije ga teško naći na netu. Ako ne uspeš javi na PM. Hvala. Uravo skidam Kelbija, pa da vidim sta momak zna.
jandrik Posted February 9, 2009 Author Report Posted February 9, 2009 okaci neki da probamo,ako moze Moze, kako da ne. Samo cu postaviti fotku koja nije u komercijalne svrhe za razliku od gore pomenutih portreta, a odgovara situaciji. http://www.flickr.com/photos/7971517@N04/3266806473/
jandrik Posted February 9, 2009 Author Report Posted February 9, 2009 E, da... mozda ne bi bilo lose da vam pokazem sta sam ja "uspeo" da uradim na tu temu. Nisam bas previse zadovoljan, ali mozda moze da prodje. http://www.stockxpert.com/browse_image/view/33181131 Ako je neko uspeo efikasno da otkloni blic efekat sa fotke, a posebno portreta, mogao bi sve da nas "pocasti" fotkama pre i posle.
jovbranko Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 ^ :lol: Nisam hteo da se mešam, ali ljudi stvarno... Pa neki od vas su fotografi... Ja razumem da hoćete da pomognete, ali bre ovakva pitanja... Ccccc...
BIT Posted February 9, 2009 Report Posted February 9, 2009 :rolleyes: беспотребно увредљив садржај поруке. нису сви професионалци као Ви, највећи број је чланова аматера и хобиста, млађих и старијих, који можда и по први пут инсталирају Адобе, на ком другом форуму може да се пита у вези обраде фотографије, па била та обрада и прва у животу него на овом форуму, валда за то и служи форум, такође нису сви вични информационим технологијама нити су капацитети свима исти. свакодневно се нешто пита у журби, иако одговор на питање дође сам, након неког времена. тако да: нема глупих питања, има само глупих... а овај ваш само потврђује ту изреку.
KinteC Posted February 10, 2009 Report Posted February 10, 2009 Refleksije- mogu se ukloniti boje- mogu se korigovati Ostre senke- zavisi, ali se moze i to donekle korigovati Tip osvetljenja- direktan flash se vidi pa se vidi i tu pomoci nema U prevodu, jedna od razlika izmedju dobre i lose fotografije je u osvetljenju, a ne u obradi. (jer kako god da je dobro obradjena neka losa fotografija- delovace amaterski)
gizmo Posted February 10, 2009 Report Posted February 10, 2009 Pored vec pomenutog ublazavanja senki i refleksija probaj i sa filterom render - light da dobijes malo drugacije svetlo.
jandrik Posted February 10, 2009 Author Report Posted February 10, 2009 Hvala vam svima na odgovorima. Nesto od predlozenog sam probao, a eksperimentisacu i sa ostalim savetima. Licno, ovo za mene predstavlja veliki izazov. Volim da fotografisem i to radim jos uvek amaterski, ali tezim da to popnem na profi nivo. Takodje, volim da se "igram" u PS-u i smatram da je moguce skoro sve odraditi u njemu. Nastavicu da pokusavam dok rezultati ne budu zadovoljavajuci. Ovim ne zatvaram temu (iako tako, mozda, zvuci). Slobodno nastavite da saljete predloge i savete ili, cak, vase radove na ovu temu.
BigBoy Posted February 10, 2009 Report Posted February 10, 2009 Volim da fotografisem i to radim jos uvek amaterski, ali tezim da to popnem na profi nivo. volim da se "igram" u PS-u i smatram da je moguce skoro sve odraditi u njemu. Ove dve izjave nikako ne idu zajedno, inace bi svi fotografisali mobilnim telefonima i od toga pravili profi fotke u ps. Shvati, ne moze to tako, jednog dana ces i sam to shvatiti.
IRdesign Posted February 10, 2009 Report Posted February 10, 2009 ^ To je pravi odgovor,svaka cast ;)
KinteC Posted February 10, 2009 Report Posted February 10, 2009 Pa moguce je sve odraditi u photoshopu...otvoris beo papir, i onda krenes da crtas :D (sto naravno nema veze sa fotografijom)
jovbranko Posted February 10, 2009 Report Posted February 10, 2009 @ bit Odreagovao sam na neozbiljan pristup problemu samog autora. Tek kasnije, se uozbiljio pa okačio konačno fotku da ostali ne tapkaju u mraku. Dotle je tema izgledala kao zezanje maltene, ponajviše zbog samog autora. A kako vidim i nastavlja se u tom pravcu... Ako imaš šta da mi kažeš tu sam na pp. Nema potrebe da uvijaš to u neku "kulturu". Insistiram da čujem šta sam to uvredljivo rekao. Pozdrav.
jandrik Posted February 11, 2009 Author Report Posted February 11, 2009 Ozbiljan ili neozbiljan pristup? Hmm... stvar interpretacije. Mozda bih i ja to tako protumacio da mi ne nedostaje nadobudnost. Sve sto sam hteo da saznam je da li je moguce odraditi ono cime se bavi ova teme ili ne i na koji nacin. Smatrao sam da je ovo pravo mesto za takvo pitanje, ali ocigledno sam se gadno zeznuo. Izgleda da je bespotrebna rasprava i pametovanje radi istog tipicno ne samo za srpski parlament, vec i sire. Ponavljam, ako neko ima nesto pametno da kaze, pa makar i svoje misljenje da se ova tema bavi nemogucim, dobro je dosao, a za one pametne bih preporucio neko kafance, npr. "Tri Tiganja" kod Kaludjerice. Kome smeta ova tema, neka je slobodno, nasiroko, zaobidje.
banne Posted February 11, 2009 Report Posted February 11, 2009 pazi, mozesh ti u ps-u odradisti sve i svashta. pitanje je dal' je to tebi isplatljivo shto psihichki shto novchano. prava stvar je, k'o shto kintec reche, savladaj svetlo, pa em znash bolje da slikash, em ti treba manje vremena za post produkciju.
jovbranko Posted February 11, 2009 Report Posted February 11, 2009 @ jandrik Kao što rekoh... Definitivno neozbiljan pristup. 1. Postavio si pitanje u pogrešnom delu foruma, fotografski podforum je pravo mesto za to. Da si bolje gledao video bi. 2. Postavio si pitanje toliko uopšteno da uopštenije nije moglo biti. Ljudi iz tebe izvlače dodatna objašnjenja na kaščicu umesto da se minimalno potrudiš i detaljno objasniš o čemu se radi. 3. Onda si rekao Uravo skidam Kelbija, pa da vidim sta momak zna. 4. Na kraju si krenuo sa pričom da u Photoshopu sve može i da ti je zanimljivo da se "igraš". Dakle, ja i dalje mislim da si temi pristupio potpuno neozbiljno šta god ti tvrdio. A neki od ljudi koji su ti posvetili vreme su pravi profesionalci i dali su ti vrlo dobre odgovore. Kasnije si valjda to uvideo pa si se uozbiljio. Kad isprobaš alate i savete koje su ti ljudi dali i kad odgledaš neki od Kelby-jevih kurseva onda se slobodno ponovo oglasi u temi pa reci da li je moja reakcija bila neprimerena. Ili se razočaravaj, zgražavaj i očajavaj do mile volje i utapaj tugu u ta "Tri Tiganja". ;) Pozdrav.
zlatiborac Posted February 15, 2009 Report Posted February 15, 2009 Branko ala je tebe lako baciti u "flame" :) Dodje ti lik koji se generalno sprda (iako on sam to i ne zna ali njegovo pitanje je sprdachina), a onda se drugi pozali da nisu svi profiji i ti cesh sad da lomish glavu oko njih :) Pokushao si da objasnish, i to je to sa tvoje strane. Pusti momke onda neka se snalaze, ti si pomogao koliko si mogao ;) Chill out Brankic :)
jovbranko Posted February 15, 2009 Report Posted February 15, 2009 Ovo za Kelbija me ujelo za srce pa nisam mogao da ne prokomentarišem... :D
Recommended Posts