Jump to content

Animation... nervoza

markovicd.

Recommended Posts

^cinepak je u pitanju, qt ga otvara bez problema.

@darko: jako mi je teshko reci shta se sve moze uraditi da bude bolje... pricha mi je nejasna, nema nikakve anticipacije, sve se deshava 'sada' i to od tachke a do tachke b istom brzinom itditd.

nadam se da ti je posle ove vezbe iole jasnije da je prvo potrebno savladati osnovne principe na najprostiji nachin (sa lopticom npr). pogledaj recimo spejsing druge loptice, narochito shta se sa njom deshava na f159-160.

ne zbrzavaj stvari... uvek prvo idu OSNOVE pa tek potom dolaze na red ostale, naprednije stvari.

we are the robots....

moze li ovo linearnije? uff.. markovicu, ne preskachi osnove, lepo ti cg kazze..

i nije mi jasno jel on ispusti iz zadnjice onu drugu lopticu?? hmmm....

opet cujem zvuke hidraulike kad se okrene na stranu.. bsszzt - zssbsszt

nemoj da se smoris od ove kritike, ali jednostavno je pogresno raditi tako.. najdobronamernije ti kazem....

chitaj knjigu koju sam ti dao... sta svaki pokret mora da ima (minimum),

kakva je mehanika kukova i nogu, sta je zapavo spacing, i sve te stvari moras poootpuno da razjasnis da bi animirao ovako nesto...

....anticipacija...putanja akcije, lu^kovi... etc etc...

ako hoces konkretno da razbijem tvoju animaciju na segmente sa potpunim objasnjenjem tipa od frejma 2-5 uradi TO, mogu i to, ali tako neces apsolutno nista nauciti....

procitaoo sam ja tu knjigu i to pazljivo.... misllim ne celu fali mi josh malo... posto sam je bash pazljivo chitao... e sada ovako meni su sve ove krive bez akceleracije i dekceleracije... sve su mi krive... ostre ... ja nemam osecaj za to :( evo sada sam stavio da budu sve flat ili ti sa akceleracijom.... i ne znam... deluje bolje... ne znam nemam osecaj za to :(((( ne znam kako to da nauchim gde koja kriva treba kakva da bude....

i don`t hav efeeling mannn ...

i am all alone...

http://rapidshare.de/files/4392394/nervous.avi.html

Video sam da je to problem možda kad ljudi nemaju real time preview. Zato se školsi prvo renderuje wire, ukoliko viewport ne može da potera real time preview.

Neznam u čemu radiš, al sam siguran da negde ima neki editor kriva koje si pomenuo da su linearne. Igraj se s tim. Verovatno ćeš morati i da mrduckaš pozicije keyframeova.

Lepo ti kažu da je potreban određeni foundation u drugim oblastima pre nego kreneš u z-animaciju, al ko to da posluša. Ni sam nisam dobar animator pa se ipak zezam ponekad. Posebna radost su upravo te krive, (u track view-u u Maxu) i kontroleri koje asignuješ.

TIP. Kako je linearna animacija beživotna posebno kad se s njom uradi neki onako, prirodan karakter, tako je opet zgodna za robota, jer eto.. robot je robot i upravo je njegov pokret prepoznatljiv po ukočenosti. Kako i šta sad? Svi će ti reći izbegni linearno, a robot se upravo tako ponaša. Poenta je dodati malo easing in u pokretu, i secondary motion jer robot je krut pa se malo zaljulja po inerciji kad napravi brz pokret.

^bash to.

bouncing ball je vezba sa kojom generacije animatora pochinju - *sa razlogom*. uzmi zapishi svih 12 osnovnih principa animacije i pochni sa jednim po jednim, naravno primenjujuci ih na lopticu. timing, slow in/out, arcs, squash&stretch pa vozi dalje.

to shto mislish da nemash 'osecaj' je samo zbog prevelikih ochekivanja koje imash od samog sebe u startu. pochni lagano i temeljno pa cesh videti koliko 'nemash osecaja' za jedno mesec dana. ;) samo napred i keep it simple stupid. :D

Uradi prvo lopticu koja je zadatak na ovom forumu. Onda uradi jednu tesku, pa lganu, pa gumenu pa plasticnu, pa ping-pong, pa basket, pa tenis lopticu, pa gvoydenu kuglu, pa gumena loptica udara u gvozdenu, pa gvozdena u plasticnu, pa sve te loptice se odbijaju o prepreke, pa upadaju u rupe, odbijaju se od zid, pa bilijarski sto sa kuglama, pa jajaste lopte.... uf... pa onda sqash i strch, pa anticipacija, pa tajming, pa..... oh ................ covece.... ako se ti setis neke kombinacije, napisi, nemogu svega da se setim....