Jump to content

TEST: Sigma DP1

deus&machina

Recommended Posts

U davna vremena kada su ljudska bića još uvek koristila film, kompaktni aparati sa brzim fiksnim objektivima bejahu izbor mnogih fotografa kojima je trebao kvalitet u džepu. Kada su digitalci svih oblika, boja i vličina preplavili tržište izbor džepnog pratioca je samo naizgled bio lak. Mali senzori malih aparata su vukli i vuku i dalje čitav niz problema poput ograničenog dinamičkog opsega, ogromnog polja dubinske oštrine i (čast nekolicini izuzetaka) loš kvalitet fotografija pri višim ISO vrednostima.

Mnogi su sanjali APS-C senzor u telu dimenzija sličnih nekom Canon G modelu. San je u javu pretvorila Sigma kada je najavila model DP-1. Najava je stvarno obećavala jer je DP-1 u kompaktnom telu donosio Foveon senzor APS-C formata (1.7 puta manji od ''Lajka'' formata) i fiksni, doduše spor (F4), objektiv čija žižna daljina iznosi 28mm. Ovako, što se kaže na prvu, činilo se da će DSLR kvalitet stvarno da se preseli u džepove. Čekanje od najave do pojave na tržištu, neviđeno dugačko je konačno prošlo i...

Sigma%20DP1_html_m2bdff10b.jpg

Ceo test pogledajte na već poznatom mestu

Lepo ispričano i vrlo korisno. Taman da me mine želja da ga i probam. Više me LX3 privlači.

Sigma je najavila DP2 model, sa istim senzorom, ali (navodno) brži i osavremenjen. Ako je Abdee DP1 procenio na 2003-u godinu, možda DP2 avanzuje do 2006-e? :)

Ne lipši magarče do zelene trave, ali ja ipak čekam da vidim šta će Olympus/Panasonic da naprave na ovu temu. Ima najava da će Oly već na PMA da prikaže nešto konkretnije u vezi M4/3. Ništa mi ne treba optičko tražilo (za razliku od Dime) - mislim da je bolje da ga i nema nego da je uobičajeno jadno i kilavo. Ni senzor me uopšte ne zanima - nema danas loših. Samo da ture izmenjive tanke objektive i na nebu sam.

Lepo ispričano i vrlo korisno. Taman da me mine želja da ga i probam. Više me LX3 privlači.

Sigma je najavila DP2 model, sa istim senzorom, ali (navodno) brži i osavremenjen. Ako je Abdee DP1 procenio na 2003-u godinu, možda DP2 avanzuje do 2006-e? :)

Ne lipši magarče do zelene trave, ali ja ipak čekam da vidim šta će Olympus/Panasonic da naprave na ovu temu. Ima najava da će Oly već na PMA da prikaže nešto konkretnije u vezi M4/3. Ništa mi ne treba optičko tražilo (za razliku od Dime) - mislim da je bolje da ga i nema nego da je uobičajeno jadno i kilavo. Ni senzor me uopšte ne zanima - nema danas loših. Samo da ture izmenjive tanke objektive i na nebu sam.

Ај, Момчиле, па свака ти се позлатила

- у последње време, на фуђију снимам системом скривена камера, тако да такође тражило не користим 100%, али постоје ситуације када ми је неопходно - не само код јаког сунца, већ да би практично одвојио одвојио оно што ће бити у кадру од оног другог - сувишног. Друга ствар, често сам приморан да ISO 400 покушам да добије ма какву фотографију са f2.8, 1/15 sec. - тако да не могу да мирно држим апарат ако су ми обе руке подигнуте.

• Create New...