Jump to content

Kalibracija Spyderom u 25. koraka


BigBoy
 Share

Recommended Posts

Koga interesuje teorija ili neke naprednije opcije neka skine neku od knjiga o upravljanju bojama, kalibrisanju i profilisanju i sličnim stvarima ovde je uputstvo po sistemu korak po korak za sve one koje teorija ne interesuje a žele da što bolje nameste monitor. Neću se frljati izrazima već pišem kao što bih objašnjavao dok sedim pored vas dok kalibrišete.

 

Napomena: Uputstvo je rađeno za Spyder2PRO verziju softvera i Windows XP. Svaki Spyder2 kalibrator je hardverski isti, samo se softver razlikuje i moguće je koristiti PRO verziju softvera sa Express (najjeftinijim) kalibratorom.

 

Prostorija bi prilikom kalibracije trebala da bude zamračena. Izbegavajte da sunce ili stona lampa i sl. direktno sija u kalibrator.

 

 

1. Resetovati sve opcije monitora na fabričke vrednosti (factory default). Ukoliko ne znate kako se to radi, pogledajte uputstvo svog monitora. Takođe je potrebno ostaviti monitor da dostigne radnu temperaturu nekih trideset minuta do sat vremena (pogotovo CRT) pre nego što se pristupi kalibraciji.

 

2. Instalirati softver Spyder2PRO (ovo svi znate).

 

3. Uključiti uređaj u USB, windows prepozna spydera i izbaci prozor

 

Ukoliko vam je izašao neki prozor nastavite, ako nije onda korak 4. i Spyder2Pro/Perferences pa nastavite ovde ispod.

 

Iz padajućeg menija izabrati Sensor: Spyder2; Recalibration Warning: vreme za koje želite da vas softver podseti da ponovo uradite kalibraciju (ukoliko ste pozajmili Spydera onda stavite na never). Ovom meniju možete kasnije pristupiti iz Spyder2PRO softvera opcija Spyder2PRO/preferences.

 

Ukoliko imate laptop ili monitor koji nema opcije iz uputstva radite kao sto ste do sada radili i razmislite o pravom monitoru.

 

Napomena: nemojte prvo uključivati Spydera pa tek onda instalirati softver za njega, kasnije može da se desi da Windows ne prepozna uređaj, dakle prvo instalacija pa onda priključiti uređaj.

 

4. Ukoliko Spyder2PRO softver nije pokrenut, pokrenite ga

 

5. Next / Next

 

6. Change this settings pa Next

 

7. Izabrati tip monitora (LCD, CRT) pa Next

 

8. Target: 2.2-6500

 

9. Ambient Light Compensation: Off

 

10. Luminance Mode: Measured

 

11. Black Luminance: 0.35 (obratite pažnju ne može zarez, mora tačka)

 

12. White Luminance: 140

 

13. Continue with these setting pa Next

 

14. Izaberite opcije koje vaš monitor poseduje.

 

15. Ukoliko vaš monitor poseduje zasebno podešavanje RGB vrednosti otkačite prvu opciju (najbolja varijanta je kad ima) ili ako ima Kelvin slider ili Kelvin Preset (ovo zavisi od monitora do monitora, sami pronađite šta imate ali najbolje je da otkacite samo RGB). Dalji tekst se odnosi na otkačenu opciju RGB Sliders, ukoliko nemate tu opciju novo uputstvo nije za vas.

 

16. OK pa Next.

 

17. Continue

 

18. Postavite senzor na monitor pa opet Continue

 

19. Menjaju se boje u središnom prozoru.....

 

20. Sa desne strane su se pojavila tri vertikalna pravougaonika, crveni, zeleni i plavi i jedan pravougaoni crnih ivica koji je horizontalno. Sada je potrebno da uđete u meni na monitoru i nađete deo gde se svaka RGB boja može posebnoj podešavati. Potrebno je da dovedete sva tri pravougaonika (RGB) na istu visinu. Nakon promene pritisnite Update ali OSD monitora (meni monitora) mora biti isključen tj. da ga nema na ekranu. Teoretski može da ostane ali samo ukoliko je van tog pravougaonika gde su se menjale boje. Kada je visina sva tri pravougaonika ista, pogledajte ispod njih piše Difference: i ta vrednost je idalno da bude nula. Naravno, svaka vrednost izmedju 0 i 0.5 je zadovoljavajuća.

 

21. Sledeće što je potrebno je da podesite Target: i Current: na istu vrednost tako što će te smanjivati ili povećavati RGB vrednosti (u meniju monitora, pa onda pritisak naUpdate da se proveri promena) sve dok se vrednosti za Target i Current ne izjednače*. Ukoliko je Current vrednost manja od Target a vi ne možete više da povećavate RGB vrednost, tada je vaš monitor na žalost neprikladan za obradu fotografija te savetujem nabavku novog.

 

* vrednosti ne moraju da budu sasvim iste, greška može da bude recimo +- 3, to će svako uspeti da namesti.

 

22. Pravougaonici su nam iste visine, Difference je manja od 0.5Dab, Target je približno sa Current namestili ste sve kako treba idemo dalje na Continue.

 

23. Dolazimo do ekrana gde je potrebno podesiti Target i Current na istu vrednost, ali ovaj put tako što će te na monitoru menjati vrednost za Brightness pa onda Update da vidite šta ste uradili.

 

24. Posle šarenice dolazimo do ekrana gde je potrebno ponovo poklopiti Target i Current ali ovaj put pomeranjem vrednosti za Contrast u meniju monitora. Ukoliko ne možete da podesite vrednost ekran je odradio svoje. Ukoliko ste podesili vrednost, idemo da ponovo proverimo Check Black.

 

Black podešavamo sa Brightness a White Point sa Contrast opcijom. Možete više puta iši iz jednog u drugi sve dok ne dobijete zadovoljavajuće rezultate. Namestite vrednosti sto je približnije moguće (ne mora baš baš tačno na decimalu da se poklapa). Kada ste zadovoljni, idemo na Continue.

 

25. Nakon završenog procesa koji traje par minuta, pojavljuje se poruka da sklonite Spydera sa ekrana i naravno Continue. Izaberite naziv za vas profil, Next pa Next i onda možete videti Before i After, zatim Next, Quit, Next i KRAJ.

 

U photoshopu nije potrebno nista dirati sto se profila tiče, ostavite slodobno sRGB u opciji za RGB (sto i stoji ukoliko niste nešto čačkali).

 

Molim bez filozofiranja naprednih korisnika u ovoj temi, tema je ZA POČETNIKE, ima po forumu načetih topica na ovu temu pa tamo raspravljajte, dakle ovde pitanja samo u vezi ovih koraka koji su navedeni.

 

Prilikom pisanja ovih koraka prošao sam sve kako je ovde napisano ali ukoliko neko naiđe na neke nejasnoće ili probleme prilikom praćenja ovih koraka slobodno nek pita.

 

Ajde sad svi na kalibraciju :)

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 77
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ko je pocetnik njemu je to dobro tj. bolje nego da nista nije dirao, zato sam i napisao SAMO ZA POCETNIKE jer moze da se raspreda o ovome na 100 strana i da zbuni pocetnike. Ko je napredan korisnik taj zna da treba da nadje vrednosti za svoj monitor na netu i jos 100 drugih stvari :)

Link to comment
Share on other sites

I još jedna ispravka, ali dobro, rekao si da je uputstvo za Spydera :)

Neki kalibratori, poput mog Eye-One imaju mogućnost merenja ambijentalnog svetla, čije vrednosti uključuju u proces kalibracije, kompenzujući ih na kraju, tako da je pri radu sa takvim kalibratorima poželjno napraviti pravu radnu atmosferu. Naravno, lampa okrenuta u monitor nikad nije dobra ideja :D

Link to comment
Share on other sites

O svemu tome u nekoj drugoj temi, molicu najlepse :rolleyes: Dakle ovde samo ispravke i problemi pri pracenju ovih koraka.

 

PS: Ovlastio sam Anactora da "brise" sve sto nije za početnike i nije povezano sa ovom temom, poprilicno agresivno, nema ljutnje :)

 

edit: anactore ne moze spyder to sto Mario misli, to moze samo X-rite, ali ko sto rekoh ovo je za pocetnike, a to sa ambijentalnim svetlom je ipak naprednije. Ne znam da li sam rekao, ovo je za pocetnike.

Link to comment
Share on other sites

A ček, mene je tema malo zatekla...koliko to ima ljudi koji imaju kalibrator, a onda ne znaju da kalibrišu monitor? :)

 

Edit: X-Rite, Gretag Macbeth i Pantone brenduju taj kalibrator koji prozivodi Eye-One, da ne bude zabune :) Eye-One Display 2 je identičan kod sva tri prvopomenuta brenda, samo nosi pored oznake I-1 i oznaku podbrenda (ili kako se to već može nazvati).

Link to comment
Share on other sites

^ Primetio sam da je problem kod automatskog ucitavanja izrazen samo kod nVidia graficki kartica dok sa Atijem nikad nije bilo problema. Navodno nVidia ima neki softver koji je slican Adobe Gama ili tako nesto i treba ga iskljuciti. Onda ce spyder sam postaviti svoj profil kako treba.

 

^^ ukoliko ne odradis korake 10-12 onda nema ni 20-24

Link to comment
Share on other sites

Ovo ovde je uputstvo za samu kalibraciju monitora i kreiranje icc profila monitora. Uskoro slicno uputstvo kako podesiti Photoshop, Image browser i Internet browser da pokazuju slike na identican i ispravan nacin isto u koracima :)

 

Samo sto nije..... :)

Link to comment
Share on other sites

10. Luminance Mode: Measured

 

11. Black Luminance: 0.35 (obratite pažnju ne može zarez, mora tačka)

 

12. White Luminance: 140

 

Imam jedno pitanje. A zašto baš ove vrednosti?

 

Da li to zavisi od monitora do monitora, ili je to neka generalna vrednost?

 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

Imam jedno pitanje. A zašto baš ove vrednosti?

 

Da li to zavisi od monitora do monitora, ili je to neka generalna vrednost?

 

Pozz

 

To je ISO standard (da ne trazim koji sad tačno) Kad se podeli 140 sa 0.35 dobije se vrednost kontrasta monitora i iznosi 400.Moze da bude veći ali ne treba da bude manji (za svrhe obrade fotografija). Ako zelite veci kontrast, crnu smanjujte ali belu nemojte povecavati.

 

 

A evo ovde uputstvo za podesavanje photoshopa, image browsera i internet browsera kako bi svuda fotografija bila prikazana na isti način:

 

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=55197

Link to comment
Share on other sites

Samo jos i da demantujem da je kod jeftinih monitora dobro igrati se podesavanja RGB vrednosti. Kod mene na BenQ T221WA sve bolje radi kad se kalibratoru ostavi da sam izvrsi kompenzaciju za eventualno neslaganje RGB vrednosti, jer se na mnogo mesta po net-u i kaze da rucno podesavanje RGB vrednosti ima pozitivne efekte samo kod kvalitetnijih monitora.

 

Npr. kod mene je bio slucaj da sam jednu boju morao da smanjim na 80% (iako monitor nije vukao na tu boju), a desavalo se da pri smanjivanju te boje odnos druge dve bude poremecen tako da je bilo gotovo nemoguce podesiti sve tri da budu jednake. Da ne pominjem sto mi je tako i osvetljenost padala daleko ispod preporucene vrednosti. Naravno, zato ne treba ni teziti tome da 'Difference' bude nula, vec ako je tih 0.5 ili manje ne dirati nista (iako graficki na onim pravougaonicima izgleda da je razlika velika).

Jednostavno, kod ovih najjeftinijih modela je najbolje pustiti Spyder-a da sve odradi sam (s tim sto se moze cekirati da monitor ima Brightness i contrast, mada najcesce i njih treba zakucati na 100%), pa tek ako rezultat nije zadovoljavajuci, odraditi sve ponovo uz neka rucna podesavanja.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Zamalo da postavim novu temu kad sam video ovu.

 

Meni nije jasno nista oko ovih profila. Jel moze u najkracim crtama, laickim recnikom, zasto su oni potrebni?

 

Da se preslisam (a vi me obavezno ispravite)

 

 1. 2.2 gama i 6500 su standard (gama kriva i toplina boja)
 2. U tom standardu R G B imaju odredjene fizicke vrednosti (toplina boja) a siva tacka takodje ima svoju vrednost (gama?)
 3. Monitori su u stanju da manje ili vise verno prikazu te fizicke vrednosti u skladu sa tim standardom
 4. Losi monitori ne mogu priblizno da ih prikazu
 5. Bolji monitori mogu veoma priblizno da ih prikazu
 6. Spyder uredjaj meri te vrednosti,
 7. Spyder uredjaj iscitava te vrednosti tokom kalibracije koristeci softver
 8. Korisnik, koristeci te informacije, podesava svoj monitor, kako bi te vrednosti bile sto blize standardu (2)
 9. Nakon sto je korisnik uspesno kalibrisao monitor, R G B komponente tog monitora bi trebalo da budu maksimalno priblizne standardu (2) kao i gama kriva (gradient izmedju crnog i belog?) koliko to monitor dozvoljava

 

 

Nije mi jasno zasto sada tu dolazi do profila. Zbog tih profila mi ovaj uredjaj stoji u ormaru vec godinu dana i uopste ga vise ne koristim. Imao sam laptop sa prilicno losim monitorom (17" 1920x1200 ali sa prilicno slabim kontrastom) koji je jako hladno prikazivao boje, te sam ga kalibrisao ovim uredjajem. Pored toga, ni monitori na desktopu nisu bili bas sjajni pa sam i njih morao da kalibrisem. Obe masine su imale svoje profile, i uvek sam morao rucno da ih ucitavam. PRide nikako mi nije bilo jasno za sta sluze svi oni drugi profili pored tog mog kalibrisanog.

 

Onda nikako nisam mogao da shvatim zasto su mi se slike u svakom mogucem programu bile razlicite. U PS-u jedna stvar, u firefoxu druga, u acdsee-u treca...

 

 

Da li je moguce (i zasto to ne bi bilo pravilno) koristiti kalibrator i njegov softver samo da se ispravi fabricka kalibracija monitora (koja se, koliko razumem, razlikuje i od primerka do primerka istog modela) i podesi ka nekom standardu. Takodje, da se to vremenom ispravlja i uvek podesava ka tom standardu. Zasto je za ovo potreban profil?

Link to comment
Share on other sites

Profil sluzi da ispravi nesavrsenosti u prikazu boja nekog uređaja. Recimo ono sto racunar i photoshop znaju da je 25.0.0 (R.G.B ) i posalju monitoru da prikaze i on treba da prikaze tu crvenu kao 25.0.0 tj. u nasem oku treba da se stvori utisak upravo te boje. Posto retko koji monitor prikaze tu i ostale nijanse tacno kako je svaka boja definisana u racunaru potrebna je korekcija. Ova korekcija, uz manja ili veca odstupanja, razlikuje se za svaki monitor ponaosob (moze biti serijski broj jedan za drugim a da imaju totalno razlicite karakteristike).

 

52959686bu8.jpg

 

Profil monitora kaze, ono sto racunar posalje monitoru kao 25.0.0 neka bude recimo 27.0.0 kako bi boja koju monitor prikaze a nase oko registruje bila ona prava. I onda tako za sve vrednosti i njihove kombinacije 0-255 za svaku RGB boju posebno.

 

Evo ovde kao jedna teoretska mozda i malo preterana korekcija unutar profila za jednu boju (R ili G ili B ).

 

64240240vc8.jpg

 

Dakle, gledaju se Input i Output za sve tacke na krivi puta 3 za svaku RGB boju.

 

Prilikom same kalibracije monitora, RGB krive se dovode poklapanja na jednak nivo kako bi prikazali sivu boju, zatim se odredjuje bela tacka (krajnja tacka desno gore) i tacka crne boje (donja tacka levo). Ovaj proces kalibracije moguce je odraditi uz pomoc nekog softvera tipa Adobe Gama i slicnih po internetu.

 

Ono sto ne moze bez uredjaja i ne moze rucno nikako da se uradi to je pomeranje izlaznih vrednosti za ulazne vrednosti svake tacke na krivi (prva slika) i to je ono sto radi Spyder i slicni uređaji.

 

Zakljucak: Ono sto moze softverski da se uradi uz pomoc raznih programa za kalibraciju je dosta gruba kalibracija koja se svodi na podesavanje nivoa bele i crne boje (samim tim i korekcija svih vrednosti sive koje su izmedju te dve tacke) kao i podesavanje da siva bude stvarno siva na monitoru, ali ne za svaku sivu, samo priblizno. Spyder i ostali harverski kalibratori rade fino podesavanje i krivljenje krive kako bi ono sto racunar posalje monitoru stvarno bilo prikazano na monitoru i registrovano u oku.

 

Ponavljao sam neke stvari vise puta kako bih objasnio na razlicite nacine, nadam se da je sad jasnije? Ovo sto sam napisao je na primeru monitora ali se moze primeniti i na druge opticke ulazno izlazne uredjaje tj. svkai uredjaj kojem je moguce dodeliti profil.

 

I da ponovim slicicu na kojoj se vidi gde se profili u celom sistemu nalaze. Kao što vidimo izmedju racunara i ulaznih ili izlaznih uređaja i sluze za korekciju karakteristika (ispravljanje nesavrsenosti) uređaja.

 

cs3devices1uh6.jpg

 

PozdraV.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
 • Create New...