feedback Posted July 21, 2008 Report Posted July 21, 2008 [edit] nakon sto sam se ceo dan pitao zasto niko ne odgovara na temu i vec polako poceo da se razocaravam sto su se svi ucutali, kodi mi je skrenuo paznju da u forumu konkursi khm khm ne moze da se odgovara, te je premestam ovde :blush: hvala kodi [/edit] Siguran sam da ste primetili da na DZ ima sve više ponižavajućih konkursa po raznim kriterijumima. Jos bih dodao da sem smešno niskih cena, organizatori konkursa ničim ne garantuju ništa učesnicima konkursa. Preveo sam (verovatno dosta nevešto) jedan deo dokumenta "Suggested Guidelines for Art Competitions and Contests" koji se u celini nalazi ovde To nije to što nam treba, ali mislim da je dobra početna tačka za diskusiju. Molim vas da prvo proverite da li sam dobro skontao sta piše na engleskom, a drugo da modifikujemo ta pravila u smeru koji je realan za naše podneblje. Treba sigurno i dodati neke tačke (a možda neke i izbaciti, neke sam već izbacio i sam). Da ne davim dalje, evo zbudža nastalog na osnovu originalnog američkog guideline-a. 2 tipa konkursa: A. Resenja koja se upotrebljavaju u komercijalne svrhe (Organizator konkursa je firma) B. Resenja koja se upotrebljavaju u neprofitne svrhe (Organizator konkursa je humanitarna ili neprofitna organizacija) A. 1. Konkurs treba jasno da definise sva pravila konkursa, specifikaciju radova koji se prihvataju, i sva prava koja ucesnici konkursa treba da prenesu na organizatora u slucaju da njihovo resenje bude izabrano. 2. Imena svih članova žirija treba da budu navedena u konkursu. Članovi žirija ili zaposleni u firmi koja organizuje konkurs ne bi smeli da imaju pravo učešća. 3. Kriterijumi koji će biti upotrebljeni kod ocenjivanja rešenja treba jasno da budu navedeni u konkursu kao smernice za učesnike i članove žirija. 4. Rokovi za prijem rešenja i konačnu odluku žirija treba da budu navedeni u konkursu. 5. Sve moguće ili planirane primene rešenja za odabrana i odbijena rešenja treba da budu navedena u konkursu, sa uslovima za sva prava koja učesnici konkursa (i pobednici i ostali) treba da prenesu na organizatora. 6. Ako poslata rešenja i materijali nakon završetka konkursa neće biti vraćeni učesnicima konkursa, to treba da je jasno navedeno u konkursu. 7. Autori izabranih rešenja doradiće svoja rešenja ukoliko ne odgovaraju specifikaciji u uslovima konkursa. Ni jedno rešenje ne sme da dorađuje ili menja niko drugi sem autora sem ako autor ne da pismeno odobrenje za to. 8. Najmanja nagrada ponuđena za otkup izabranih rešenja treba da je najmanje jednaka tržišnoj ceni takvog rešenja i ceni prava za upotrebu rešenja. Pobednička nagrada treba da je značajno veća u odnosu na druge nagrade. B. Aj da vidimo prvo za A. Prema ovome, maltene ni jedan konkurs do sad objavljen na DZ ne bi mogao da preživi, ali ja nemam ništa protiv, jer skrnavi konkursi svima prave više štete nego koristi (čak i onima koji procene da im se isplati da učestvuju, samo oni to još tad ne znaju.) Na temi o Shooterwear-u smo se dotakli ove teme, i predlazem da za pocetak razmotrimo i doradimo ovaj pravilnik i da ga postavimo kao preporuku. Svaki clan ce tada moci da uporedi konkretan konkurs sa ovim pravilima i na osnovu toga ce imati jasnu sliku koliko je ozbiljan organizator konkursa. Pa onda... lets diskusija bigin.
hiSamuraj Posted July 21, 2008 Report Posted July 21, 2008 Ja se u potpunosti slazem i unapred dajem svoj glas za. Naravno da treba da se uvedu rigoroznije mere. Da se zna ko gde pripada... ako gazda oce jeftinu reklamu nek da oglas u GradjanskiOglasnik.
NIKOLAg Posted July 22, 2008 Report Posted July 22, 2008 A. Resenja koja se upotrebljavaju u komercijalne svrhe (Organizator konkursa je firma) -Ovde odmah mora da se povuce paralela - rez , da li je konkurs raspisan u nekim medijima (sve po protokolu) ili na internetu - primer DZ. -Ukoliko je konkurs legalno raspisan preko nekog glasila ili medija to mora da stoji u topicu konkursa zajedno za imenom medija i tacnim datumom na koji je objavljen konkurs(stampani mediji). DZ naravno ne snosi nikakvu odgovornost - niti je zanima , niti ce dozvoliti bilo kakve komentare o regularnosti istog (kome nije pravo neka tuzi organizatore) - baciti komentar da je izbor pobednickog resenja los je sasvim ok - ako ima boljih resenja prikazanih u nekoj temi... -Ukoliko je konkurs "online" i raspisuje ga firma preko DZ morate se dosta bolje organizovati - (necu reci da ste odgovorni sto dozvoljavate da neko preko vaseg foruma ispali i zavrne uceniske) - ali ipak sam rekao :) mozda nekome nije po volji ali je to nazalost tako - na gubitku ste i vi kao forum i clanovi vaseg foruma kao ucesnici. Pod organizovati konkurs preko DZ na pamet mi padaja sledece -Ako konkurs preko foruma DZ raspisuje neka organizacija , firma , fizicko lice - nebitno , vase je da obezbedite mail "presretac" (tipa imekonkursa@dizajnzona.com) na koji se salju radovi koji se posle prosledjuju organizatoru (kome ste vec uzeli neki %) - u tom slucaju imate uvid u radove i njihov kvalitet i mozete doneti objektivnu ocenu da li je konkurs uspesan ili ne.Ukoliko zaista nema zadovoljavajucih radova vratite lepo % organizatoru. A ako ima veci broj dobrih radova (sto ce se na nekoj temi proceniti) - a organizator nije njima zadovoljan lepo zadrzite vas depoziti % koji je organizator pre samog raspisivanja konkursa uplatio , (koji naravno necete popiti i prokockati :D Dakle razdvajanje legalnih konkursa od onih koji se raspisuju na DZ u saradnji sa njom. -Legalni konkursi (raspisani u mediju) - recimo - Zuta boja topica -Pronadjeni konkursi (preko nekih tamo trash linkova) - Crvena boja topica -DZ konkursi (u saradnji sa vama) - Zelena boja topica Za Crvene i Zute niste odgovorni niti vas zanimaju ko vas optuzi za to banujte ga - a za Zelene trpite sve pohvale i kritike :) Eto nadam se da sam vam malo pomogao sa ovim konceptom , prvo se moraju definisati sami konkursi...
Nikotin Posted July 22, 2008 Report Posted July 22, 2008 Mislim da treba organizovati poseban sajt, npr. www.dzkonkursi.com (konkursi.dizajnzona.com), ili tako nešto, pa onda tamo ustanoviti sva prava i ostalo. Ljudi smatraju da je forum neozbiljan internet glasnik, pa samim tim budu neozbiljni prilikom raspisivanja konkursa. Naravno, prilikom raspisivanja konkursa treba članstvo na sajtu, gde se ispisuju lični podaci koji ostaju dostupni jedino sajtu, tj administratorima, tako da je moguće da kontaktiraju, odnosno pokrenu tužbu protiv određenih lica. Takođe, svaki konkurs mora proći proceduru provere, odnosno potvrde ispravnosti. Ne može niko da se učlani, tj. raspiše konkurs, ako mu je ime : hdjhfdjkfh , prezime: kdjgdsd i broj telefona: 873487433 :) Jedino ovako, bez para može da bude ozbiljno. Mada to je puno više posla... Ali ipak cenim da bi i konkursi bili ređi, ali kvalitetniji i ozbiljniji :) Da i treba naglasiti da je internet ozbiljan medij, kao i novine i tv :) Takođe i autori, tj dizajneri moraju da imaju članstvo tamo sa ozbiljnim podacima, tako da onaj ko raspiše konkurs, nakon odluke o pobedniku može lako da kontaktira pobednika, a i ubrzala bi se procedura. :)
stalja Posted July 22, 2008 Report Posted July 22, 2008 Mozda garancije od osnivacha konkursa? Ovako smo mi reshavali na industriskom delu http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...mp;#entry624232
SuperStaljin Posted July 22, 2008 Report Posted July 22, 2008 Kao što sam rekao ranije. Ako DZ ne želi da se bakće sa novcem, zakonima, advokatima, bankama itd. najbolje da uvede pravilo da svaki pokretač konkursa mora da ostavi svoje podatke moderatoru konkursa na DZ. Te podatke DZ proveri ( pozove priređivača konkursa, vidi da li se poklapa sa adresom itd. ) pa tek onda postavi konkurs. Ako konkurs propadne, dođe do neke prevare itd. DZ objavljuje sve podatke na internetu, a ime tog prevaranta i ime njegove firme dolazi na crnu listu koja će svima biti dostupna. Oglašavač naravno mora da se složi sa tim da će njegovi lični podaci biti objavljeni u slučaju neispunjavanja njegovog dela dogovora. Ako ne pristane, nema konkursa. Mora da postoji određen template za konkurse koji će neko pametan napisati, a svi ih posle koristiti, kako bi propozicije bile što jasnije, te kako ne bi bilo kontradiktornih informacija ( tipa: hoćemo skroz nov i originalan znak, al' da bude redizajn i da liči na NIKE ). Ako neki konkurs ne ispunjava sve uslove i nema jasno napisane propozicije, taj konkurs odmah moderatori brišu. Ako neki oglašavač ima posebne zahteve zbog kojih želi da mu identitet ostane sakriven, onda to treba posebno naglasiti u samom imenu teme. Takve konkurse treba tretirati posebno, a ko se na njih prijavi posle nema pravo da se žali da je prevaren. Pa ko voli da radi za tajanstvene likove, neka radi, možda mu se posreći. Mislim da će se ovako broj konkursa svesti na samo nekoliko godišnje, ali će bar ti biti pravi konkursi, a ne iživljavanje. Crna lista bi trebala da bude dostupna svim korisnicima DZ, tako da se loš glas o prevarantu što brže i što dalje raširi. Naravno, priređivačima konkursa treba ostaviti mogućnost da prekinu konkurs, ali samo ako to urade u nekom realnom roku. Ako sačekaju da im svi radovi pristignu, pa onda naprasno ukinu konkurs, to je već razlog za objavljivanje podataka na crnoj listi. Kada se u nekoj budućnosti razvije bankarski sistem u Srbiji, te plaćanje preko interneta postane uobičajen i jednostavan, onda treba uvesti da postavljač konkursa mora da ostavi depozit ( a da DZ uzima proviziju ). Do tada, postavljači konkursa u zalog daju sve svoje podatke.
feedback Posted July 22, 2008 Author Report Posted July 22, 2008 Mora da postoji određen template za konkurse koji će neko pametan napisati, a svi ih posle koristiti, kako bi propozicije bile što jasnije, te kako ne bi bilo kontradiktornih informacija ( tipa: hoćemo skroz nov i originalan znak, al' da bude redizajn i da liči na NIKE ). pa imas gore propozicije u prvom postu. ajde da vidimo za pocetak sta je to posten konkurs, i kako se organizuje.. to sa lovom na racun DZ nece ici. nikad necemo moci da se obezbedimo 100%, aj da vidimo kako i koliko mozemo da se priblizimo 100%, a bez da se DZ petlja sa lovom. mislim da bi se veliki deo problema sa konkursima resilo kad bi se razjanilo koje uslove treba da zadovolji jedan konkurs, pa se ljudi ne bi zaletali da ucestvuju na "konkursima" tipa: dajem 50 kinti najboljem crne liste u principu ne funkcionisu, jer onaj ko ispali ionako se vise ne pojavljuje
Creative Posted August 1, 2008 Report Posted August 1, 2008 Mozda ne bi bilo lose da se napravi sekcija u koju bi se resenja postavljala i koja bi bila vidljiva samo firmi koja pravi konkurs i modovima. Tako bi se barem znalo ciji je rad, ukoliko ga ovi kasnije upotrebe. a navodno im se ni jedno resenje ne svidi. Na zalost ne vidim kako bi mogli da se u potpunosti ogradimo od ovakvih stvari. Jedino da se odradi nesto poput escrow-a, sto je vec i predlozeno. Ova solucija bi, na zalost, bila mnogo komplikovana. Jedino da je zainteresovanost veca, pa da se naplacuje za postavljanje konkursa, da se trazi PIB, itd... Da se ljudima iz DZ isplati da se cimaju. Ovako tesko...
feedback Posted August 3, 2008 Author Report Posted August 3, 2008 zalepio sam temu posto ste se oladili od diskusije, a osecam da brzo ponovo postati aktuelna, cim se desi jos neka ispala na konkursu, pa da ne pisemo sve iz pocetka
mihaC Posted August 21, 2008 Report Posted August 21, 2008 Da se zna ko gde pripada... ako gazda oce jeftinu reklamu nek da oglas u GradjanskiOglasnik. Pa.. nije to bas tako crno - belo ima tu malo i ove #D8D6D6 .. Cim pocnes ga zoves gazda gubis 40% zarade u startu Sta fali oglasima? Mislim da su konkursi na DZ u najmanju ruku dosad bili fer.
ddjuka Posted August 27, 2008 Report Posted August 27, 2008 Ja tek sad vidim ovu temu :huh: I umesto da pitanje postavim ovde, ja uznemiravam urednike... :ph34r: Zna li neko da li je tomm koji raspisuje konkurse po Zoni ovlašćen za to od strane klijenatta za koje se izrađuju rešenja ili na svoju ruku malo smanjuje cenu izabranog rešenja. Ne bih da delujem paranoično, samo pitam zbog prava na informisanost... :D
headcutter Posted August 27, 2008 Report Posted August 27, 2008 U gotovo svakom poslu postoji nepisano dzentlmensko pravilo -> ustupljen posao = 20% profita, naravno kontakt osoba treba da obezbedi sve uslove da se posao nesmetano obavi i da dodje do prave realizacije. Meni to nikada nije bio problem da isplatim niti sam se libio da uzmem kada sam preuzimao, naravno uvek postoji i onaj izmedju ljudi u istom poslu "danas ti meni ustupis, sutra ja tebi" Druga stvar je koliko smo stvarno dzentlmeni i koliko se to svodi na pijacharenje - kupi jeftino prodaj skupo, ali to je opet stvar ponude i potraznje... Nisam ti odgovorio na PM, jer nisam znao kako da ovo formulisem, a obzirom da je ovo pitanje bilo mnogo lakse za odgovor eto odgovora ovde.
Mandos Posted March 23, 2009 Report Posted March 23, 2009 Mislim da su gospoda clanovi ovde dali dovoljno dobrih odgovora i kriterijuma za konkurse. Vidim da je dovoljno vremena proslo od zadnjeg posta, pa me interesuje sta je do sad uradjeno po ovom pitanju, mozda mi je nesto na nekom drugom topiku na ovu temu promaklo? Slazem se da treba da se uradi nova web stranica za konkurse, ako nekog ne mrzi...
px325 Posted February 5, 2011 Report Posted February 5, 2011 Sta znam, ono, bilo bi dobro da postoje neke garancije, ali opet, ovo je forum nije poslovi.infostud.com
Recommended Posts