deus&machina Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 U davna vremena kada su ljudska bića još uvek koristila film, kompaktni aparati sa brzim fiksnim objektivima bejahu izbor mnogih fotografa kojima je trebao kvalitet u džepu. Kada su digitalci svih oblika, boja i vličina preplavili tržište izbor džepnog pratioca je samo naizgled bio lak. Mali senzori malih aparata su vukli i vuku i dalje čitav niz problema poput ograničenog dinamičkog opsega, ogromnog polja dubinske oštrine i (čast nekolicini izuzetaka) loš kvalitet fotografija pri višim ISO vrednostima. Mnogi su sanjali APS-C senzor u telu dimenzija sličnih nekom Canon G modelu. San je u javu pretvorila Sigma kada je najavila model DP-1. Najava je stvarno obećavala jer je DP-1 u kompaktnom telu donosio Foveon senzor APS-C formata (1.7 puta manji od ''Lajka'' formata) i fiksni, doduše spor (F4), objektiv čija žižna daljina iznosi 28mm. Ovako, što se kaže na prvu, činilo se da će DSLR kvalitet stvarno da se preseli u džepove. Čekanje od najave do pojave na tržištu, neviđeno dugačko je konačno prošlo i... Ceo test pogledajte na već poznatom mestu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петар М. Дима Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 лепа прича, другари. Ај у здравље па да дочекамо нешто озбиљније са тражилом од стакла ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeepBlue Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Dobro ti to pises, bas dobro. Trebalo bi i cesce... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMomcil Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Lepo ispričano i vrlo korisno. Taman da me mine želja da ga i probam. Više me LX3 privlači. Sigma je najavila DP2 model, sa istim senzorom, ali (navodno) brži i osavremenjen. Ako je Abdee DP1 procenio na 2003-u godinu, možda DP2 avanzuje do 2006-e? :) Ne lipši magarče do zelene trave, ali ja ipak čekam da vidim šta će Olympus/Panasonic da naprave na ovu temu. Ima najava da će Oly već na PMA da prikaže nešto konkretnije u vezi M4/3. Ništa mi ne treba optičko tražilo (za razliku od Dime) - mislim da je bolje da ga i nema nego da je uobičajeno jadno i kilavo. Ni senzor me uopšte ne zanima - nema danas loših. Samo da ture izmenjive tanke objektive i na nebu sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петар М. Дима Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Lepo ispričano i vrlo korisno. Taman da me mine želja da ga i probam. Više me LX3 privlači. Sigma je najavila DP2 model, sa istim senzorom, ali (navodno) brži i osavremenjen. Ako je Abdee DP1 procenio na 2003-u godinu, možda DP2 avanzuje do 2006-e? :) Ne lipši magarče do zelene trave, ali ja ipak čekam da vidim šta će Olympus/Panasonic da naprave na ovu temu. Ima najava da će Oly već na PMA da prikaže nešto konkretnije u vezi M4/3. Ništa mi ne treba optičko tražilo (za razliku od Dime) - mislim da je bolje da ga i nema nego da je uobičajeno jadno i kilavo. Ni senzor me uopšte ne zanima - nema danas loših. Samo da ture izmenjive tanke objektive i na nebu sam. Ај, Момчиле, па свака ти се позлатила - у последње време, на фуђију снимам системом скривена камера, тако да такође тражило не користим 100%, али постоје ситуације када ми је неопходно - не само код јаког сунца, већ да би практично одвојио одвојио оно што ће бити у кадру од оног другог - сувишног. Друга ствар, често сам приморан да ISO 400 покушам да добије ма какву фотографију са f2.8, 1/15 sec. - тако да не могу да мирно држим апарат ако су ми обе руке подигнуте. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts