achro Posted September 21, 2008 Report Posted September 21, 2008 KLIK - > “Stabilnih” 400 milimetara Sigma 120-400 4.5-5.6 HSM OS <- KLIK Sigma je svojoj kolekciji super telefoto zum objektiva čiji raspon dostiže ili prestiže 400mm , nedavno dodala jos dva objektiv i to 120-400 4.5-5.6 OS HSM i 150-500 5.6-6.3 OS HSM , i time definitivno potvrdila da nema konkurenciju u ovom segmentu . Kod pomenuta dva objektiva glavna novina je optička stabilizacija slike, što je nešto itekako korisno kod ove klase. Ova dva objektiva predstavljaju pravo osveženje na tržištu i logičnu zamenu za malo starije modele Sigme 80-400 i 50-500 .
AMomcil Posted September 22, 2008 Report Posted September 22, 2008 Lep direktan i iskren prikaz. Bez mnogo palamuđenja. Dicky, dobro odrađeno. Jedino što se negde pominje "lagan" kao atribut, a ona šklopocija ima skoro 2kg? U svakom slučaju teško i ne baš mnogo dobro... Grehota.
Dicky Posted September 23, 2008 Report Posted September 23, 2008 Hvala! Malo je površan, nedostaje još primera ( npr primer vinjetiranja sa 5D i sl...), izgleda da je uradjen bukvalno copy/paste iz word fajla koji sam poslao pa ima nekih gramatickih gresaka koje tada nisam ni primetio (cak i font nije promenjen :( ) Više desetina primera je otišlo u nepovrat zahvaljujući mom nemaru (odnosno administratora u firmi, al dobro )... Ali suština je onakva baš kao što piše u testu. A za težinu si u pravu...ne znam kako ali sigma mi u ruci deluje lakše nego objektiv drugog proizvodjača slične težine, na primer u ruci sam imao utisak da je Sigma daleko lakša od mog 70-200/2.8LIS , a zapravo nije... Ista stvar mi se desila kada sam radio nešto sa Nikkorom 300/2.8 II i sigmom 120-300/2.8 . Sigma je po specifikaciji teža od Nikkora ali ja sam imao utisak da nije tako :) nema nikakvog smisla ...
AMomcil Posted September 23, 2008 Report Posted September 23, 2008 Razumem na šta misliš - nešto vezano za dobar balans kombinacije aparat-objektiv možda?
Nebojša Milanović Posted September 23, 2008 Report Posted September 23, 2008 To je relativno kratak objektiv za 400mm, zato se čini lakšim nego što jeste. Za 120-300 f2,8 recimo, važi suprotno. Obratite pažnju i na prečnik prednjeg elementa, on u najvećoj meri određuje balans...
istankov Posted September 24, 2008 Report Posted September 24, 2008 zanimljiv objektiv sa objektivnim manama i problemima. Dicky, tekst je suvise sirov i neobradjen. Ovakav tekst se cita vise puta i sam ispravljas greske. Elem, o objektivu: ocekivani rezultati za "igracku" od 600 jura. konkurencija je duplo i zeru skuplja ali je i znacajno bolja opticki. Gledajuci sa stanovista nekoga ko je radio sa 6MPx i bio zadovoljan malim, jeftinim objektivima, pa presao na 12 megadžidža ovaj objektiv nebi imao šta da traži u ergeli... Za nekoga ko ima potrebu za 400 mm (600) + mogucnost udobnog cropa, i od toga zaradjuje, ovaj objektiv bi verovatno bio samo pocetna stepenica. Težina opreme je takodje jos jedan faktor, pa ovaj "malisan" ima sansi da preživi uz veliku braću. Opet prica neko ko je zadnjih 5 dana pesacio sa 10 kg opreme na ledjima, dnevno u proseku 15 km. Znaci, tamo gde nije bitan ekstremni kvalitet (dnevne novine, tabloidi) i gde je potrebno da objektiv radi i bude udoban, eto dobre kupovine!
Recommended Posts