Jump to content

RAZVIJAČICA ZA FILM

Herkules
 Share

Recommended Posts

Da napomenem ,,da sam nov u svemu ovome:)

Pozdrav svima , trebao bi malu pomoć u vezi razvijačice za film

Naime, kad hoću da razvijem film tj, kad ga provucem kroz razvijacicu, izadje mi puno sitnih bjelih tockica po filmu koje se nekako i daju ocistit,,ali nije to to..

Inace komplet tekucine su mjenjane prije nekih 2-3 mjeseca,, vodu sam mjenjao svako 20ak-30 dana,,, i prije 4-5 dana sam imao problem da mi ne razvija dobro film,, tj. da zacrnjenje nije dobro,, ili da se vidi kroz crno na filmu...

Onda sam dodavao razvijac(prva komora) , mozda po casu 0,3 , i doslo bi u priliku na svoje... Čudno mi je bilo da moram skoro svaki dan dodavat razvijac iako je imo u "bidonu" jos tekucine za reparaciju...

I tako je to islo par dana ,,da bi mi poceo izbacivat ove bjele tackice,, i mrlje po filmu...

Onda sam ispustio sve 3 tekucine ,, nasuo novu smjesu(5l fiksira ostalo voda, isto i za razvijač),, pa mi je i dalje islo isto..., pa sam mislio da nije do valjaka u razvijacici , pa sam izvukao i od vode fiksira i razvijača,,i oprao ih,, ali se idalje desava ista situacija....

E sad jedan mio je kolega rekao preko tel. da to moze biti do razvijača ,,valjda da je nov razvijač... pa da treba sacekat koji satak.., ali prodje od tad 5sati i jos nista,,, provlacim stare filmove kroz nju,,ali i dalje mrlja tim bjelim flekicama,,,

i sad stvarno ne znam sta bi moglo bit,, i da napomenem reparatore nisam mjenjao,,tj. tekucinu u bidonima iz kojih valjda masina povlaci manjak kemikalija dok razvija...

Bele fleke = fiksir

Fiksir i razvijač se mešaju u odnosu preporučenom od strane proizvođača (obično piše na pakovanju). 1:3 ako se dobro sećam (davno je bilo).

Napraviš takvu smešu u bidonima za replenishment (oni dole, ispod razvijačice), pa tim istim rastvorom napuniš kadice. Ne koristi pumpu da puniš prazne kadice, pregoreće. Nije dizajnirana da neprekidno pumpa litre i litre. Koristi bokal, brate...

Bitna je temperatura, brzina razvijanja i replenishment rate (količina osvežavanja u ml)

Ako si sve podesio prema preporukama proizvođača, film treba da ima zacrnjenje oko 4.5 - 4.8, a film izlazi čist i sjajan. Denzitometar, a ne sijalica, se koristi za merenje.

Ako hemiju ne koristiš 2-3 meseca, možeš slobodno da je baciš. Ne vredi da dodaješ u nju bilo šta, dobra je za bacanje. Ne izlivaj razvijač i fiksir zajedno, moraćeš da obijaš beton da bi menjao cevi za kratko vreme. ne koristi iste posude za rukovanje razvijačem i fiksirom. Ako fiksir dospe u razvijač, to je kraj razvijača...

Itd. Itd. ...

Fiksir i razvijač se mešaju u odnosu preporučenom od strane proizvođača (obično piše na pakovanju). 1:3 ako se dobro sećam (davno je bilo).

Kako mjesaju ,, mislis u omjeru sa vodom?? ako je tako ja sam mjesao u bidon od 20 l islo bi 5l fiksira 15l vode... tako sam mislim reparator pravio,tj. bidone za replanishment. Ne kontam sta mislis pod pumpom,, ako ima to na razvijacici ,, neznam ni koristit:) (valjda mislis na ono sto upumpava automatski sa reparatora:))

ja sam punio na istu shemu kadice kao i bidon,, znaci uspem 5l fiksira , ili razvijaca nebitno,,i onda ostatak kadice vodu.., samo vidis nisam mogao znati jeli to 15l vode,,, iako mi je ovaj njemac sto mi je to pokazivo rekao da je to neka mjera otprilike do crte,, malo manje od propusta na čepu...

Ako hemiju ne koristiš 2-3 meseca, možeš slobodno da je baciš. Ne vredi da dodaješ u nju bilo šta, dobra je za bacanje. Ne izlivaj razvijač i fiksir zajedno, moraćeš da obijaš beton da bi menjao cevi za kratko vreme. ne koristi iste posude za rukovanje razvijačem i fiksirom. Ako fiksir dospe u razvijač, to je kraj razvijača...

Korišteno je sve redovno,, tj. svako par dana., samo nije mjenjano 2-3 mjeseca,,a kako sam shvatio ovog štop mi je objašnjavo ,,samo vodu treba možda svako 20-ak dana promjenit i očistit, a ostalo ne dirat da može da radi viš emjeseci bez problema...

Sad ne razumjem bas pod šta podrazumjevas da ne izljevam razvijač i fiksir zajedno,, uvjek sam razvijač prije sipao ,, pa onda fiksir.. tako mi je taj lik i rekao....

Jeli moze da bude do reparatora koji je u bidonima,, a kraju je,, tj. nema ga jos puno.,, i jeli taj omjer moze da varira ili mora bas da bude 1:3 u korist vode...

poozz

i HVALA na pomoći

Masina se ponekad mora i cistiti. :)

Ne menjanje hemikalija po 2-3 meseca je blago receno katastrofa, meni nije jasno kako si uopste uspeo pustiti ispravan film. :)

Ja menjam svake nedelje razvijac, fixir mi stoji po mesec-dva (posto pustam filmove za flexo pa nije toliko bitno), a vodu takodje svakog ponedeljka stavljam svezu i ne ostavljam je preko vikenda u masini da me jedno jutro ne bi zabe docekale. :)

Otvori i proveri kako ti izgleda masina iznutra, video sam masine kojima su se i alge nastanile u tanku za vodu. :D

Odrzavanje, odrzavanje i jos jednom odrzavanje... :)

Masina se ponekad mora i cistiti. :)

Ne menjanje hemikalija po 2-3 meseca je blago receno katastrofa, meni nije jasno kako si uopste uspeo pustiti ispravan film. :)

Ja menjam svake nedelje razvijac, fixir mi stoji po mesec-dva (posto pustam filmove za flexo pa nije toliko bitno), a vodu takodje svakog ponedeljka stavljam svezu i ne ostavljam je preko vikenda u masini da me jedno jutro ne bi zabe docekale. :)

Otvori i proveri kako ti izgleda masina iznutra, video sam masine kojima su se i alge nastanile u tanku za vodu. :D

Odrzavanje, odrzavanje i jos jednom odrzavanje... :)

sve to stoji što si reko,, ali ja sam sad zamjeno i reparatore, i nista se nije promjenilo..,, pa sam zamjeno i tekućinu unutar kadica i oprao kadice,, i idalji mi izbacuje te bjele flekice po filmu.... neznam vise koji mu je?

i kad otvorim razvijacicu po valjcima od fiksira kao da je kredom neko bjelo presao sloj... da ponovo probam oprat valjke i sve? tj. može li bit da sad oni mrljaju.., ili bi se sami pročistili od tekućine?

Koliko se sećam, a prošlo je više godina od kada sam prestao da radim na osvetljivaču filmova, filmovi su mlečno beli kada je fiksir slab, ali to nisu mrljice, nego veće površine ili ceo film bude beo.

Pošto nisi bio dovoljno jasan u opisu tih belih mrljica, interesuje me da li te mrljice izgledaju kao neka prljavština koja je na nekim mestima zalepljena za film. U tom slučaju vrlo moguće da je u pitanju prljavština (alge) u kadici za vodu.

Koliko se sećam, a prošlo je više godina od kada sam prestao da radim na osvetljivaču filmova, filmovi su mlečno beli kada je fiksir slab, ali to nisu mrljice, nego veće površine ili ceo film bude beo.

Pošto nisi bio dovoljno jasan u opisu tih belih mrljica, interesuje me da li te mrljice izgledaju kao neka prljavština koja je na nekim mestima zalepljena za film. U tom slučaju vrlo moguće da je u pitanju prljavština (alge) u kadici za vodu.

ne , mislim da nije do algi,(znam kako izgleda od algi), sve je pre predobro ocisceno ,, razvijacica je gluns & jensen ,, i ima otvor kroz koji mogu gurnut film samo da ide kroz vodu,,i onda je ok.,. znaci niej do vode 100%,..

kod mene su mrljice ,,boja jest mlječno bijela,,ali nisu površine,,nego sitne točkice ,, i kad proguram par puta isti film povećavaju se...

poslje kad otvorim razvijačicu,, te mrljice se vide na valjcima kad se valjci osuše,... probavao sam čistiti valjke više puta,, i kad se očiste izgledaju ok , ali čim okrene par filmova pohvataju opet te bjele točkice...

po meni nekako na film te točkice dolaze sa valjka i to sa valjaka od fiksira..., i najvise mi bude istočkan prvi valjak od fiksira koji prihvata film sa valjaka od razvijača....

ili ,, ako moze biti do toga da voda ne čisti dobro prije sušenja.. ali i to mi je nekako čudno... sve mi ide na te valjke od fiksira...

• 3 weeks later...
@MrBig sta se desava ako je denziti malo jaci 5,15? Dali treba da se podesi da bude 4,8 ili moze i ovako?

Zavisi od filma... Ako je Kodak GEN5 on može preko 5.0 bez većih problema...

Treba videti šta se dešava sa procentima rastera...

Ni previše ponekada nije dobro... :rolleyes:

Pozz

• 1 year later...