Jump to content

DEFINISANJE IDEALNOG KONKURSA


Denis Dsgn
 Share

Recommended Posts

Mislim da je vreme da se zajednica industrijalaca i onih koji mogu da pomognu, detaljnije angažuje oko definisanja konkursa i načina funkcionisanja istih na ovom našem industrijskom dizajnu. Ja sam dao šematski prikaz po stavkama kako mislim da bi trebalo da sve to funkcioniše. Imam još par predloga o kojima bi trebalo da se raspravlja.

 

konkursej7.jpg

 

 

Svaka tačka iz prethodnog dijagrama neophodno je da bude tačno definisana, kako bi svaki konkurs išao po definisanom šablonu i bez grešaka. Dakle ići ćemo jednu po jednu tačku dok ne zaključimo celokupnu priču. Molio bih vas sa konstruktivne predloge.

 

Hteo bih da dodam još dve stavke kao dodatnu mogućnost razmatranja a to su:

 

7. Da se usvoji da avans koji je preuzet u slučaju da investitor ne ispoštuje svoje obaveze prebaci u neki zajednički fond koji bi se koristio u svrhe promocije sektora industrijskog dizajna na Zoni. Pod tim podrazumevam da članovi ovog sektora od toga organizuju okupljanja, dukseve, kačkete, blokove za crtanje, finansiraju samostalne izložbe ...

 

8. Možda da investitor takođe odvoji simboličnu cifru za istu svrhu, tako od svakog konkursa koji bude uspešno urađen zajednica će imati neke koristi.

 

Ovo sam predložio jer je neophodno da svi shvate ozbiljnije sve, time će se svi više zalagati, slati kvalitetnije radove ...

Naravno svima to ide u korist kao jedan vid promocije.

 

To su moji predlozi a sada da čujem vaše i da krenemo da definišemo tačku po tačku.

 

Molim vas bez komentara tipa "slažem se" koristite serverski prostor za pametne stvari.

Link to comment
Share on other sites

^ U principu slazem se sa navedenim ;-)

 

Ne bi bilo loshe da se postavi i neka stiki tema u vidu tutoriala za ljude koji 'oce da se polazu prava na svoj rad. Ako se podigne kvalitet konkursa i samim tim i kvalitet radova ne bi bilo loshe da se uchesnici konkursa i zashtitie pravno svoja dela.

Link to comment
Share on other sites

Prvo da kazem pre diskusiji o konkursima da zoni treba vratiti staro odelo,hvala Dendzi na ideji,i pokretanju ove teme!!!

Takodje se slazem sa navedenim stavkama oko samog procesa.Brief sigurno mora biti cvrsce zadat ne u dve recenice,i kada se raspise konkurs pod slikom 1.da se odmah uradi i slika 2.tj da se da avans,prvo mislim zbog nesporazuma koje smo imali do sada,a i da bi dizajneri imali sigurnost i motivaciju za rad,da bi broj dizajnera bio dosta veci...Dalji proces je u redu!Takodje je jako dobro da recimo od sledeceg konkursa,taj novac ili novac od avansa ako propadne konkurs,ulozimo u neki prototip,ili da odemo u zavod za patente,ili boli koji vid pomoci za nas u smislu pobosljanja i napredovanja...

Ajmo dalje sa predlozima

Link to comment
Share on other sites

.1. Kvalitetno sastavljen konkurs-ako investitor postavi rok za predaju radova i dizajneri,kolege to ispostuju takodje bi investitor mogao da postavi i rok za koji ce da obajvi rezultate,mislim da bi to moglo da se ubaci u stavku .1.

 

.2.Mogli bi da definisemo "Avans" recimo da bude nekih 50-60 posto od ukupne nagrade,time bi ucesnici imali vecu sigurnost,a mislim da investitoru isto dodje i ovakooce da plati na kraju sve

 

.3.Ne bi bilo lose da odredimo bar neki minimum sto se tice odziva dizajnera.

 

.7.Mozda bi moglo da pobednici recimo odvoje mozda 5-10 posto od ukupne nagrade i priloze u zajednicki budzet...

Link to comment
Share on other sites

^ Ima zanimljivih predloga, kao ovo za vreme definisanja nagrade, kao i za definisanje minimalnog odziva dizajnera kod koga se konkurs rachuna uspeshnim sa nashe strane i da se odradi neki nachin prezentacije ili kvalitet radova koji dolaze u obzir, cisto da bi drzali neki nivo.

 

Sto se tice predloga da dizajneri odvajaju od svoje nagrade za to nema potrebe. Jer ce investitor sam da odvoji ukoliko zeli da koristi Zonu za svoj konkurs. Mislim da je to ispravno i realno.

Link to comment
Share on other sites

^Ok,moze i ta varijanta ako investitor hoce da postavi konkurs na zoni da mora da odvoji neku simbolicnu cifru za zajednicki budzet,tj. to bi fakticki znacilo kao neki uslov tj. karta za postavku konkursa.Takodje bi trebalo da definisemo koliko bi to bilo?a opet da ne bude puno a ni malo,zar ne...?

Link to comment
Share on other sites

Napravicemo jedan dan izlet u zavod za patente, ponecemo jedan projekat i onda cemo sve lepo da vidimo shta sve treba, shta moze i shta ne moze, pa cemo napraviti jednu temu koja ce objasnjavati sve o tome. Dobar predlog.

 

Mislim da obrasci postoje i na internetu

 

Ovo je uputstvo za medjunarodnu prijavu patenata

 

http://www.yupat.sv.gov.yu/sr/pdf_patenti/uputstvo_PCT.pdf

 

Ovde takodje mogu se dobiti odgovori na svaka pitanja

 

http://www.yupat.sv.gov.yu/sr/patenti/patenti_pitanja.html

 

Naravno ne bi bilo loshe napraviti jedan primer ko shto si naveo, tj. how to tutorial od projekta do zashtite.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...