Jump to content

Recommended Posts

• Replies 938
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Sjajno. Pojedine stvari izazivaju depresiju jer čovek počne (kao i mnogo puta ranije) da razmišlja o tome zašto takve ideje ne mogu da prođu ovde i da se pita kada će moći...

Uvek mogu... Posle takvog pocetnog razmisljanja shvatio sam da nije kreativnost samo smisliti, vec uraditi nesto u domenu "izvodljivog", a kad pogledas malo blize, ne racunajuci plagiranje ovog predstavljenog, polovinu mozes izvesti i ovde...

Sta je poenta cele price? Siriti primere medju menadzerskom populacijom, onima koji nisu ni znali sta je marketing dok nisu zavrsili svoj fakultet i seli u menadzersje stolice, niko od njih nije bio na prvoj noci reklamozdera, niti ima arhive dobrih reklama niti bilo sta tako... ali mora da vidi sta se radi napolju, da bi vremenom, kada mu dodje dobra ideja, znao da je prepozna...

Posted

Nije to problem. Problem je što on (menadžer, kakav god bio) najčešće ima percepciju domaćeg tržišta kao zaostalog i nespremnog za ovakav advertising. On može da ima svest da je to dobra reklama, čak i ako je nema moguće mu je objasniti zašto to jeste objektivno dobar advertising, ali osnovni problem jeste - "nemoj to ovde, neće ljudi shvatiti, nije to za naše ljude..." Znači, nije problem u prepoznavanju kvaliteta reklame. Tržište, kultura i demografija su veliki problem - menadžera je beskrajno lakše edukovati (uvek ima izuzetaka koje ništa ni ne zanima u tom smislu ali ovde pričam o poželjnom/idealnom slučaju) od tzv. običnih ljudi. I naravno, nikome ne pada na pamet da svojim parama utiče na podizanje nivoa svesti naroda, niti je 99.9% agencija spremno da rizikuje sa "inostranim" konceptom koji može da upropasti klijenta jer je direktna konkurencija išla sa debilnom reklamom ali na koju se svi smeju i kupuju je.

Mnogo ovde ima faktora da bi se olako zauzeo stav da je stvar (samo) u rukama agencija. Ovde najmanje ima priče o kreativnosti jer ona kod nas postoji. Stvar je u sistemu i društvu. Treba imati u vidu da mi, kao uzore, gledamo reklame koje se stvaraju i emituju u kulturama koje imaju nekoliko puta dužu istoriju advertisinga nego što mi npr. imamo parlament ILI u kulturama koje imaju sasvim drugačiju kratkoročnu prošlost u kojoj su se bavili sasvim drugačijim stvarima od nas i sebi postavljali potpuno drugačije prioritete.

Osnovna stvar je bekstvo od stava "narod/kupac je kreten" (da ne citiram sad Ogilvija) a to nije nešto što može da se desi preko noći i, istini za volju, narod treba da prestane da daje povoda i argumente za takav stav. Na žalost, iako to narod treba da učini, to je nešto što najmanje od naroda zavisi. Ljudi su godinama unazađivani sistematski i na različite načine i u različitim aspektima nečega što se zove "normalan život" i to je ono što sada može da se vidi na svakom koraku.

Vraćanje na neku normalu nije ono što agencije treba da rade - one imaju odgovornost prema klijentu i njegovom novcu i ponašaju se u skladu sa okruženjem u kojem rade i prodaju proizvode svojih klijenata na tržištu koje je zatečeno i dato. Idealno bi bilo da postoji sinergija države i svih drugih oblika komuniciranja medija sa narodom kako bi se napravio pomak u širokom spektru stvari ali advertising svakako ne može da bude nosilac takvih promena iako ima veliku odgovornost da, ako ništa drugo, makar stvari ne pogoršava. Stvar je u državi ali onda ulazimo u neku diskusiju za koju ovde nema mnogo mesta.

Posted

Eh, da je Karadžic (Vuk) razmišljao kao ti menadžeri, verovatno danas ne bismo o ovome ni raspravljali. :D

Šalu na stranu, naravno da ima dosta ljudi koji razumeju jedino reklame s Marijom i polomljenim čašama i escajgom, ali naravno, postoje i oni koji se oduševljavaju stvarima iz prvog posta. A ako ništa drugo, sigurno će i gledaoce Grand parade podstaći na razmišljanje tj. zaintrigirati, te će i oni s vremenom izgraditi ukus.

A možda samo lupetam...

Posted
Šalu na stranu, naravno da ima dosta ljudi koji razumeju jedino reklame s Marijom i polomljenim čašama i escajgom, ali naravno, postoje i oni koji se oduševljavaju stvarima iz prvog posta.

Naravno i hvala Bogu na tome. Oni i jesu neka osnova, temelj na kojem može da se gradi ta promena o kojoj sam govorio. Mada, procentualno gledano, oni su u strahovitoj manjini. Sa druge strane - vreme je na njihovoj strani.

A ako ništa drugo, sigurno će i gledaoce Grand parade podstaći na razmišljanje tj. zaintrigirati, te će i oni s vremenom izgraditi ukus.

Mislim da (na žalost) silno grešiš. Komunikacija ka njima se odigrava na potpuno drugačijem nivou i to jako dugo i vrlo temeljno i mislim da je za njih, u suštini, kasno.

Dosta ideja vec vidim kod nas, i to u najskorije vreme.

I kako sad da bilo ko razume šta znači to što si ti napisao? :unsure:

Posted

Mala ispravka :)

...vec sutra,imam utisak, da cu videti u Knez Mihajlovoj...e sada je malo bolje.

Ne zameri, ustao sam pre 10-ak minuta i jos sam ono...

Pozdrav svima

Posted

Kese su još i najmanji problem. Ja sam već nešto slično iskoristio odavno za školski zadatak (za jednu banku) i ponudio sam to banci da usvoje i da iskoriste moju mladost :D, ali su oni sa žaljenjem to odbili jer je to definisano knjogom standarda u Francuskoj i da oni ne mogu to da menjaju...

A, onaj žvaka billboard mi je već danima u mislima. :)

Posted
Sjajno. Pojedine stvari izazivaju depresiju jer čovek počne (kao i mnogo puta ranije) da razmišlja o tome zašto takve ideje ne mogu da prođu ovde i da se pita kada će moći...

Svejedno, hvala na ovome. :)

Dosta ovih ideja nije videlo svetlost dana ni u inostranstvu. Skoro 50 % new media su ili postavljeni i slikani za festivale (spoof) ili su layout-i koji nisu realizovani.

Posted
Dosta ovih ideja nije videlo svetlost dana ni u inostranstvu. Skoro 50 % new media su ili postavljeni i slikani za festivale (spoof) ili su layout-i koji nisu realizovani.

E pa sad, ako je Christopher depresivan, onda ja idem da skocim sa mosta... Ovo je jos zalosnije. :( :angry: (ovaj poslednji smajli se naravno ne odnosi na tebe, vec na taj nacin rada tamo negde preko...)

Posted

VW Golf Music

New spot for the Volkswagen Golf. The track for the advert, made up from the sounds recorded in and around the Golf on the shoot was composed and produced by Paul Hartnoll of Orbital.

Found at: FreshCreation

Posted

Nesto razmisljam, ne bi bilo lose da ova tema ostane bas samo za new/alternative/gureilla media, a da se pokrene nova tema u stilu Hof teme, samo za strane video reklame. Imam vec duze vreme par reklama koje bi tako rado okacio, a necu da ih stavljam u HoF/HoS, jer je ta tema namenjena samo za domacu produkciju. Tipa, neka ova tema bude Malo inspiracije za sve, a ova druga Malo video inspiracije za sve, lupam, whatever... Bas sam inspirativan, zar ne? :) I naravno, neka se zalepi. Taman i ova kodijeva reklama moze da se prebaci tamo, a do kraja dana mogu da okacim ovih par koje sam spomenuo.

Eto...

p.s. kodi, nista licno. :)