Micilija Posted December 18, 2008 Report Posted December 18, 2008 Pa, kada covek pogleda ko je autor clanka (a bio je dovoljno nekritican da stavi puno ime i prezime) savrseno je jasno zasto je clanak takav kakav je.
Dragan Varagić Posted December 23, 2008 Report Posted December 23, 2008 Najbolje od svega je što se u pod-forumu pod nazivom Advertising priča na temu "Ko je ko" u marketingu, a većina osoba sa liste su u advertising biznisu, a i dosadašnji diskutanti - slično... Što se tiče pomenutih osoba na listi, ja znam da ovde (Srbija Brale!tm) ima uvek anti-protivnih, ali prve dve stranice članka i navedene osobe su sasvim OK, i oni su uz pomenutog Vladimira Čeha stvarno doajeni marketinga u Srbiji, sviđalo se to vama ili ne. Isto tako, znam da veliki broj ljudi u ovoj državi ima veliki animozitet prema Milki Forcan, ali ta žena stvarno ima ozbiljne kvalitete iz oblasti strateškog marketinga i PR-a, u šta sam lično imao prilike da se uverim pre jedno sedam godina (disclaimer - nemam nikakve veze sa Deltom). Sasvim je druga priča to što je ona sada ne-srazmerno "naduvena" svojim položajem i sredstvima. Pitanje: Koliko vas je imalo uopšte prilike da priča sa ovim osobama na teme iz struke, ili "ne daj Bože" da nešto radi sa njima? Sa druge strane, ostale stranice ovog pregleda advertising tržišta u Srbiji (prethodno napomenute osobe imaju veze i sa marketingom) starno nisu u dometu mog znanja, odnosno, u većini ne znam ko su te osobe. Npr. kada se već priča o adv. tržištu, niko nije pomenuo Mićka iz Tima talenata koji je potpuni genije. Zatim je tu Lazar Bošković (AgitProp), a ne znam da li ovde ima neko nešto protiv Voje Žanetića, ja nemam. Sa treće strane, g. Šapić koji je pisao članak (i sebe stavio na istu listu!) je, ako niste znali, u nekim (akademkim) krugovima proglašen za "Gurua Marketinga u Srbiji". Čovek je ozbiljno dobar prodavac i neviđeni plagijator (o tome se puno toga može pronaći pretraživanjem Weba). Btw. po ovoj diskusiji moglo bi se pretpostaviti da je marketing u stvari vezan samo za advertising posao nekih agencijskih osoba.
henrik Posted December 23, 2008 Report Posted December 23, 2008 Isto tako, znam da veliki broj ljudi u ovoj državi ima veliki animozitet prema Milki Forcan, ali ta žena stvarno ima ozbiljne kvalitete iz oblasti strateškog marketinga i PR-a Na stranu to što ostatak posta ne razumem (u smislu da nisam pročitao ništa konkretno, osim da protiv nekoga nemaš ništa a da je neko genije, Doajen™ (a tu bi mogao da se ubaci još jedan od mojih omiljenih novinarskih klišea - Bard :) ) ili guru nečega, sve bez nečega što bi potkrepilo tvrdnje) - gospođicu sam imao prilike da gledam pre par godina na nekom internacionalnom seminaru koji se bavio upravo strateškim marketingom, i video užasan nastup, nesigurnost, neubedljivost, i -što je najgore- čitanje sa papira, što je otprilike stvar za koju se šalje na popravni. Za nekog ko važi za zmaja u domaćim prilikama, sveukupno katastrofalno. Na stranu to što je ona jednostavno sve vreme u poziciji da ne može da omaši, a svi znamo i zbog čega.
Dragan Varagić Posted December 24, 2008 Report Posted December 24, 2008 Na stranu to što je ona jednostavno sve vreme u poziciji da ne može da omaši, a svi znamo i zbog čega. A ovo je kao nešto konkretno rečeno? Pljuvanje može politikantski, ali se mora dokazivati da je neko ok. Pregledaj malo po Webu o osobama koje sam pominjao, nemoj da te mrzi... A zašto sam napisao to što jesam proveri na mom blogu (draganvaragic.com).
Sacha Posted December 24, 2008 Report Posted December 24, 2008 A zašto sam napisao to što jesam proveri na mom blogu (draganvaragic.com). I ja se pitam zašto si napisao a onda sam se setio jedne od stranica iz prethodnih Taboo-a.Dizajnerski gledano, tvoj blog i prilozeni scan kao da imaju istu temu > "Proleće dolazi u naš grad", pa reko' 99% je zbog toga. Ali proleće ne dolazi :( jer je od pomenutih "KOJEKOA" i njihovih ledenih faca, zamrznutih stavova i pogleda srpska scena osudjena na večitu zimu.Mnogi od nas su radili/saradjivali sa pomenutim "guruima" i cesto pokusavali da vode dijaloge a bili suoceni sa monologom i pomenutim pogledom (onim zamrznutim).I naravno da posle takvih iskustava burno reagujemo na jos jedan tekst tipa "O nama sve najlepše" kao i lokalnih event-a gde pomenuti jedni druge napucavaju nagradama i KOJEKOAKVIM hvalospevima.
Leon Posted December 24, 2008 Report Posted December 24, 2008 Na stranu to što je ona jednostavno sve vreme u poziciji da ne može da omaši, a svi znamo i zbog čega. A ovo je kao nešto konkretno rečeno?... Ja se prvo izvinjavam starijim kolezama, samo ukratko da se osvrnem na Draganovo pitanje Henriku jer se o ovoj pojavi vec pisalo na zoni: Ne moze konkretnije! :) Da ne citiram sam svoj post od pre x meseci (bilo bi malo degutantno i prepotentno) ali sustina je da bi i moja draga baba mogla da bude manager Rolling Stonesima. Naucim dragu baku da se javi na mob. isto tako je naucim da prekine vezu posle obavljenog razgovora...kazem baki da Stonesi kostaju po koncertu x miliona dolara, i op-la... baka je najuspesniji muzicki manager na nasoj divnoj planeti, za koju godinu postane i guru, bard, doajen menagerstva, stekne sve kvalitete. Edit: eh da... zaboravih da napisem da Milka sigurno ima bolje noge od bake, al sta je tu je, to kod dobrih managera ne igra bitnu ulogu...jel?
Shooree Posted December 24, 2008 Author Report Posted December 24, 2008 @Dragan: Iskreno mi je drago što si se priključio diskusiji, i pružaš neku vrstu opozicije, koja je apsolutno potrebna. Ja sam se negde trudio da to i postignem dizanjem ove teme - sučeljavanje mišljenja i mogućnost da u određenoj meri proširimo vidike, što je nadm se jasno iz mojih prvih postova. Mislim da imaš poentu kada porediš naznačenu svrhu članka sa činjenicom da je ovde, a i tamo, reč o advertajzerima. Ipak, smatram da grešku za taj lapsus ne snose toliko dobri ljudi sa DZ, već urednička politika The Men časopisa. Prosto, koncepcija članka je takva, da umesto o marketingu, priča o advertajzingu, koji je po definiciji uža tema. Svoju tezu podržavam time što u samom članku nije, ničim osim samim titulama, jasno pravljena razlika između ljudi koji se bave jednim i drugim poslom. Ergo, na forumu advertajzing, zatičeš da se priča okreće isključivo u tom smeru, zanemarujući ionako promašenu temu članka. Sumiram - marketing u srbiji jeste vezan za advertajzing nekih agencijskih osoba, i to se da zaključiti ne iz ove diskusije, već iz samog članka. Da su hteli da zaista pišu o marketingu u Srbiji, odali bi dužno poštovanje agencijama koje segment advertajzinga čine onim što jeste (makar ušećereno), eventualno pomenuli bardove i doajene, i zatim nastavili da pričaju o ljudima koji se bave marketingom. I to smisleno. 40 reči NIJE dovoljno da se opiše nečiji doprinos bilo čemu smislenom na nacionalnom nivou, i da to bude kvalitetno i informativno. Ako grešim, ubedite me. Ovde se sve svodi na sličice i floskule. I iste su za marketare u kompanijama, kao i za akaunte po agencijama, što je čista neozbiljnost. Stoga mislim da je tvoja pozicija ne održiva, iako imaš validan argument. Da je sreće, to bi bili intervjui, kroz sledećih 5 brojeva, ili editorijali nekakvi. To bi dalo više meritabilnosti, jer bi bilo prostora i za konkretne brojke, statistike, brand equity i sve ostalo, dok bi preostalo i sasvim dovoljno prostora za šećernu vodicu u vidu našminkanih portreta i romansiranih biografija. Takva koncepcija bi smela da se usudu na ovako pretenciozan naslov, i da zatim pogleda u oči bilo kome ko zna o čemu priča. U svakom slučaju, molim te da nastaviš da se dopisuješ sa nama, u duhu ispomoći mladim snagama, iz neophodnosti otelotvorenim u meni. Poenta ove teme je diskusija i širenje vidika.
Banatatlija Posted December 24, 2008 Report Posted December 24, 2008 Joj tuge :(((((((( Ja tek sad procitah onaj clanak :((( kukuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :((((
Shooree Posted December 25, 2008 Author Report Posted December 25, 2008 Taboo nedeljnik od 19.12.08. u svom sadržaju objavljenom na sajtu, ima između ostalog i sledeće: Komentari: 1. Šapićevi „doprinosi“ . Povodom prikaza u časopisu The Man pod nazivom Ko je ko: Marketing u Srbiji. Piše:Žozef-Ivan Lončar EDIT: pun članak se nalazi ovde Po mom mišljenju, relativno u redu. Dotiče većinu istinski važnih tačaka koje smo ovde pomenuli, ali se ipak ne udubljuje u polemisanje. Šteta, ali ok. Ristekpa.
Christopher Carrion Posted December 25, 2008 Report Posted December 25, 2008 Eto, da se jednom (uglavnom) složim sa ŽIL-om. :)
dorcolac Posted December 25, 2008 Report Posted December 25, 2008 imam neki osecaj da je Žilber i ovde zavirivao :)
tijana. Posted December 25, 2008 Report Posted December 25, 2008 i ja se slazem sa pisanijem ivana loncara. manje-vise o tome smo ovde pricali u prethodnim postovima: oduststvo metodologije i jedinstvenog kriterijuma u odabiru, braknje loncica (sta je marketing, sta je advertajzing, sta je pr, a sta media buying) i nesebicno (i nekriticki) deljenje titule ekspert/bitna osoba/strucnjak/nezaobilazan/pionir/whatever. i tako to :) ps - dorcolac, me too :)
Micilija Posted December 25, 2008 Report Posted December 25, 2008 To i jeste bila poenta mog posta. Koliko je D. Sapic strucan za ono cega se latio, toliko je i clanak kvalitetan. Da se imalo odakle plagirati bio bi to sasvim korektan clanak. Ovako, "guru" nam se bas pokazao u punom svetlu svoje strucnosti. Da se pridruzim Tijani - mislim da se poenta nalazi u zavrsnoj recenici Zozefovog komentara i to mnogo otmenije i diplomatskije nego sto bih ja napisala. Grebatori svih zemalja ujedinite se. Simpatije i antipatije nisu tema. Ko koga voli nek` se druzi / zeni. Mi smo diskutovali o struci.
Christopher Carrion Posted December 25, 2008 Report Posted December 25, 2008 Struka nije problem. Struke nema...
Leon Posted December 25, 2008 Report Posted December 25, 2008 ^ Gresis Christophere...gresis. :) http://www.myspace.com/siggystroo
Micilija Posted January 9, 2009 Report Posted January 9, 2009 A da se pohvalim (mada - cega se pametan stidi tim se lud hvali) procitala sam i odgovor gurua :blink: na Zocino pismo. Mogu samo da podsetim na lepu staru poslovicu da nije karala majka sina sto se kocka, nego sto se vadi. Mislila sam da ne moze nedotupavnije od clanka. Moze.
Shooree Posted January 12, 2009 Author Report Posted January 12, 2009 Bogamu, ja pola ovoga ne razumem. Verovatno zato što nemam prilike da čitam taj Taboo. Znači Šapić je napisao nekakvu dopunu, odgovor, šta li, na onaj članak - i to objavio u Taboo-u? Ali na kraju ovog teksta na blogu piše: U prošlom broju TABOO NEDELJNIKA Dejan piše: (citat) Dakle, tema je Ko je važan u marketingu danas u Srbiji (sadašnje vreme, napomena D. Š). a zatim i: Prilog Dejana Šapića u prošlom broju TABOO NEDELJNIKA nije bio demanti tako da nije ni objavljen na osnovu Zakona o informisanju. šta znači "demanti"? Plus, tu paradoksalno kaže da nije objavljen. Kako onda ŽIL odgovara na neobjavljeni Šapićev odgovor? Vrti mi se u glavi. A sutra se radi... Dajte nek neko objasni lepo, narodcki, šta se to desilo - ja sam bio na raspustu i baš mi je teško svarljivo sve ovo. Micilija, ti si to pročitala, daj neke skenove, linkove... EDIT: izgleda da ne stavljaju permalinkove na taboo blogu, tako da će moja linkovanja vremenom propasti. Bedak.
tester Posted January 12, 2009 Report Posted January 12, 2009 semi OT. zasto je ikonica pored web adrese u browseru taboo magazina ista kao ikonica sezam.com, odnosno, da li je moguce da ne znaju da je promene (sezam ih hostuje) ?
Fontenay-aux-Roses Posted January 14, 2009 Report Posted January 14, 2009 Mislim da Stajkovac i ne krije da pravi magazine "po meri medija planera", a ne po meri citalaca. Kada pogledate sva njegova izdanja (Best shop, Yachting... jasno je da u njegovim novinama nema nijednog nenaplacenog kvadratnog santimetra. Tako da i ne cudi da je i The Men na tom tragu. I mene je razocarala cinjenica da se pojavio jos jedan muski magazin, koji necu citati, jer uprkos tome sto je sve svetlucavo i sareno, nema nijednog ozbiljnog autorskog teksta, pa cak je i izbor sagovornika - u najmanju ruku neatraktivan. Kako cuh, Stajkovac se odlucio za koncept male redakcije, u kojoj gotovo i da nema iskusnih novinara, te da se i oni mahom bave skidanjem i preradom materijala sa interneta. Spoljni saradnici uglavnom pisu pod pseudonimom, ali kako sam cuo, ni medju njima gotovo da nema ozbiljnih novinarskih imena, sto se, na kraju krajeva i vidi kada pokusas da citas novine. Na konceptu novine je dosta radio Bokan, ne znam da li je ukljucen i u operativni deo Stajkovac je medjutim dobro uradio nekoliko stvari: - Spin o tome da je The Men fransizni magazin (zapravo nije) - Izbor naslovne strane prvog broja u "ne moze biti bolje vreme" (Barak Obama) - Dobro je prepoznao nenapadan medijski prostor - Drzao se recepta Zeljka Mitrovica (kad mi medija planeri kazu gde bi dali oglas, takvu cu novinu da pravim, bas me briga koliki je prodati tiraz) - Nema bolje rubrike za wordamouth kampanju od who is who koncepta (jos i da se citava rubrika ljudski uradi...) Dobar koncept, koji ce kratko trajati, ako u Stajkovac u izradi Mena ne angazuje i novinare ;)
tester Posted March 3, 2009 Report Posted March 3, 2009 free publicity! B92 Info Vesti Hronika Uhapšen Stajkovac 3. mart 2009. | 15:49 -> 16:27 | Izvor: B92, Tanjug Beograd -- Zbog utaje poreza od 15 miliona dinara uhapšen je lekar Boris Stajkovac, nekadašnji predsednik upravnog odbora Dečje bolnice u Tiršovoj. Stajkovac je direktor nevladine organizacije "Centar za brigu o deci". Bio je istaknuti funkcioner Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića. On je uhapšen u zajedničkoj akciji MUP-a Srbije i Poreske uprave, potvrđeno je u MUP-u Srbije. Stajkovac se ranije bavio i humanitarnim radom, a sada je vlasnik firme Media maks magazins, koja je, između ostalog, izdavač više revijalnih časopisa. Kako se očekuje, Stajkovcu će biti određena mera policijskog zadržavanja u trajanju od 48 sati i on će u tom roku, uz krivičnu prijavu, biti izveden pred istražnog sudiju.
Shooree Posted March 3, 2009 Author Report Posted March 3, 2009 Opa bato! kako sam se obradovao, kao da mi nešto znači u životu. Tri puta sam pročitao naslov! Hah. Enivej, respektabilnih 7,001 pregleda teme za sve ovo vreme, plus dobrih 400 čitanja članka na ThinkSerbia. Lepo. Muškarci znaju zašto, zar ne?
Recommended Posts