milos28164 Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Pozdrav svima. Imam problema sa pravljenjem mape za jedan parking. Velicina parkinga je da kazemo nekih 58x45m. Hocu da napravim jednu veliki mapu i da je nakacim posto ima dosta detalja. Problem je sto nikako da napravim mapu dovoljno visokog kvaliteta. Zezam se u photoshopu ali nista da uradim kako treba.Uzmem na primer jednu mapu visoke rez. , smanjim je preko smart. obj ..na primer trake posto se ponavljaju, da zadrzi kvalitet.Medjutim kad vratim u max bude frljavo... Ne znam kako da pristupim na pravi nacin. Ako ima neko ko bi mogao da opise postupak kako da krenem da radim bio bih mu neizmerno zahvalan. Znaci , koje rezolucije da bude slika.. i sta jos vise ni sam ne znam. Hvala puno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mi1osev Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Pa za tih 58x45 m ti ni mapa veličine 25.000x25.000 piksela ne bi bila dovoljna. ;) Zar nije pametnije napraviti mapu veličine 512x512px za jedno ili dva parking mesta i onda je tajlovati na odvojenom parčetu geometrije...Ili mozes da koristiš composite mat, pa da ti osnovna mapa bude mapa asfalta(veličine do 1024x1024px) tajlovana tako da se ne vidi ponavljanje, a za mapu od gore iskoristiš mapu belih ili žutih linija sa opacity mapom koja dozvoljava da se vidi asfalt tamo gde nije linija... Nadam se da sam uspeo da ti pomognem Pozd Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxMaster Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Ja bi pre izmodelovao tu mapu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mi1osev Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Ja bi pre izmodelovao tu mapu :) ...a potom u Zčetkicu, da se odradi pošten bump :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokozuna Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Ajd i ja neki predlog da dam, mada je mozda malo komplokovaniji. Geometriju parkinga da podelis u recimo 5-6 delova, pa da napravis 5-6 posebnih mapa. Predlog MaxMaster-a ti je takodje dobar, to sam i ja nekoliko puta radio (priznajem, tada bas nisam bas nesto baratao sa Photoshopom :) ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Ja bi pre izmodelovao tu mapu :) Ovo ti je najlakse, imas line pa udri po linu i zadaj mu posle debljinu kao rectangle i cepaj, i posle menjas sta ti treba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toma Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 i ne zaboravi da iskljucis cast shadows u object properties da ti linije ne bacaju senke na asfalt! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dboxx Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Iha, mislim da je zezancija sa ovakvim stvarima ponajveca. Ne znam koji je nacin smorniji da dodjes do zadovoljavajucek resenja. Da li da modeliras ili da crtas mapu u ps-u. Ja sam imao slican problem skoro i isao sam na varijantu mape u ps-u. Sa mapama za tako velike povrsine, prvo moras da znas u kojem formatu ce ti biti krajnji renderi, animacija ili shta vec pa se orijentisi prema tome kolika mapa treba da ti bude. Ja sam isao sac metodom. Vidim koji deo mape mi se vidi u nekom renderu, pa procenjujem koji je to ukupni deo mape... Heh nadam se da si ukapirao shta sam hteo da kazem. Ja sam imao slican problem, ali je povrsina bila znatno veca i duguljasta. Trebalo je izmapirati 1.5km jednog bulevara sa pomocnim saobracajnicama i parkinzima sirine cca 40-50m. Posto je trebalo uraditi i rendere sa nekim karakteristicnim detaljima, kao jedino resenje sam video da mapu uradim iz delova, i da "lepim" plejn po plejn. Imao sam 7 ovakvih mapa formata 4700x6300. Za close look detalje, plane-ove koji se ne vide sam sakrivao da ne opterecuju scenu, a na ovoj slici npr vidi se oko 40% delova te mape. Da bi uradio render recimo 2048x1536, morao sam da napravim onako veliku mapu. . Za animaciju i neke udaljene poglede isao sam sa smanjenim mapama kao npr na ovom renderu gde sam pocetne mape smanjio cak na 600x800 i bilo je ok. Mape sam pravio u ps-u, tako sto sam pronasao neku mapu asfalta i nekoliko puta je kopirao da popunim komletan format koji sam zeleo, malo sredio spojeve da se ne vidi tile i u drugom lejeru crtao linije i oznake na putu. Naravno belom bojom. Na kraju malo samo stavis da lejer bude malo providan (80%) da se nazire asfalt ispod boje i to je to. Ja sam izgubio 3 dana njakajuci se sa ovim linijama, a kako sam sve to posle uklopio da sedne na svoje mesto, to je tek posebna prica. Kako god da se odlucis da uradis imaces mnogo posla. U stvari linije na putu sam crtao u AutoCad-u izvozio u EPS pa preklapao preko asfalta, ali u principu to je to isto, tamo mi je bilo lakse da ih crtam radi kasnijeg uklapanja. heh, nadam se da sam ti malko pomogao :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobi Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Oh my God. Jeste vi ljudi ludi? Ovde samo nisam stigao da pročitam DBox-ov predlog, ali jbt... praviti spline za asfalt je isto što i praviti detaljno okruženje, koje će pod Dof-om da bude blurovano... pointless.. besmisleno... Šta mislite o ovome: Uzmeš teksturu asfalta... uzmeš teksturu linije... napraviš alphu za teksturu linije... sve teksturišeš compose materijalom (asfalt prva tekstura, linija druga (sa alphom)). Svi vuci siti - sve ovce na broju. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 @Bobi Za obicne parkinge pre ces izvuci splinove nego sto se i PS otvori, al ovo sto je dboxx uradio je vec sikstinska kapela od saobracajnice. (svaka cas') Link to comment Share on other sites More sharing options...
milos28164 Posted September 20, 2008 Author Report Share Posted September 20, 2008 Hvala ljudi na tako obimnim odgovorima. Spasli ste me :rolleyes: . Uopste se nisam setio da bih mogao da izmodelujem te trake..to mi ujedno dodje i najbrze resenje. Hvala vam jos jednom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milos28164 Posted September 20, 2008 Author Report Share Posted September 20, 2008 Hvala ljudi na tako obimnim odgovorima. Spasli ste me :rolleyes: . Uopste se nisam setio da bih mogao da izmodelujem te trake..to mi ujedno dodje i najbrze resenje. Hvala vam jos jednom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mi1osev Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 Hvala ljudi na tako obimnim odgovorima. Spasli ste me :rolleyes: . Uopste se nisam setio da bih mogao da izmodelujem te trake..to mi ujedno dodje i najbrze resenje. Hvala vam jos jednom. Preko preče naokolo bliže...na tvom mestu poslušao bih Bobija-dakle Composite materijal! ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dboxx Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 Ako imas samo razdelne linije za parking mesta ovo bobijevo resenje je najjednostavnije. Prva mapa asfalt, a drugoj mapi za linije stavi odgovarajuci tile da dobijes koliko ti treba parking mesta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Ja ove stvari skoro uvek radim sa spline. Pre svega zato sto ne umem da iscrtam nesto ovako vektorima a imam daleko vecu kontrolu, na primer ako treba da prosirim ulicu, pomerim raskrsnicu i slicno. Spline, dam mu debljinu, dignem ga neznatno iznad asfalta i iskljucim cast shadows, i izgleda kao da je slepljeno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts