Jump to content

Photoshop - image browser - internet browser


BigBoy
 Share

Recommended Posts

Nakon pravilne kalibracije monitora potrebno je podesiti i ostatak sistema kako bi boje bile ispravno prikazane. Pisaću sa što manje tehničkih izraza kako bi i oni koji nisu upućeni mogli da razumu. Neću ići u širinu jer postoje knjige koje obrađuju ovu tematiku i tamo sve lepo piše. Ovde su samo osnovni pojmovi a koga dalje interesuje znaće šta treba da traži. Navedeno se odnosi na Windows operativni sistem.

 

 

 

MALO UVODA - POJAŠNJENJE POJMOVA

 

Ono sto svakog zbunjuje kada je u pitanju Color Managment su profili, koloprni prostor, sta gde postaviti, zasto, kako.....

 

KOLORNI PROSTOR NIJE ISTO ŠTO I PROFIL UREĐAJA

 

KOLORNI PROSTOR (sRGB, AdobeRGB....) je prostor definisan raspoloživim bojama sa kojima možemo baratamo. Kolorni prostor zamislite kao skup boja a profil kao korekcionu krivu (slicno curve u PS).

Dakle u kolornom prostoru nalaze se poređane sve boje tog kolornog prostora po nijansama i boji. Zamislite kockice koje predstavljaju boje u različitim nijansama i te kockice su lepo poredjane u jedan dzak kod kojeg dole idu tamnije nijasna gore svetlije, levo zelena, desno crvena, napred zuta nazad plava, tako da svaka boja (u nasem slucaju kockica) ima svoju tacnu poziciju. Kolorni prostor koji zovemo širim moze da se smesti u veči džak, nego onaj koji je uži i ima manje kockica samim tim staje u manji džak (engleski gamut i označava veličinu kolornog prostora).

 

PROFIL UREĐAJA (profil monitora, profil štampača, skenera....) je zapravo korektor koji ispravlja nesavršenosti bilo kod uređaja. Omogućava uređajima da na ispravan način prikažu boje (vrše korekciju na osnovu snimljenih karakteristika uređaja kalibracijom i profilisanjem) ili u slučaju skenera i fotoaparata da izvrše korekciju kako bi original bio pravilno prikazan.

Sta radi profil uređaja sa ovim našim kockicama boja? Jednostavno rečeno, pomera sve kockice u džaku kako bi svaka kockica bila na pravoj poziciji.

 

Kada bi svi uređaji bili savršeni (kada bi uređaj poredjao kockice u džaku na tačnu poziciju) ne bi nam trebali profili uređaja (ne bi bilo pomeranja kockica).

 

Nadam se da je primer sa kockicama i džakom jasan :)

 

cs3devices1uh6.jpg

 

 

 

Dakle ovako bi to izgledalo kada fotografišete i onda fotografiju obrađujete u PS:

 

- Fotoaparat digitalnizuje sliku

 

- ICC PROFIL APARATA (vrši korekciju nesavršenosti senzora, elektronike) ovaj korak zapravo niko ne radi jer je aparat fabrički kalibrisan da prikazuje tačno boje, te realno digitalizuje boje iz okoline. Jeste tačno ali ne baš u potpunosti. Ukoliko se zahteva vrhunska tačnost potrebno je uraditi i profil fotoaparata (o ovome drugom prilikom).

 

- KOLORNI PROSTOR (recimo sRGB/ u njemu obrađujemo fotografije u Photoshopu) ovo je zapravo način na koji operativni sistem razume boje.

 

- PROFIL MONITORA (pretvara boje iz kolornog prostora u tačne boje koje naše oko vidi koje će biti prikazane na monitoru).

 

- PROFIL ŠTAMPAČA/FOTO RADNJE/ (vrši korekciju kao i kod monitora samo za izlazni uređaj štampač) korekcija boja kako bi bile pravilno odštampane.

 

 

Ukoliko je neko preskočio kalibraciju monitora (mada može i bez toga) http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...mp;#entry674069

 

 

 

1. PODEŠAVANJE PHOTOSHOPA CS3

 

EDIT / Color settings, ovde podesite Settings: North America General Purpose 2

 

RGB: sRGB - ostavite sRGB, ne treba stavljati profil monitora (najčešća greška) posto je to profil monitora a ne kolorni prostor.

 

 

Primer radnog toka obrade RAW fajla

 

- Otvorite fotografiju u ACR

- ispod fotografije imate opcije za podesavanje kolornog prostora, postavite sRGB, 8bit (o drugacijim podesavanjim možemo kasnije diskutovati, za nekoga ko ne zna sta radi ovo je ipak najbolje rešenje).

- Open Image

- Obrada

- Snimimo fotografiju

 

Na ovaj način dobili smo fotografiju koja će se ispravno prikazati na internetu (snimljena u sRGB formatu)

 

Default kolorni prostor na internetu je sRGB.

 

 

 

2. PODEŠAVANJE IMAGE BROWSERA

 

Ovde moram da vas malo razočaram. pošto ćete najverovatnije prestati sa korišćenjem omiljenog vam image browsera.

 

Koliko sam upoznat Adobe Bridge, Windows Photo Gallery (samo u Visti) i jos par programa manje poznatih mogu da se koriste za ovu svrhu. NE, FIRESTON NE MOŽE! Kako pa on ima CMS? Ima ali taj njegov CMS uzima u obzir samo KOLORNI PROSTOR ali ne i PROFIL MONITORA te prikazane boje nisu ni blizu tačne. Dakle zaboravite na njega ukoliko vam je vernost prikaza boja bitna.

 

Ja sam odabrao Bridge kao image browser, instalira se sa PS i lepo saradjuju, spor je, nema full screen, ali radi posao.

 

Ukoliko boje u PS i Bridgu nisu iste, tada je potrebno u Bridgu uključiti color management Edit/Preferences/Advance - Enable Color Management (bio sam siguran da se tu ukljucuje, ali evo rekoh da proverim da ne napisem pogresno, kad ono nema te opcije, konsultujem help, on kaze da ja dobro mislim, ali nema opcije, ajde neko objasnjenje za ovo ko zna, zasto nema)

 

 

 

3. PODEŠAVANJE INTERNET BROWSERA

 

Ovde je stanje slično kao sa image browserima a dobra vest je da Firefox radi sa color management (dakle uzima u obzir i profil monitora) lali je to potrebno uključiti.

 

Instalirajte addon sa nazivom "Color management 0.4" i nakon restarta otkačite Enable u okviru addona (moze i rucno, ali ovo je jednostavnije)

 

Opera, Internet Explorer,..... ne prikazuju tačno boje (mislim da Safari browser moze, nisam probao, potvrdite ako moze).

 

 

 

Ukoliko ste sve uradili kako je napisano, fotografija ce vam izgledati isto u photoshopu, bridgu i firefoxu.

 

Ukoliko neko želi da doda nesto ili me ispravi, slobodno, tu smo da naučimo (ili se ispravimo, ako nismo dobro shvatili/naučili). Ovo sam napisao u jednom dahu, te nezamerite ako ima koja greska.

 

Molim Sticky :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Evo samo da dodam da ako volite (isključivo) da koristite ACDSee (kod mene je trenutno ACDSee Pro 2.5), onda da bi ste imali kompletno slaganje između ACDSee i Photoshop-a, podesite ga napr. ovako (ako ćemo uzeti sRGB kao radni prostor):

 

(klik for full size: ~330 KB, 1280x1024):

2djs3gk.jpg 2n8cz6d.jpg

 

Ovo su screenshot-ovi (PrintScreen i sačuvani svako u svom programu) iz ACDSee-ja i Photoshop-a sa prikazanim podešavanjima i možete videti da su potpuno identični koloriti - znači funkcioniše kako treba.

 

Takođe da navedem da Opera 9.62 koju koristim (default ... ništa nije specijalno podešavano za boju) prikazuje tačno isti ovaj kolorit - ne razlikuje se od ACDSee-ja i Photoshop-a (ni za dlaku) :)

Link to comment
Share on other sites

Onda se ne vredi to sto si napisao dva posta iznad. Jedno je da aplikacija ima color managment koji barata sa kolornim prostorima (ACDSee, Firestone....) a drugo je kad pored toga uzima u obzir i profil monitora (Adobe Bridge, WinFax Viewer u Visti). Posto ti za profil monitora koristis sRGB a ne profil koji se dobije nakon hardverske kalibracije monitora tebi sve aplikacije priblizno pokazuju boje. Svako ko kalibrise monitor i napravi profil za njega imace veoma razlicite boje, razlika ce biti vidljiva najvise u saturaciji.

 

Zakljucak je da ACDSee, Firestone i ostali slicni imaju color managment ali on barata samo sa kolornim prostorima i ne uzima u obzir profil monitora te ce prikazivati netacne boje.

 

PS: Ne znam za druge, ali kod mene je vidljiva razlika izmedju ta dva tvoja primera (mala razlika).

Link to comment
Share on other sites

Jeste vidljiva vrlo mala razlika i to je verovatno zbog delimično različitih profila sRGB koji koriste ova dva programa ali to je toliko malo da je skoro pa nevažno.

 

Poenta je u tome da se ovim na lak način usklađuje prikaz slike (da isto izgleda) u bilo kom programu koje ovde spominjemo.

 

Ja za sistemski profil monitora ne koristim sRGB (ako si mislio na Display Properties/Settings/Advanced/Color Management), već fabrički profil upravo za moj monitor (L1752S.ICM).

 

Da se opet vratim na poentu: nisam ništa kalibrisao nikakvim hardverskim uređajem ali ipak imam OK sliku i jednako izgleda u PS-u, ACDSee-u i Operi (jeste da je za dlaku razlika ali ponavljam ovo je bez ikakve hardverske kalibracije).

 

Mereno na istom pikselu (donji levi ćošak, 20-ti pixel po Y osi, 0 pixel po X osi, pomoću CS4):

R: 244 - 244

G: 239 - 241

B: 235 - 236

Link to comment
Share on other sites

Znači došlo je do razlike prilikom konverzije PrtScr-na tj. snimanja u .jpeg:

 

Original otvoren u ACDSee, uradjen PrtScr i pastovan u CS4:

R: 244

G: 240

B: 235

 

Original otvoren u CS4:

R: 245

G: 242

B: 237

 

A zatim sacuvan u .jpeg - kvalitet 12 (odmah dolazi do promene):

R: 244

G: 239

B: 233

 

Ostaje mi ova dilema: ACDSee koristi sRGB profil (\WINDOWS\system32\spool\drivers\color\) koji je default ovakav:

File: D:\WINDOWS\system32\spool\DRIVERS\COLOR\sRGB Color Space Profile.icm

Name: IEC http://www.iec.ch - IEC http://www.iec.ch

Description: sRGB IEC61966-2.1

Intent: Perceptual

Type: Display

Color Space: RGB

 

Dok Photoshop koristi:

Intent: Relative

 

Pitam se da li odatle proizilazi razlika ... u svakom slucaju kada gledam original otvoren u full scr. u oba programa (samo se taskujem izmedju njih) razlika je skoro neprimetna ili je uopste nema ... nisam bas siguran ali nije kao ona dva primera koja sam gore stavio - kod njih je razlika izmedju ostalog i zbog razlicitog pristupa snimanju .jpeg fajlova (kod CS4 i ACDSee-ja).

Link to comment
Share on other sites

Lepo je sto si na taj nacin dosao do ujednacenog prikaza, ali tako nije moguce podesiti svaki sistem da pokazuje boje tacno. Siguran sam da bi se iznenadio sa razlikom nakon prave hardverske kalibracije i kreiranja profila samo za tvoj monitor.

Link to comment
Share on other sites

Nemoj sad da vičeš na mene :P: vlasnik sam eye-one® display LT i to već neko duže vreme i još ga nisam ni jednom probao :D

 

Nabavio sam inače i softver:

GretagMacbeth.ProfileMaker.Professional.v5.0.5b i v5.0.8

HCFR Colormeter Setup_v2.0.1

i1Match 3.6.2 Installer Pantone

 

Pa tek treba da probam sve ovo.

Link to comment
Share on other sites

BigBoy, hvala puno! Mučilo me ovo od ranije, profilisao sam svoj 215TW sa eye-one kalibratorom, ail je bilo razlika u PS-u, irfanView-u i Operi. Nisam baš kontao o čemu se radi.

Instalirao sam skoro novi OS i iznenadio se juče velikom razlikom u bojama između CS4, browsera i Firefoxa. Sutra ću uzeti eye-one kalibrator ponovo i podesiti ekran.

 

Znači, da bih video korigovane boje u bilo kojoj aplikaciji, ona mora da razume profil monitora. Zar se to ne podešava na nivou OS-a (Vista Color Management) ? Tj. zar se neće sam OS onda potruditi da svaki izlaz i sliku prilagodi monitoru?

Ako ne, korigovane boje će biti samo u programima koji skontaju kalibrisani ICC?

 

Pomenuti eye-one kreira neki Loader u StartUp folderu. Jel to neophodno ili se može sve podesiti preko Vista kolor sistema?

Link to comment
Share on other sites

Ako ne, korigovane boje će biti samo u programima koji skontaju kalibrisani ICC?

 

Na veliku zalost je tako :( Zbog toga ko ne zeli probleme sa bojama mora da koristi PS, Bridge, Firefox kombinaciju (ili jos par programcica kao zamene), uz napomenu da je na makintoshu sve color managed tj. ceo sistem je tako napravljen i tu nema nikakvih problema.

 

Pomenuti eye-one kreira neki Loader u StartUp folderu. Jel to neophodno ili se može sve podesiti preko Vista kolor sistema?

 

Njega ostavi da ucita profil monitora za svaki slucaj iako se moze podesiti default profil monitora i preko Vista kolor sistema.

 

Za pocetak stavi kombinaciju koju sam preporucio pa javi da li si dobio isti prikaz u svim aplikacijama. Pored predlozenih programa postoji jos nekoliko (ne, tu ne spada Faststone) programa te bi voleo da cujem i iskustva drugih kako se neka druga kombinacija nosi sa ovim problemom.

 

PozdraV.

Link to comment
Share on other sites

Kalibrisao sam juče ekran sa eye-one (i1) kalibratorom i spreman sam za sledeću rundu pitanja.

 

Pokušao sam da postavim boju monitora (white point) na 6500K. Međutim, krajnji rezultat je bio očigledno jako crven. Windows prozori su bili roze i skroz rumeno. Bele površine su isto bile blago roze. Probao sam više puta, uvek sa istim rezultatom, nešto tu ne štima.

Onda sam krenuo sa "Native white point", koja je izmerena na 7800K i napravljene su manje korekcije. Ali mi makar izgleda nekako OK.

 

- Pošto monitor nije podešen na 6500K, da li znači da nije ispravno kalibrisan? Da fotografija koju ja vidim na mom monitoru neće izgledati isto na nekom drugom kalibrisanom monitoru, koji je podešen na 6500K ili drugu vrednost? Ako neće, koji je onda smisao kalibracije?

 

- Poslušao sam savet BigBoy-a i podešavanja i sada snimljena JPG fotka izgleda isto u CS4, LR 2.1 i Firefoxu. Međutim, drugačije izgleda u Irfanview-u i IE-u. Baš kako je i najavio. Međutim, ne razumem zašto - kalibracija je očigledno uticala na sve boje unutar Windowsa - prozore, ikone, itd, dakle mulja nešto sa LUT boja u grafičkoj. Zar nije default kolor profil JPG-a sRGB, onda bi ta LUT kalibracija isto trebalo da utiče i kod IE i Firefoxa? O čemu se radi?

Link to comment
Share on other sites

Moje iskustvo je ovakvo:

- kalibrisao si monitor i imas kolor profil koji se ucitava sa dizanjem Windows-a (Display Properties / Setings / Advanced / Color Management - i tu stoji tvoj Color profile)

- u Photoshop-u namestis kako smo vec gore govorili (vidi ovde), znaci da je Working space: sRGB (najvaznije je da Photoshop ne sme ponovo da ucitava profil tvog monitora, jer ce to izazvati haos tj. korekciju boja koje su vec korigovane; mene PS pita da li zelim da koristim profil monitora - ja odaberem NE)

- za pregled slika koristim ACDSee i njega podesavam kako sam gore naveo (vidi ovde)

 

I ovakva svar bi trebala da ti da jednak kolorni prikaz u Windows-u, u internet pretrazivacu i u pretrazivacu slika (bar u konkretnom slucaju u ACDSee Pro 2.5).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Negde sam na forumu napisao da sam CUO da je na mac sve pod color managementom. E sad sebe demantujem jer sam licno probao, NIJE. Vazi isto sto i na Windowsu. Dakle Adobe Bridge (sa ukljucenim color managementom u opcijama), firefox sa pluginom i to je to.

 

Picasa nije color managed image viewer te stoga ne moze da se koristi kao zamena za adobe bridge (bilo na windowsu ili mac-u).

Link to comment
Share on other sites

A lightroom? Jeste da je malo tezi od Bridge-a, ali ima i dosta vise opcija za menadzment slika, i bolji je kao Viewer.

 

A tek kad sam kliknuo na opciju da koristi sekundarni monitor za Preview, prava bajka za vrsljanje po folderima sa slikama :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...