Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ове "уоквирене" су ти веома занимљиве. Ове двије, свака су прича за себе, једна са изузетном композицијом и осјећајем дубине, а друга са врло добром атмосфером.

fortressinbacrt7.th.jpg fortressinbac4fy6.th.jpg

Рецимо да другој недостаје још нека особа у кадру, да би била комплетна. Варијације на тему са оваквим кадром су огромне, а то је и разлог што сам је издвојио уз прву.

Вријеме те није послужило баш најбоље, па је остатак потенцијално добрих фотки остао у домену златне средине.

fortressinbac3jp4.th.jpg

Ова ми је могла бити најзанимљивија али оваква изведба једноставно не иде. Има превише натегнут контраст па оваква композиција не долази до изражаја. Примјетио сам да је кориштен неки градацијски за који сматрам да је скоро беспотребан код ових најбољих фотки, јер само је зацрнио зидове и угушио први план. Ово је ситуација коју би боље савладао најобичнији Shadow/Hightlights филтер. Од мене четворка, јер си упркос лошем времену веома лијепо дочарао овај мотив. Бонуса што ми се исти допада :)

Posted

Bac? Nisam bas siguran da si trebao da koristis gradient filter bas na svakoj fotografiji. Jedino je na prvoj opravdana upotrebu filtera a na svim ostalim mi je apsolutno suvisna. Bez toga sasvim lepa serija. Poz.

Posted

^^paz'te vamo...

ko nije koristio gradual ne zna bas najbolje zasta on sluzi,jer laicko misljenje kaze da on samo zacrni gornji dio fotke,a to je velika greska...

Sustina upotrebe ND gradual filtra je u ravnomjernoj eksponiranosti kadra,tj. na primjeru gornjh fotografija iste bi bile apsolutne neupotrebljive bez tog filtra,jer je velika razlika u osvjetljenju zidova i neba,tj. moralo bi se ici ili na crne zidove ili na skroz bijelo nebo ;) ,zahvaljujuci potamnejnosti gornjeg dijela kadra zbog NDG filtra u trenutku kada sistem mjerenja odredjuje ekspoziciju dolazimo do toga da ona biva produzena tacno za toliko koliko treba da jedan dio fotografije koji je tami bude normalno eksponiran a da se pri tome zadrzi nebo onakvo kakvo i jeste> tj. histogram je skoro k'o sisa na svakoj slici,odnosno pun je srednjih tonova a nema crnog i higlightsa,osim ako ja naknadno ne napravim da ipak malo ima.

evo i primjera:

fotka bez upotrebe filtra

bezndgmi3.th.jpgthpix.gif

njen histogram bezndghistogramkl6.th.jpgthpix.gif

sa filtrom

sandghg9.th.jpgthpix.gif

njen histogram sandghistogramtu0.th.jpgthpix.gif

jos jedan primjer bez filtra

bezndgpejzazxk8.th.jpgthpix.gif

histogram

bezndgpejzazhistogramxh0.th.jpgthpix.gif

sa filtrom

sandgpejzazdk9.th.jpgthpix.gif

histogram

sandgpejzazhistogrammj7.th.jpgthpix.gif

znaci nikakav photoshop ne moze napraviti fotku kakvu napravi NDG,od one koja je bez njega.

јер само је зацрнио зидове и угушио први план

o contrer,o contret :D on je upravo otvorio prvi plan,bez njega bi bio otvoren jedino ako bi kompromis bio da je nebo potpuno bijelo tj. izgorilo

Posted

djo, za pocetak dopadaju mi se fotografije, mislim da je zaista steta sto nije bilo bolje vreme.

moji favoriti su cetvrta i poslednja.

takodje, super je sto si napravio ovo objasnjenje nd gradual filtera sa primerima - trebalo bi ga jos malo doterati i staviti u neku temu sa savetima da stoji stalno.

ipak, uvazi narocito birgit-ov komentar, jer zidovi koji su tamni na vrhu a svetli na dnu na 3,4 i 6-oj fotki nemaju veze sa zivotom, tj. nit su realisticni niti je narocito ugodno za oko da teska crna stoji na vrhu zidova. deluje kao neuredno osencen crtez ugljenom i jasno se vidi da je koriscen gradual nd. i njemu se to ne svidja kao ni meni, kao ni zeki. mozda ne bi dobio nista bez, mozda bi donekle izvukao stvar s/h-om u fotoshop-u, ali primedba stoji.

Posted

ok u smislu da to izgleda blago nerealisticno,ali ja sam vec napomenuo da to meni ne smeta,i mozemo to proglasiti za moju umjetnicku slobodu,pa kome se svidja svidja,kome ne,sta da se radi...

uostalom to se ocas posla izvuce sa s/h ali meni se svidja ovako

To je isto kao kada neko slika street sa UWA objektivom pa je sve puno distorzija,a jos ako ima i neka faca u prvom planu dobijama prilicno deformisanu ljudsku glavu,ali zbog sveopste atmosfere na fotkama koju donosi upotreba UWA objektiva taj kompromis se zanemaruje,ista stvar i sa HDR tehnikom.

Posted

hej, ja nisam kritikovao cinjenicu da to deluje nerealisticno, vec da mi je estetski neprijatno sto su vrhovi zidova okrenuti ka nebu crni i teski, a podnozje slabijeg kontrasta i lagano. uostalom, nije rec o umetnickoj slobodi, umetnicka sloboda podrazumeva svesno krshenje pravila jer se bas odredjeni efekat zeli postici upravo namernim krshenjem pravila koje se krshi - pritom umetnicka sloboda nema veze sa realisticnoscu, vec sa estetskim pravilima koja vaze u odredjenom izrazu.

meni ne deluje kao da si zeleo da ti zidovi budu tamniji na vrhu (ovo zakljucujem iz tona recenice u kojoj objasnjavas ovo u svom prethodnom postu - ako si hteo da bude bas tako, izvini), vec si taj nusefekat, koji je tebi manje bitan (u odnosu na pravilnu ekspoziciju ostatka kadra, npr), proglasio za umetnicku slobodu. to tako ne ide.

Posted

pazi,ja sam svjestan u trenutku prije fotografisanja da ce gornji dio zidova biti crn,a da se moze izvuci sa s/h,medjutim to mi se svidi kako izgleda i ja ga ne diram... da li se to moze nazvati umjetnickom slobodom ili ne moze,manje je bitno,poenta je da sam znao kako da to uklonim,a nisam jer mi se dopada ovako...

mislim da sam pojasnio sta sam htio reci... nemam nikakav problem sto se to nekome ne svidja,postujem misljenje svacije

Posted

Fino,Lepa serija ,ako uzmem u obzir da je tvoja zelja da zidovi izgledaju crno na mestima gde su crni onda nemam zamerki.

Nisam od onih koji smatraju da fotografija mora verno da prenese motiv i atmosferu koji slikas ,cak naprotiv uvek moze da se nacini boljom od realnog ,jedino je problem sto mi to redje uspeva pa delimicno budem zadovoljan sa svakom stotom svojom slikom. :P

Kazi mi gde je ova Tvrdjava ?

Posted

Postujem tvoju fotografsku (umetnicku, kakvu god...) viziju. Ja sam izneo samo svoj licni utisak koji su na mene ostavile tvoje fotke. I dalje stojim iiza toga sto sam rekao narocito videvsi onaj prvi par fotografja u tvom objasnjenju. Tu se izuzetno dobro vidi zasto je tu gradual suvisan! Na primeru sa gradualom prednji plan je prilicno preeksponiran i po meni, mnogo bolje izgleda gore, bez filtera Donji primer je primereniji za upotrebu filtera kao sto se i vidi na primeru... Poz.

Posted

fortressinbacrt7.th.jpg

Оправдати примјену ND филтера због спашавања 5-10% површине да би се упропастило 30% остатка фотографије је веома тешко. Дуго користим ND филтере и као што видиш лако сам их препознао, тако да не мислиш да је у питању неки клише коментар који је традиционално уперен протов овог помагала већ коментар који се односи на нешто што је нарушило естетику фотографије. Зато сам написао да би се то 5-10% кадра, обзиром на услове, много лакше спасило са S/H алатком. Овако си добио готово црне зидове који визуелно кваре потенцијално добру фотографију. Ово је наравно субјективно, ти или неко други имате право да мислите другачије. Можда то црно неког другог пали, али мене не, већ ми дјелује као нестручна или претјерана употреба филтера.

Да не буде забуне, ND филтери су мени веома драго помагало, користим их више него и поларизатор. Али како сам већ рекао у оној другој теми - као и све што је слатко, ако се претјера са њим не води ничему.

Примјери које си окачио у свом експозеу о ND филтерима су потпуно другачији. Тамо је композиција таква да је њихова примјена оправдана. Идеално би било да су примјери са још већом разликом између неба и земље, тако би се боље истакла снага и незамјењивост овог помагала.

Поздрав.

Posted

slazem se sa ljudima za nd (po cenu da me zamrzis dodacu i da mi se ne svidja ovaj oreol izrazen na nekima) i dodajem samo da bi mi se vise svidele ove sa framing-om (ne znam prevod za to) da subjekti imaju jos malo mesta da disu..

Posted
znaci nikakav photoshop ne moze napraviti fotku kakvu napravi NDG,od one koja je bez njega.

naravno da moze.

edit: poshto me ovaj bugarski smara preko gtlaka ( :D )

nemoze baaaaaash isto, narafski. al svakako moze jaaako priblizno...

Posted
slazem se sa ljudima za nd (po cenu da me zamrzis dodacu i da mi se ne svidja ovaj oreol izrazen na nekima) i dodajem samo da bi mi se vise svidele ove sa framing-om (ne znam prevod za to) da subjekti imaju jos malo mesta da disu..

nije moglo sire,10mm a nije moglo vise da se odmakne... jbg

pa ne znam sta bih jos rekao,evo gledam u fotke vec 10 min i dalje mi ne smeta to sto je crno,imam i dalje utisak da doprinosi dramatici,a plus sto izgleda "punije" o cemu govori i histogram... bez upotrebe ND mi djeluje isprano...

evo jedne gdje nisu tamni zidovi,pri vrhu je malter,tako da ni ne moze biti crveno kao ove cigle

fortressinbac7km0.th.jpgthpix.gif

Posted

Бач није најстарија тврђава у Војводини. Можда је најстарија сачувана средњовековна тврђава у Војводини. Има старијих античких утврђења, а од средњовековних старије је рецимо оно у Старом Сланкамену, где има сачуваних остатака.

Имам и ја овакве фотографије, с истим кадровима, али не на 10 мм и без филтЕра :) И немам проблема с тамним и светлим површинама :P