IWBD TRO Ld Posted October 20, 2008 Report Posted October 20, 2008 Skinuo sam Pure Data za Win, i sad polako trazim tutorijale jer zelim da da napravim sinti, i da se malo pozabavim sekvencama i bit slajserima :) Je li neko mozda ima iskustva sa programom?
polyfractus Posted December 18, 2008 Report Posted December 18, 2008 Skinuo sam Pure Data za Win, i sad polako trazim tutorijale jer zelim da da napravim sinti, i da se malo pozabavim sekvencama i bit slajserima :) Je li neko mozda ima iskustva sa programom? Mogucnosti su ogromne i modularni sistem programiranja veoma jednostavan. Mada se meni vise svidja (na zalost komercijalni program) Max/Msp koji je isto programirao Miller Puckette. Savetujem ti da instaliras PureData extended sa kojim se automatski instaliraju i ekstenzije (libraries)...
IWBD TRO Ld Posted January 5, 2009 Author Report Posted January 5, 2009 ej hvala, ja tek sad video odgovor, prestao sam vec da se nadam :) za max su mi pricali, video sam i na netu neke tutorijale, mozda cu se pozabaviti njime, ako budem imao vremena. hvala ti i za link puno, poz.!
Mirkos Posted June 3, 2009 Report Posted June 3, 2009 http://obiwannabe.co.uk/html/sound-design/...design-all.html eto ga poneki tutorial. Predlazem ti knjigu Andy Farnell - Designing sounds.Odlicna knjiga,svaka preporuka.
phreakotech Posted August 13, 2009 Report Posted August 13, 2009 ... Fin si software izabrao za igranje... Ja rabim max/msp već neko vreme i napravih ceo sistem. Ako planiraš da koristiš samo free software nikako ne počinji sa max-om jer će ti kasnije biti smor da se prebacuješ na pure data. Što se razlika između njih tiče način rada pa čak i sintaksa su potpuno isti, ako koristiš samo osnovne elemente pure data čita max patcheve i obrnuto. Stvar je u tome što max ima više gotovih objekata sastavljenih od osnovnih (koje sve imaš i u pure data) a koje bi u pd morao sam da praviš. Npr u maksu napraviš objekat adsr~ i odma imaš envelope generator, dok bi u pd morao da praviš sub patch od ramp signala kome delay linijama u određeno vreme šalješ vrednosti do kojih treba da dođe (ja sam ga bar tako odradio i šljaka :D ). Naj lakši način za učenje ti je desni klik na novi patch i help. PD ti o'ma pljune spisak svih objekata razvrstanih po lepo uređenom logičkom redosledu i uz svaki stoji kratko objašnjenje. Ako hoćeš dalje desni klik na objekat pa help i tu imaš za svaki ponaosob primer kako se koristi. Mislim da su tutoriali višak... Za neko vreme neko moje društvance i ja ćemo organizovati radionice max/msp i vvvv (veoma sličan sistem max-u ali za obradu grafike, koji je free i fenomenalan je.) u Novom Sadu pa te mogu obavestiti o tome. Uh al ga udavih... Pozdrav! P.S. preporučujem da overiš i SuperCollider (software) a i istoimeni band :) . Sličan sistem al malo komplikovaniji
IWBD TRO Ld Posted August 13, 2009 Author Report Posted August 13, 2009 hej, ja tek sad video opet ovu temu :D ja sam od onda uspeo oscilator da napravim, i procitao sam par tutorijala, ali sam ipak ostao mejnstrim. nije da bi mi bilo nesto komplikovano, u principu cak se i lakse da nauciti nego sto sam mislio, ali nemam vise vremena za to. ovo sto pricas, i taj workshop, zvuci jako interesantno... imas na caozdravo.com super kul ekipu, iz novog sada su mahom, mogao bi tamo da odes na forum, stvarno puno znaju. ja sam ono... vikend ratnik :) sad si me opet zainteresovao, ali poslednja igracka mi je sad renoise, tu sam krenuo nesto da radim, a imam i gomilu nekih sitnih programa koji i nisu napravljeni za muzicke svrhe, ali se daju iskoristiti. stvarno probaj caozdravo naci ces ekipu za razmenjivanje :) pozdrav i hvala ti na davljenju, nateraces me da opet krenem da babram :) sad cu da pogledam supercollider, thanks :)
Recommended Posts