Jump to content

The Making of a Website

gagi

Recommended Posts

Ovo je meni najveci problem. Ljudi (iz mog licnog iskustva samo govorim) stavljaju dizajn na poslednje mesto, i pravo da vam kazem dobijam neki osecaj kao da zale pare koje ce dati dizajneru da napravi CSS+XHTML.

U tom slucaju moras da se iscimas troduplo vise jer prakticno "izmisljas" sadrzaj i dizajniras taj imaginarni sadrzaj samo da bi neki direktor baja to mogao da ima odstampano na papiru jer naravno pred racunarom se oseca inferiorno i lose.

To na zalost najverovatnije znaci da ces ti dobar deo posla morati da radis opet, ako te ukenja ostavice ti na miru neke osnovne elemente (header, navigacija ...).

On the side note, ako nesto mrzim da radim to su ono, full blown mockup-i, jednostavno mi je jako tesko da se ubacim u taj trip i da na taj nacin razmisljam kada krecem sa sajtom.

Kod mene sve ide od papira i onako -- bas grubo. Onda pustim da to malo odlezi (dan--dva) pa na kraju to ispadne nesto sto pomalo podseca na inicijalnu ideju. :)

Ali to je ok, tada imam osecaj da sam stvarno poradio na necemu i da je to "evoluiralo" dok je bilo u mojim rukama.

Jako mi je drago da je postavljena ova tema i mislim da je razmena ovakvih iskustava veoma bitna.

Samo da se zahvalim na Manchester Orchestra bendu :)

• 1 month later...
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sve čestitke. Najbolja tema o izradi Web sajtova koju sam do sada video na srpskom jeziku.

Pa da se pridružim sa doprinosom:

- Rešenje pitanja dolaženja do sadržaja pre samog dizajna - Content Plan (pregledati ceo sajt)

- Funkcionalna specifikacija - tutorijal

Inače, kompletnu priču o dokumentaciji koja prati izradu Web sajta predajem na Spec. studijama (link u potpisu), predmet Internet marketing (pitati Mungosa za mišljenje).

Na predmetu Project management u e-poslovanju, između ostalog se predstavlja Microsoftova i IBM-ova metodologija izrade sajtova:

1. IBM - Rational Unified Process (odnosi se na izradu softvera, ali se lako prebacuje u okruženje PM za izradu Web sajtova)

2. Microsoft - Pristup planiranju izrade Web sajtova

Btw. (za one koji ne znaju) MS metodologija MSF (Microsoft Solution Framework) je veoma interesanta kao sistem preporuka za izradu softverskih projekata. Za one koje interesuje ova tematika, neka pregledaju i ostale metodologije grupnog rada na softveru.

• 8 months later...

Mozda ove mape nisu toliko za behind the schene, but... meni su zanimljive.

XPLANE - Firma koja cjeli svoj biznis vrti oko pravljenja mapa/diagrama, kako bi kompleksne aplikacije predstavili na jednostavan nacin. Lista klienta izgleda zanimljiva, sto znaci da ovaki diagrami definitivno imaju svoju svrhu i mjesto.

Par primjera u PDF formatu:

http://www.xplane.com/downloads

Kad sam ovo vidjeo, morao sam svoje stare (ruzen) sitemaps da preradim, dosta je bilo blamage... :)

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Pozdrav momci!

Samo da se nabrzaka javim i da vam se svima koji ucestvujete zahvalim sto ste otvorili ovu temu i što je neiscrpno komentarišete i dopunjajete... ako vam išta znači evo tri sata nisam makeo sa stolice čitajuči samo ovu temu... :) bookmark mi se zapalio... heh... iskreno da kažem iako nisam početnik što se tiče web dizajna mnogo stvari mi se iskristaliziralo... počev od pregovora pa do same organizacije i realizacije projekta. Nadam se da ću u skorije vrijeme i ja da se uključim u rad ovog sajta.

Srdacan pozdrav svoj raji sa sajta iz šeher Sarajeva :rolleyes:

• 10 months later...

http://www.totaltraining.com/prod/outlines...bsitedesign.asp

Vec par dana gledam ovaj tutorial.... neki su rekli da je to samo reklama za Adobe ali se meni i pored toga mnogo svidja.... jednostavno ima "flow" i nije vam dosadno dok gledate....

ja sam preksinoc 3 put zaspao od iznemoglosti koliko sam zheleo da gledam tutorial... na kraju sam oko 7-7:30 otishao da spavam....

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Izvinjavam se što pokrećem staru temu, ali postovi na početku teme su stvarno dobri. Šteta što linkovi ka primerima procesa izrade web sajta ne rade.

Bilo bi dobro ako bi neko mogao da ih obnovi, ili da okači neki novi primer koji je u skorije vreme radio.

Hvala.

• 3 months later...

Isto je i mene zivo interesovalo kako sta izgleda, ali linkovi nerade. Ako ima jos nekog da bi zeleo isto ovo da sazna tj pogleda neka se oglasi, pa ce valjda neko od iskusnijih kolega da postavi opet nesto.

Hvala unapred.

Ovo je ono sto sam trazio. Super je sve objasnjeno.

Hvala puno na ovome i sto si otvorio zanimljivu temu. ;)

• 6 months later...
  • 1 year later...
  • 2 years later...
Mene bas interesuje kako si se ti dokopao ove teme :)

Ne razumem te?

Lepo, startovao browser, uneo adresu ovog foruma, našao mesto gde da postavim link i to bi bilo to. Bilo je tu još nekih dodatnih radnji (srk kafe pre i posle pisanja, odgovor na jedan telefonski poziv i poseta WX-u)

Zadovoljan? ;)