Sacha Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Jedan prijatelj koji radi preko 99designs.com me zamolio da mu pomognem oko sledeceg problema. Naime, klijenti mu cesto (naknadno) traze da logo koji odradi u Illustratoru iz CMYK vrednosti prebaci u Pantone. Njegovo pitanje glasi: "Kako da se iz CMYK boje nadje odgovarajuca Pantone boja (u Illustratoru)?". Da li je pitanje formulisano jasno ili nije ja zaista ne znam, jer sam vec duze vremena u RGB svetu, a dok sam radio u CMYK-u, graf. operateri bi odradili konverzije, eventualno bi trazili moju pomoc u definisanju pantone vrednosti ali uz pomoc Pantone Color book-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukira Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 U Illustratoru CS3 i CS4 postoji odlična opcija za promenu boja na crtežu, Recolor Artwork. Evo i kraćeg uputstva za jedan od načina: Selektuj objekte na crtežu kojima želiš da promeniš boju. Pritisni dugme Recolor Artwork iz palete Control (traka sa opcijama) U okviru za dijalog Recolor Artwork pritisni ikonu Get color from selected art (pipeta) Pritisni ikonu Color Reduction Options i u okviru Ricolor Options izaberi Limit To Library > Color Books > PANTONE Solid Coated i pritisni dugme OK Pritisni ikonu New Color Group ukoliko želiš da sačuvaš tu grupu Pantone boja Čekiraj opciju Recolor Art u levom uglu okvira za dijalog i pritisni dugme OK Svi selektovani objekti će sada biti obojeni odgovarajućom Pantone bojom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sacha Posted January 21, 2009 Author Report Share Posted January 21, 2009 U Illustratoru CS3 i CS4 postoji odlična opcija za promenu boja na crtežu, Recolor Artwork. Evo i kraćeg uputstva za jedan od načina: Selektuj objekte na crtežu kojima želiš da promeniš boju. Pritisni dugme Recolor Artwork iz palete Control (traka sa opcijama) U okviru za dijalog Recolor Artwork pritisni ikonu Get color from selected art (pipeta) Pritisni ikonu Color Reduction Options i u okviru Ricolor Options izaberi Limit To Library > Color Books > PANTONE Solid Coated i pritisni dugme OK Pritisni ikonu New Color Group ukoliko želiš da sačuvaš tu grupu Pantone boja Čekiraj opciju Recolor Art u levom uglu okvira za dijalog i pritisni dugme OK Svi selektovani objekti će sada biti obojeni odgovarajućom Pantone bojom. Hvala, proslediću odgovor :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Ako sam ja dobro shvatio šta tvom prijatelju treba Bukira nije odgovorio na tvoje pitanje... Ako ti treba najbliža PANTONE boja zadatim CMYK vrednostima, onda najbolje koristi PS. 1. Odeš u COLOR PICKER 2. Upišeš vrednosti CMYK 3. Klikneš na COLOR LIBRARIES 4. Iz padajuće liste na vrhu prozora odabereš PANTONE paletu koja ti treba 5. PS te odmah vodi na najbližu boju iz te palete koja odgovara CMYK-u. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sacha Posted January 21, 2009 Author Report Share Posted January 21, 2009 Ako sam ja dobro shvatio šta tvom prijatelju treba Bukira nije odgovorio na tvoje pitanje... Ako ti treba najbliža PANTONE boja zadatim CMYK vrednostima, onda najbolje koristi PS. 1. Odeš u COLOR PICKER 2. Upišeš vrednosti CMYK 3. Klikneš na COLOR LIBRARIES 4. Iz padajuće liste na vrhu prozora odabereš PANTONE paletu koja ti treba 5. PS te odmah vodi na najbližu boju iz te palete koja odgovara CMYK-u. Pozdrav. Bukira-in odgovor je perfektan.Provereno, jos jednom hvala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balkan boy Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 tacna konverzija NEPOSTOJI, vec postoji priblizna. ja, licno (radim u cs2 paketu) za konverziju koristim photoshop cs2 i coredraw, proverim procente kod oba programa i onda izaberem koji mi vise odgovara. kod ovakvih poslova, gde se insistira na panton vrednostima, najpametnije je odmah definisati panton boje, a zatim te boje prevesti u cmyk boje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BT Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 Ovo što reče Balkan boy je JEDINI ispravan način. UVEK (ajd da ne budem isključiv u 99% slučajeva) se pri dizajniranju logotipa koristi panton, ne zato što je to fancy, već iz vrlo praktičnih razloga. Zašto nešto štampati iz 4 boje, tj. cmyk-a, ukoliko u logotipu imaš realno samo dve. Ako je panton to i jesu dve boje, a ako je cmyk, to su najčešće sve 4. Tako da u zavisnosti od tiraža cena može biti i 40% manja za štampu iz dve boje, a da ne pričamo o tome da kada štampaš neku boju iz cmyk-a u dve različite štamparije da nema šanse da ispadne ista. Ovako lepo svako ima istu panton kartu koju im možeš poturiti pod nos i reći: "Hej to nije ta boja gospodine štamparu!" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sacha Posted January 23, 2009 Author Report Share Posted January 23, 2009 Hvala jos jednom svima na pomoci :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts